Οι Αγρότες Της Γερμανίας Αντιστέκονται Στην “Πράσινη” Τυραννία – Η Ατζέντα Net Zero (“Καθαρό Μήδεν”) Αποτελεί Υπαρξιακή Απειλή Για Την Ευρωπαϊκή Γεωργία.

Οι Αγρότες Της Γερμανίας Αντιστέκονται Στην “Πράσινη” Τυραννία – Η Ατζέντα Net Zero (“Καθαρό Μήδεν”) Αποτελεί Υπαρξιακή Απειλή Για Την Ευρωπαϊκή Γεωργία.

13 Ιανουαρίου, 2024 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:313
Μοίρασέ το

 

Αυτή η σύγκρουση είναι πολύ βαθύτερη από μια μάχη για φόρους και επιδοτήσεις. Πρόκειται για τη μακροχρόνια δυσαρέσκεια των αγροτών για την πράσινη ατζέντα που ακολούθησαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις. Αυτή η ατζέντα απειλεί τώρα το ίδιο το μέλλον της γερμανικής γεωργίας.

Germany’s farmers are fighting back against green tyranny
Στη Γερμανία, λαός και αγρότες ξεσηκώνονται και στην Ελλάδα, οι αγρότες ακολουθούν ακόμα συνδικαΛΗΣΤΕΣ που ψηφίζουν Μητσοτάκη και κόμματα που οδηγήσαν στην καταστροφή…
Ακούστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα… εδώ
Καλλιόπη Σουφλή

Μετάφραση: Απολλόδωρος

SABINE BEPPLER-SPAHL | Διαβάστε το εδώ


Οι Γερμανοί αγρότες ξεκίνησαν μια εβδομάδα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, κλείνοντας δρόμους με τρακτέρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει σταδιακά τις αγροτικές επιδοτήσεις. Όπως δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Joachim Rukwied, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών (DBV), “θα είμαστε παρόντες παντού με τρόπο που δεν έχει ξαναδεί η χώρα”. Και οι αγρότες δεν είναι οι μόνοι. Οι οδηγοί φορτηγών, οι μεταφορείς και οι έμποροι έχουν επίσης συμμετάσχει στις διαμαρτυρίες.

Το σημερινό κύμα αναταραχής προκλήθηκε τον Δεκέμβριο. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για το γεωργικό ντίζελ και να εισαγάγει νέους φόρους στα γεωργικά οχήματα – μια κίνηση που θα κόστιζε στους αγρότες κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ ετησίως.

Η γρήγορη και οργανωμένη αντίδραση των αγροτών έχει ήδη τρομάξει την κυβέρνηση. Στις 4 Ιανουαρίου προσπάθησε να κάνει πίσω ανακοινώνοντας ότι οι επιδοτήσεις για τα νέα αγροτικά οχήματα θα παραμείνουν και ότι οι φοροαπαλλαγές για το ντίζελ θα καταργηθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, αντί να καταργηθούν ξαφνικά φέτος. Όμως οι κινήσεις αυτές δεν καθησύχασαν την οργή των αγροτών. Επιμένουν ότι διακυβεύεται η “μελλοντική βιωσιμότητα του κλάδου μας”. Και έτσι, όπως το έθεσε ο Rukwied  την περασμένη εβδομάδα, οι αγρότες “παραμένουν προσηλωμένοι” στην “εβδομάδα δράσης”.

Ήταν αφελές να πιστεύει η κυβέρνηση ότι ο μισόκαρδος συμβιβασμός της θα μπορούσε ποτέ να κατευνάσει τους αγρότες. Αυτή η σύγκρουση είναι πολύ βαθύτερη από μια μάχη για φόρους και επιδοτήσεις. Πρόκειται για τη μακροχρόνια δυσαρέσκεια των αγροτών για την πράσινη ατζέντα που ακολούθησαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις. Αυτή η ατζέντα απειλεί τώρα το ίδιο το μέλλον της γερμανικής γεωργίας.

Πράγματι, οι αγρότες προχώρησαν για πρώτη φορά σε μαζικές διαμαρτυρίες το 2019, αφού η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ απαίτησε μείωση της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων κατά 20% στο πλαίσιο της “δέσμης μέτρων για τη μεταρρύθμιση της γεωργίας”.

 

Οι διάδοχοι της Μέρκελ αύξησαν μόνο την πίεση στους αγρότες. Σχέδια για περαιτέρω μείωση της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων ανακοινώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να ανταποκριθεί στις αυστηρές οδηγίες της ΕΕ για τα νιτρικά άλατα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για την κτηνοτροφία, μπλέκοντας τους αγρότες σε ακόμη περισσότερη κόκκινη γραφειοκρατία και χαρτούρα.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι διακυβεύεται το μέλλον της γεωργίας. Σε διάστημα μόλις δύο δεκαετιών, αμέτρητες φάρμες έχουν ήδη αναγκαστεί να κλείσουν. Ο αριθμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη Γερμανία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μειώθηκε σχεδόν στο μισό – από σχεδόν 450.000 το 2001 σε 256.000 το 2022.

Οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους δεν έχουν επηρεάσει μόνο τις μικρότερες εκμεταλλεύσεις. Τα μεγαλύτερα αγροκτήματα έχουν επίσης νιώσει τη συμπίεση. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, οι τιμές των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων αυξήθηκαν απότομα, καθώς η γερμανική χημική βιομηχανία μείωσε την παραγωγή λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας.

Χάρη στον εναγκαλισμό της κυβέρνησης με την πράσινη ατζέντα, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των αγροτών. Ξανά και ξανά, επιδιώκει στόχους Net Zero που έρχονται σε άμεση αντίθεση με τα συμφέροντα των αγροτών. Και για να ρίξει αλάτι στις πληγές των αγροτών, ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Cem Özdemir, είναι μαχητικός χορτοφάγος. “Αν όλοι μαζί τρώμε λιγότερο κρέας, μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε το χρέος μας για τον πλανήτη”, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή πέρυσι. Δεν είναι περίεργο που οι αγρότες έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που πλήττουν τον αγροτικό τομέα, η κυβέρνηση, με την υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στους πράσινους, προσπάθησε να δυσφημίσει τους διαμαρτυρόμενους αγρότες. Υποστηρίζεται τακτικά ότι οι απεργίες αξιοποιούνται από λαϊκιστές και τη δεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Μια απερίσκεπτη δράση την περασμένη εβδομάδα από περισσότερους από 100 αγρότες στη βόρεια Γερμανία έχει απλώς ενισχύσει την άποψη των ελίτ για τους διαδηλωτές ως ακροδεξιά απειλή. Οι αγρότες εμφανίστηκαν σε ένα λιμάνι για να υποδεχθούν τον υπουργό Οικονομίας, Robert Habeck του κόμματος των Πρασίνων, καθώς επέστρεφε από τις διακοπές του. Για λόγους ασφαλείας, ο υπουργός συμβουλεύτηκε να μην εγκαταλείψει το σκάφος. Ο Habeck προσφέρθηκε να αφήσει μια αντιπροσωπεία δύο ή τριών αγροτών να ανέβει στο πλοίο για να του μιλήσει, αλλά αυτοί το απέρριψαν. Στη συνέχεια υπήρξαν συμπλοκές στην αποβάθρα και το πλοίο του Habeck γύρισε πίσω.

Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τους αγρότες ως δεξιούς αντάρτες ακούγονται κούφιες. Κατ’ αρχάς, πολλοί δεν υποστηρίζουν στην πραγματικότητα το AfD, όπως τόσο συχνά υποστηρίζεται. Στην αγροτική Βαυαρία, όπου κατοικούν πολλοί από τους διαδηλωτές, το 52% των αγροτών ψήφισε τη συντηρητική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (το αδελφό κόμμα του κεντροδεξιού CDU) στις πιο πρόσφατες εκλογές και το 37% ψήφισε τους λαϊκιστές Ελεύθερους Ψηφοφόρους, των οποίων ηγείται ένας πρώην αγρότης.

Επιπλέον, το ευρύτερο κοινό στρέφεται επίσης κατά της πράσινης ατζέντας της κυβέρνησης και τάσσεται στο πλευρό των αγροτών. Τα ποσοστά έγκρισης του Πράσινου Κόμματος έχουν πλέον πέσει στο 13%, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός συγκεντρώνει μόλις 32%. Ορισμένοι Γερμανοί που ζουν σε αστικές περιοχές μπορεί να ενοχληθούν από τα τρακτέρ που θα μπλοκάρουν τους δρόμους τους τις επόμενες ημέρες. Αλλά γνωρίζουν επίσης ότι οι αγρότες είναι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά – και ότι χωρίς αυτούς τα ράφια των γερμανικών σούπερ μάρκετ θα ήταν άδεια.

Η “πράσινη” ατζέντα της γερμανικής κυβέρνησης έχει διαφύγει από τον έλεγχο για πολύ καιρό. Χάρη στις διαμαρτυρίες των αγροτών, η τρέλα αυτών των πολιτικών δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί.


Δικτυογραφία :

Germany’s farmers are fighting back against green tyranny – spiked

Germany’s farmers are fighting back against green tyranny

 

Πηγή https://apollodoros.substack.com/p/net-zero-3cd



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 313


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα