Μην ξεχνάς: Όλα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή!

Μην ξεχνάς: Όλα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή!

27 Μαρτίου, 2024 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:322
Μοίρασέ το

 

Ο αρχαίος κορυφαίος φιλόσοφος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ είχε πει πως “οι επιλογές και όχι η τύχη, ορίζουν το πεπρωμένο σου”…

Έχω την αίσθηση πως αυτό δεν ισχύει πάντα… υπάρχουν και οι εξωγενείς παράγοντες…

 

Καλλιόπη

«Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον!»

Στον περίπλοκο χορό της ύπαρξης, ένα κοινό ρεφρέν που ψιθυρίζεται συχνά σε στιγμές αβεβαιότητας και λαχτάρας είναι: «Όλα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή». Αυτή η δήλωση, που απηχεί την αρχαία φιλοσοφική έννοια της μοίρας, προσκαλεί μια ενατένιση του μυστηριώδους ξεδιπλώματος της ζωής. Η αντίληψη ότι η μοίρα είναι αναπόφευκτη, ένα νήμα που υφαίνεται μέσα από τις φιλοσοφίες πολλών πολιτισμών, προσφέρει παρηγοριά και πολυπλοκότητα στην κατανόηση του ταξιδιού της ζωής μας.

 

 

Η φιλοσοφία της μοίρας και του πεπρωμένου

 

 

Η μοίρα, από τη λατινική λέξη «fatum» που σημαίνει «αυτό που έχει ειπωθεί», υποδηλώνει ότι η πορεία της ζωής μας είναι προκαθορισμένη, λέγεται στην ύπαρξη από κοσμικές δυνάμεις. Αυτή η ιδέα υπήρξε κεντρικό θέμα σε διάφορες φιλοσοφικές και θρησκευτικές παραδόσεις. Οι Στωικοί, για παράδειγμα, πίστευαν στην ιδέα του «amor fati» ή της αγάπης για τη μοίρα. Υποστήριζαν ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο, καθοδηγούμενο από ένα λογικό και καλοπροαίρετο σύμπαν, και ότι η αληθινή σοφία έγκειται στο να αγκαλιάζεις αντί να αντιστέκεσαι σε αυτή τη ροή.

Το ξεδίπλωμα του χρόνου

 

Θεωρώντας ότι όλα συμβαίνουν τη σωστή στιγμή, εμβαθύνουμε στην έννοια του χρόνου ως κάτι περισσότερο από μια γραμμική εξέλιξη των γεγονότων. Αντίθετα, ο χρόνος μπορεί να θεωρηθεί ως ταπισερί, με κάθε νήμα να αντιπροσωπεύει στιγμές και επιλογές που δημιουργούν μια ευρύτερη εικόνα πέρα από την άμεση κατανόησή μας. Αυτή η προοπτική ευθυγραμμίζεται με τις ανατολικές φιλοσοφίες του Βουδισμού και του Ταοϊσμού, που θεωρούν τον χρόνο ως κυκλικό και τονίζουν τη σημασία της ροής με τους φυσικούς ρυθμούς της ζωής.

 

 

Ο ρόλος του ανθρώπινου οργανισμού

Ενώ η μοίρα προτείνει ένα προκαθορισμένο μονοπάτι, αυτό δεν αναιρεί τον ρόλο της ανθρώπινης δράσης και της ελεύθερης βούλησης. Οι υπαρξιστές φιλόσοφοι, όπως ο Jean-Paul Sartre και ο Friedrich Nietzsche, υποστήριξαν ότι τα άτομα είναι θεμελιωδώς ελεύθερα και υπεύθυνα για τη διαμόρφωση της ζωής τους. Υπό αυτό το πρίσμα, η έννοια της «σωστής στιγμής» μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σημείο όπου οι δυνάμεις της μοίρας και της ελεύθερης βούλησης συγκλίνουν.

Αποδοχή και υπομονή

Η αποδοχή ότι τα πράγματα θα συμβούν την κατάλληλη στιγμή απαιτεί υπομονή και παράδοση—μια αναγνώριση ότι δεν είναι όλες οι πτυχές της ζωής στον έλεγχό μας. Αυτή η αποδοχή μπορεί να είναι λυτρωτική, απαλλάσσοντάς μας από το άγχος που έρχεται με την προσπάθεια να επιβάλουμε τον ρυθμό της ζωής. Μας διδάσκει να ζούμε στο παρόν, να αγκαλιάζουμε την αβεβαιότητα και να εκτιμούμε την εξέλιξη του ταξιδιού της ζωής μας.

Η μοίρα ως πηγή άνεσης και δύναμης

Σε στιγμές αμφιβολίας ή απόγνωσης, η ιδέα μιας αναπόδραστης μοίρας μπορεί να προσφέρει παρηγοριά. Μας διαβεβαιώνει ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη τάξη και σκοπός στο σύμπαν, ακόμη και στο χάος του αγνώστου. Αυτή η πεποίθηση μπορεί να προσφέρει δύναμη και ανθεκτικότητα, αγκυροβολώντας μας κατά τη διάρκεια των καταιγίδων της ζωής.

Οι φιλοσοφικές σκέψεις για τη μοίρα και ο σωστός συγχρονισμός των γεγονότων μάς υπενθυμίζουν ότι η ζωή είναι μια περίπλοκη αλληλεπίδραση δυνάμεων—μερικές υπό τον έλεγχό μας και άλλες πέρα από αυτήν. Το να αγκαλιάζουμε την έννοια της μοίρας δεν σημαίνει παθητική παραίτηση, αλλά μάλλον συνειδητή αποδοχή της ροής της ζωής. Αναγνωρίζοντας ότι όλα θα συμβούν την κατάλληλη στιγμή, βρίσκουμε μια βαθιά σοφία: να εμπιστευόμαστε το ταξίδι, ακόμα και όταν το μονοπάτι δεν είναι ξεκάθαρο, και να βρίσκουμε ειρήνη στη μεγαλειώδη, μυστηριώδη ταπισερί της ύπαρξης.

 

 

 xtesini.gr 

 

 

Πηγή



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 322


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα