Μπορείτε εύκολα να μειώσετε τον πληθυσμό στο μισό, σε περίπου μια γενιά.  Και χωρίς να κάνετε πολύ θόρυβο.

Μπορείτε εύκολα να μειώσετε τον πληθυσμό στο μισό, σε περίπου μια γενιά. Και χωρίς να κάνετε πολύ θόρυβο.

12 Αυγούστου, 2022 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:737
Μοίρασέ το

 

 

Η πληθυσμιακή κατάρρευση μπορεί να συμβεί τόσο γρήγορα όσο και σιωπηλά – Δημογραφικό

 

Η ΣΙΩΠΗΡΗ ΑΛΩΣΗ…

Νομίζω πως το επισυναπτόμενο βιβλίο του κ. Λαυρέντζου, αξίζει να διαβαστεί με πολλή μεγάλη προσοχή…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Μετάφραση blümlifee

Η βασική θνησιμότητα στον βιομηχανοποιημένο κόσμο είναι περίπου 1% ετησίως. Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο δύο άνθρωποι πεθαίνουν στην ομάδα φίλων, οικογένειας και γνωστών σας, μεγέθους περίπου 200 ατόμων.

Όσον αφορά το συνολικό πληθυσμό, αυτός αντισταθμίζεται από τις γεννήσεις. Το μέσο ποσοστό γονιμότητας στον βιομηχανικό κόσμο είναι περίπου 1,4-1,6, το οποίο αφορά τα παιδιά που γεννήθηκαν ανά γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της (η Νότια Κορέα είναι περίπου 0,8, η Γαλλία στο 1,8).

Το ποσοστό γονιμότητας αντικατάστασης είναι περίπου 2,3 παγκοσμίως (και περίπου 2,1 στη Δύση), που είναι ο αριθμός που απαιτείται για να εξισορροπηθεί η θνησιμότητα και να διατηρηθούν έτσι τα σημερινά επίπεδα πληθυσμού. Με άλλα λόγια, χωρίς θνησιμότητα, ένα ποσοστό γονιμότητας 2,1 ανά 75 χρόνια θα ισοδυναμούσε περίπου με κάτι ακριβώς κάτω από μια εκθετική αύξηση του πληθυσμού 1% ετησίως.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει φυσικά ένας τεράστιος αριθμός άλλων παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπόψη εδώ, όπως η ηλικία του πληθυσμού, οι αλλαγές στο βιοτικό επίπεδο, η πολιτική και τα πρότυπα συμπεριφοράς κ.λπ., ωστόσο αυτός ο πρόχειρος υπολογισμός αποτελούν μια ευρεία ένδειξη.

Το πραγματικό και πολύ πιο ακατάστατο μοτίβο που φαίνεται παρακάτω σας δίνει μια γενική ιδέα για τη συσχέτιση.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχετε μια αύξηση στο ποσοστό θνησιμότητας του υποβάθρου χωρίς αλλαγές στη (αρχικό ποσοστό αναπλήρωσης) γονιμότητα. Ας πούμε ότι το 2% του πληθυσμού πεθαίνει ετησίως, συμψηφίζοντας μια ετήσια μείωση 1%.

Θα το παρατηρούσατε αυτό, χωρίς πρόσβαση σε δεδομένα;

Ίσως, αλλά δεν θα ήταν και καμία συμφορά. Όλα αυτά θα σήμαιναν απλώς ότι τώρα, τέσσερα άτομα στον ευρύτερο κύκλο φίλων, της οικογένειας και των γνωστών σας, πεθαίνουν κάθε χρόνο. Ίσως κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη σε σχέση με την ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού. Δηλαδή, όταν είσαι εξήντα, δεν είναι πραγματικά τόσο περίεργο αν μερικοί φίλοι σου δεν εμφανιστούν στην καταμέτρηση ένα πρωί.

Τι γίνεται όμως αν προσθέσουμε και μια μικρή μείωση της γονιμότητας ταυτόχρονα;

Ας κατέβουμε από το μέσο 1,6 ανά γυναίκα, που είναι ήδη λίγο κάτω από τα επίπεδα αντικατάστασης, και ας το ρίξουμε σε ένα παιδί ανά γυναίκα ανά ζωή. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ένας πρόχειρος υπολογισμός, αλλά δεν νομίζω ότι θα είμαστε πολύ λάθος εξισώνοντας αυτό με μια επιπλέον καθαρή πτώση 1% στα επίπεδα πληθυσμού ετησίως. Και πολύ λιγότερο αξιοσημείωτο – οι άνθρωποι θα εξακολουθούσαν να έχουν παιδιά στον κοινωνικό σας κύκλο, αλλά όχι τόσα πολλά. Τίποτα που θα έκανε εντύπωση.

Και πού μας οδηγεί μια ετήσια μείωση πληθυσμού κατά 2%;

Χωρίς καν να ληφθεί υπόψη η ηλικιακή σύνθεση, ο πληθυσμός μειώνεται περίπου στο μισό σε 30 χρόνια. Με άλλα λόγια, υποθέτοντας ότι όλοι πεθαίνουν με τον ίδιο μέσο ρυθμό, σε 30 χρόνια, απομένουν μόνο οι μισοί από εμάς.

Αυτή είναι η ηλικιακή σύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2016. Κάπως βαριά στo μεσαίο τμήμα , δεν νομίζετε; Με περισσότερους από έναν τρόπους.

Population pyramid of European Union

Αρκεί να πούμε ότι οι δύο μεγαλύτερες κάρτες εδώ, δηλαδή οι 45-49 και οι 50-54 ετών, δεν πρόκειται να συνεχίσουν να πεθαίνουν με το ίδιο συντηρητικό ποσοστό με τη μέση βασική θνησιμότητα για άλλα τριάντα χρόνια (ο μέσος όρος για άτομα ηλικίας 50 ετών είναι περίπου 4%).

Οι 90χρονοι; Είναι απίθανο να μείνει έστω και ένας από αυτούς.

Έτσι, αν προσθέσουμε στα παραπάνω τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας ενός πληθυσμού όπως αυτός της ΕΕ, μπορείτε εύκολα να τον μειώσετε στο μισό σε περίπου μια γενιά.

Και χωρίς να κάνετε πολύ θόρυβο.

 

Μετάφραση blümlifee

Πηγή σχολίου blümlifee

Πηγή ξενόγλωσσου κειμένου

 

 

Προβολές : 737


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα