ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! Η ΑΠΟΦΑΣΗ του Αρείου Πάγου που «σβήνει» τις ελπίδες του Μίχου να πέσει στα μαλακά...

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! Η ΑΠΟΦΑΣΗ του Αρείου Πάγου που «σβήνει» τις ελπίδες του Μίχου να πέσει στα μαλακά...

24 Οκτωβρίου, 2022 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:327
Μοίρασέ το

 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση στην πρόοδο του εντοπισμού των εν δυνάμει “πελατών – βιαστών” της ανήλικης κοπέλας όπως πιθανών και άλλων παιδιών προσφέρει πολύτιμο χρόνο στα πρόσωπα αυτά είτε να εξαφανίσουν και να αποκρύψουν κρίσιμα στοιχεία ή τουλάχιστον να προετοιμαστούν καλύτερα για την τακτική που θα ακολουθήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Όπως ο Λιγνάδης, έτσι και αυτό το ΚΤΗΝΟΣ, αλλά και όλα τα άλλα ΚΤΗΝΗ που  βίαζαν την παιδική ψυχούλα και το παιδικό κορμάκι, θα πέσουν στα μαλακά…
ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΟΙ ΠΟΡΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΑΦΡΥΝΟΥΝ ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ…
ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΤΗΝΗ…
Καλλιόπη Σουφλή


Στη σκιά των εξελίξεων στην υπόθεση με τους βιασμούς της 12χρονης στον Κολωνό και τα κυκλώματα μαστροπείας, αυξάνονται καθημερινά τα ερωτήματα και οι απορίες της κοινής γνώμης για το μέγεθος της παρακμής αλλά και για τις ευθύνες που έχει η πολιτεία μέσα από τους διάφορους θεσμικούς φορείς για την πρόληψη, την αντιμετώπιση αλλά και την αποφασιστική και σθεναρή τιμωρία τέτοιων καταστάσεων και εγκλημάτων.

Ήδη ο ρυθμός με τον οποίο προχωρά η εξιχνίαση και η ταυτοποίηση των εμπλεκομένων, που φαίνεται μάλιστα ότι ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς, γεννά νέες υποψίες και σκιές τροφοδοτώντας τη φημολογία για προσπάθειες συγκάλυψης ή έστω καθυστέρησης των ερευνών.

Αν και οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν ότι το έργο αυτό δεν είναι εύκολο, κάθε ημέρα που περνάει η οργή μεν φουντώνει αλλά οι απαντήσεις καθυστερούν.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση στην πρόοδο του εντοπισμού των εν δυνάμει “πελατών – βιαστών” της ανήλικης κοπέλας όπως πιθανών και άλλων παιδιών προσφέρει πολύτιμο χρόνο στα πρόσωπα αυτά είτε να εξαφανίσουν και να αποκρύψουν κρίσιμα στοιχεία ή τουλάχιστον να προετοιμαστούν καλύτερα για την τακτική που θα ακολουθήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Μια κρίσιμη παράμετρος άλλωστε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντοτε ο χρόνος καθώς η εμπειρία και η ιστορία έχουν δείξει ότι σταδιακά ατονεί το ενδιαφέρον, υποχωρούν τα ανακλαστικά και προσφέρεται πολύτιμο διάστημα για να επέλθει η “λήθη” για υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο κατά τη στιγμή που εκδηλώθηκαν.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται και σε παράπλευρες ενότητες για τη διαχείριση του όλου θέματος.

Τα τελευταία 24ωρα επί παραδείγματι σαστισμένοι παρακολουθούν οι πολίτες να έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε “φέιγ βολάν” οι χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας στα λεγόμενα “πρωινάδικα” της ελληνικής τηλεόρασης.

Κι ενώ δόθηκε εντολή για εισαγγελική έρευνα σχετικά με τη διαρροή της, ακόμη πιο έκπληκτοι οι τηλεθεατές είδαν και άκουσαν την αμέσως επόμενη ημέρα τον παρουσιαστή Γ. Λιάγκα αναφέρεται σε φωτογραφίες και βίντεο της 12χρονης κοπέλας που όπως είπε είχε στο κινητό του και περιέχονται στη δικογραφία.

Χρειάστηκε να ξεσηκωθεί πραγματικός σάλος και να μεσολαβήσει το καυστικό πρωτοσέλιδο της “δημοκρατίας” για την σαπίλα στην TV, για να δοθεί νέα εντολή κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από τον προϊστάμενο της Εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας για διακεκριμένη πορνογραφία ανηλίκων και παραβίαση δικαστικού απορρήτου.

Όμως και αυτή η πρωτοβουλία υπήρξε ημιτελής, αν μάλιστα δεν εκδηλώθηκε απλώς για το θεαθήναι.

Από τη στιγμή που δεν διατάχθηκαν αστραπιαίες κινήσεις, ο παρουσιαστής πήρε όλο τον απαιτούμενο χρόνο και …χώρο για να σβήσει και να καταστρέψει οποιοδήποτε στοιχείο είχε έρθει στην κατοχή του.

Οι διαθέσεις του φάνηκαν αμέσως άλλωστε αφού αμέσως μετά την εισαγγελική εντολή έσπευσε να διαψεύσει, ανερυθρίαστα, τον εαυτό του ισχυριζόμενος αυτή τη φορά ότι “δεν έχει τίποτα” στο κινητό του.

Οι ανησυχίες και οι φόβοι στην κοινή γνώμη αυξάνονται καθώς την ίδια ώρα κλιμακώνονται και οι προσπάθειες από διάφορες πλευρές “να θολώσουν τα νερά” όσον αφορά το νομικό πλαίσιο και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την τιμωρία των ενόχων τέτοιων ειδεχθών πράξεων. Αυτή η προσπάθεια υποβοηθείται σε σημαντικό βαθμό και από τα κενά, τα παράθυρα ή τις ασάφειες που υπάρχουν.

Γι’ αυτό και παρατηρείται η επιχείρηση, άμεσης ή έμμεσης, δημιουργίας ενός “ελαφρυντικού” περιβάλλοντος για τους εμπλεκόμενους το οποίο στηρίζεται αφενός στο ζήτημα της “συναίνεσης” από την πλευρά των ανήλικων θυμάτων και από την άλλη στο θέμα της ηλικίας που έχει -ή που φαίνεται να έχει η 12χρονη κοπέλα- στον Κολωνό.

Και ναι μεν οι υπερασπιστές των θυμάτων ακολουθούν αυτή την τακτική για προφανείς λόγους, έκαναν όμως την εμφάνισή τους και κάποιοι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών αστυνομικών οργάνων που μπήκαν στο παιχνίδι της διάχυσης των ευθυνών και του “στρογγυλέματος”.

Καθώς πάντως με αυτή την επιχειρηματολογία θα επιδιωχθεί στην πορεία της υπόθεσης να απαλλαγούν οι βασικοί κατηγορούμενοι από την κατηγορία της μαστροπείας και να “μείνει” μόνο το σκέλος του βιασμού αν όχι της “κατάχρησης” ανηλίκου, είναι ενδεικτική η σπουδή και της συνηγόρου ενός εκ των κατηγορουμένων να πάρει θέση η ίδια και να δηλώσει για την 12χρονη ότι “αν την δείτε, η κοπέλα φαίνεται να είναι 18-20 ετών”.

Είναι γεγονός ότι πράγματι το νομικό καθεστώς για αυτές τις υποθέσεις είναι αρκετά περίπλοκο και σε πολλά σημεία θολό.

Κι ενώ η σημερινή κυβέρνηση και η προηγούμενη κονταροχτυπιούνται ως συνήθως για το ποια πήρε πιο αυστηρά μέτρα και όρισε βαρύτερες ποινές για τέτοια αδικήματα, είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι χρειάστηκαν σχετικά πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου για να αποσαφηνίσουν αυτά τα δύο πολύ κρίσιμα σημεία.

Μάλιστα η “κυριακάτικη δημοκρατία” παρουσιάζει σήμερα μία από τις αποφάσεις αυτές η οποία ελήφθη τον Ιούνιο του 2018 από την ποινική ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Το πρωτο καθοριστικό σημείο είναι ότι δεν νοείται συναίνεση ανηλικου ενώ και όταν και αυτή ακόμη υπάρχει δεν αιρει τον αδικο χαρακτηρα της πραξης.

Επίσης στο δεύτερο επίμαχο θέμα ορίζεται ότι ότι για την “πραγματική πλάνη” που επικαλούνται τώρα και οι εμπλεκόμενοι για το θέμα της ηλικίας, η νομολογία λέει ότι αρκεί και η πιθανολόγηση ή ο ενδεχομένος δόλος ως προς αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι ο ανάλογος υπερασπιστικός ισχυρισμός αχρηστεύεται αφού είναι φανερό ότι για ένα 12χρονο παιδί όσο και να “μεγαλοδειχνει” οφείλει τουλάχιστον πιθανολογήσει κανεις ή και να εχει αμφιβολία για την ηλικία του.

Καθώς πάντως η αστυνομική και η δικαστική έρευνα συνεχίζεται με τον όποιο ρυθμό -και μέσα σε αυτό το γενικότερο κλίμα και τον ζόφο- στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αλλά και της πολιτικής συζήτησης έχει έρθει και το θέμα των ποινών που πρέπει να επιβάλλονται για τέτοια αδικήματα.

Μπορεί μάλιστα η θέσπιση της θανατικής ποινής να απαγορεύεται μέχρι σήμερα σε όλα τα κράτη της Ευρ. Ένωσης, αλλά την ίδια ώρα οι τάσεις στην κοινή γνώμη είναι ολοένα και περισσότερο υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών.

Η βεντάλια ανοίγει μάλιστα από την επιβολή της μεθόδου του χημικού ευνουχισμού μέχρι την ποινή των ισοβίων δίχως καμία δυνατότητα αποφυλάκισης για τους ενόχους ούτε στα 20 ή 25 έτη.

Στο “ενδιάμεσο” υπάρχουν και νομικές απόψεις ότι το ζητούμενο δεν είναι τόσο το ύψος των ποινών όσο ή πραγματική έκτισή τους καθώς και η απάλειψη κάθε ενδεχόμενου για ανασταλτικό αποτέλεσμα στις ποινές.

 

Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratia.gr

 

Πηγή

Προβολές : 327


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα