Ναι, η Ρωσία Συμμετέχει στην Επανάσταση της “Βιώσιμης Ανάπτυξης”.

Ναι, η Ρωσία Συμμετέχει στην Επανάσταση της “Βιώσιμης Ανάπτυξης”.

13 Ιουνίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:357
Μοίρασέ το

 

Πρώτος στον κατάλογο των συμμετεχόντων στο πάνελ για το SPIEF Climate Change Powwow είναι ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Sberbank για την ESG.

(Για τους μη μυημένους, το ESG σημαίνει “περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβέρνηση”. Το απεχθές ακρωνύμιο είναι σχεδόν εναλλάξιμο με τον “καπιταλισμό των ενδιαφερομένων μερών” του Schwab και χρησιμοποιείται από τις εταιρείες για να προσελκύσουν “κοινωνικά συνειδητοποιημένους επενδυτές” και να σηματοδοτήσουν την αφοσίωσή τους στην επανάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης-Sustainable Development Revolution).

Δεν εκπλαγήκαμε που είδαμε μια κυρία Sber σε αυτό το ανατριχιαστικό πάνελ για το κλίμα. Εξάλλου, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας δεν ενδιαφέρεται μόνο για την ανάπτυξη και τη διανομή των θρομβο-εμβολιασμών: το 2020, η Sber έγινε ο ιεραπόστολος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την κλιματική αλλαγή στη Ρωσία. (Ο διευθύνων σύμβουλος της Sber Herman Gref είναι/ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του WEF.

 

 

 

Τι να σχολιάσω τώρα;;;

Μήπως πως δεν κρατώ καθόλου καλάθι και για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν πως η Ρωσία είναι κάτι το διαφορετικό, να το ξανασκεφθούν;;;

Και στην ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, Η ΡΩΣΙΑ ΛΕΕΙ ΝΑΙ… ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΓΙΟΥ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Μετάφραση: Απολλόδωρος

12 Ιουνίου 2022 από τον Edward Slavsquat – Διαβάστε το εδώ


Παρά την πρόσφατη γεωπολιτική αναταραχή, η Εθνική Συμμαχία ESG της Ρωσίας παραμένει προσηλωμένη σε “περιβαλλοντικές, κλιματικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες”

Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης βρίσκεται σε εξέλιξη και αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Telegram, δεκάδες πλούσιοι δικτυώνονται ήδη με αλκοόλ σε ταράτσες. (Ελπίζω να είναι όλοι αρνητικοί στον ιό και να μην έχουν σημάδια ήπιας ασθένειας, διαφορετικά ίσως χρειαστεί να περάσουν το υπόλοιπο του συνεδρίου δεμένοι με χειροπέδες σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου).

Αλλά η πραγματική διασκέδαση αρχίζει την επόμενη εβδομάδα, με το “επιχειρηματικό πρόγραμμα”.

Για παράδειγμα, στις 16 Ιουνίου το SPIEF θα συζητήσει το θέμα “Η σημασία της ατζέντας για το κλίμα στις βασικές ευρασιατικές οικονομίες”.

Αναφέραμε αυτή τη συναρπαστική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σε προηγούμενη ανάρτηση στο ιστολόγιο σχετικά με τη φετινή ατζέντα στο ρωσικό Νταβός- ωστόσο, το SPIEF ενημέρωσε πρόσφατα τον ιστότοπό του για να συμπεριλάβει τα ονόματα των συντονιστών και των ομιλητών του πάνελ για το πρόγραμμα του 2022. Έτσι αποφασίσαμε να ρίξουμε μια ματιά.

Πρώτος στον κατάλογο των συμμετεχόντων στο πάνελ για το SPIEF Climate Change Powwow είναι ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Sberbank για την ESG.

(Για τους μη μυημένους, το ESG σημαίνει “περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβέρνηση”. Το απεχθές ακρωνύμιο είναι σχεδόν εναλλάξιμο με τον “καπιταλισμό των ενδιαφερομένων μερών” του Schwab και χρησιμοποιείται από τις εταιρείες για να προσελκύσουν “κοινωνικά συνειδητοποιημένους επενδυτές” και να σηματοδοτήσουν την αφοσίωσή τους στην επανάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης-Sustainable Development Revolution).

Δεν εκπλαγήκαμε που είδαμε μια κυρία Sber σε αυτό το ανατριχιαστικό πάνελ για το κλίμα. Εξάλλου, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας δεν ενδιαφέρεται μόνο για την ανάπτυξη και τη διανομή των θρομβο-εμβολιασμών: το 2020, η Sber έγινε ο ιεραπόστολος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την κλιματική αλλαγή στη Ρωσία. (Ο διευθύνων σύμβουλος της Sber Herman Gref είναι/ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του WEF. Μπορείτε να διαβάσετε για μερικές από τις περιπέτειες του στη Schwabian εδώ).

Τα θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης – ESG (environmental, social, governance) – βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της στρατηγικής και της εταιρικής κουλτούρας της Sberbank“, ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο τύπου της 4ης Σεπτεμβρίου 2020. Με την ένταξή της στην πρωτοβουλία του WEF για τη διακυβέρνηση του κλίματος (CGI), η Sber θα συμβάλει στην υποστήριξη τηςαυξανόμενης ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης ικανοτήτων σε όλα τα διοικητικά συμβούλια για τους σκοπούς της αποτελεσματικής διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής”.

Μην ανησυχείτε, οι κυρώσεις που προκλήθηκαν από την Ουκρανία ανάγκασαν τον Klaus να κόψει όλους τους δεσμούς με τους Ρώσους προστατευόμενούς του, και τώρα η Ρωσία είναι ασφαλής από τα γλοιώδη κλιματικά του κόλπα για πάντα. Το κλιματικό πάνελ του SPIEF είναι ένα περίτεχνο παιχνίδι σκιών 5D (5 διαστάσεων- “Trust the Plan”).

Αλλά για λόγους σχολαστικότητας, ας ξεφυλλίσουμε τον κατάλογο των εμπειρογνωμόνων που έχουν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν σε αυτή την ύπουλη ψεύτικη εκδήλωση. Στο τέλος της λίστας βρίσκεται ένας κύριος ονόματι Andrey Sharonov. Το επάγγελμά του; Διευθύνων Σύμβουλος της “Εθνικής Συμμαχίας ESG”.

Προσπαθήστε να μαντέψετε τι είναι η Εθνική Συμμαχία ESG. Και προσπαθήστε να μαντέψετε ποιος την δημιούργησε. Απλά μαντέψτε. Για πλάκα. Εντάξει, είστε έτοιμοι;

….

….

….

….

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο Gref έκανε κάτι πολύ κακό. Συγκέντρωσε την ομάδα των φίλων του ολιγαρχών και δημιούργησε ένα ESG Fan Club.

Στα ιδρυτικά μέλη της Εθνικής Συμμαχίας ESG περιλαμβάνονται ο πετρελαϊκός γίγαντας Gazprom Neft και οι κορυφαίοι έμποροι ενέσεων- θρόμβων/COVID απατεώνες της Ρωσίας (R-Pharm, AFK Sistema και Pharmstandard).

“Η Συμμαχία θα έχει ως στόχο να διευκολύνει τη μετάβαση στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ενισχύοντας την προστασία του περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας την κοινωνική ανάπτυξη και επιτρέποντας την ανάπτυξη των επιχειρήσεων με παράλληλη μείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της δέσμευσης, της συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης όλων των εμπλεκόμενων μερών”, ανακοίνωσε η Sber την 1η Δεκεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με το θριαμβευτικό δελτίο Τύπου της τράπεζας, οι 28 εταιρείες που υπέγραψαν τη “συμμαχία” ευθύνονται για το 10% του ΑΕΠ της Ρωσίας.

Ο Gref εξέδωσε τη δική του ανακοίνωση για να σηματοδοτήσει αυτή τη σημαντική περίσταση:

Καθώς συζητούσαμε τα θέματα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, της διαφανούς και αποτελεσματικής εταιρικής διακυβέρνησης και της προστασίας του περιβάλλοντος, καταλήξαμε στην κατανόηση ότι οι κορυφαίες εταιρείες έπρεπε να συνδυάσουν τις προσπάθειές τους για να προωθήσουν αυτή την ατζέντα στη χώρα.

Συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να εργαστούμε για τη διαμόρφωση ρυθμιστικών πλαισίων, προτύπων και διαδικασιών ελέγχου εφαρμογής, τη διαμόρφωση μιας νέας νομοθεσίας που θα παρακινήσει όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά να συμμορφωθούν με τα πρότυπα ESG και την προώθηση των συμφερόντων της Ρωσίας και των ρωσικών εταιρειών διεθνώς.

Νέα νομοθεσία; Πρότυπα ESG; Προώθηση της ατζέντας ESG; Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη;

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Vedomosti (η ρωσική Wall Street Journal) δημοσίευσε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση σχετικά με τη Συμμαχία ESG της Gref και πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να επιταχύνει την υιοθέτηση των πιστωτικών μορίων άνθρακα από τη Ρωσία:

Τον Ιούλιο του 2021, η Ρωσία ενέκρινε τον κύριο νόμο για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επί του παρόντος αναπτύσσεται μια υποδομή για την κυκλοφορία των πιστωτικών μορίων άνθρακα για την κάλυψη της ζήτησης κυρίως από τους μεγάλους εκπέμποντες αερίων του θερμοκηπίου που υπόκεινται σε διασυνοριακή ρύθμιση από τον CBAM [τον μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων άνθρακα της ΕΕ]. Πρόκειται για παραγωγούς χάλυβα και σιδήρου, αλουμινίου, λιπασμάτων και τσιμέντου, επιχειρήσεις της βιομηχανίας ενέργειας. Ενδιαφέρονται για ένα σύστημα που θα τους επιτρέπει να πληρώνουν για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη Ρωσία (για παράδειγμα, αγοράζοντας μονάδες άνθρακα σε δημοπρασία) και ταυτόχρονα να πωλούν προϊόντα στην Ευρώπη χωρίς να πληρώνουν CBAM, λέει η Μαρία Σπιριντόνοβα, ανώτερη διευθύντρια της ομάδας υπηρεσιών αειφορίας της Deloitte στην ΚΑΚ (CIS).

Η δυνητική αγορά για την εμπορία πιστωτικών μορίων άνθρακα είναι μεγάλη. Η απορρόφηση των αερίων του θερμοκηπίου από τα ρωσικά δάση (μετά από τροποποιήσεις στις μεθόδους υπολογισμού της ικανότητας απορρόφησης) μπορεί να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο τόνους ισοδύναμου CO2, εξαιρουμένων των πυρκαγιών, λέει η Spiridonova. Εάν όλη η απορρόφηση άνθρακα από τα ρωσικά δάση ληφθεί υπόψη με τη μορφή μονάδων άνθρακα και κάθε μονάδα θα πωλείται σε τιμή 700 ρούβλια ανά 1 τόνο (ένας τέτοιος δείκτης, σύμφωνα με τη Spiridonova, εμφανίστηκε στα σενάρια του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης), η αγορά μονάδων άνθρακα στη Ρωσία θα μπορούσε να φτάσει τα 700 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια).

Το σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που δημιουργείται στη Ρωσία θα είναι σε πρώτη φάση εθελοντικό, σε αντίθεση με τα υποχρεωτικά συστήματα εμπορίας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ETS).

Αλλά σίγουρα το “εμπόριο άνθρακα” και άλλα εγκεκριμένα από την ESG βουντού δεν αποτελούν πλέον προτεραιότητα, δεδομένης της εξαιρετικά επισφαλούς οικονομικής και πολιτικής κατάστασης αυτή τη στιγμή;

Στις 21 Απριλίου, σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Συμμαχία συγκάλεσε συνεδρίαση προκειμένου να “επικαιροποιήσει” το σχέδιο εργασίας της για το έτος, “λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της τρέχουσας πολιτικής και οικονομικής κατάστασης”.

Η ομάδα των κοινωνικά ευαισθητοποιημένων ρωσικών επιχειρήσεων συμφώνησε σε μια φιλόδοξη ατζέντα:

Αναπλήρωση και ενίσχυση της εθνικής υποδομής ESG που σχετίζεται με την υποβολή εκθέσεων, τα πρότυπα, τις αξιολογήσεις, την πιστοποίηση,

Ερευνητικές δραστηριότητες στο εθνικό κύκλωμα και στις λεγόμενες “νέες” ξένες αγορές,

Συμβολή στη βελτίωση της εθνικής ρύθμισης ESG, συμπεριλαμβανομένης της ατζέντας για το κλίμα και τον άνθρακα,

Καθιέρωση συστηματικού διαλόγου με διακρατικές ενώσεις σε “νέες” αγορές, συμπεριλαμβανομένων των χωρών BRICS, της EAEU και μέρους της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, καθώς και καθιέρωση αλληλεπίδρασης με την κοινότητα εμπειρογνωμόνων ESG αυτών των περιοχών,

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες [στη Ρωσία] για το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης, που απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό-στόχο.

Yikes- Tρομάρα τους.

Βλέπουμε ότι, παρά τις δυσκολίες, οι εταιρείες παραμένουν προσηλωμένες στην ιδεολογία ESG και δεν εγκαταλείπουν τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους για περιβαλλοντικές, κλιματικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alliance, Andrey Sharonov, σε απάντηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης.

Πράγμα που μας φέρνει στο σήμερα. 12 Ιουνίου 2022. Κύριε ελέησον.

Να τι θα συζητήσουν η Συμμαχία ESG και οι φίλοι της την επόμενη εβδομάδα στην Αγία Πετρούπολη:

Μια κοινή ατζέντα για το κλίμα θα πρέπει να είναι ένα από τα ενωτικά σχέδια σε μια τόσο διαφορετική περιοχή όπως η Ευρασία. Σήμερα, η οικονομική συνεργασία πρέπει να αναπτυχθεί ως μέρος της ατζέντας για το κλίμα, εν μέρει σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων προσεγγίσεων και μηχανισμών που βασίζονται στις αρχές της λειτουργίας της ΕΑΕΕ ως ενιαίας αγοράς.

Η αξιοποίηση του μοναδικού δυναμικού της Ευρύτερης Ευρασίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων θα απαιτήσει ταχείες λύσεις σε μια σειρά από πρακτικά ζητήματα:

Δεδομένης της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης, η ατζέντα για το κλίμα αποτελεί εστίαση στην οικονομική συνεργασία; Πώς συσχετίζονται ζητήματα όπως η ταχύτερη υποκατάσταση εισαγωγών με τους στόχους της ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών άνθρακα; Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τη μετάβαση στις τεχνολογίες; Είναι σαφείς οι πηγές χρηματοδότησης και πώς μπορούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα με την πραγματική κλίμακα των επενδύσεων που απαιτούνται; Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τις τεχνολογίες χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών από μια ζώνη ανταγωνισμού σε μια ζώνη συνεργασίας; Είναι μια διεθνής τράπεζα τεχνολογίας για το κλίμα μια πραγματική δυνατότητα;

Και υπάρχουν και άλλα καλά νέα: η “ιδεολογία ESG” εξαπλώνεται σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς της Ρωσίας:

Ακόμα και οι “πολιτικά ορθοί” των Financial Times αρχίζουν να αναρωτιούνται αν αυτή η ανόητη εκβιαστική απάτη βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Είναι όλα τόσο γελοία- είναι δύσκολο να τα σκεφτεί κανείς χωρίς να εκραγεί.

Αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να εκραγούμε γιατί αυτό κοστίζει πέντε μονάδες άνθρακα, τις οποίες δεν έχουμε. Ο Γκρεφ έχει όλες τις μονάδες άνθρακα.


Δείτε το βίντεο ε δ ώ:

—————–

Δικτυογραφία :

Yes, Russia is part of the “sustainable development” revolution

https://edwardslavsquat.substack.com/p/yes-russia-is-part-of-the-sustainable?s=r

 

Πηγή και μετάφραση ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ

Προβολές : 357


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα