Οδηγίες επιβίωσης σε ένα παρατεταμένο γενικό μπλακάουτ – Τα τρόφιμα και το νερό

Οδηγίες επιβίωσης σε ένα παρατεταμένο γενικό μπλακάουτ – Τα τρόφιμα και το νερό

14 Σεπτεμβρίου, 2022 8 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:1,941
Μοίρασέ το

 

Κάποιοι θεωρούν αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά, υπό τις υπάρχουσες (διεθνείς και εγχώριες) συνθήκες, οι πιθανότητες να συμβεί είναι, δυστυχώς, αυξημένες.

Ένα μπλακάουτ αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να προκληθεί από ενεργειακή κατάρρευση, εχθρική ενέργεια, ή μεγάλη φυσική καταστροφή.

 

 

 

Στους καιρούς της αφθονίας και της εύκολης επιφανειακής ζωής, όλοι λίγο πολύ, πήραμε τη ζωή και τα όσα είχαμε, ως δεδομένα…

Αυτά, προκάλεσαν μαλθακότητα και αδυναμία κριτικής σκέψης…

Λυπάμαι που θα προσγειώσω όσους ακόμα πετούν στα σύννεφα, αλλά μπροστά μας, είναι τα πολύ χειρότερα…

Γι αυτό, ετοιμαστείτε… και διαδώστε τέτοια ενημερωτικά άρθρα, γιατί η πλειοψηφία του λαού, ακούει τι της λέει η κάθε χρυσοπληρωμένη δημοσιογραφική πόρνη, που πληρώθηκε ακριβώς είτε για να την καθησυχάζει, είτε για να την τρομοκρατεί…

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Υ.Γ. Επειδή φαίνεται να το ξέχασε ο αρθρογράφος, πάρτε και κανένα όπλο… θα σας φανεί πολύ χρησιμο, γιατί μαζί μ’ εμάς τον ελληνικό λαό, θα … έχουμε και τα πάκια…

ΚΑΙ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΧΑΣΟΥΜΕ ΑΠ’ ΑΥΤΑ…

 

Του Γιώργου Β. Μιχαήλ

Σχεδόν όλοι έχουμε βιώσει την δυσάρεστη κατάσταση ενός τοπικού μπλακάουτ για λίγες ώρες ή ημέρες. Πόσοι, όμως, έχουμε αναρωτηθεί τι θα γινόταν αν το μπλακάουτ ήταν μακροχρόνιο και κάλυπτε γεωγραφικά έναν νομό, μια περιφέρεια, ή και ολόκληρη την χώρα;

Κάποιοι θεωρούν αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά, υπό τις υπάρχουσες (διεθνείς και εγχώριες) συνθήκες, οι πιθανότητες να συμβεί είναι, δυστυχώς, αυξημένες.

Ένα μπλακάουτ αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να προκληθεί από ενεργειακή κατάρρευση, εχθρική ενέργεια, ή μεγάλη φυσική καταστροφή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ζωή μας εξαρτάται απόλυτα από την ηλεκτρική ενέργεια, και γι’ αυτό το σενάριο ενός γενικού μπλακάουτ είναι εφιαλτικό. Ας υποθέσουμε ότι η χώρα (ή μεγάλο μέρος αυτής) μένει χωρίς ρεύμα για δύο μόνον εβδομάδες.

Οι σοβαρές καταστροφές που θα προκληθούν είναι σε γενικές γραμμές οι εξής:

  • Παράλυση της κυκλοφορίας κάθε είδους οχημάτων, καθώς θα είναι αδύνατη η άντληση καυσίμων στα πρατήρια.
  • Εκατοντάδες ή και χιλιάδες νεκροί ασθενείς που χρειάζονται οποιαδήποτε μηχανική υποστήριξη με ρεύμα.
  • Μόλυνση του πόσιμου νερού λόγω αδυναμίας καθαρισμού του.
  • Έλλειψη φρέσκων τροφίμων, καθώς θα είναι αδύνατος ο ανεφοδιασμός ή/και η συντήρηση.
  • Πανικός, χάος, και κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας.

Τόσο η λογική όσο και το ένστικτο επιβίωσης επιτάσσουν να είμαστε προετοιμασμένοι ανά πάσα στιγμή και για κάθε ενδεχόμενο. Αλλά η ψευδής αίσθηση ασφαλείας που μας δίνουν οι σύγχρονες προηγμένες κοινωνίες, μας έχει μετατρέψει σε όντα μαλθακά και βλακωδώς καθησυχασμένα.

Αλήθεια, πόσοι από εμάς έχουμε τις αναγκαίες εκείνες γνώσεις και δεξιότητες για να επιβιώσουμε σε ακραίες συνθήκες; Αφήνω να απαντήσετε εσείς στο ερώτημα.

Ένα γενικό μπλακάουτ δύο εβδομάδων απαιτεί σχεδιασμό για έναν τουλάχιστον μήνα, καθώς η επαναφορά στην προτέρα κατάσταση, μετά την λήξη του συναγερμού, χρειάζεται χρόνο και είναι αρκούντως δύσκολη. Φυσικά, όσο περισσότερο παρατείνεται το μπλακάουτ, τόσο μακραίνει και η περίοδος ανάκαμψης.

Υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουμε ήδη κουτί πρώτων βοηθειών, το σημαντικότερο μέρος του σχεδιασμού μας θα πρέπει να αφορά τα τρόφιμα και το νερό. Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε.

 

Τρόφιμα

Απουσία ρεύματος σημαίνει ότι καθίστανται άχρηστα τα ψυγεία και οι ηλεκτρικές κουζίνες. Το πρώτο, λοιπόν, που πρέπει να φροντίσουμε είναι να εφοδιαστούμε με μια επιτραπέζια εστία υγραερίου και με επαρκή ποσότητα φιαλών. Ή, τουλάχιστον, με αρκετά γκαζάκια. Α, και μην ξεχάσετε αναπτήρες και σπίρτα.

Όταν συμβεί το μπλακάουτ, πανικόβλητα πλήθη θα κατακλύσουν τα (όποια ανοιχτά) καταστήματα τροφίμων και θα τα… απογυμνώσουν. Γι’ αυτό, θα πρέπει από τώρα να εξασφαλίσουμε σιγά-σιγά τις προμήθειές μας. Ας μην ξεχνάμε, μάλιστα, ότι οι τιμές εκτοξεύονται και χωρίς μπλακάουτ, και οι ελλείψεις βρίσκονται προ των πυλών.

Τα πρώτα που πρέπει να προμηθευτούμε είναι λάδι (κατά προτίμηση ελαιόλαδο και σησαμέλαιο), αλάτι (μη επεξεργασμένο), ζάχαρη (όχι λευκή), και φρυγανιές/παξιμάδια.

Από μόνα τους αυτά είναι σε θέση να μας κρατήσουν στην ζωή για μεγάλο διάστημα. Και, το σημαντικότερο, δεν χρειάζονται μαγείρεμα. Φροντίστε να έχετε όσο γίνεται μεγαλύτερες ποσότητες. Από την στιγμή που πρόκειται για προϊόντα μακράς διαρκείας, η επένδυση είναι απολύτως ασφαλής.

Αμέσως μετά έρχονται στην λίστα μας τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα οποία διαρκούν ακόμα και δεκαετίες όταν οι συσκευασίες είναι καλά κλεισμένες. Φροντίστε να τα προμηθευτείτε σε μεγάλες ποσότητες και σε ποικιλία, ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Όσπρια, ρύζι, και ζυμαρικά είναι καλό να υπάρχουν, αν και χρειάζονται μαγείρεμα για να καταναλωθούν.

Ολοκληρώστε την λίστα σας με ενεργειακές μπάρες και λίγα συμπληρώματα -οπωσδήποτε βιταμίνη C, βιταμίνη D3, ψευδάργυρο, και μαγνήσιο.

Γνωρίζω ότι τα οικονομικά όλων μας δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, αλλά δεν είναι ανάγκη να κάνετε τις προμήθειές σας όλες μαζί. Ωστόσο, μην χάνετε και πολύτιμο χρόνο. Στο κάτω-κάτω, για την επιβίωσή σας πρόκειται.

 

Νερό

Χωρίς τροφή μπορούμε να αντέξουμε έως και τρεις εβδομάδες, αλλά χωρίς νερό δύσκολα βγάζουμε μια εβδομάδα.

Γι’ αυτό, προμηθευτείτε εμφιαλωμένο νερό το συντομότερο. Υπολογίστε 1,5 λίτρο την ημέρα για κάθε μέλος της οικογένειας και πολλαπλασιάστε το ημερήσιο σύνολο επί τριάντα τουλάχιστον ημέρες. Τοποθετήστε τις εξάδες κάτω από κρεβάτια, για να εξοικονομήσετε χώρο.

Επίσης, φροντίστε να έχετε μεγάλα άδεια δοχεία, τα οποία θα γεμίσετε αμέσως μόλις γίνει το μπλακάουτ και πριν κοπεί η ροή στις βρύσες. Καλό είναι να γεμίσετε και την μπανιέρα σας. Εκτός από πόσιμο, θα χρειαστείτε και νερό για τις βασικές σας ανάγκες.

Επειδή θα είναι δύσκολο να πλύνετε πιατικά, αλλά και να κάνετε μπάνιο, φροντίστε να έχετε επαρκείς ποσότητες πλαστικών πιάτων, κουταλιών, πιρουνιών, και μωρομάντηλων. Α, και μην ξεχάσετε τις σακούλες σκουπιδιών.

Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός. Σχεδιάστε προσεκτικά, και λάβετε τα μέτρα σας εγκαίρως.

 

 

Πηγή

Προβολές : 1,941


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα