Νέα Υόρκη: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τη «σπάνια και ισχυρή» δόνηση των 4,8 Ρίχτερ

Νέα Υόρκη: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τη «σπάνια και ισχυρή» δόνηση των 4,8 Ρίχτερ

6 Απριλίου, 2024 10 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:688
Μοίρασέ το

 

Ο ρόλος της ολικής έκλειψης Ηλίου

Η ανατολική ακτή των ΗΠΑ αποτελεί μια γενικά «ήρεμη» σεισμικά περιοχή, που δίνει μόνο ασθενείς δονήσεις

Κάποιοι δεν έχουν δει ποτέ τους από κοντά τη θάλασσα, άλλοι δεν έχουν δει ποτέ τους χιόνι, στη Νέα Υόρκη οι περισσότεροι, ενδεχομένως, δεν είχαν ιδέα τι εστί σεισμός. Σήμερα, όμως, το κατάλαβαν για τα καλά, χάρη στα 4,8 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το «Μεγάλο Μήλο», προκαλώντας έντονη ανησυχία στους εντελώς απροετοίμαστους Νεοϋορκέζους.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν «σπάνιο και ισχυρό» το σεισμό που σημειώθηκε λίγο πριν τις 10:30 το πρωί (τοπική ώρα), με επίκεντρο το Νιού Τζέρσεϊ και εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα, με τους Αμερικανούς σεισμολόγους να επισημαίνουν πως αν και οι ασθενείς δονήσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, μια γενικά «ήρεμη» σεισμικά περιοχή, το μέγεθος του συγκεκριμένου σεισμού είναι ασυνήθιστο.

Όπως αναφέρουν, υπάρχει τουλάχιστον ένα ρήγμα, το Ραμάπο, το οποίο διατρέχει τα Απαλάχια όρη και την πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ, όπως και πέντε μικρότερα ρήγματα κάτω από το Μανχάταν, στην καρδιά -δηλαδή- της Νέας Υόρκης. Μάλιστα, κατά τον δρα Τσακ Φερστράτεν δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο σεισμός αυτός συνέβη εκεί που συνέβη. «Ιστορικά γύρω από την πόλη της Νέας Υόρκης προς το Νιου Τζέρσεϊ γίνονται πολλοί σεισμοί. Συμβαίνει κάθε χρόνο. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι τον αισθάνθηκαν πολλοί, αλλά συνήθως οι σεισμοί στην περιοχή είναι μικρότερου μεγέθους και λιγότερο πιθανό να γίνουν αισθητοί», ανέφερε σε δηλώσεις του στη «USA Today».

 

Όσον αφορά στο ερώτημα αν πρόκειται πρόδρομο ενός μεγαλύτερου σεισμού ή όχι, ο ίδιος επισημαίνει ότι «θα ήταν απίθανο να τον ακολουθήσει ένας μεγαλύτερος σεισμός». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), υπάρχει 46% πιθανότητα για σεισμό μεγέθους 3 μέσα στην επόμενη εβδομάδα, 16% πιθανότητα για σεισμό μεγέθους 4 και μόλις 3% πιθανότητα για σεισμό μεγέθους πάνω από 5. Οι μετασεισμοί, πάντως, μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες μετά τον αρχικό σεισμό, υπενθυμίζουν οι Αμερικανοί ειδικοί.

 

Ποια η σχέση με την επικείμενη έκλειψη

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στις ΗΠΑ ετοιμάζονται για άλλο ένα σπάνιο γεγονός, μια ολική έκλειψη Ηλίου, η οποία και θα είναι ορατή από μεγάλο τμήμα των κεντρικών και ανατολική πολιτειών, αλλά όχι από την πόλη της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βαρυτική έλξη που ασκούν η Σελήνη και ο Ήλιος πάνω στη Γη έχουν διαφορετική ένταση. Ενώ η έλξη από τη Σελήνη μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να διεγείρει τη σεισμικότητα μιας περιοχής, η αντίστοιχη έλξη από τον Ήλιο είναι πολύ μικρότερη, οπότε δεν έχει επίδραση στα τεκτονικά φαινόμενα.

 

Η ισχυρή αυτή σεισμική δόνηση, πάντως, έγινε αισθητή από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Κονέκτικατ, τη Μασαχουσέτη, τη Βοστώνη και τη Φιλαδέλφεια, με πολλούς από τους κατοίκους να αναφέρουν ότι το ταρακούνημα στα σπίτια τους κράτησε έως και 30 δευτερόλεπτα.

Προβλήματα σοβαρά δεν υπήρξαν, πέρα από μερικές καθυστερήσεις σε πτήσεις προς τη Νέα Υόρκη και προσωρινό κλείσιμο των αεροδρομίων, για να εκτιμηθεί αν υπάρχουν ζημιές στους αεροδιαδρόμους. Από την πλευρά της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην πόλη, με την κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης να δηλώνουν ότι γίνεται μια εκτίμηση της κατάστασης.

 

Η δόνηση του 2011

Ο σημερινός σεισμός, πάντως, ξύπνησε σε κάποιους μνήμες από τον σεισμό της 23ης Αυγούστου 2011, ο οποίος ταρακούνησε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους από την Τζόρτζια έως τον Καναδά.

Είχε μέγεθος 5,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο στη Βιρτζίνια, δεκάδες χιλιόμετρα νοτιότερα από τον σημερινό, ο οποίος αποτέλεσε και τον ισχυρότερο σεισμό στην ανατολική ακτή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκάλεσε ρωγμές στο Μνημείο του Τζορτζ Ουάσιγκτον, στην αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ οδήγησε στην προσωρινή εκκένωση του Λευκού Οίκου και του Καπιτωλίου.

 

Πέρα από αυτή τη δόνηση, στην ευρύτερη περιοχή είχαμε μια δόνηση 5,1 Ρίχτερ το 1983 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και άλλη μία στην πόλη της Νέας Υόρκης με μέγεθος 5 Ρίχτερ πίσω στο μακρινό… 1884!

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

 

Πηγή



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 688


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα