Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το κράτος δικαίου!

Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το κράτος δικαίου!

29 Απριλίου, 2024 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:303
Μοίρασέ το

 

Σε οριακό σημείο η Ελευθερία του Τύπου

«Η μείωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης συμβαδίζει με την παρακμή του κράτους δικαίου. Υπάρχει στενή συσχέτιση μεταξύ των δύο. Αυτό είναι το playbook των αυταρχικών καθεστώτων»

Σε πρώτο πλάνο το σκάνδαλο των υποκλοπών, τα SSLAPPs κατά δημοσιογράφων και ο συγκεντρωτισμός των ΜΜΕ

Ποτέ άλλοτε η δικαιοσύνη και η δημοσιογραφία δεν είχαν καταντήσει τόσο φτηνές εξαγοραζόμενες πόρνες, όσο με την περίοδο που ασκεί παράνομη και απόλυτα διεφθαρμένη εξουσια ένας ψυχοπαθής…

Θα πληρώσουμε πολύ ακριβά και την ψήφο όσων τον ψήφισαν, και την νοθεία της singular logic που του έδωσε ένα 20% επιπλέον και την ανοχή όλων μας.

 

Θυμίζω τα λόγια του Ζακ Αταλί, του πραγματικού πατέρα της παγκοσμιοποίησης, πραγματικού προέδρου της Γαλλίας και φυσικά… εβραίου σιωνιστή…

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΟΡΝΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Δεν έχει τέλος η κατάρρευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να είναι έκθετη για μια ακόμα φορά, μετά από έκθεση-«κόλαφο»  για την Ελευθερία του Τύπου και το σκάνδαλο υποκλοπών.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών για την Ευρώπη (Liberties), η χώρα μας, η οποία βρέθηκε στην 107η θέση για την Ελευθερία του Τύπου συγκαταλέγεται στα κράτη της Ευρώπης που μειώνουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. 

«Η μείωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης συμβαδίζει με την παρακμή του κράτους δικαίου. Υπάρχει στενή συσχέτιση μεταξύ των δύο. Αυτό είναι το playbook των αυταρχικών καθεστώτων» δήλωσε η Εύα Σιμόν της Ένωσης Liberties, μιλώντας στον Gurdian, ενώ τόνισε ότι η νέα νομοθεσία για τα ΜΜΕ πρέπει να εφαρμοστεί σωστά. «Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις και αρχές, αλλά στην πράξη θα φανεί αν οι υποθέσεις μπορούν τώρα να παραπεμφθούν ενώπιον ενός ευρωπαϊκού δικαστηρίου που θα αποφανθεί για το τι πραγματικά σημαίνει ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, παρακολούθηση δημοσιογράφων και ούτω καθεξής» τόνισε η ίδια.

Στην έκθεση που συνέταξαν 37 ομάδες αναφέρεται γίνεται λόγος για παρενοχλήσεις δημοσιογράφων, απειλές και συρρίκνωση της πολυφωνίας: «Η συνεχιζόμενη διάβρωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης αποδεικνύεται από τις εκτεταμένες παρενοχλήσεις δημοσιογράφων και τις κυβερνήσεις που περιορίζουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση. Εν τω μεταξύ, η μεγάλη συγκέντρωση ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης και οι απειλές κατά της ανεξαρτησίας και των οικονομικών των δημόσιων μέσων ενημέρωσης συμβάλλουν στη συρρίκνωση της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης».

Μάλιστα, τονίζεται ότι «οι δημοσιογράφοι στην Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία αντιμετώπισαν σωματικές επιθέσεις το 2023, εκτός από απειλές και εκφοβισμό. Στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, η κακοποίηση και οι απειλές κατά των δημοσιογράφων προήλθαν από πολιτικούς».

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στο σκάνδαλο υποκλοπών το οποίο επιχείρησε να συσκοτίσει το Μαξίμου: «Το 2023, δημοσιογράφοι στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ολλανδία και την Πολωνία αποτέλεσαν στόχους παρακολούθησης με λογισμικό κατασκοπείας».

Συγκεκριμένα, γίνεται ειδική αναφορά στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στη χώρα μας αλλά και τα SLAPPs κατά δημοσιογράφων που επιχείρησαν να φέρουν στο φως την αλήθεια: «Μετά το μεγαλύτερο σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα (γνωστό σε τοπικό επίπεδο ως “Predatorgate”) τα τελευταία χρόνια, τα SLAPPs και άλλες νομικές αγωγές έχουν γίνει ένα ευρέως διαδεδομένο εργαλείο με στόχο για τον εκφοβισμό και τη φίμωση των δημοσιογράφων στη χώρα» αναφέρεται στην έκθεση.

Όπως τονίζεται οι δημοσιογράφοι παραμένουν απροστάτευτοι: «Οι δημοσιογράφοι παραμένουν εκτεθειμένοι στις παρακολουθήσεις λόγω ενός παραθύρου του άρθρου 4 παράγραφος 5, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να αναπτύσσουν παρεμβατικό κατασκοπευτικό λογισμικό υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Δεδομένου ότι η παράνομη χρήση του spyware είδε δημοσιογράφους στη Γερμανία, την Ελλάδα, στην Ολλανδία και την Πολωνία να γίνονται στόχοι παρακολούθησης με spyware το 2023, η ΕΕ έχασε μια κρίσιμη ευκαιρία για την προστασία των δημοσιογράφων». 

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κατάσταση στη χώρα μας «είναι ακόμη πιο ανησυχητική» και ότι «μόνο το 19% των Ελλήνων εμπιστεύεται τα μέσα ενημέρωσης, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ όλων των χωρών της έκθεσης». Όπως εξηγεί αυτό «είναι κατανοητό, δεδομένου ότι η δημόσια συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου έχει ενταθεί σημαντικά μετά τον ετήσιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου του 2022 από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), ο οποίος κατέταξε την Ελλάδα στην 108η θέση, 38 θέσεις χαμηλότερα από το 2021 και κάτω από πολλές μη δημοκρατικές χώρες- η έκθεση του 2023 του RSF διατηρεί την Ελλάδα σε παρόμοια θέση, στην 107».

Την ίδια στιγμή, γίνεται αναφορά στα χρηματικά ποσά που δαπανούνται για κρατική διαφήμιση, όπου «στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, χρησιμοποιούνται για να απειλήσουν περαιτέρω την επιβίωση των ανεξάρτητων, κριτικών μέσων με τη δυσανάλογη διοχέτευση κονδυλίων σε φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης». 

Η έκθεση κάνει αναφορά στον συγκεντρωτισμό των ΜΜΕ στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα ΜΜΕ ελέγχονται από λίγους και ισχυρούς επιχειρηματίες.

 

 

 

ΠηγήΑγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 303


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα