Μνημειώδης εξέλιξη – Στο Kazan της Ρωσίας τα BRICS τελειώνoυν το «πετροδολάριο»

Μνημειώδης εξέλιξη – Στο Kazan της Ρωσίας τα BRICS τελειώνoυν το «πετροδολάριο»

16 Οκτωβρίου, 2024 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:402
Μοίρασέ το

 Ανατέλλει η εποχή του «πετρογιουάν»

Μνημειώδης εξέλιξη – Στο Kazan της Ρωσίας τα BRICS τελειώνoυν το «πετροδολάριο»
Εμένα, θα μου επιτρέψετε να μην είμαι ενθουσιασμένη με τις εξελίξεις, γιατί… σκέπτομαι πως δεν είναι δυνατόν αυτοί που ελέγχουν την ανθρωπότητα, αφού κατάστρεψαν τις ΗΠΑ, να μην έχουν ετοιμάσει μια διάδοχη κατάσταση… με τον επόμενο σταθμό τους, την ΚΙΝΑ… Κάντε ένα κλικ πάνω στις παρακάτω αναρτήσεις… έτσι για να θυμηθείτε με αποδείξεις…
Προσθέτω και αυτό το λινκ (εδώ) με όλες τις αναρτήσεις για τους BRICS και… μακάρι όσοι έχουν γράψει γι αυτούς, να διαψευστούν… και μαζί μ αυτούς, κι εγώ…
Καλλιόπη Σουφλή
Υ.Γ.1. ΜΟΝΟΝ ΑΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΕΟΣ, Ο ΧΡΙΣΤΟΣ, ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ…
Υ.Γ.2. Εκτός της πρώτης φωτό, οι υπόλοιπες είναι από το αρχείο των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ, προς … αφύπνιση…
Ποιες είναι οι προκλήσεις για το πετρογιουάν
Ραγδαία αναμένεται να αλλάξει το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο, με τα κράτη μέλη των BRICS να επιταχύνουν την αποδολαριοποίησή τους – αν μη τι άλλο, ως καταλύτης λειτούργησε η επιβολή δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία.
Τελευταία εξέλιξη είναι η χρήση του πετρογιουάν, αντί του πετροδολαρίου, μια κίνηση που θα μπορούσε να ταράξει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Ο Herbert Poenisch, συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Zhejiang και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), περιγράφει δύο λόγους για τους οποίους η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Kazan της Ρωσίας θα μπορούσε να φέρει μεγάλες αλλαγές σε αντίθεση με τη σύνοδο κορυφής του 2023 στο Γιοχάνεσμπουργκ, την οποία οι δυτικοί παρατηρητές σε μεγάλο βαθμό θεώρησαν μη απειλητική για το δολάριο.

Επέκταση των BRICS

Ο Poenisch, εν αρχή, επισημαίνει ως πρώτη βασική εξέλιξη την επέκταση των BRICS.
Από την τελευταία σύνοδο κορυφής, οι BRICS έχουν εντάξει πέντε νέα μεγάλα μέλη: τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία.

Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου στον κόσμο, έχει επίσης ενταχθεί στο Project mBridge, μια συμφωνία για ένα ψηφιακό νόμισμα υπό την ηγεσία της BIS.
Ο Poenisch υπογραμμίζει το άνοιγμα της Σαουδικής Αραβίας σε εναλλακτικές λύσεις στο πετροδολάριο, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας χρήσης του πετρογιουάν.
Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον Poenisch, είναι οι προσπάθειες της Ρωσίας να αποστασιοποιηθεί από τα δυτικά οικονομικά συστήματα.
Στη σύνοδο κορυφής του Καζάν, ο Putin αναμένεται να υποστηρίξει το πετρογιουάν και το σύστημα mBridge ως εναλλακτικές για τις πληρωμές πετρελαίου.
Γίνεται επίσης συζήτηση για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος BRICS, με στόχο την περαιτέρω μείωση της εξάρτησης από το δολάριο.Προκλήσεις Σύμφωνα με τον Poenisch, ωστόσο, το πετρογιουάν πρέπει να ξεπεράσει σημαντικά εμπόδια.
Κατ’ αρχάς, για ένα αληθινό νόμισμα είναι σημαντικό να έχει ονομαστική αξία, να λειτουργεί ως μέσο πληρωμής και να είναι απόθεμα αξίας.
Ενώ η ονομαστική αξία -η τιμολόγηση του πετρελαίου σε renminbi- μπορεί να γίνει εύκολα, η πραγματική πρόκληση έγκειται στην καθιέρωσή του ως αξιόπιστου μέσου πληρωμής.
Τα BRICS πρότειναν τη χρήση ενός απαρχαιωμένου συστήματος λογαριασμών ανταποκριτών για την παράκαμψη του ελεγχόμενου από τις ΗΠΑ SWIFT, αλλά δεν είναι βιώσιμη λύση, δεδομένου ότι οι κινεζικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τη δαμόκλειο σπάθη των αμερικανικών κυρώσεων.
Μια άλλη πρόκληση είναι η ανισορροπία μεταξύ των νομισμάτων των κρατών μελών του οργανισμού BRICS.
Για παράδειγμα, οι ρωσικές τράπεζες συσσωρεύουν ρουπίες Ινδίας από πληρωμές πετρελαίου, αλλά δεν υπάρχει μηχανισμός για τη χρήση αυτών των νομισμάτων στο διασυνοριακό εμπόριο.

Το μεγαλύτερο ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι οι μεγάλες χώρες εισαγωγής πετρελαίου όπως η Ινδία δεν κερδίζουν αρκετά renminbi για να πληρώσουν για τις εισαγωγές πετρελαίου τους, πράγμα που σημαίνει ότι η Κίνα θα χρειαστεί να τους παρέχει renminbi μέσω άλλων καναλιών.

mBridge: Μια πιθανή λύση

Το Project mBridge θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση.
Ο Poenisch τονίζει ότι το mBridge χρησιμοποιεί ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας (CBDC) για να αντικαταστήσει το παραδοσιακό σύστημα λογαριασμών.
Αυτό το σύγχρονο σύστημα επιτρέπει τον άμεσο διακανονισμό μεταξύ των συνεργαζόμενων κεντρικών τραπεζών στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ταϊλάνδη και τη Σαουδική Αραβία.

Είναι σημαντικό ότι οι συναλλαγές σε αυτήν την πλατφόρμα δεν ανιχνεύονται από το SWIFT και τις ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου, το mBridge αποτελεί ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για χώρες που θέλουν να αποφύγουν τη δυτική επιρροή.ΡενμίνμπιΗ τρίτη λειτουργία ενός νομίσματος λειτουργεί ως απόθεμα αξίας – και εδώ, επίσης, το πετρογιουάν αντιμετωπίζει προκλήσεις.
Οι χώρες εξαγωγής πετρελαίου θα συσσωρεύσουν μεγάλα πλεονάσματα ρενμίνμπι, αλλά το εύλογο ερώτημα είναι πώς θα ανακυκλωθούν αποτελεσματικά αυτά τα κεφάλαια.
Στο σύστημα που βασίζεται στο δολάριο, οι παγκόσμιες τράπεζες διαχειρίστηκαν αυτή τη διαδικασία απρόσκοπτα, αλλά θα είναι πιο περίπλοκο να το κάνουν με το ρενμίνμπι.
«Τα πλεονάσματα που προστέθηκαν στα συναλλαγματικά αποθέματα των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο προσελκύονταν από ξένες τράπεζες που τα δάνειζαν σε χώρες που το είχαν ανάγκη.
Με εξαίρεση τις μεξικανικές κρίσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αυτή η διαδικασία λειτούργησε ομαλά, κυρίως μέσω της αγοράς του ευρωδολαρίου».
Ο Poenisch προειδοποιεί ότι το πλεόνασμα ρενμίνμπι είτε θα πρέπει να δαπανηθεί για το εμπόριο με την Κίνα είτε να προστεθεί στα συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία σε μια αυστηρά ελεγχόμενη αγορά εγείρουν προκλήσεις.

 

 

Πηγή



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 402


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα