Μπορεί το εμβόλιο της Ηπατίτιδας Α να προσφέρει προστασία από τον COVID-19;
Επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν ένα εξειδικευμένο εμβόλιο ενάντια στον COVID-19.
Εμείς πιστεύουμε ότι, μέχρι να αναπτυχθεί ένα ειδικό εμβόλιο για τον SARS-COV-2, η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος με ένα υπάρχον εμβόλιο, και συγκεκριμένα, με το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α, μπορεί να είναι επωφελής στην αποτροπή περισσότερων θανάτων.
Των Faik Srailioglu και Fatma Burcu Belen Apak*, Mehmet Haberal**
Εισαγωγή
Το τελευταίο διάστημα, ο κόσμος μας έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα «ξέσπασμα» του νέου κορωνοϊού του 2019 (COVID-19), της νόσου που προκαλεί το σοβαρό οξύ πνευμονικό σύνδρομο του κορωνοϊού 2 (SARS-CoV-2), και γίνονται τιτάνιες προσπάθειες για να αναπτυχθούν φάρμακα για την αντιμετώπιση και εμβόλια για την πρόληψη της ασθένειας.
Προσώρας, δεν υπάρχουν εξειδικευμένα αντιικά φάρμακα ή εμβόλια για τον COVID-19[1].
Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου κινδυνεύουν να βρεθούν με ένα τεράστιο φορτίο ασθενών από τον κορωνοϊό· παρ’ όλα αυτά, μέχρι τώρα, κάποιες χώρες επιβαρύνονται περισσότερο από άλλες, μεταξύ των οποίων είναι η Κίνα, οι Η.Π.Α., η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Αγγλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, όπου η αθροιστική επίπτωση [ή ποσοστό επίπτωσης] είναι υψηλή, και μάλιστα με αυξημένη θνησιμότητα.
Εξετάζοντας τους συνολικούς αριθμούς επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του COVID-19 ανά εκατομμύριο ανθρώπους την 3η Απριλίου 2020 (ημερομηνία που γράφτηκε η εργασία), διαπιστώνει κανείς ότι η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού φάνηκε λιγότερο επιθετική σε κάποιες χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου και της Νότιας Αμερικής[2].
Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάζονται από πλήθος παράγοντες σύγχυσης, όπως η δημογραφία της χώρας, η προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας, οι διαγνωστικές υποδομές, το περιβάλλον διαβίωσης και οι κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι σε μέτρα προληπτικού περιορισμού· εντούτοις, οι μεγάλες διαφορές στο φορτίο κρουσμάτων ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες χωρών δεν εξηγούνται από κανέναν από αυτούς τους παράγοντες. Σημειωτέον, δεν είναι εύκολη η συλλογή επιδημιολογικών δεδομένων για να κατανοήσουμε τι προκαλεί τις διαφορές αυτές μεταξύ των χωρών.
Μία βασική διαφορά ανάμεσα σ’ αυτές τις χώρες μπορεί να είναι ένας άλλος μολυσματικός παράγοντας, ο οποίος μπορεί να προκαλεί υψηλό ορολογικό επιπολασμό [συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε δεδομένο πληθυσμό και χρόνο] σε χώρες που έχουν κάποια ενδημική ασθένεια ή εμβολιάζονται συστηματικά, όπως είναι ο ιός της ηπατίτιδας Α (HAV), έναν άλλον RNA ιό.
Στην Αφρική, την Ασία, αλλά και την Κεντρική και Νότια Αμερική, η ηπατίτιδα Α είναι ακόμα ενδημική, και ο οροεπιπολασμός αγγίζει το 100%.
Στις βιομηχανικές χώρες αντίθετα, η ηπατίτιδα Α έχει εκλείψει σχεδόν, σε ευθεία αναλογία με την βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών και των προτύπων υγιεινής[3].
Σε μία μελέτη των Morris-Cunnington και συνεργατών[4], ο συνολικός οροεπιπολασμός της ηπατίτιδας Α αποδείχτηκε πως ανερχόταν σε 19% στον βρετανικό πληθυσμό, και μόλις στο 9% όταν αποκλείστηκαν τα άτομα που είχαν ανοσοποιηθεί.
Όπως γνωρίζουμε, όσο μεγαλώνουμε μπορεί να σημειωθεί μια αναδιάρθρωση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία δύναται να επιφέρει μεταβολές στη χημική, την κυτταρική [που μαζί αποτελούν την επίκτητη ή προσαρμοστική ανοσία] και την εγγενή [ή φυσική] ανοσία.
Αυτές οι μεταβολές μπορεί να προκαλέσουν ποιοτική ύφεση ανοσολογικής απόκρισης σε ηλικιωμένους[5].
Η απώλεια της χημικής και κυτταρικής ανοσίας από το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α στους ηλικιωμένους που ζουν σε σχετικά ανεπτυγμένες χώρες επέφερε ενδεχομένως έναν αυξημένο αριθμό ασθενών και θνησιμότητας λόγω του COVID-19.
Περιέργως, ανακαλύψαμε ότι ο δείκτης του COVID-19 είναι θεαματικά χαμηλός στους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς μας.
Έχουμε 21 κέντρα αιμοκάθαρσης σε όλη τη χώρα, με 2420 ασθενείς σε αιμοκάθαρση και 30 σε περιτοναϊκή κάθαρση.
Μόλις 3 ασθενείς διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, που ισοδυναμεί χονδρικά με 1 στους 1000.
Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη, 227 στους 2420 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς στο Πανεπιστήμιο Baskent που εξετάστηκαν με την ανοσοενζυματική μέθοδο ELISA Architect Plus i 1000SR, 215 ασθενείς (το 94,7%) αποδείχτηκε ότι ήταν θετικοί σε αντισώματα στην ηπατίτιδα Α (αδημοσίευτα δεδομένα).
Στα Κέντρα Υγείας του Πανεπιστημίου Baskent θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε αυτή την έρευνα, μια και αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.
Η θεωρία μας επιβεβαιώνεται επιπλέον από την εμπειρία του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess.
Αφού έφτασε στη Γιοκοχάμα, στην Ιαπωνία, το πλοίο τέθηκε σε καραντίνα για τον κορωνοϊό.
Από τους συνολικά 3.711 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, 634 άτομα βγήκαν θετικά από τους 3.063 ελέγχους που διεξήχθησαν σε διάστημα 15 ημερών.
Οι μολυσμένοι άνθρωποι προέρχονταν από 28 χώρες, με την πλειονότητα να προέρχεται από 6, και συγκεκριμένα την Ιαπωνία, τις Η.Π.Α., την Κίνα, τις Φιλιππίνες, τον Καναδά και την Αυστραλία.
Από τους νοσούντες, το 50,5% ήταν ασυμπτωματικοί ασθενείς, που ήταν ο μέγιστος δείκτης ασυμπτωματικών που έχει αναφερθεί[6].
Η χαμηλή συχνότητα συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου στο πλοίο, στο οποίο επέβαιναν κατά κύριο λόγο ηλικιωμένοι τουρίστες, εξηγείται από την ενεργητική ανοσοποίηση πριν ξεκινήσουν την κρουαζιέρα τους: με άλλα λόγια, το εμβόλιο ηπατίτιδας Α που συστήνεται πάντα για διεθνή ταξίδια σε μέρη με υψηλή ενδημικότητα του συγκεκριμένου ιού[7].
Τα δεδομένα για τον ορολογικό επιπολασμό των μολυσμένων και μη-μολυσμένων ασθενών από το Diamond Princess θα μπορούσε να θεωρηθεί απόδειξη της υπόθεσής μας.
Μία άλλη ομάδα ατόμων που φαίνεται να μην απειλούνται από τον κορωνοϊό είναι τα παιδιά.
Σε μια μελέτη των Wu και συνεργατών[8], από 72.314 πιστοποιημένα ασθενείς με κορωνοϊό από την Επαρχία Γιουχάν, μόλις το 1% ήταν κάτω των 10 ετών.
Σε μια πρόσφατη μελέτη από τους Dong και συνεργάτες[9], μισά από τα παιδιά είχαν ελαφρά συμπτώματα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, ενώ το ένα τρίτο είχε ενδείξεις πνευμονίας· η σοβαρότητα της νόσου αποκάλυψε ότι τα μικρά παιδιά, ιδίως τα βρέφη κάτω του ενός έτους, ήταν πιο ευάλωτα.
Αυτό μπορεί επίσης να αποδοθεί στην τελική ύφεση των μητρικών αντισωμάτων ενάντια στην ηπατίτιδα Α κοντά στο πρώτο έτος της ηλικίας.
Όπως ξέρουμε, σε πολλές χώρες το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α χορηγείται αργότερα, σε ηλικία μεταξύ 12 και 18 μηνών.
Το ανώριμο κυτταρικό ανοσοποιητικό σύστημα στη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας μπορεί να συνέβαλε επίσης σε αυτό το αποτέλεσμα.
Ανοσοπαθολογικές Πλευρές της Ηπατίτιδας Α
Ο ιός της ηπατίτιδας Α προκαλεί ανοσολογικές αντιδράσεις και νόσους ανοσολογικού συμπλέγματος στους ανθρώπους.
Η λοίμωξη παραμένει ενδημική σε ορισμένες χώρες.
Είναι μία ασυμπτωματική ασθένεια στα πρώτα παιδικά χρόνια που προκαλεί χημική και κυτταρική ανοσία στους ασθενείς.
Η ιική αντιγραφή παρατηρείται στο κυτταρόπλασμα των ηπατοκυττάρων, και ηπατοκυτταρική βλάβη και καταστροφή ηπατοκυττάρων επέρχεται από κυτταρική κυτταροτοξικότητα.
Η ιντερφερόνη-γ (IFN-γ) φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξυγίανση μολυσμένων ηπατοκυττάρων[10].
Η λοίμωξη προκαλεί μια πληθώρα νοσημάτων ανοσολογικού συμπλέγματος, όπως αρθραλγία, λευκοκυτταροκλαστική αγγειίτιδα, σπειραματονεφρίτιδα, κρυοσφαιριναιμία, οπτική νευρίτιδα, μυοκαρδίτιδα, τοξική επιδερμική νεκρόλυση, εγκάρσια μυελίτιδα και απλαστική αναιμία, οι οποίες σπανίως σημειώνονται σε άλλες ιογενείς ασθένειες.
Αυτές οι επιπλοκές καταδεικνύουν υψηλή ανασολογική αντίδραση μετά τη μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Α.
Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α
Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α είναι άκρως ανοσογόνο.
Προκαλεί οροεπιπολασμό στο 95% των ενηλίκων μετά από μία μόνο δόση, και στο 97% των ενηλίκων και το 100% των παιδιών μετά από 2 δόσεις.
Το εμβόλιο αυτό προκαλεί επίσης ταχεία αναπαραγωγή μονοπύρηνων κυττάρων σχετιζόμενη με τον ιό HAV στο περιφερικό αίμα και έκλυση ιντερφερόνης-γ (IFN-γ)[11] [12]. Η ανοσολογική απόκριση του εμβολίου συνεχίζεται για 20 χρόνια[13].
Συμπεράσματα
Η ανοσολογική απόκριση που προκαλεί το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α μπορεί να προστατεύει από τη μόλυνση από τον COVID-19 χάρη σε μια πιθανή διασταυρούμενη αντίδραση της προσαρμοστικής [ή επίκτητης] ανοσίας.
Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς με τον κορωνοϊό θα μπορούσαν να υποδεικνύουν έμμεσα εκείνους που καλύπτονται από τον οροεπιπολασμό της ηπατίτιδας Α.
Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α μπορεί να βοηθά να περιοριστεί η μόλυνση από τον κορωνοϊό σε επίπεδο αποικισμού των βλεννογόνων και να προλαβαίνει τη μετάδοση στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, άρα και τη θνησιμότητα.
Τα πρώιμα πορίσματά μας πρέπει να ελεγχθούν μέσω μοριακών μελετών, καθώς και in vitro, σε πλήρως ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον· ωστόσο, η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας είναι κατεπείγουσα.
Διάφορες θεραπείες με την ελάχιστη πιθανότητα να σώσουν νοσούντες με κορωνοϊό με αναπνευστική ανεπάρκεια δοκιμάζονται χωρίς ακριβείς κλινικές αποδείξεις.
Επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν ένα εξειδικευμένο εμβόλιο ενάντια στον COVID-19.
Εμείς πιστεύουμε ότι, μέχρι να αναπτυχθεί ένα ειδικό εμβόλιο για τον SARS-COV-2, η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος με ένα υπάρχον εμβόλιο, και συγκεκριμένα, με το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α, μπορεί να είναι επωφελής στην αποτροπή περισσότερων θανάτων.
* Του Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιατρικής Baskent, Άγκυρα, Τουρκία
** Του Τμήματος Γενικής Χειρουργικής, Μονάδα Μεταμοσχεύσεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Baskent, Άγκυρα, Τουρκία.
[1] Lu H. Επιλογές φαρμακευτικής θεραπείας για τον νέο κορωνοϊό-2019 (2019-nCoV). Biosci Trends 2020: 69-71. [Περιοδικό «Τάσεις ΒιοΕπιστημών»]
[2] Roger M, Ritchie H, Ortiz-Ospina E. Coronavirus Dieease (COVID-19) – Statistics and Research [Νόσος Κορονωϊού – Στατιστικά και Έρευνα]. https://ourworldindata.org/coronavirus.
[3] Wu D, Guo CY. Epidemiology and prevention of hepatitis A in travelers. J Travel Med. 2013;20 (6):394-399. [Επιδημιολογία και πρόληψη της ηπατίτιδας Α σε ταξιδιώτες.. Περιοδικό Ταξιδιωτικής Ιατρικής]
[4] Morris-Cunnington MC, Edmunds WJ, Miller E, Brown DW. A population based seroprevalence study of hepatitis A virus using oral fluid in England and Wales. Am J Epidemiol. 2004;159(8):786- 794. [Μια μελέτη ορολογικού επιπολασμού της ηπατίτιδας Α βάσει πληθυσμού. Ένας ιός που χρησιμοποιεί στοματικά υγρά στην Αγγλία και την Ουαλία. Αμερικανικό Περιοδικό Επιδημιολογίας]
[5] Ben-Yehuda A, Weksler ME. Immune senescence: mechanisms and clinical implications. Cancer Invest. 1992;10(6):525-531. [Μηχανισμοί ανοσολογικής γήρανσης και κλινικές επιπτώσεις. Περιοδικό Cancer Investigation]
[6] Mizumoto K, Kagaya K, Zarebski A, Chowell G. Estimating the asymptomatic proportion of coronavirus disease 2019 (COVID- 19) cases on board the Diamond Princess cruise ship, Yokohama, Japan, 2020. Euro Surveill. 2020;25(10). 142 Faik Sarıalioglu et al/Experimental and Clinical Transplantation (2020) 2: 141-143 Exp Clin Transplant. [Αξιολογώντας την αναλογία ασυμπτωματικών ασθενών από COVID-19 στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess. Γιοκοχάμα, Ιαπωνία]
[7] Centers for Disease Control and Prevention. https://wwwnc.cdc. gov/travel/notices/. [Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών]
[8] Wu Z, McGoogan JM. Characteristics of and important lessons from the coronavirus disease 2019 (COVID-19) outbreak in China: Summary of a report of 72 314 cases from the Chinese Center for Disease Control and Prevention. JAMA. In press. doi: 10.1001/jama.2020.2648. [Χαρακτηριστικά και σημαντικά μαθήματα από τo ξέσπασμα της ασθένειας του COVID-19 στην Κίνα: Σύνοψη μιας αναφοράς 72.314 κρουσμάτων από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών]
[9] Dong Y, Mo X, Hu Y, et al. Epidemiological characteristics of 2143 pediatric patients with 2019 coronavirus disease in China. Pediatrics. In press. doi: 10.1542/peds.2020-0702. [Επιδημιολογικά χαρακτηριστικά 2143 παιδιατρικών ασθενών με κορωνοϊό στην Κίνα]
[10] Lai M, Chopra S. Hepatitis A virus infection in adults: Epidemiology, clinical manifestations and diagnosis. UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/hepatitis-a-virus-infection-in-adultsepidemiologyclinical-manifestations-and-diagnosis. [Μόλυνση με τον ιό της ηπατίτιδας Α στους ενήλικες: Επιδημιολογία, κλινικές εκδηλώσεις και διάγνωση. Ενημέρωση]
[11] Schmidtke P, Habermehl P, Knuf M, Meyer CU, Sänger R, Zepp F. Cell mediated and antibody immune response in inactivated hepatitis A vaccine. Vaccine. 2005;23(44):5127-5132. [Κυτταρική διαμεσολάβηση και ανοσολογική απόκριση αντισωμάτων σε απενεργοποιημένο εμβόλιο ηπατίτιδας Α]
[12] Walker CM. Adaptive immune responses in hepatitis A virus and hepatitis E virus. Cold Spring Harb Perspect Med. 2019;9(9):pii: a033472. [Απόκριση προσαρμοστικής ανοσίας στους ιούς της ηπατίτιδας Α και ηπατίτιδας Ε]
[13] Mosites E, Gounder P, Snowball M, et al. Hepatitis A vaccine immune response 22 years after vaccination. J Med Virol. 2018;90(8):1418-1422. [Ανοσολογική απόκριση του εμβολίου της ηπατίτιδας Α 22 χρόνια μετά τον εμβολιασμό]
Μοίρασέ το:
Ετικέτες: ΕΜΒΟΛΙΟ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, ΚΟΡΥΦΑΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
- Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
- Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
- Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
- Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
- Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.
Είναι και αυτό “Παραγόμενο σε ανθρώπινα διπλοειδή κύτταρα (MRC-5)”!
“Κατάλογος εκδόχων
Περιγραφή
Κωδικός UNII
Θειική νεομυκίνη
057Y626693 NEOMYCIN SULFATE
Χλωριούχο νάτριο
451W47IQ8X SODIUM CHLORIDE
Υδροξείδιο του αργιλίου
5QB0T2IUN0 ALUMINUM HYDROXIDE
Φωσφορικό δινάτριο
22ADO53M6F SODIUM PHOSPHATE, DIBASIC, ANHYDROUS
Ύδωρ για ενέσιμα
059QF0KO0R WATER
Φωσφορικό κάλιο
B7862WZ632 POTASSIUM PHOSPHATE, UNSPECIFIED FORM
Χλωριούχο κάλιο
660YQ98I10 POTASSIUM CHLORIDE
Πολυσορβάτη 20
7T1F30V5YH POLYSORBATE 20
Πηγή: Γαληνός Οδηγός Φαρμάκων
Ποιοτική και ποσοτική σύνθεση
Ενέσιμο εναιώρημα.
Μια δόση (1.0 ml) Havrix 1440 Ενηλίκων περιέχει:
Ιό Ηπατίτιδας A (αδρανοποιημένο)1,2: 1440 μονάδες ELISA
1 Παραγόμενο σε ανθρώπινα διπλοειδή κύτταρα (MRC-5)
2 Προσροφημένο σε ένυδρο υδροξείδιο του αργιλίου Συνολικό: 0.50 milligrams Al3+
Μια δόση (0.5 ml) Havrix 720 Παιδιατρικού περιέχει:
Ιό Ηπατίτιδας A (αδρανοποιημένο)1,2: 720 μονάδες ELISA
1 Παραγόμενο σε ανθρώπινα διπλοειδή κύτταρα (MRC-5)
2 Προσροφημένο σε ένυδρο υδροξείδιο του αργιλίου Συνολικό: 0.25 milligrams Al3+”
Πηγή: Γαληνός Οδηγός Φαρμάκων
https://www.galinos.gr/web/drugs/main/packages/2152