Μια σύντομη ιστορία της συμμαχίας Νετανιάχου-Χαμάς

Μια σύντομη ιστορία της συμμαχίας Νετανιάχου-Χαμάς

25 Οκτωβρίου, 2023 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:251
Μοίρασέ το

 

Για 14 χρόνια, η πολιτική του Νετανιάχου ήταν να διατηρήσει τη Χαμάς στην εξουσία. Το πογκρόμ της 7ης Οκτωβρίου 2023, βοηθά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να διατηρήσει τη δική του κυριαρχία

Καλλιόπη Σουφλή

 

Έχει χυθεί πολύ μελάνι για την περιγραφή της μακροχρόνιας σχέσης – μάλλον της συμμαχίας – μεταξύ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της Χαμάς.

 

Και ακόμα, το ίδιο το γεγονός ότι υπήρξε στενή συνεργασία μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού (με την υποστήριξη πολλών στα δεξιά) και της φονταμενταλιστικής οργάνωσης φαινομενικά εξανεμίστηκε από τις περισσότερες τρέχουσες αναλύσεις – όλοι μιλούν για «αποτυχίες», «λάθη». και «κοντζεπτζιωτ» (σταθερές συλλήψεις). Δεδομένου αυτού, υπάρχει ανάγκη όχι μόνο να αναθεωρήσουμε την ιστορία της συνεργασίας αλλά και να συμπεράνουμε ξεκάθαρα: Το πογκρόμ της 7ης Οκτωβρίου 2023, βοηθά τον Νετανιάχου, και όχι για πρώτη φορά, να διατηρήσει την κυριαρχία του, σίγουρα βραχυπρόθεσμα.

Το MO της  πολιτικής του Νετανιάχου από την επιστροφή του στο Γραφείο του Πρωθυπουργού το 2009 ενισχύει και συνεχίζει, αφενός, να  ενισχύει την κυριαρχία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και, αφετέρου, να αποδυναμώνει την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η επιστροφή του στην εξουσία συνοδεύτηκε από μια πλήρη ανατροπή από την πολιτική του προκατόχου του, Ehud Olmert, ο οποίος προσπάθησε να τερματίσει τη σύγκρουση μέσω μιας συνθήκης ειρήνης με τον πιο μετριοπαθή Παλαιστίνιο ηγέτη – τον ​​Πρόεδρο της PA Mahmoud Abbas.
Τα τελευταία 14 χρόνια, ενώ εφάρμοζε μια πολιτική διαίρει και βασίλευε έναντι της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, ο «Abu Yair» («ο πατέρας του Yair», στα αραβικά, όπως αποκαλούσε τον εαυτό του ο Νετανιάχου ενώ προηγουμένως έκανε εκστρατεία στην αραβική κοινότητα μια πρόσφατη εκλογή) αντιστάθηκε σε κάθε προσπάθεια, στρατιωτική ή διπλωματική, που θα μπορούσε να βάλει τέλος στο καθεστώς της Χαμάς .

Στην πράξη, από την επιχείρηση Cast Lead στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009, κατά την εποχή του Olmert, η κυριαρχία της Χαμάς δεν αντιμετώπισε καμία πραγματική στρατιωτική απειλή. Αντίθετα: Η ομάδα έχει υποστηριχθεί από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και χρηματοδοτείται με τη βοήθειά του.

Όταν ο Νετανιάχου δήλωσε τον Απρίλιο του 2019, όπως και μετά από κάθε άλλο γύρο μαχών, ότι «αποκαταστήσαμε την αποτροπή με τη Χαμάς» και ότι «αποκλείσαμε τις κύριες οδούς ανεφοδιασμού», ήταν ξαπλωμένος μέσα από τα δόντια του.

Για πάνω από μια δεκαετία, ο Νετανιάχου έχει δώσει ένα χέρι, με διάφορους τρόπους, στην αυξανόμενη στρατιωτική και πολιτική δύναμη της Χαμάς. Ο Νετανιάχου είναι αυτός που μετέτρεψε τη Χαμάς από τρομοκρατική οργάνωση με λίγους πόρους σε ημικρατικό σώμα.

Απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, επιτρέποντας μεταφορές μετρητών, καθώς ο απεσταλμένος του Κατάρ πηγαινοέρχεται στη Γάζα όπως θέλει, συμφωνώντας για την εισαγωγή μιας ευρείας σειράς αγαθών, ιδίως δομικών υλικών, γνωρίζοντας ότι μεγάλο μέρος του υλικού θα προορίζεται για τρομοκρατία και όχι για την κατασκευή μη στρατιωτικών υποδομών, την αύξηση του αριθμού των αδειών εργασίας στο Ισραήλ για Παλαιστίνιους εργάτες από τη Γάζα και πολλά άλλα.
Όλες αυτές οι εξελίξεις δημιούργησαν συμβίωση μεταξύ της άνθησης της φονταμενταλιστικής τρομοκρατίας και της διατήρησης της διακυβέρνησης του Νετανιάχου.

Λάβετε υπόψη: Θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι ο Νετανιάχου σκέφτηκε την ευημερία των φτωχών και καταπιεσμένων κατοίκων της Γάζας –που είναι επίσης θύματα της Χαμάς– όταν επέτρεψε τη μεταφορά κεφαλαίων (ορισμένα από τα οποία, όπως σημειώθηκε, δεν πήγαν για την κατασκευή υποδομών αλλά μάλλον για στρατιωτικό οπλισμό). Στόχος του ήταν να βλάψει τον Αμπάς και να αποτρέψει τη διαίρεση της Γης του Ισραήλ σε δύο κράτη.

 

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι χωρίς αυτά τα κεφάλαια από το Κατάρ (και το Ιράν), η Χαμάς δεν θα είχε τα χρήματα για να διατηρήσει την κυριαρχία του τρόμου και το καθεστώς της θα εξαρτιόταν από περιορισμό.

Στην πράξη, η ένεση μετρητών (σε αντίθεση με τις τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες είναι πολύ πιο υπεύθυνες) από το Κατάρ, μια πρακτική που υποστήριξε και ενέκρινε ο Νετανιάχου, έχει χρησιμεύσει στην ενίσχυση του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς από το 2012.

Έτσι, ο Νετανιάχου χρηματοδότησε έμμεσα τη Χαμάς αφού  ο Αμπάς αποφάσισε να σταματήσει να της παρέχει κεφάλαια  που ήξερε ότι θα κατέληγαν να χρησιμοποιηθούν για τρομοκρατία εναντίον του, των πολιτικών του και του λαού του. Είναι σημαντικό να μην αγνοούμε ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε αυτά τα χρήματα για να αγοράσει τα μέσα με τα οποία οι Ισραηλινοί δολοφονούνται εδώ και χρόνια.

Παράλληλα, από άποψη ασφαλείας, από την Επιχείρηση Προστατευτική Ακμή  το 2014, ο Νετανιάχου καθοδηγείται από μια πολιτική που αγνόησε σχεδόν πλήρως την τρομοκρατία των ρουκετών και των εμπρηστικών χαρταετών και μπαλονιών. Περιστασιακά, τα μέσα ενημέρωσης έχουν εκτεθεί σε ένα σόου με σκύλους και πόνυ, όταν κατελήφθησαν τέτοια όπλα, αλλά όχι περισσότερο από αυτό.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι, η  «κυβέρνηση της αλλαγής»  (ο βραχύβιος συνασπισμός με επικεφαλής τους Naftali Bennett και Yair Lapid) άσκησε μια διαφορετική πολιτική, μια από τις εκφράσεις της οποίας ήταν η διακοπή της χρηματοδότησης της Χαμάς που έφτανε με βαλίτσες γεμάτες μετρητά. Όταν ο Νετανιάχου έγραψε στο Twitter, στις 30 Μαΐου 2022, ότι «η Χαμάς ενδιαφέρεται για την ύπαρξη της αδύναμης κυβέρνησης Μπένετ», έλεγε ψέματα στο κοινό. Η κυβέρνηση της αλλαγής ήταν καταστροφή για τη Χαμάς.

Ο εφιάλτης του Νετανιάχου ήταν η κατάρρευση του καθεστώτος της Χαμάς – κάτι που το Ισραήλ θα μπορούσε να είχε επισπεύσει, αν και με δύσκολο τίμημα. Μία από τις αποδείξεις για αυτόν τον ισχυρισμό δόθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Protective Edge.

Εκείνη την εποχή, ο Νετανιάχου διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης το περιεχόμενο μιας παρουσίασης που είχε κάνει ο στρατός στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, αναφέροντας τις πιθανές επιπτώσεις της κατάκτησης της Γάζας. Ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι το μυστικό έγγραφο, το οποίο σημείωνε ότι η κατοχή της Γάζας θα κόστιζε τη ζωή εκατοντάδων στρατιωτών, θα δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα αντίθεσης σε μια εκτεταμένη χερσαία εισβολή.
Παλαιστίνιοι Ισραήλ
Παλαιστίνιοι επιβιβάζονται σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα που κατέλαβαν οι μαχητές της Χαμάς κατά τη συντονισμένη επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου, κοντά στον φράχτη της Λωρίδας της Γάζας. Πίστωση: Abed Abu Reash / AP

Τον Μάρτιο του 2019, ο Naftali Bennett είπε στο πρόγραμμα Hamakor του Channel 13: «Κάποιος φρόντισε να το διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης για να δημιουργήσει μια δικαιολογία για να μην αναλάβουμε δράση… είναι μια από τις σοβαρότερες διαρροές στην ιστορία του Ισραήλ».

 

Φυσικά, η διαρροή δεν ερευνήθηκε, παρά τις πολλές απαιτήσεις των μελών της Κνεσέτ. Σε συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών, ο Benny Gantz είπε τότε, όταν ήταν αρχηγός του επιτελείου του IDF, «ο Bibi διέρρευσε αυτό».

Αφήστε αυτό να βυθιστεί. Ο Νετανιάχου διέρρευσε ένα «άκρως απόρρητο» έγγραφο για να ανατρέψει τη στρατιωτική και διπλωματική θέση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο προσπάθησε να νικήσει τη Χαμάς με διάφορα μέσα. Θα πρέπει να προσέξουμε τι είπε ο Avigdor Lieberman στη Yedioth Ahronoth, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε λίγο πριν την  επίθεση της 7ης Οκτωβρίου , ότι ο Νετανιάχου «απέτρεπε συνεχώς όλες τις στοχευμένες δολοφονίες».
Πρέπει να τονιστεί ότι η πολιτική του Νετανιάχου να κρατά τη Χαμάς επικεφαλής στη Γάζα δεν εκφράστηκε μόνο μέσω της αντίθεσης στη φυσική κατοχή της Γάζας και στις δολοφονίες βασικών παραγόντων της Χαμάς, αλλά και στην αποφασιστικότητά του να ματαιώσει οποιαδήποτε πολιτική συμφιλίωση μεταξύ Παλαιστινιακής Αρχής και Φατάχ. ειδικότερα – και η Χαμάς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμπεριφορά του Νετανιάχου στα τέλη του 2017, όταν στην πραγματικότητα πραγματοποιούνταν συνομιλίες μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς.

Μια θεμελιώδης διαφωνία μεταξύ του Αμπάς και της Χαμάς αφορούσε το ζήτημα της υπαγωγής του στρατού της ισλαμιστικής ομάδας στην Παλαιστινιακή Αρχή. Η Χαμάς συμφώνησε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα επιστρέψει στη διαχείριση όλων των πολιτικών υποθέσεων στη Γάζα, αλλά αρνήθηκε να παραδώσει τα όπλα της.

Η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν τη συμφιλίωση και εργάστηκαν για να την επιτύχουν. Ο Νετανιάχου αντιτάχθηκε πλήρως στην ιδέα, υποστηρίζοντας επανειλημμένα ότι «η συμφιλίωση μεταξύ της Χαμάς και της PLO κάνει την επίτευξη ειρήνης πιο δύσκολη». Φυσικά, ο Νετανιάχου δεν επεδίωξε την ειρήνη, κάτι που δεν ήταν με κανέναν τρόπο στην ατζέντα τότε. Η θέση του εξυπηρετούσε μόνο τη Χαμάς.
Κατά τη διάρκεια των ετών, κατά καιρούς, διάφορες προσωπικότητες και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος κατέδειξαν επανειλημμένα τον άξονα συνεργασίας μεταξύ Νετανιάχου και Χαμάς. Από τη μια πλευρά, για παράδειγμα, ο Yuval Diskin, επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet από το 2005 έως το 2011, είπε στη Yedioth Ahronoth τον Ιανουάριο του 2013: «Αν το δούμε με τα χρόνια, ένας από τους κύριους ανθρώπους που συνέβαλε στην ενίσχυση της Χαμάς έχει ήταν ο Μπίμπι Νετανιάχου, από την πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός».

Τον Αύγουστο του 2019, ο πρώην πρωθυπουργός  Ehud Barak  είπε στο Army Radio ότι οι άνθρωποι που πίστευαν ότι ο Νετανιάχου δεν είχε στρατηγική έκαναν λάθος. «Η στρατηγική του είναι να κρατήσει τη Χαμάς ζωντανή και να κλωτσάει… ακόμη και με το τίμημα της εγκατάλειψης των πολιτών [του νότου]… προκειμένου να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα».

Και ο πρώην αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού  Gadi Eisenkot  είπε στο Maariv τον Ιανουάριο του 2022 ότι ο Νετανιάχου ενήργησε «σε πλήρη αντίθεση με την εθνική αξιολόγηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο έκρινε ότι υπήρχε ανάγκη αποσύνδεσης από τους Παλαιστίνιους και δημιουργία δύο κρατών». Το Ισραήλ κινήθηκε προς την ακριβώς αντίθεση, αποδυναμώνοντας την Παλαιστινιακή Αρχή και ενισχύοντας τη Χαμάς.

Ο επικεφαλής της Shin Bet Nadav Argaman μίλησε για αυτό όταν ολοκλήρωσε τη θητεία του το 2021. Προειδοποίησε ρητά ότι η έλλειψη διαλόγου μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της τελευταίας ενώ ενίσχυε τη Χαμάς.

Προειδοποίησε ότι η σχετική ησυχία στη Δυτική Όχθη εκείνη την εποχή ήταν παραπλανητική και ότι «το Ισραήλ πρέπει να βρει έναν τρόπο να συνεργαστεί με την Παλαιστινιακή Αρχή και να την ενισχύσει». Ο Eisenkot σχολίασε, στην ίδια συνέντευξη του 2022, ότι ο Argaman είχε δίκιο. «Αυτό συμβαίνει και είναι επικίνδυνο», πρόσθεσε.

Οι άνθρωποι στα δεξιά είπαν παρόμοια πράγματα. Ένα από τα μάντρα που επαναλαμβάνονται ήταν αυτό του νεοεκλεγμένου MK  Bezalel Smotrich , ο οποίος το 2015 είπε στο κανάλι της Κνεσέτ ότι «η Χαμάς είναι περιουσιακό στοιχείο και ο Αμπού Μαζέν είναι βάρος», αναφερόμενος στον Αμπάς με το ονοματεπώνυμο του.

Τον Απρίλιο του 2019, ο Jonatan Urich, ένας από τους συμβούλους μέσων ενημέρωσης του Νετανιάχου και εκπρόσωπος του Likud, είπε στον Makor Rishon ότι ένα από τα επιτεύγματα του Netanyahu ήταν ο διαχωρισμός της Γάζας (τόσο πολιτικά όσο και εννοιολογικά) από τη Δυτική Όχθη. Ο Νετανιάχου «κατέστρεψε βασικά το όραμα του παλαιστινιακού κράτους σε αυτά τα δύο μέρη», καυχήθηκε. «Μερικά από τα επιτεύγματα σχετίζονται με τα χρήματα του Κατάρ που φτάνουν στη Χαμάς κάθε μήνα».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συναντά τον Πρόεδρο του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Khaled Mashal και τον Αντιπρόεδρο του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ismail Haniyeh στη Ντόχα του Κατάρ στις 28 Οκτωβρίου 2016.
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συναντά τον Πρόεδρο του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Khaled Mashal και τον Αντιπρόεδρο του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ismail Haniyeh στη Ντόχα του Κατάρ, στις 28 Οκτωβρίου 2016. Προσφορά: Φυλλάδιο / Παλαιστινιακή Προεδρία

Περίπου την ίδια περίοδο το 2019, ο Likud MK  Galit Distel Atbaryan  έγραψε σε μια εύστοχη ανάρτηση στο Facebook: «Πρέπει να το πούμε αυτό ειλικρινά – ο Νετανιάχου θέλει τη Χαμάς στα πόδια της και είναι έτοιμος να πληρώσει σχεδόν κάθε ακατανόητο τίμημα για αυτό. Η μισή χώρα έχει παραλύσει, παιδιά και γονείς υποφέρουν από μετατραυματικά, σπίτια ανατινάσσονται, άνθρωποι σκοτώνονται, μια γάτα του δρόμου κρατά μια πυρηνική τίγρη από τις μπάλες».

Διαβάστε το αλλά δεν το πιστεύετε; Αξίζει να το πιστέψουμε, γιατί αυτή ακριβώς είναι η πολιτική με την οποία ο Νετανιάχου αυτοπροσαρμόστηκε.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε εν συντομία κατά καιρούς για τη θέση του σχετικά με τη Χαμάς.
Τον Μάρτιο του 2019, είπε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των MKs του Likud, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της μεταφοράς κεφαλαίων στη Χαμάς, ότι «όποιος αντιτίθεται σε ένα παλαιστινιακό κράτος πρέπει να υποστηρίξει την παράδοση κεφαλαίων στη Γάζα επειδή η διατήρηση του διαχωρισμού μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής Η Δυτική Όχθη και η Χαμάς στη Γάζα θα αποτρέψουν την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους».

Σε ένα tweet δύο μήνες αργότερα, το Channel 13 ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ είπε σε εφημερίδα του Κουβέιτ: «Ο Νετανιάχου δεν ενδιαφέρεται για μια λύση δύο κρατών. Αντίθετα, θέλει να χωρίσει τη Γάζα από τη Δυτική Όχθη, όπως μου είπε στα τέλη του 2010».

Ο στρατηγός (Απ.) Γκέρσον Χακόεν, ένας εξέχων δεξιός εξτρέμ, ξεκαθάρισε τα πράγματα σε μια συνέντευξη στο διαδικτυακό περιοδικό Mida τον Μάιο του 2019. «Όταν ο Νετανιάχου δεν πήγε στον πόλεμο στη Γάζα για να νικήσει το καθεστώς της Χαμάς, ουσιαστικά απέτρεψε Ο Αμπού Μαζέν από την ίδρυση ενός ενωμένου παλαιστινιακού κράτους», θυμόταν τότε. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση διαχωρισμού που δημιουργήθηκε μεταξύ της Γάζας και της Ραμάλα. Είναι ένα ισραηλινό συμφέρον ανώτατου επιπέδου και δεν μπορείτε να κατανοήσετε την κατάσταση στη Γάζα χωρίς να κατανοήσετε αυτό το πλαίσιο».

Η όλη πολιτική του Νετανιάχου από το 2009 επιδιώκει να καταστρέψει κάθε πιθανότητα διπλωματικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους. Είναι το θέμα της διακυβέρνησής του, το οποίο εξαρτάται από τη συνέχιση της σύγκρουσης. Η καταστροφή της δημοκρατίας είναι μια πρόσθετη πτυχή της συνεχιζόμενης διακυβέρνησής του, κάτι που έβγαλε πολλούς από εμάς στους δρόμους τον περασμένο χρόνο.

Στην ίδια συνέντευξη του 2019 στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο, ο Μπαράκ είπε ότι ο Νετανιάχου κρατούσε τον νότο «σε συνεχή χαμηλή φωτιά». Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον ισχυρισμό του ότι το κατεστημένο ασφαλείας που έπεσε στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου πολλές φορές σχεδιάζει «να αποστραγγίσει τον βάλτο» της Χαμάς στη Γάζα, αλλά το υπουργικό συμβούλιο δεν τα συζήτησε ποτέ.

Ο Νετανιάχου γνώριζε, πρόσθεσε ο Μπαράκ, «ότι είναι πιο εύκολο με τη Χαμάς να εξηγήσει στους Ισραηλινούς ότι δεν υπάρχει κανένας να καθίσει μαζί του και κανένας να μιλήσει. Εάν η ΠΑ ενισχυθεί… τότε θα υπάρχει κάποιος να μιλήσει».

Επιστροφή στο Distel Atbaryan: “Σημειώστε τα λόγια μου – ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κρατά τη Χαμάς στα πόδια της, ώστε ολόκληρο το κράτος του Ισραήλ να μην γίνει το “φακέλωμα της Γάζας”. Προειδοποίησε για καταστροφή “αν καταρρεύσει η Χαμάς”, οπότε, ” Ο Αμπού Μαζέν είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της Γάζας. Εάν το ελέγξει, θα προκύψουν φωνές από την αριστερά που υποστηρίζουν διαπραγματεύσεις και μια διπλωματική διευθέτηση και ένα παλαιστινιακό κράτος, συμπεριλαμβανομένης της Ιουδαίας και της Σαμάρειας». Τα φερέφωνα του Νετανιάχου εκπέμπουν ασταμάτητα τέτοια μηνύματα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και η Χαμάς έχουν μια άρρητη πολιτική συμμαχία ενάντια στον κοινό τους εχθρό – την Παλαιστινιακή Αρχή. Με άλλα λόγια, ο Νετανιάχου έχει συνεργασία και συμφωνία με μια ομάδα που στόχος της είναι η καταστροφή του κράτους του Ισραήλ και η  δολοφονία των Εβραίων .

Ο αρθρογράφος των New York Times, Τόμας Φρίντμαν, ήταν στο προσκήνιο όταν έγραψε τον Μάιο του 2021, την εποχή της ίδρυσης της κυβέρνησης της αλλαγής, ότι ο Νετανιάχου και η Χαμάς φοβήθηκαν την πιθανότητα μιας διπλωματικής επανάστασης. Έγραψε ότι ο πρωθυπουργός και η Χαμάς «ήθελαν να καταστρέψουν την πιθανότητα πολιτικής αλλαγής πριν μπορέσει να τους καταστρέψει πολιτικά».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι δεν χρειάζεται να μιλήσουν ή να έχουν συμφωνία μεταξύ τους. «Ο καθένας τους καταλαβαίνει τι χρειάζεται ο άλλος για να παραμείνει στην εξουσία και συνειδητά ή ασυνείδητα συμπεριφέρεται με τρόπους για να εξασφαλίσει ότι θα το παραδώσει».

Θα μπορούσα να επεκτείνω συνεχώς το θέμα αυτής της συνεργασίας, αλλά τα προηγούμενα παραδείγματα μιλούν από μόνα τους. Το πογκρόμ του 2023 είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του Νετανιάχου. Δεν είναι «αποτυχία της ιδέας» – μάλλον, αυτή είναι η έννοια: ο Νετανιάχου και η Χαμάς είναι πολιτικοί εταίροι και και οι δύο πλευρές έχουν εκπληρώσει την πλευρά της συμφωνίας.

Στο μέλλον, θα προκύψουν περισσότερες λεπτομέρειες που θα ρίξουν επιπλέον φως σε αυτή την αμοιβαία κατανόηση.

 

Μην κάνετε το λάθος να σκεφτείτε –ακόμα και τώρα– ότι όσο ο Νετανιάχου και η παρούσα κυβέρνησή του είναι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων, το καθεστώς της Χαμάς θα καταρρεύσει.

 

Θα υπάρξει πολλή συζήτηση και πυροτεχνουργήματα για τον τρέχοντα «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αλλά η υποστήριξη της Χαμάς είναι πιο σημαντική για τον Νετανιάχου από μερικούς  νεκρούς κιμπούτζνικ .

Ο Adam Raz είναι ιστορικός και συγγραφέας, πιο πρόσφατα, του «The Demagogue: The Mechanics of Political Power» (στα Εβραϊκά).

 

 

Πηγή

Προβολές : 251


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα