ΜΚΟ: Ιδανικό καταφύγιο των απατεώνων (Ένα άρθρο που αξίζει να διαβαστεί, γιατί ξεσκεπάζει τον ρόλο των ΜΚΟ)

ΜΚΟ: Ιδανικό καταφύγιο των απατεώνων (Ένα άρθρο που αξίζει να διαβαστεί, γιατί ξεσκεπάζει τον ρόλο των ΜΚΟ)

26 Δεκεμβρίου, 2022 8 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:480
Μοίρασέ το

 

Για επίδοξους απατεώνες ή φιλόδοξα ρεμάλια που θέλουν να κάνουν την είσοδό τους στον χώρο των ΜΚΟ, η σύσταση μιας ΜΚΟ είναι εύκολη υπόθεση.

 

 

ΜΚΟ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΑΥΤΟΣΗΜΕΣ… ακόμα κι αν κάποιες ελάχιστες διαφέρουν και επιτελούν έργο, είναι απλά η επιβεβαιώση του κανόνα…

Αναπτύχθηκαν σαν μανιτάρια τις τελευταίες δεκαετίες και κατατρώγουν τα έθνη εκ των έσω…

Στο τέλος της ανάρτησης, έχω και μια ΜΚΟ, την οποία έχουν δημιουργήσει εδώ και τριαντα χρόνια περίπου, κάποια λαμόγια της περιοχής μου…

Το περιβόητο ΛΑΜΟΓΙΟ ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ που είναι και πολιτευτής της ΝΕΑΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ…

Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ…

Αναρωτιέμαι, ΠΟΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ  ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΤΗΝΗ…

Την είχα αναφέρει  στα άρθρα μου για ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ… ήταν αυτοί που στέρησαν από την περιοχή το ΓΠΣ (ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ), που θα έσωζε ζωές…

Ο “άνθρωπος” που μπάζωσε το ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ, ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΨΥΧΕΣ…

Και να ήταν το μόνο τους ΕΓΚΛΗΜΑ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Αν κάποιος δεν γνώριζε ότι ο εικονιζόμενος Ιταλός ήταν ένας πρώην Ευρωβουλευτής, που σήμερα βρίσκεται κατηγορούμενος από τις βελγικές αρχές για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά, η φάτσα του θα παρέπεμπε σε Ναπολιτάνο capo που διευθύνει μικρή επαρχιακή συμμορία της γείτονος χώρας.

Ο Ιταλός Παντζέρι ή Πανιτζέρι, δεν είχε κανένα λόγο να εμπλακεί σε μαφιόζικες ομάδες που ελέγχουν μικρομάγαζα, πορvεία ή βαποράκια διακίνησης ναρκωτικών, και να κινδυνεύει η ζωή του σε ένα από τα συνηθισμένα -στο νότο της Ιταλίας- ξεκαθαρίσματα λογαριασμών.

Σαν εκπρόσωπος του λευκού κολλάρου της αριστείας, προτίμησε να ιδρύσει μια ΜΚΟ, την «Fight Impunity» ή «Μάχη ενάντια στην ατιμωρησία» -έχουν φοβερή πλάκα τα ονόματα που δίνουν οι λογής-λογής απατεώνες σε αυτές τις εταιρείες της παραοικονομίας, που λειτουργούν με την ανοχή του επίσημου κράτους σε κάθε χώρα- και μέσα από αυτήν να στήσει το promotion των εργασιακών δικαιωμάτων στο Κατάρ.

Στις σχολές Διοίκησης επιχειρήσεων, οι φοιτητές διδάσκονται ότι για το promotion ενός προϊόντος, μιας ιδέας ή μιας πολιτικής ασχολούντο μέχρι πρόσφατα οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων, οι οποίες εξελίχθηκαν στην μήτρα των παλιών διαφημιστικών εταιρειών.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, στα αναθεωρημένα εγχειρίδια Marketing έγινε η εισαγωγή της έννοιας του Lobby, σαν την ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων που ασκεί πίεση στην πολιτική εξουσία για την προαγωγή των συμφερόντων ενός κλάδου και την συνεπαγόμενη από αυτό διεύρυνση εμπορικών η άλλων δραστηριοτήτων.

Σε κανένα Πανεπιστήμιο, όμως, και σε κανένα manual, μέχρι πρόσφατα, δεν είχε αναφερθεί- επίσημα τουλάχιστον- ότι business η πολιτική επιρροή μπορούσε να ασκήσει μια ΜΚΟ.

Για να είμαστε δίκαιοι, κανένας δημοσιολόγος η μαρκετίστας (Marketer στην γλώσσα της επιχειρηματικής ορθότητας) δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα όρια της λειτουργικής δραστηριότητας μεταξύ μιας ΜΚΟ και ενός Lobby ή μεταξύ μιας εταιρείας δημοσίων σχέσεων και μιας ΜΚΟ, αναφορικά με τις υποθέσεις που χειρίζονται.

Νομικά και οι τρεις μορφές προαγωγής επιχειρηματικών ή κοινωνικών συμφερόντων είναι εταιρείες, με την ΜΚΟ όμως να χαρακτηρίζεται ως μη κερδοσκοπική, δηλαδή να μην διανέμει τα κέρδη στα μέλη τους, αλλά να τα επανεπενδύει στο σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε.

Ιδιαίτερη οικονομική λεπτομέρεια, ευνοϊκή για τις ΜΚΟ, είναι η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τα έσοδα που έχουν από διάφορες εκδηλώσεις, γεγονός που νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό με τα Lobbies και τις εταιρείες Δημοσίων σχέσεων που υποχρεούνται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους να εκδίδουν τιμολόγια και να επιβαρύνουν τους πελάτες τους.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε παραδείγματα, γιατί μια εταιρεία την συμφέρει, για το ίδιο αντικείμενο εργασίας, να δώσει την εργολαβία σε μια ΜΚΟ αντί σε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων.

Είναι λάθος να νομίσει κάποιος ότι οι ΜΚΟ, χάρη στο φορολογικά ευνοϊκό περιβάλλον, παίζουν χωρίς αντίπαλο στο κομμάτι των κοινωνικών δράσεων. Βασικός ανταγωνιστής τους είναι τα φιλανθρωπικά ή πολιτιστικά ιδρύματα, τα οποία διέπονται από άλλο καθεστώς λειτουργίας και σπάνια ελέγχονται -και αυτά- από τις φορολογικές αρχές.

Για λόγους διάκρισης με τις κανονικές εταιρείες, που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, εφεξής και οι τρεις παραπάνω εταιρικές μορφές (Δημόσιες σχέσεις, Lobbies, ΜΚΟ) στον τομέα άσκησης πολιτικής επιρροής, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων ιδρυμάτων, θα αποκαλούνται οικονομικά σχήματα.

Ιδιαίτερη κατηγορία οικονομικού σχήματος -υποσύνολο του επιχειρηματικού ιδρυματισμού- είναι τα εκκλησιαστικά ιδρύματα τα οποία έχουν σταθερά έσοδα από τους πιστούς και διανέμουν αυτά, μαζί με τις διάφορες επιχορηγήσεις η δωρεές (πραγματικές ή εικονικές) σε θυγατρικές ΜΚΟ, σε ορφανοτροφεία που λειτουργούν υπό την σκέπη τους, χωρίς -με εξαίρεση τους δικηγόρους τους- να ξέρει ποια είναι αυτή η σκέπη, και σε θυγατρικές θρησκευτικές οργανώσεις ή αποστολές του εξωτερικού· εκεί είναι που χάνει η μάνα το παιδί και ο πιστός τον οβολό του).

Σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας, το χέρι της αγοράς αφήνει όλα αυτά τα οικονομικά σχήματα να ρυθμίσουν από μόνα τους την διαχείριση των αποθεματικών τους. Το προνόμιο μιας εταιρείας δημοσίων σχέσεων να διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο ακίνητα ή μετοχές δεν το στερείται μια ΜΚΟ ή ένα ίδρυμα.

Το δικαίωμα μια εταιρείας να ιδρύει θυγατρικές, να συνάπτει δανειακές συμβάσεις ή να διορίζει μέλη Διοικητικού Συμβουλίου με ή χωρίς αμοιβή δεν το στερείται κανένα από τα παραπάνω οικονομικά σχήματα.

Και ενώ μια εταιρεία, όταν πτωχεύει, δεν έχει το δικαίωμα να μεταφέρει σε νέα εταιρεία μόνο τις απαιτήσεις και να απαλλάσσεται των υποχρεώσεών της, μια ΜΚΟ μπορεί να αλλάζει ΑΦΜ και τίτλο, σαν ποδοσφαιρική ομάδα, και στην παλιά να αφήνει το έλλειμα στο Ταμείο, το οποίο να καλύπτει στη συνέχεια με δάνειο ευεργέτη. Δάνειο το οποίο θα ξεπληρώσει από την νέα ΜΚΟ με έσοδα επιχορήγησης τα οποία θα πάρει από μια κυβέρνηση προκειμένου να στείλει κοτόπουλα στο ΙΡΑΚ. Κοτόπουλα τα οποία ποτέ δεν θα πάνε γιατί θα κηρύξει πτώχευση ο εργολάβος ορνιθοτρόφος, αφού πάρει την προκαταβολή, και ο νέος εργολάβος, συμφερόντων του προηγούμενου πτωχευμένου εργολάβου, θα παραδώσει με νέο αυξημένο τίμημα ληγμένα πουλερικά.

Όταν, λοιπόν, μαρκετίστες και μάνατζερ μεγάλων εταιρειών δεν μπορούν να ξεχωρίσουν διαφορές στον τρόπο που λειτουργούν όλα αυτά τα οικονομικά σχήματα της εμπορίας κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας, και κανένας δεν μπορεί με σαφήνεια να απαντήσει ποιο σχήμα, από αυτά τα παράσιτα της αγοράς, είναι το πλέον κατάλληλο να χειριστεί μια πολιτική υπόθεση, είναι εύλογο ο αδαής αναγνώστης να έχει πολλές απορίες, τις οποίες εν συντομία θα προσπαθήσει να επιλύσει ο κειμενογράφος και εάν είναι δυνατόν οι πεφωτισμένοι των αναγνωστών να δράττονται της ευκαιρίας, προκειμένου να ιδρύσουν και αυτοί μια ΜΚΟ.

Από την άποψη της ιεραρχικής αξιολόγησής τους και του κύκλου των εργασιών τους, ο δείκτης επαγγελματικής σοβαρότητας και κοινωνικής υπόληψης της οποίας τυγχάνουν όλα αυτά τα επιχειρηματικά εκτρώματα στην αγορά, στην υψηλότερη κλίμακα κατατάσσονται οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων, στη συνέχεια τα Lobbies -είναι συνήθως επαγγελματικές ενώσεις- και στον πάτο της βαθμολογίας ΜΚΟ, εκκλησιαστικά ιδρύματα και διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες στα μάτια του κόσμου είναι συνδεδεμένες με ρεμούλες, απάτες, κομπίνες, εκβιασμούς, και φυσικά διασπάθιση δημόσιου χρήματος ή πόρων από δωρεές ή εράνους.

Σε δραστηριότητες που δεν συνδέονται με την πολιτική, τους λομπίστες κανείς δεν τους γουστάρει. Συνήθως είναι πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες υπάλληλοι μεγάλων εταιρειών. Οι executives των πολυεθνικών, όταν δεν έχουν κάποιο θέμα με τις Κυβερνήσεις, έχουν κλειστή την πόρτα τους στους λομπίστες.

Τους λένε “σύμβουλους” οι επιχειρηματίες, όταν τους αναθέτουν να πλησιάσουν κανένα πολιτικό και “μεσάζοντες”, όταν οι λομπίστες προτείνουν στους επιχειρηματίες να συναντήσουν πολιτικό για να τον ενισχύσουν σε κάποια προεκλογική εκστρατεία.

Οι ΜΚΟ σε αντίθεση με τους λομπίστες ή τους δημοσιοσχεσίτες, λόγω της προβολής του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τους μπορούν να πουλήσουν με μεγαλύτερη ευκολία την ευαισθησία που στερούνται τα υπόλοιπα σχήματα.

Οι πιο πιασάρικες στην αγορά ΜΚΟ είναι αυτές που ασχολούνται με την καταπολέμηση της πείνας σε αφρικανικές χώρες, της παιδικής εργασίας ή της φτώχειας, με τα δικαιώματα των γυναικών ή των ΛΟΑΤΚΙ σε ισλαμικές χώρες, με την ελευθερία της διακίνησης των ιδεών ή την απονομή της δικαιοσύνης και με ό,τι άλλο θέμα μπορεί να σκαρφιστεί η κούτρα ενός εμπόρου της ελπίδας στους ανήμπορους.

ΜΚΟ που ασχολούνται με το περιβάλλον, την λειψυδρία ή την εξάλειψη ασθενειών πατρονάρονται συνήθως από εταιρείες δημοσίων σχέσεων, θυγατρικές πολυεθνικών που προωθούν τα δικά τους συμφέροντα η προϊόντα.

(Παράδειγμα: Φαρμακευτική που θέλει να πουλήσει εμβόλια σε αφρικανική χώρα μπορεί να χρηματοδοτήσει ΜΚΟ για την πρόληψη σχετικής ασθένειας, προκειμένου η ΜΚΟ να λάβει ενίσχυση από κοινοτικούς πόρους για την αγορά εμβολίων.)

Οι ΜΚΟ διευθύνονται κατά βάση από επαγγελματίες επ’ αμοιβή και στελεχώνονται από εθελοντές, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους από τα Lobbies ή τις εταιρείες δημοσίων σχέσεων, οι οποίοι έχουν έδρα, γραφεία και μισθωτούς.

Κατ’ εξαίρεση τα ιδρύματα έχουν Πρόεδρο από την κάστα των φιλανθρώπων, των ευεργετών ή των απογόνων τους, και εκτελεστικά όργανα άμισθα στελέχη τα οποία αμείβονται με ειδική αποζημίωση ή εάν εργάζονται αμισθί -κανένας δεν είναι βλάκας- από τις απολαβές που προσφέρει η διαχείριση των πόρων του ιδρύματος.

Ενισχύσεις οικονομικές παίρνουν αμφότερες οι εταιρείες εμπορίας κοινωνικής ευαισθησίας (ΜΚΟ και ιδρύματα) τόσο από το Κράτος όσο και από ιδιώτες, χωρίς να αποκλείεται η αμφίπλευρη μεταξύ τους χρηματοδότηση ή μεταφορά πόρων από τον έναν στον άλλον.

Δηλαδή, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα αντί να μοιράζει ρούχα και μερίδες φαγητού σε άστεγους , να χρηματοδοτεί μια ΜΚΟ (όπως συνέβη με ένα Καταριανό ίδρυμα που χρηματοδοτούσε την Fight Impunity) για την καταπολέμηση της φτώχειας και μια ΜΚΟ για να κλείσει τρύπες του Ταμείου της να κάνει δωρεά μερίδες φαγητού, τις οποίες κανείς δεν θα κάτσει να μετρήσει εάν τις μοίρασε και πόσες μοίρασε το φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Για επίδοξους απατεώνες ή φιλόδοξα ρεμάλια που θέλουν να κάνουν την είσοδό τους στον χώρο των ΜΚΟ, η σύσταση μιας ΜΚΟ είναι εύκολη υπόθεση.

Το manual της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας σας εξηγεί αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

%CE%97 %CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7 %CF%84%CF%89%CE%BD %CE%9C%CE%9A%CE%9F %CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%AE 2

Αν νομίζετε ότι πρέπει να βάλετε το χέρι στη τσέπη, στο κεφάλαιο 4 του manual περιλαμβάνονται οι ευκαιρίες χρηματοδότησής σας.

Και μη σας κάνει αυτό εντύπωση, γιατί η ίδια η Κοινότητα περιγράφει τις νόμιμες ευκαιρίες να γίνετε διαχειριστής κεφαλαίων, χωρίς να ρισκάρετε τίποτα.

Σκοπός της ΜΚΟ που θα βάλετε -χρειάζεται και κάποιος σκοπός, δεν είναι δυνατόν να φτιάξετε ΜΚΟ χωρίς σκοπό- μπορεί να είναι οτιδήποτε σας κατέβει στο κεφάλι, αρκεί ο σκοπός να είναι ηθικοφανής, σοβαροφανής και να μην προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, αποφύγετε σκοπούς με δράσεις που εμπλέκονται στα πόδια εγκληματικών οργανώσεων, λαθρέμπορων, νονών της νύχτας, προαγωγών ή διακινητών ναρκωτικών. Αυτοί έχουν τα δικά τους ιδρύματα και καλό είναι να μην ανταγωνίζεται ο ένας τον άλλο.

(Υπόθεση Γ.Κ: Αν διαβάζετε Πιτσιρίκο σας κόβω για ψιλικατζήδες που πάτε να πάρετε κανένα δεκαχίλιαρο που μοιράζουν τα διάφορα Υπουργεία ή να εκδώσετε κανένα εικονικό τιμολόγιο για να μειώσετε τον τζίρο της επιχείρησής σας.)

Πέρα, βέβαια, από τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, το Κράτος ή τις πολυεθνικές -εφόσον τους κάνετε κάποια δουλειά- να μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν ένα σωρό άλλοι νόμιμοι τρόποι για να μαζέψετε χρήματα και να τα ξοδέψετε κατά το δοκούν.

Μπορείτε πχ να τρέχετε σε γάμους, βαφτίσια ή μνημόσυνα και να ζητάτε, αντί για δώρο στη νύφη ή στεφάνι στο μακαρίτη, τα χρήματα να διατεθούν υπέρ του σκοπού της δικής σας ΜΚΟ.

Κανένας δεν ελέγχει που πάνε χρήματα τα οποία μαζεύονται σε λογαριασμούς από παρεμφερείς μεθόδους, ενώ κάλλιστα μπορείτε να δικαιολογήσετε έξοδα απασχόλησης προσωπικού για εργασία που θα προσφέρουν βλαμμένοι εθελοντές και δεν θα πάρουν μία.

Μπορείτε, επίσης, να αφήσετε ένα κουτί από plexiglass με αυτοκόλλητο της ΜΚΟ σας κοντά στο ταμείο φούρνων, ζαχαροπλαστείων ή κομμωτηρίων.

Να είστε βέβαιοι ότι, όταν ξεκλειδώσετε το κουτί, κανένας δεν θα μετρήσει πόσα βάλατε στην ΜΚΟ και πόσα στην τσέπη σας.

Αν είστε πιο προχώ, ντύστε μια όμορφη κοπέλα και ένα παλικάρι με μπλουζάκια της ΜΚΟ σας και στείλτε τους στα διόδια να μαζέψουν χρήματα. (Προσοχή, όχι σε φανάρια, γιατί αυτά ελέγχονται από άλλα οικονομικά σχήματα με την άτυπη ανοχή της πολιτείας.)

Αν, τέλος, πάτε για γερή μπάζα, δεν έχετε παρά να πλησιάσετε γέρους η ετοιμοθάνατους -άκληρους κατά προτίμηση- και να τους πείσετε να κληροδοτήσουν στην ΜΚΟ σας κάποιο ακίνητο τους ή ακόμη και μετρητά. Σας χρειάζεται ένας συμβολαιογράφος και μια δικηγόρος, η οποία θα προνοήσει να σας εκχωρηθεί το δικαίωμα της αξιοποίησης ή ανταλλαγής του ακινήτου με κάποιο άλλο.

Σας εκπλήσσουν αυτά που γράφονται;

Κακώς, γιατί όλα αυτά είναι δοκιμασμένες πρακτικές και το γεγονός ότι στα ταμεία ιδρυμάτων ή ΜΚΟ βρίσκονται καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, αποδεικνύει ότι αυτές οι business είναι ιδιαίτερα χρυσοφόρες.

Βέβαια, για να μην νομίσει κανείς ότι μόνο στην πατρίδα μας γίνονται αυτού του είδους οι ελεεινές πράξεις από ΜΚΟ, ιδρύματα, σωματεία η συλλόγους -εκτιμάται ότι μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν κάπου 60.000, το γράφω και ολογράφως «εξήντα χιλιάδες για να κατανοήσει κάποιος τον τζίρο που γίνεται σε αυτόν τον κλάδο της παραοικονομίας- σας ενημερώνω ότι στο εξωτερικό οι ΜΚΟ είναι πολύ πιο ευφάνταστες στη λειτουργία τους.

Εν περιλήψει, να πούμε ότι οι μεγάλες ΜΚΟ απασχολούν προσωπικό ή κεφάλαια, που θα ζήλευε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία, και έχουν άμεση σχέση μητρικής-θυγατρικής με κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα που ανήκει σε κάποιο «χορηγό- ευεργέτη».

Η σύνδεση, για να μην τους πάρουν χαμπάρι -λες και δεν ξέρουν και εκεί τι γίνεται, αλλά εν πάση περιπτώσει υπάρχει και κάποιος έλεγχος-γ ίνεται μέσω εταιρείας δημοσίων σχέσεων και το τρίγωνο μιας ενορχηστρωμένης απάτης μπορεί να γίνει τετράγωνο, αν στο παιγνίδι μπούνε και οι λομπίστες.

Η χρηματοδότηση αυτών των ΜΚΟ -πέρα από τις κοινοτικές η κρατικές ενισχύσεις, γιατί δεν είναι μ@λάκες οι ξένοι να αφήσουν ανέγγιχτο το χρήμα των Ευρωπαίων πολιτών – γίνεται, εκτός των γνωστών τρόπων τους οποίους ακολουθούν οι ημεδαποί, μέσω φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, τα οποία, με τη σειρά τους, βρίσκουν χρήματα από εράνους, πωλήσεις αναμνηστικών, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αλλά και από αγοραπωλησίες έργων τέχνης, τομέας που οι δικοί μας, προς το παρόν, είναι πίσω.

Μπρος σε μια τριγωνική αγοραπωλησία ενός έργου τέχνης -δεν υπάρχει καλύτερο πλυντήριο από τους ξένους οίκους δημοπρασιών- οι ανταλλαγές δασών η λιμνών των ημεδαπών εκκλησιαστικών ιδρυμάτων με ακίνητα του δημοσίου, τα οποία συνέχεια εκμισθώνονται στο δημόσιο, μας παραπέμπουν στα χρόνια της επιχειρηματικής αθωότητας.

Για να μεταφέρουμε το Know how των Ευρωπαίων στην εγχώρια αγορά των ΜΚΟ και των ιδρυμάτων, ακολουθεί case study ξεπλύματος χρήματος.

Ιδιώτης δωρίζει πίνακα (όχι ιδιαίτερα υψηλής αξίας) ή αρχαίο -συνήθως κλεμμένο- αντικείμενο του σε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Το ίδρυμα εκπλειστηριάζει τον πίνακα, μέσω οίκου δημοπρασιών, το οποίο αγοράζει, σε μια απίστευτη τιμή για την αξία του καλλιτέχνη η εταιρεία του ιδιώτη ή κάποια πολυεθνική στην οποία είναι βασικός μέτοχος ο ιδιώτης που χάρισε τον πίνακα και με τα χρήματα του εκπλειστηριάσματος κάνει δωρεά στην ΜΚΟ, μέσω θυγατρικής εταιρείας δημοσίων σχέσεων.

(Tip τεχνογνωσίας: Στις δημοπρασίες υπάρχουν λαγοί που χτυπάνε τις τιμές για να ανέβει εξωφρενικά η αξία ενός έργου τέχνης.)

Η ΜΚΟ με τα χρήματα που παίρνει πληρώνει μισθούς σε Διευθυντές, και αποζημιώσεις σε επίτιμα μέλη τα οποία δεν αποκλείεται να είναι και μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ή να συνδέονται με κάποια συγγενική η φιλική σχέση με λομπίστες που έχουν απευθείας πρόσβαση σε Ευρωβουλευτές.

Αν εσείς που διαβάζετε αυτά τα περίεργα μεταξύ τους αλισβερίσια μπερδευτήκατε, σας πληροφορώ ότι οι άνθρωποι που ανακατεύονται με αυτές τις δουλειές δεν μπερδεύονται καθόλου.

Το «Fight impunity” του Ιταλού, από φιλανθρωπικό ίδρυμα χρηματοδοτήθηκε και είναι αυτό που έδινε 5.000 -δεν χρειάζεται να το γράψω ολογράφως, γιατί μετά την τελεία του ψηφίου ακολουθούν τρία μηδενικά- σε έναν κύριο, που ο Πάγκαλος αποκαλούσε ο «Κύριος Τίποτα» και του οποίου η πεθερά κατέθετε μέρα παρά μέρα πεντακοσάευρα στον λογαριασμό του.

Όλοι αυτοί οι απίθανοι τύποι που κάνουν διάφορες δουλειές με το Ευρωκοινοβούλιο, έχουν ρόλους που είναι ξεκαθαρισμένοι και δεν συνηθίζεται -όπως κάνει άλλωστε και η Μαφία- ο ένας να μπλέκεται στα πόδια του άλλου.

Για τις υποθέσεις σύνταξης οδηγιών, που θα γίνει, μετά από ψηφοφορία, υποχρεωτική σε κράτη μέλη, και συνήθως επιβαρύνουν τους πολίτες, την δουλειά την κάνουν οι λομπίστες, σε συνεργασία με τις εταιρείες δημοσίων σχέσεων. Οι τελευταίες, με την βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης και δημοσιογράφους οι οποίοι μπορεί και να απασχολούνται σαν σύμβουλοι στις ίδιες τις εταιρείες δημοσίων σχέσεων, προετοιμάζουν το σχετικό κλίμα για την αναγκαιότητα της εφαρμογής της.

Θα απορήσει κανείς, όχι τόσο γιατί όλα αυτά τα σιχαμερά παράσιτα της ελεύθερης οικονομίας συνδιαλλάσσονται με εκλεγμένους εκπροσώπους των Ευρωπαίων, αλλά γιατί το ίδιο το θεσμικό τους όργανο, η Ευρωβουλή, διατηρεί μητρώο εγγεγραμμένων λομπιστών, δημοσιοσχεσιτών και ΜΚΟ, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι στο μέλλον το εν λόγω μητρώο δεν θα διευρυνθεί με influencers ή tik-tokers που θα αναλαμβάνουν -και ίσως πιο επιτυχημένα- την προώθηση κάποιας ατζέντας θεμάτων.

Η ύπαρξη αυτού του μητρώου δίνει την εντύπωση στον κόσμο, ότι το Ευρωκοινοβούλιο λειτουργεί με όρους Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Είναι, δηλαδή, κάτι σαν τον δικό μας το ΓΕΜΗ και δεν ξέρω εάν όλα αυτά τα οικονομικά σχήματα, που δρουν ανεξέλεγκτα, πληρώνουν και ετήσια συνδρομή, όπως κάνουν οι ημεδαπές εγγεγραμμένες επιχειρήσεις.

Αποδέχομαι την υπόθεση ότι -λόγω πιθανής έλλειψης επιστημονικής επάρκειας (ποδοσφαιριστές, ηθοποιοί, κλπ)- οι εκλεγμένοι Ευρωβουλευτές, δεν είναι σε θέση οι ίδιοι να αξιολογήσουν την σημασία της εφαρμογής μιας τεχνοκρατικής οδηγίας. Είναι, όμως, υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής η την έκδοση ενός ψηφίσματος. Οι οδηγίες ακολουθούν συνήθως την εφαρμογή μιας πολιτικής ενός ψηφίσματος

Τι δουλειά τώρα μπορεί να έχουν οι διάφοροι λομπίστες στο στάδιο των αποφάσεων για μια πολιτική; Την πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος οι Ευρωβουλευτές την αποφασίζουν και οι διάφορες τεχνικές επιτροπές καθορίζουν τις σχετικές προδιαγραφές. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα βρίθει επιστημόνων κάθε ειδικότητας οι οποίοι θα μπορούσαν να υλοποιήσουν την σύνταξη μιας οδηγίας. Και οι λομπίστες θα έπρεπε να έχουν επαφές μόνο με τα μέλη των επιτροπών για τους εκθέτουν τις απόψεις των πελατών τους.

Σε κανένα, ως εκ τούτου, να μην προκαλεί εντύπωση η αποδοχή των lobbies εντός της Κοινότητας.

Ο μεγαλύτερος λομπίστας που κυκλοφορεί μέσα στους κόλπους της Κοινότητας είναι ο σύζυγος αυτής της ανέραστης Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν που προωθεί σε σταθερή βάση τα συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών.(Γραμματολογική επεξήγηση Γ.Κ.: Το πρόθεμα «Φον» δείχνει καταγωγή ευγενούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ευγενείς δεν κάνουν business και τρώνε μόνο από τα έτοιμα».).

Είναι μειοψηφία οι Ευρωβουλευτές που δεν συνδέονται, είτε άμεσα με πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος ( Σημείωση Γ.Κ: Με αδελφοξάδελφα, κουμπάρους ή συγγενολόι, οι νότιοι), είτε έμμεσα με λομπίστες, τραπεζίτες ή διευθυντές πολυεθνικών εταιρειών.

(Σημείωση Γ.Κ.: Οι βόρειοι, για να μην καρφώνονται, επιλέγουν κολλητούς φίλους, συναδέλφους από την προηγούμενη τους θητεία σε κάποια εταιρεία ή μέλλοντες -μετά την λήξη της θητείας τους- εργοδότες πχ. Μπαρόζο-GOLDMAN SACHS.)

Η συμπεριφορά ενός λομπίστα πολλές φορές κοπιάρει πρακτικές των σχέσεων του οργανωμένου εγκλήματος με την Αστυνομία. Αν, τώρα, στη θέση της Αστυνομίας βάλετε την Ευρωβουλή, που υποτίθεται ότι είναι ο προστάτης των Ευρωπαίων πολιτών, μη σας φανεί παράξενο ένα lobby, που έχει τους ανθρώπους του μέσα σε ΜΚΟ βιτρίνες, να καρφώνει μια ΜΚΟ (Να κάνει δηλαδή ο λομπίστας αυτό που κάνει ένας μεγαλέμπορος ναρκωτικών που δίνει κατά καιρούς βαποράκια στην Αστυνομία) για κακοδιαχείριση, σπατάλη ευρωπαϊκών πόρων ή και διαφθορά, προκειμένου η Ευρωβουλή να δείξει ότι έχει τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αποτροπή οικονομικών εγκλημάτων.

Με απλά λόγια, η Ευρωβουλή και όλο αυτό το συνάφι των ανθρώπων που μπαινοβγαίνουν στα γραφεία των Ευρωβουλευτών, αφήνουν υπομνήματα η οδηγίες, έτοιμα προς ψήφιση, συνιστούν μια ιδιότυπη Μαφία οικονομικού εγκλήματος.

Για να εμβαθύνουμε λίγο το θέμα , η υπόθεση Καϊλή δεν αποκλείεται να είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ κάποιου lobby που ήθελε να πάρει την εργολαβία του ΚΑΤΑΡ και των Ιταλών -γιατί οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες Ιταλοί ήταν- που είχαν στήσει δύο -τρεις ΜΚΟ για να κάνουν δουλειές, της Ελληνίδας κατηγορουμένης, φυσικά, μη εξαιρουμένης, αφού και αυτηνής η αδελφή, κάποια Μανταλένα η Μαγδαλένα, μια ΜΚΟ κουμαντάριζε.

Υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο, οι Καταριανοί να ήθελαν να ρίξουν το κόστος της εργολαβίας καθαρισμού της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων της χώρας τους και να τσιγκουνεύτηκαν να τα χώσουν σε κάποιο σοβαρό, τρόπος του λέγειν, lobby.

Ίσως, ποιος ξέρει, να προτίμησαν να στήσουν την δουλειά απευθείας με τους Ιταλούς, που γνωρίζουν ότι είναι ικανοί να φέρουν σε πέρας δουλειές με ανθρώπους που γνωρίζουν ότι τα πιάνουν. Μπορεί να μέτρησε ακόμη, ότι στη ΜΚΟ που καταπολεμά την ατιμωρησία συμμετείχε και ο Λούκα Βισεντίνι, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.
Εργολαβία εργασιακών ζητημάτων χωρίς, άλλωστε, άνθρωπο σχετικό με το αντικείμενο δεν γίνεται.

Και είναι περιττό, για την ιστορία, να σχολιάσουμε ότι αρκεί η συμμετοχή ενός και μόνο γενικού γραμματέα κάποιας συνδικαλιστικής ενώσεως, για να καταστήσει μια ΜΚΟ ύποπτη για πράξεις διαφθοράς.

Η Ευρωβουλή προκαλεί τους πολίτες, όχι γιατί ανέχεται στους κόλπους της όλους αυτούς τους απατεώνες των ΜΚΟ και των lobbies, αλλά γιατί οι Ευρωβουλευτές της εκπλήσσονται κάθε φορά που σκάει μια απάτη.

Τέλος, θεωρώ άσκοπο να γράψω οτιδήποτε για την εμπλοκή της Ε.Κ (έτσι αναφέρουν την Καϊλή τα δελτία τύπου της εισαγγελίας) με την ΜΚΟ των Ιταλών, την στιγμή που είχα ήδη γράψει ένα κείμενο για την ενασχόλησή της με τα bitcoins καθώς και τη σχέση της με ένα καταχραστή του Δημοσίου στο κείμενο για της «ENERGA τα παιδιά».

Ο βίος, η συμπεριφορά και η αυθάδεια της κοπέλας δεν χαρακτηρίζουν μια θλιβερή εξαίρεση που παρέκκλινε από τις αξίες της νεοφιλελεύθερης αριστείας.

Η Ε.Κ., η Εύα, είναι το σύγχρονο πρότυπο της κεντροφασιστικής ανέλιξης ενός αδίσταχτου πολιτικού.

Η Εύα είναι ένα πολυπολιτικό υβρίδιο με τα βασικά χαρακτηριστικά της πατριδοφροσύνης (τσίριζε σαν υστερική για την Μακεδονία), της αποδοχής οικογενειακών αξιών δεξιάς κοπής (ο πατέρας της -ο μεταφορέας των 600.00 Ευρώ- ήταν μπλεγμένος σε υποθέσεις απευθείας ανάθεσης δημοτικών εργολαβιών με κατακερματισμό των έργων και μάρτυρας υπεράσπισης του υπόδικου Ψωμιάδη) και του πλεονάζοντος συμπεριφορικού σκατοψυχισμού, με βάση τα λεχθέντα της περί τεμπέληδων ανέργων που απολαμβάνουν επιδόματα.

Χωρίς καν να χρειάζεται να ληφθεί υπόψη ο πολιτικός της αμοραλισμός, η Εύα θα πρέπει να είναι περήφανη για τον μέντορα που την ανέδειξε στο ΠΑΣΟΚ, την αποδοχή που είχε από τον κόσμο που την ψήφισε και τους υποστηρικτές της στην εκλογή στην θέση της αντιπροέδρου.

Και όσον αφορά τον εγκλεισμό της σε φυλακή (προσωπικά είμαι υπέρ του περιορισμού του μέτρου στο ελάχιστο δυνατόν και στις αναγκαίες και μονό περιπτώσεις, αφού στις φυλακές δεν παράγεται κανένα σωφρονιστικό έργο) θεωρώ ότι, ειδικά για τους οικονομικούς εγκληματίες του λευκού κολάρου, το καταλληλότερο σωφρονιστικό μέτρο είναι η προσφορά κοινωνικής εργασίας και η κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων, εκτός των αναγκαίων για την διαβίωση στο υπόλοιπο της ζωής τους με αξιοπρέπεια.

Την αξιοπρέπεια που στέρησαν από ανθρώπους αναγκασμένους να ζήσουν με επιδόματα ελεημοσύνης και λοιδορούμενους από ανθρώπους χωρίς πολιτική αξιοπρέπεια.

Γ.Κ.

ΥΓ1. Στην υπέροχη πολιτική μυθοπλασία του Ζαν-Φρανσουά Οπετιζάντρ, «Το πορτοφόλι. Μια κοινωνία χωρίς χρήμα», θα κατανοήσει ο αναγνώστης γιατί σε μια αχρήματη κοινωνία, όχι κομμουνιστική -ο φιλόσοφος την τοποθετεί γύρω στο 2030- η κοινωνία θα γίνει όχι μόνο πολύ πιο ανθρώπινη και ειλικρινής, αλλά θα εξαλειφθεί και το έγκλημα.


Και αναφέρει, μεταξύ άλλων, σαν παράδειγμα ότι οι πουτάvες, που πάντα θα υπάρχουν, θα εισέπρατταν, σαν ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους, την αναγνώριση των πελατών τους. Δεν θα χρειάζονταν ούτε μαστροπό, ούτε πρακτορείο.
Πορτοφόλι του κάθε ανθρώπου θα ήταν η συλλογή, όχι χρημάτων, αλλά αξιών αποδοχής από την κοινωνία.

ΥΓ2. Τις μέρες αυτές μη ξεχάσετε να ενισχύσετε τους άστεγους και τα ξυπόλυτα παιδάκια. Το μήνυμα είναι εμπνευσμένο από την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του Σάκη Ρουβά και της οικογένειάς του, η οποία σημειολογικά παραπέμπει στους ξαπλωμένους στα πεζοδρόμια άστεγους.

Την βοήθειά σας μην παραλείψετε να την δώσετε σε κάποιο ίδρυμα. Υπάρχουν τόσες πολλές Κυρίες που φροντίζουν τους μη έχοντες, που κανείς δεν ξέρει τι θα απογίνουν έτσι και σταματήσει η φτώχεια.

mko3

(Αγαπητέ φίλε, έπος το κείμενο. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν είχατε γράψει για το θέμα τόσες μέρες, γιατί είχατε γράψει αρκετές φορές για την Καϊλή στο παρελθόν, με αποκορύφωμα το κείμενο του 2018, “Bitcoins και τα μυαλά στα κάγκελα”.

Προσωπικά, γελάω με όλους αυτούς τους σάπιους που ψηφίζουν άλλους σάπιους και μετά κάνουν τους έκπληκτους επειδή οι σάπιοι που ψήφισαν αποκαλύφθηκαν από άλλους σάπιους που τους είχαν ψηφίσει κάποιοι άλλοι σάπιοι.

Επίσης, ξερνάω με τις ΜΚΟ και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Όσοι ασχολούνται με αυτά, μου φαίνονται αυτομάτως σάπιοι και ένοχοι. Το 2016, είχα γράψει το κείμενο “Η αλληλεγγύη έγινε επάγγελμα”.

Γενικά, από πολιτικούς και δημοσιογράφους μέχρι δικαστές και φιλόδοξους πολίτες, έχει γεμίσει ο τόπος από πουτάvες. Θεσμικές πουτάvες. Εμένα, από πουτάvες, μου αρέσουν οι άλλες. Να είστε καλά. Καλές γιορτές. Την αγάπη μου.)

Πηγη: pitsirikos.net

 

Πηγή

 

Διαβάστε τώρα και για το έτερο ΛΑΜΟΓΙΟ, τον ΝΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ…

Ένας ακόμα ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, στο υπογράστριο της Πατρίδας μας…

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ, ΠΟΥ ΡΕΕΙ ΑΦΘΟΝΟ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥ, ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Το (σβησμένο) τουίτ του Μπογδάνου και η (κρυφή) ΜΚΟ του πολιτευτή της ΝΔ

Αφορμή για το ρεπορτάζ ήταν ένα τουίτ βουλευτή της ΝΔ που στοχοποιούσε δομή φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων. Άθελά του όμως μάς οδήγησε σε κάτι βαθύτερο: Η ΜΚΟ που φιλοξενούσε τους πρόσφυγες συνδέεται με πολιτευτή της ΝΔ και στέλεχος της Κομισιόν. Και χρηματοδοτείται εδώ και δεκαετίες με εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια.

 

Εικονογράφηση: Κορίνα Πετρίδη

Στις 4 Ιανουαρίου 2021 και σε ώρα απογευματινή, στο κέντρο της Αθήνας μια μεταφορική εταιρεία ξεφορτώνει πράγματα σε μια πολυκατοικία, στα διαμερίσματα της οποίας θα φιλοξενηθούν ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες.

Ο πρώην δημοσιογράφος και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπογδάνος καταφθάνει στην περιοχή, ύστερα από πρόσκληση περίοικων, αποτυπώνει το στιγμιότυπο και το αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, facebook και twitter.

Πέρα από την ίδια την φωτογραφία, άξια προσοχής είναι και η λεζάντα που τη συνοδεύει: «Τώρα επιχείρηση εγκατάστασης “ασυνόδευτων ανηλίκων” σε πολυκατοικία …..* Η κα Ειδική Γραμματέας, το Υπουργείο και ο Δήμος δεν καταλαβαίνουν ότι το διαρκές ξεφόρτωμα πληθυσμών στο υπερβεβαρημένο κέντρο της Αθήνας διαβρώνει πλέον επικίνδυνα την κοινωνική συνοχή και ειρήνη;».

Δημοσιεύουμε το τουίτ του Κωνσταντίνου Μπογδάνου έχοντας σβήσει την περιοχή της πολυκατοικίας και θολώσει τα πρόσωπα των παιδιών, για λόγους προστασίας της ανωνυμίας τους.

«Ο ρατσιστικός λόγος, ακόμα και όταν δεν είναι εμπρηστικός, έχει μια εγγενή επικινδυνότητα γιατί υποκινεί το μίσος και τις διακρίσεις. Στοχοποιεί μια ομάδα ανθρώπων, τη διαφοροποιεί, την υποβιβάζει και (εγ)καλεί τους άλλους να τη μεταχειρίζονται διαφορετικά. Το πρόβλημα του κ. Μπογδάνου δεν είναι οι βεβαρημένες γειτονιές, αλλά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ως “βάρος”. Η απάντηση όμως στον ρατσιστικό λόγο δεν είναι το να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τις δυσκολίες ή τις περιπλοκότητες σε διάφορα ζητήματα. Στο ζήτημα της μαζικής μετακίνησης ανθρώπων εν προκειμένω, η απάντηση δεν είναι η άρνηση των προβλημάτων ή των δυσκολιών που αυτή που παράγει στο όνομα μιας δήθεν φιλανθρωπίας. Έτσι χαρίζουμε τους ανθρώπους στην άλλη πλευρά, και όταν εννοώ “άλλη” δεν εννοώ κάποιο άλλο κόμμα, αλλά το χώρο της ακροδεξιάς», λέει στο Reporters United η δικηγόρος Κλειώ Παπαπαντολέων η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του ποινικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για την ανάρτηση του κ. Μπογδάνου έγιναν δύο καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ο Συνήγορος απηύθυνε επιστολή στον κ. Μπογδάνο ζητώντας την αφαίρεση της φωτογραφίας

Ο κ. Μπογδάνος έχει υπάρξει ο ίδιος θύμα στοχοποίησης και σωματικής βίας. Συγκεκριμένα, το 2012 δέχτηκε άγρια επίθεση από αγνώστους στα Εξάρχεια, το 2019 αναρτήθηκε χωρίς την έγκρισή του προσωπική του φωτογραφία σε κοινωνικό μέσο, η οποία αποτελεί σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου προσβολή της προσωπικότητάς του, ενώ τον Φεβρουάριο του 2021 εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη έξω από το σπίτι του.

Για την ανάρτηση του κ. Μπογδάνου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reporters United, έγιναν από πολίτες δυο αναφορές, μια ανώνυμη και μια επώνυμη, στον Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ο Συνήγορος απηύθυνε επιστολή στον κ. Μπογδάνο ζητώντας του την αφαίρεση της φωτογραφίας.

Σχεδόν δύο μήνες μετά και παρά την παρέμβαση του Συνηγόρου, ο βουλευτής δεν είχε διαγράψει το συγκεκριμένο ποστ από το twitter. Το έκανε όμως όταν επικοινωνήσαμε μαζί του ζητώντας του να τοποθετηθεί για το θέμα, ενώ ύστερα από δική μας επισήμανση διέγραψε και το ομώνυμο ποστ από την πολιτική σελίδα του στο facebook.

Η συγκεκριμένη πολυκατοικία από το 2017 λειτουργούσε ως δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και είχε μάλιστα βρεθεί στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής.

O τότε βουλευτής Β΄Πειραιώς και νυν ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, είχε στείλει εξώδικη διαμαρτυρία στους αρμόδιους υπουργούς Νίκο Τόσκα και Σταύρο Κοντονή, κάνοντας λόγο για «κρυφή δομή φιλοξενίας λαθρομεταναστών» και ζητώντας την αναστολή της λειτουργίας της. Μάλιστα, τοπικό ειδησεογραφικό σάιτ είχε αναφέρει ότι άγνωστοι είχαν βάλει φωτιά στο κτίριο, καίγοντας την πόρτα εισόδου, αλλά και τα ρολόγια της ΔΕΗ. (Δεν αναπαράγουμε το δημοσίευμα διότι περιελάμβανε φωτογραφία από την πολυκατοικία που φιλοξενούσε τους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες.)

Το Reporters United επικοινώνησε με τον κ. Μπογδάνο, ο οποίος αναφέρει ότι δεν είχε καμία διάθεση για την παραμικρή στοχοποίηση ενώ δε γνώριζε την εμπλοκή της Χρυσή Αυγής: «Είναι κάτι που καταδικάζω με αποτροπιασμό. Ομολογώ, ή μάλλον τονίζω, πως εάν το γνώριζα, θα είχα αποφύγει την ανάρτηση ευθύς εξ αρχής».

Ως προς το τουίτ, αναφέρει: «Καμία απολύτως διάθεση για την παραμικρή στοχοποίηση. Τα πρόσωπα οριακά διακρίνονται. Η ανάρτηση, όπως λέει, «αποτέλεσε δημόσια διαμαρτυρία για την απουσία διαβούλευσης και το απροειδοποίητο της εγκατάστασης, που μάλιστα απευθύνθηκε προς την ίδια την κυβέρνηση. Η δε φωτογραφία επελέγη διότι περιείχε το φορτηγό και το ανυψωτικό μηχάνημα, έδειχνε δηλαδή τη διαδικασία της μετακόμισης».

Οι πλήρεις απαντήσεις του κ. Μπογδάνου είναι διαθέσιμες εδώ.

Η απρόσμενη σύνδεση της ΜΚΟ με τη Νέα Δημοκρατία

Ο κ. Μπογδάνος όπως μας είπε δε γνώριζε για το περιστατικό στοχοποίησης. Αυτό όμως που πιθανότατα δεν θα μπορούσε να έχει φανταστεί είναι ότι η ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Έκφραση, που έχει μισθώσει την πολυκατοικία με σκοπό τη λειτουργία του ξενώνα, συνδέεται με το κόμμα στο οποίο ο ίδιος ανήκει: τη Νέα Δημοκρατία.

Η Ευρωπαϊκή Έκφραση ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1989. Από το 1990 εκδίδει το τριμηνιαίο ομώνυμο περιοδικό και κατά τα τριάντα δύο χρόνια λειτουργίας της έχει εστιάσει κυρίως στη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα τελευταία χρόνια παρέχει υπηρεσίες που σχετίζονται με προσφυγικούς πληθυσμούς: αρχικά στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον Ελαιώνα, από όπου αποσύρθηκε, και λειτουργώντας δύο ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων στο κέντρο της Αθήνας.  

Πολλά διαφορετικά τεκμήρια συνδέουν την Ευρωπαϊκή Έκφραση με τον κ. Νίκο Γιαννή, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το προφίλ του στο Linkedin, ο Νίκος Γιαννής υπήρξε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (2004-2005) καθώς και υποψήφιος βουλευτής Περιφέρειας Αττικής (2007 και 2009). Παράλληλα, αναφέρεται και ως εκδότης του περιοδικού Ευρωπαϊκή Έκφραση από το 1990, ιδρυτής του Ομίλου Ευρωπαϊκή Έκφραση (1989) και μιας άλλης ΜΚΟ, της Επέκεινα Χώρα το 2010, καθώς και μέλος του κεντρικού οργάνου της Ένωσης Ευρωπαίων Φεντεραλιστών (από το 2016).

Μάλιστα, στις Ευρωεκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ υπήρξε μέλος και της ΔΑΠ.

Απευθυνθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Έκφραση και ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες για τη σχέση της οργάνωσης με τον κ. Γιαννή. Σε απάντησή της προς το Reporters United, η διαχειρίστρια της οργάνωσης κ. Κατερίνα Ανδρωνά μας είπε πως ο κ. Γιαννής είναι ένας εκ των ιδρυτών και «είχε την ευθύνη ως Διαχειριστής μέχρι το 2001, ενώ από το 2007 δεν είναι μέλος του νομικού προσώπου».

Ζητήσαμε από την οργάνωση το καταστατικό, αλλά και πληροφορίες για τα μέλη του Δ.Σ. ωστόσο μας έστειλαν μόνο μια τροποποίηση του καταστατικού, όπου αναφέρεται η αποχώρηση του κ. Θέμη (Θεμιστοκλή) Κοσσίδα, Ελεγκτή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από τη θέση του εταίρου τον Σεπτέμβριο 2020.

Εδώ όμως προκύπτει ένα ζήτημα που παρουσιάζει ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, ο κ. Γιαννής εμφανίζεται ανά περιόδους, άλλοτε ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας (2017-2019), άλλοτε ως τακτικό μέλος (2012-2014), και άλλοτε ως πρόεδρος (2010-2012). Επίσης, στη σελίδα του περιοδικού -που εξέδιδε μέχρι το 2016 η Ευρωπαϊκή Έκφραση- στο facebook, αναφέρεται το 2015 ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Έκφρασης.

Στην αρχική μας επικοινωνία μαζί του, ο κ. Γιαννής διέψευσε κάθε σχέση με την Ευρωπαϊκή Έκφραση. Όταν όμως επικοινωνήσαμε μαζί του για δεύτερη φορά θέτοντας του τα ευρήματα της έρευνάς μας που τον συνδέουν με την οργάνωση, άλλαξε στάση.

Στη δεύτερη επικοινωνία μας ο κ. Γιαννής παραδέχτηκε ότι ο χώρος που στεγάζεται η ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Έκφραση ανήκει στον ίδιο, χωρίς να λαμβάνει ενοίκιο

Ο κ. Γιαννής μας είπε ότι οι ρόλοι αυτοί αφορούν το Σωματείο «Όμιλος Ευρωπαϊκή Έκφραση», το οποίο δημιούργησε τη ΜΚΟ «Ευρωπαϊκή Κοινωνία Πολιτική Έκφραση Θεσμοί – ΕΚΠΕΘΕ (Ευρωπαϊκή Έκφραση)». Το Σωματείο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «δεν είναι ενεργό, δεν έχει κάποιο διαχειριστικό ρόλο, ωστόσο παρεμβαίνει δίνοντας τον πολιτικό προσανατολισμό της οργάνωσης και διασφαλίζοντας τη χρηστή διοίκησή της».

Μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και διεύθυνση) της Ευρωπαϊκής Έκφρασης, της Επέκεινα Χώρα, αλλά και της πολιτικής σελίδας ως υποψήφιου ευρωβουλευτή με τη Ν.Δ. στο facebook του κ. Γιαννή είναι ακριβώς τα ίδια.

Άνθρωποι με γνώση των όσων συμβαίνουν στην οργάνωση ανέφεραν στο R•U ότι ο κ. Γιαννής θεωρείται το πρόσωπο που «λύνει και δένει» στην Ευρωπαϊκή Έκφραση παρά τη διαμονή του στο εξωτερικό.

Στη δεύτερη επικοινωνία μας μαζί του, ο κ. Γιαννής παραδέχτηκε ότι ο χώρος που στεγάζεται η ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Έκφραση, από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, ανήκει στον ίδιο, χωρίς να λαμβάνει κάποιο ενοίκιο. Μάλιστα εντός της οργάνωσης λειτουργεί δικός του ξεχωριστός χώρος: «Έχω κρατήσει έναν χώρο από τους τρεις για τον εαυτό μου, αν και δεν τον χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ, αλλά διατηρώ ορισμένα πράγματα γραφείου μου και ένα μέρος της βιβλιοθήκης μου».

Όσον αφορά την ΜΚΟ Επέκεινα Χώρα, η οποία στεγάζεται στο υπό ανακαίνιση πατρικό σπίτι του στο χωριό Βίτσα (Ζαγόρι), ο κ. Γιαννής αναφέρει ότι όταν «η Ε.Χ. απέκτησε νομική προσωπικότητα και μεγαλύτερη δράση, έπρεπε κυρίως για πρακτικούς λόγους να δηλώσουμε μια ταχυδρομική διεύθυνση στην Αθήνα» και έτσι δήλωσαν τη διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Έκφρασης. Τη σελίδα του στο facebook ως υποψήφιου ευρωβουλευτή, λέει ότι δεν είχε χρόνο να την κατεβάσει, πράγμα που έκανε αμέσως μετά την επικοινωνία μας.

Ο κ. Γιαννής αρνήθηκε οποιαδήποτε τωρινή εμπλοκή του στη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Έκφρασης. «Την Ευρωπαϊκή Έκφραση τη στηρίζω με τη συνδρομή μου κάθε χρόνο και καμιά φορά τη γνώμη μου, όταν με ρωτούν κάτι, ή όταν βρίσκω κάτι ενδιαφέρον και τους το στέλνω», αναφέρει στο R•U.

 

«Πάρτι» και «επιχορηγήσεις σκάνδαλο»

 

Η οργάνωση έχει τουλάχιστον δύο φορές εμπλακεί σε υποθέσεις αμφιλεγόμενων κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Την πρώτη φορά το 2011, ο ΣΚΑΪ μιλούσε για «πάρτι» αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε χρηματοδότηση της «Ευρωπαϊκής Έκφρασης Ανατολική Αττική» με 150.000 ευρώ στην περίοδο 2007-2009.

Τη δεύτερη φορά το 2014, δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά ενέπλεξε την οργάνωση σε «επιχορηγήσεις σκάνδαλο» ύψους συνολικά 500.000 ευρώ μέσα από τέσσερις διαφορετικές εγγραφές.

Όσο για τον ξενώνα ασυνόδευτων στην Κυψέλη, το 2019 εγκρίθηκε επιδότηση προς την Ευρωπαϊκή Έκφραση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης με 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ρωτήσαμε τον κ. Γιαννή αν είναι συμβατό μια οργάνωση που συνδέεται με ένα στέλεχος της Κομισιόν να χρηματοδοτείται από προγράμματα της Κομισιόν. Δεν αποτελεί αυτό σύγκρουση συμφέροντος; Ο κ. Γιαννής λέει στο R•U ότι η οργάνωση «δεν έλαβε δημόσιες χρηματοδοτήσεις μέχρι σχεδόν την αποχώρηση μου (2007).

Για λόγους αρχής (πιστεύω στην καταρχήν μη δημόσια χρηματοδότηση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών). Φυσικά, ανεξαρτήτως του τι κάνω προσωπικά, είναι συζητήσιμη και αναγκαία σε ορισμένες περιπτώσεις η δημόσια χρηματοδότηση, απλώς σε ότι με αφορά έβαζα πάντα στο θέμα αυτό ψηλά τον πήχη».

Το 2019 εργαζόμενοι της Ευρωπαϊκής Έκφρασης κατήγγειλαν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τη μη καταβολή δύο μηνών δεδουλευμένων τους

Σε τηλεφωνική μας συνομιλία ο κ. Γιαννής μας είπε ότι δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση όσον αφορά τις δημόσιες επιχορηγήσεις μετά το τέλος της θητείας του (το 2007). Ενώ όσον αφορά το θέμα της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Έκφραση, αλλά και σε άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αναφέρθηκε στο κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα (άρθρο 12) δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να είναι μέλη συλλόγων.

Και όμως το 2008 ο κ. Γιαννής εμφανίζεται να είναι ομιλητής και συντονιστής σε «ενέργεια» της Ευρωπαϊκής Έκφρασης με τίτλο «∆ιαγωνισμός Νέων Ποιητών με θέμα τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», επιχορηγούμενη από το υπουργείο Απασχόλησης και την Ε.Ε. – πρόκειται προφανώς για την υπόθεση που λίγα χρόνια αργότερα, όπως είδαμε πιο πάνω, ο ΣΚΑΙ θα χαρακτηρίσει «πάρτι».

Ρωτήσαμε τον κ. Γιαννή για το συνολικό ύψος των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που έχει λάβει ως σήμερα η Ευρωπαϊκή Έκφραση αλλά δεν λάβαμε απάντηση.

Το 2019 εργαζόμενοι της Ευρωπαϊκής Έκφρασης κατήγγειλαν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) τη μη καταβολή δύο μηνών δεδουλευμένων τους το 2019. Ο κ. Γιαννής μας είπε ότι επίσης δεν έλαβε καμία ενημέρωση για το θέμα: «Δεν το ξέρω γιατί δεν ασχολούμαι. Πραγματικά είμαι αλλού».

Αλλά η μη καταβολή δεδουλευμένων αποτελεί ζήτημα και σήμερα, καθώς πληροφορίες του Reporters United αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι στους δύο ξενώνες δεν έχουν πληρωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, με τις καθυστερήσεις να ξεκινούν ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2020.

Ζητώντας να μάθουμε που οφείλεται η καθυστέρηση, δεδομένου ότι το έργο προβλεπόταν να τρέξει έως και τις 30 Μαρτίου 2021, από την οργάνωση μας αποκρίθηκαν: «Για το έτος 2021 υφίσταται εκκρεμότητα, όπως και σε όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων, χωρίς καμία δική μας υπαιτιότητα λόγω καθυστερήσεων του αρμόδιου υπουργείου».

Μας απέστειλαν επίσης κοινή επιστολή των φορέων που διατηρούν ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ζητώντας να επιλυθούν τα προβλήματα που προέκυψαν με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Όσον όμως αφορά την ανάρτηση του κ. Μπογδάνου ο κ. Γιαννής ενημερώθηκε από τους διαχειριστές της οργάνωσης, όπως είπε μετά την ενασχόληση του Reporters United με το ρεπορτάζ: «Δεν έχω να πω κάτι το οποίο είναι θετικό. Γνωστά είναι αυτά. Ένα μέρος της Νέας Δημοκρατίας, της Δεξιάς και των συντηρητικών κομμάτων παντού στον κόσμο έχουν αναγνωρίσει τη μεταναστευτική ατζέντα σε κύριο πολιτικό διακύβευμα. Εγώ είμαι από την άλλη πλευρά».

Δεν παρέλειψε να μας αναφέρει ότι έχει δεχθεί κριτική και έχει απομονωθεί από τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, -τη δεκαετία του ‘80 τον διέγραψαν από την ΔΑΠ ως «αριστερό»-, ενώ επί Σαμαρά η σχέση του με το κόμμα «αποδυναμώθηκε για καθαρά ιδεολογικούς λόγους», όπως λέει χαρακτηριστικά.

 

Πηγή

Προβολές : 480


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα