Μην αξιώνεις αγάπη από εκείνους που αγαπούν μόνο τον εαυτό τους.

Μην αξιώνεις αγάπη από εκείνους που αγαπούν μόνο τον εαυτό τους.

21 Δεκεμβρίου, 2023 7 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:176
Μοίρασέ το

 

Δεν μπορεί κανείς να μου δώσει κάτι που δεν έχει. Και δεν έχει σημασία αν θέλει να μου δώσει. Για να είναι στη ζωή μου, με κάποιον τρόπο θέλει.

Δε μπορεί όμως. Δεν έχει να δώσει.

 

Να θες να δώσεις τα πάντα σε κάποιους ανθρώπους, κι αυτοί να διαλέγουν το ΤΙΠΟΤΑ…γιατί μέσα τους δεν υπάρχει αγάπη ούτε για τον εαυτό τους…

Άξιοι οίκτου είναι τέτοιοι “άνθρωποι”…

 

Καλλιόπη

Δε ζητώ τίποτα πια. Ξέρω όμως πολύ καλά τι θέλω.
Θέλω να μη ζητώ τίποτα και ο άλλος να μου τα δίνει όλα. Να έχει να μου δώσει. Να είναι γεμάτος από συναισθήματα, από γενναιοδωρία. Να είναι άνθρωπος με καρδιά ανοιχτή, πρόθυμος να πάρει, αλλά και να δώσει.

 

Σε εμένα και από εμένα. Να θέλει να μοιραστεί μαζί μου τα κομμάτια του. Να μην τα ψάχνω και να μην τα ζητιανεύω. Να μη ζητώ κι αυτός να μου τα δίνει, απλόχερα – έτσι όπως τα λαμβάνει από εμένα.

Μικρούλα ήμουν παιδί μαζεμένο, ευγενικό. Έμαθα από νωρίς τα όριά μου και πάντα σεβόμουν τα όρια των άλλων. Ένα ξανθό, χαμογελαστό κοpιτσάκι με μια συστολή φυσική. Μάλλον αν με συναντούσα σήμερα θα μου σφύριζα ότι αυτός ο δρόμος, ο ήπιος και ο ευγενικός, λίγο ωφελεί.

Βέβαια η παιδική ηλικία πέρασε ανώδυνα. Άλλα η ευγένεια, η ανεκτικότητα, ο φόβος μην ενοχληθεί ο διπλανός μου, έγινε μέρος της προσωπικότητάς μου. Σπουδές, συμφοιτητές, πρώτες δουλειές, συνάδελφοι, εργοδότες, έpωτες…

Κάπου μεταξύ τυριού και αχλαδιού έμαθα την έννοια της διεκδίκησης. Τρως τα μούτρα σου 5-10 φορές και αντιλαμβάνεσαι ότι αν δε ζητήσεις, αν δεν απαιτήσεις, μένεις με το τίποτα. Κι έτσι άρχισα να ζητώ, να απαιτώ. Να θυμώνω όταν δε παίρνω. Να απογοητεύομαι. Να παλεύω ακόμη πιο δυνατά και με πείσμα για όσα πίστευα ότι αξίζω, ότι δικαιούμαι. Πάλι σαν ένα μικρό κοpιτσάκι.

 

Χωρίς το χαμόγελο όμως αυτή τη φορά. Αλλά με θυμό και με πείσμα παιδιού και πάλι. Και κάπου εκεί κατάλαβα: δε μπορεί κανείς να μου δώσει κάτι που δεν έχει. Και δεν έχει σημασία αν θέλει να μου δώσει. Για να είναι στη ζωή μου, με κάποιον τρόπο θέλει. Δε μπορεί όμως. Δεν έχει να δώσει.

Άνθρωποι αταίριαστοι, άγνωστοι μεταξύ μας σε νταλαβέρι. Αυτό είμαστε πολλές φορές. Ένα πάρε-δώσε είμαστε, που συχνά καταλήγει να είναι μόνο «πάρε».

«Το κοpιτσάκι» αυτό λοιπόν έπαψε να ζητά. Έπαψε να είναι υπερβολικά ευγενικό, υπερβολικά ανεκτικό – αλλά ούτε πεισματάρικο και θυμωμένο είναι πια. «Το κοpιτσάκι» έμαθε πολύ καλά τι θέλει και τι ψάχνει. Έμαθε να κάνει συμβιβασμούς και ελιγμούς, αλλά εξίσου έβαλε όρια και ισορροπίες στο πάρε-δώσε.

Κι όταν «το κοpιτσάκι» κλαίει, κλαίει για την ίδια που ατυχώς ζήτησε από εκεί που δεν είχαν να της δώσουν. Όταν θυμώνει, θυμώνει με τον εαυτό της που περίμενε δώρα ακριβά από ανθρώπους φτηνούς. Που αξίωνε αγάπη από εκείνους που αγαπούν μόνο τον εαυτό τους. Που περίμενε χαρά από εκείνους που χαίρονται μόνο για τη δική τους ψυχή.

«Το κοpιτσάκι» δε ζητά τίποτα πια. Ξέρει όμως πολύ καλά τι θέλει. Θέλει να μην ζητά τίποτα και ο άλλος να τα δίνει όλα. Να έχει να δώσει και να δίνει. Αυτό «το κοpιτσάκι» μεγάλωσε…

Ελένη Ομήρου

 

Πηγή



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 176


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα