Ξεσηκωμός στη Γαλλία και σοβαρά επεισόδια – Ανένδοτος ο Μακρόν παρά τις αντιδράσεις

Ξεσηκωμός στη Γαλλία και σοβαρά επεισόδια – Ανένδοτος ο Μακρόν παρά τις αντιδράσεις

24 Μαρτίου, 2023 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:281
Μοίρασέ το

 

 

«Θα ήθελα να πω ευχαριστώ στον Εμανουέλ Μακρόν. Είναι τόσο αλαζόνας που κάθε φορά που μιλάει έχεις μόνο μια επιθυμία: να πάρεις μια σημαία και να βγεις να διαδηλώσεις» είπε ο Φαμπιάν Βιλεντιέ, συνδικαλιστικό στέλεχος της SUD-Rail.

ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΞΕΓΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ..

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Επικαλέστηκε το «γενικό συμφέρον», την οικονομική δυσπραγία των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη γήρανση του πληθυσμού

Για ακόμη μια φορά εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν σήμερα σε περισσότερες από 200 πόλεις και κωμοπόλεις διαμαρτυρόμενοι για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, το οποίο μεταξύ άλλων ορίζει ότι η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 64 χρόνια από τα 62 που ήταν μέχρι σήμερα.

Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πλακάτ κατά του προέδρου Μακρόν και της πρωθυπουργού Μπορν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, οι διαδηλώσεις ήταν ογκώδεις και μεγαλύτερες από αυτές της προηγούμενης εβδομάδας. Το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι πάνω από 800.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους του Παρισιού.

«Θα ήθελα να πω ευχαριστώ στον Εμανουέλ Μακρόν. Είναι τόσο αλαζόνας που κάθε φορά που μιλάει έχεις μόνο μια επιθυμία: να πάρεις μια σημαία και να βγεις να διαδηλώσεις» είπε ο Φαμπιάν Βιλεντιέ, συνδικαλιστικό στέλεχος της SUD-Rail. «Το να προσβάλεις εκατομμύρια μισθωτούς, να τους χαρακτηρίζεις ταραξίες και να τους συγκρίνεις με εκείνους που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, είναι χειρότερο από προσβολή», σχολίασε από την πλευρά του ο Μπερανζέρ Κερνόν, του συνδικάτου των σιδηροδρομικών CGT-Cheminots.

Τα συνδικάτα μιλούν επίσης για ρεκόρ συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στη Μασσαλία: 280.000 άνθρωποι.

Η αστυνομία ωστόσο κάνει λόγο μόνο για 16.000!

Στο Μπορντό οι διαδηλωτές ανήλθαν στις 110.000 (επίσης ρεκόρ), στη Ρεν ήταν 35.000 και στη Ναντ 80.000 (22.000 και 25.000 αντίστοιχα, σύμφωνα με την αστυνομία). Στη Ναντ σημειώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Αυτή η ένατη ημέρα πανεθνικής κινητοποίησης σημειώνεται την επομένη της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος Μακρόν και δύο ημέρες αφότου η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να περάσει τις προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης από το κοινοβούλιο.

Μολονότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στους Γάλλους, ο πρόεδρος εμφανίστηκε ανένδοτος, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί «πριν από τα τέλη του έτους».

Επικαλέστηκε το «γενικό συμφέρον», την οικονομική δυσπραγία των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη γήρανση του πληθυσμού, τη στιγμή που η αντιπολίτευση θεωρεί «άδικη» τη μεταρρύθμιση.

Τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες πόλεις, όπως η Ναντ και η Ρεν, σημειώθηκαν επεισόδια. Ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

 

Ακόμη και σήμερα το βράδυ εξακολουθούν να υπάρχουν εντάσεις τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, με πολλούς διαδηλωτές να παραμένουν στους δρόμους και χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους, να συγκρούονται με διαδηλωτές.

 

Πηγή

Προβολές : 281


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα