Οι ελλείψεις τροφίμων αρχίζουν να γίνονται αρκετά σοβαρές σε όλο τον πλανήτη

Οι ελλείψεις τροφίμων αρχίζουν να γίνονται αρκετά σοβαρές σε όλο τον πλανήτη

4 Φεβρουαρίου, 2023 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:657
Μοίρασέ το

 

Πείτε με γραφική, αλλά θα συνεχίσω να φωνάζω, να κάνετε τα κουμάντα σας…
Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και η πείνα, είναι μπροστά μας…
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ…ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ…
Καλλιόπη Σουφλή

 

Το χειρότερο σενάριο που πολλοί από τους ειδικούς φοβήθηκαν αρχίζει να διαδραματίζεται ακριβώς μπροστά στα μάτια μας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, προειδοποίησα επανειλημμένα τους τακτικούς μου αναγνώστες ότι υπήρχαν κάθε είδους ενδείξεις ότι η αναδυόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση θα πήγαινε σε εντελώς νέο επίπεδο το 2023, και αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Ως απάντηση στη σύσφιξη των προμηθειών τροφίμων, οι τιμές αυξάνονται σε όλο τον πλανήτη και ο αριθμός των απελπισμένα πεινασμένων ανθρώπων εκρήγνυται.

Δυστυχώς, αυτή η κρίση δεν πρόκειται να είναι μόνο προσωρινή.

Όπως θα εξηγήσω στο τέλος αυτού του άρθρου, ο παγκόσμιος εφιάλτης που αντιμετωπίζουμε αναπόφευκτα θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

Οι περισσότεροι από εμάς στον δυτικό κόσμο απλά δεν καταλαβαίνουμε πόσο άσχημες συνθήκες έχουν ήδη επιδεινωθεί σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Για παράδειγμα, το Reuters  παραδέχεται  ότι η κρίση πείνας στην Αφρική έχει γίνει πλέον «μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη από ό,τι έχει δει ποτέ η ήπειρος»…

 

Σε ολόκληρη την Αφρική, από την ανατολή προς τη δύση, οι άνθρωποι βιώνουν μια επισιτιστική κρίση που είναι μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη από ό,τι έχει δει ποτέ η ήπειρος, λένε διπλωμάτες και εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα.

Παρακαλώ αφήστε το να βυθιστεί για μια στιγμή.

Υπήρξαν πολλοί λιμοί στην Αφρική στο παρελθόν, αλλά τα πράγματα δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημα όσο είναι τώρα.

Εν τω μεταξύ, στη Μέση Ανατολή μια σοβαρή έλλειψη σιταριού αναγκάζει πολλούς Πακιστανούς να περιμένουν στην ουρά για ώρες  «για να λάβουν ένα μόνο σακουλάκι»

Το Πακιστάν υποφέρει αυτή τη στιγμή από τις εκτοξευόμενες τιμές και την έλλειψη αλεύρου σίτου, με τους ανθρώπους να περιμένουν στην ουρά για ώρες για να παραλάβουν ένα μόνο σακουλάκι.

Θα περιμένατε στην ουρά με τις ώρες για ένα σακουλάκι αλεύρι;

Αν πεινούσατε απελπιστικά θα το κάνατε.

Στη Νότια Αμερική, οι φαινομενικά ατελείωτες εμφύλιες αναταραχές έχουν εντείνει τις πολύ σοβαρές ελλείψεις  που συμβαίνουν στο Περού

Καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Περού δεν δείχνουν σημάδια λήξης, η χώρα αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή έλλειψη βασικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων ειδών διατροφής και καυσίμων.

Και στην άλλη άκρη του πλανήτη, οι Αυστραλοί γίνονται όλο και πιο απογοητευμένοι για την πολύ οδυνηρή έλλειψη πατάτας  που έχει κυριεύσει αυτό το έθνος

Οι πατάτες είναι από τα αγαπημένα λαχανικά της Αυστραλίας. Ωστόσο, αντιμετωπίζουμε έλλειψη επεξεργασμένων πατατών, ειδικά κατεψυγμένων πατατών.

Ο Coles εισήγαγε ένα όριο δύο ειδών για τους αγοραστές που αναζητούν κατεψυγμένα προϊόντα πατάτας.

Οι επιχειρήσεις ψαριών και τσιπς βρίσκονται υπό πίεση και ορισμένοι είναι εξοργισμένοι

Η McDonald’s λανσάρει ένα νέο προϊόν πατάτας εν μέσω κρίσης.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, υπήρξαν στιγμές που υπήρξαν τοπικοί λιμοί σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Αλλά αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι παγκόσμιο.

Σύμφωνα  με τους New York Times , οι ελλείψεις τροφίμων «προκαλούν έντονο πόνο στην Αφρική, την Ασία και την Αμερική»…

“Έχουμε να κάνουμε τώρα με μια τεράστια κρίση επισιτιστικής ανασφάλειας”, είπε ο Antony J. Blinken, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα σε μια σύνοδο κορυφής με Αφρικανούς ηγέτες στην Ουάσιγκτον. «Είναι προϊόν πολλών πραγμάτων, όπως όλοι γνωρίζουμε», είπε, «συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Οι ελλείψεις τροφίμων και οι υψηλές τιμές προκαλούν έντονο πόνο στην Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα για το Αφγανιστάν και την Υεμένη, που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο. Η Αίγυπτος, ο Λίβανος και άλλες μεγάλες χώρες που εισάγουν τρόφιμα δυσκολεύονται να πληρώσουν τα χρέη και τα άλλα έξοδά τους επειδή το κόστος έχει αυξηθεί. Ακόμη και σε πλούσιες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, ο αυξανόμενος πληθωρισμός που οφείλεται εν μέρει στις αναταραχές του πολέμου έχει αφήσει τους φτωχότερους ανθρώπους χωρίς αρκετό φαγητό.

Σε έπεισα ή ακόμα;

Αυτό είναι σοβαρό.

Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να κλιμακώνονται σε τρομακτικά επίπεδα. Για παράδειγμα, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού μόλις εκτοξεύτηκε σε ολοκαίνουργιο υψηλό ρεκόρ, επειδή προβλέπεται ότι η παραγωγή εσπεριδοειδών στη Φλόριντα θα φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο  από το 1945

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης OJ έχουν φτάσει σε νέο υψηλό, αυξάνοντας κατά 10 σεντς ή 4,56% στα 2,292 $/λίβρα, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2016 των 2,2585 $, λόγω περιορισμένης προσφοράς.

Το USDA προβλέπει ότι η παραγωγή εσπεριδοειδών της Φλόριντα θα φτάσει τα 44,5 εκατομμύρια κιβώτια φέτος, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μικρότερη συγκομιδή πορτοκαλιού της πολιτείας από το 1945. Αυτό οφείλεται στην «πρασίνιση ασθένεια» και τις ζημιές από τον τυφώνα στους ελαιώνες εσπεριδοειδών της Φλόριντα.

Το 1945, ζούσαν 139 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σήμερα, ο πληθυσμός της χώρας έχει αυξηθεί στα 329 εκατομμύρια.

Έτσι υπάρχουν πολύ λιγότερα πορτοκάλια ανά άτομο τώρα.

Το μέγεθος του εθνικού κοπαδιού βοοειδών  επίσης συρρικνώνεται

Τα τελευταία στοιχεία από την έκθεση απογραφής βοοειδών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ την Τρίτη έδειξαν 89,3 εκατομμύρια βοοειδή από την 1η Ιανουαρίου, μειωμένα κατά 3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η πτώση δεν ήταν απροσδόκητη και ήταν σύμφωνη με έρευνα του Bloomberg.

Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές του βοείου κρέατος θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά.

Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να αλλάξετε σε κοτόπουλο ή γαλοπούλα, αλλά χάρη στην πανδημία της γρίπης των πτηνών σίγουρα δεν είναι ούτε φθηνά.

Σε αυτό το σημείο, η γρίπη των πτηνών έχει ήδη σκοτώσει  περισσότερα από 58 εκατομμύρια  κοτόπουλα και γαλοπούλες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν αυτό δεν ήταν αρκετά κακό, τώρα πολλοί εκτροφείς κοτόπουλου σε όλη τη χώρα αναφέρουν ότι οι κότες τους σταμάτησαν ξαφνικά να γεννούν αυγά. Αυτό είναι κάτι που   συζήτησε πρόσφατα ο Tucker Carlson …

Τώρα οι υγιείς κότες γεννούν αυγά σε τακτική βάση, κάθε 24 έως 26 ώρες. Ξαφνικά, όμως, οι ιδιοκτήτες κοτόπουλου σε όλη τη χώρα –όχι όλοι, αλλά πολλοί από αυτούς– αναφέρουν ότι δεν παίρνουν αυγά ή τόσα πολλά. Τι το προκαλεί λοιπόν; Προφανώς, κάτι το προκαλεί. Κάποιοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η τροφή κοτόπουλου μπορεί να είναι υπεύθυνη.

Οι τιμές των αυγών έχουν ήδη εκτοξευθεί σε ένα επίπεδο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ονειρευόντουσαν ποτέ ότι θα ήταν εφικτές, και αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλο πανικό.

Περισσότεροι Αμερικανοί από ποτέ άλλοτε ενδιαφέρονται ξαφνικά να εκτρέφουν τα δικά τους κοτόπουλα και αυτό έχει πυροδοτήσει αρκετή  φρενίτιδα αγορών  στα τοπικά εκκολαπτήρια…

Το ενδιαφέρον αναζήτησης της Google για την «εκτροφή κοτόπουλων» έχει αυξηθεί σημαντικά από ένα χρόνο πριν. Η στροφή είναι μέρος ενός ευρύτερου φαινομένου: Ένα μικρό αλλά ταχέως αυξανόμενο κομμάτι του αμερικανικού πληθυσμού έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται για την καλλιέργεια και την παραγωγή τροφίμων στο σπίτι, μια τάση που γεννήθηκε πριν από την πανδημία και που ενισχύθηκε από τις ελλείψεις που προκάλεσε.

«Καθώς υπάρχουν όλο και περισσότερες ελλείψεις, οδηγεί περισσότερους ανθρώπους να θέλουν να μεγαλώσουν μόνοι τους την τροφή τους», παρατήρησε η κα Στίβενσον ένα απόγευμα του Ιανουαρίου, καθώς 242 καλούντες στο εκκολαπτήριο κάθονταν σε αναμονή, πιθανώς περίμεναν να προμηθευτούν τα δικά τους κοτοπουλάκια. και αξεσουάρ που γειτνιάζουν με γκόμενα.

Δυστυχώς, όλα όσα έχω μοιραστεί σε αυτό το άρθρο μέχρι τώρα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων θα συνεχίσουν να γίνονται στενότερες τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από το τι κάνουμε τώρα.

Αν ξαφνικά σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε όλα τα λιπάσματα αμέσως, θα μπορούσαμε να ταΐσουμε μόνο περίπου τον μισό κόσμο.

Άρα η παραγωγή λιπάσματος είναι απολύτως κρίσιμη.

Δυστυχώς, σχεδόν όλος ο φώσφορος που χρησιμοποιούμε στα λιπάσματα μας προέρχεται από «μη ανανεώσιμο φωσφορικό πέτρωμα» και το 85 τοις εκατό της υπόλοιπης προμήθειας  βρίσκεται σε μόλις πέντε χώρες

Χωρίς φώσφορο δεν μπορεί να παραχθεί τροφή, αφού όλα τα φυτά και τα ζώα τον χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Με απλά λόγια: αν δεν υπάρχει φώσφορος, δεν υπάρχει ζωή. Ως εκ τούτου, τα λιπάσματα με βάση το φώσφορο – είναι το “P” στο λίπασμα “NPK” – έχουν γίνει κρίσιμα για το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

Ο περισσότερος φώσφορος προέρχεται από μη ανανεώσιμα φωσφορικά πετρώματα και δεν μπορεί να συντεθεί τεχνητά. Όλοι οι αγρότες χρειάζονται επομένως πρόσβαση σε αυτό, αλλά το 85% των εναπομεινάντων πετρωμάτων υψηλής ποιότητας φωσφορικών αλάτων στον κόσμο συγκεντρώνεται σε μόλις πέντε χώρες (μερικές από τις οποίες είναι «γεωπολιτικά περίπλοκες»): Μαρόκο, Κίνα, Αίγυπτος, Αλγερία και Νότια Αφρική.

Καθώς οι προμήθειες μη ανανεώσιμων φωσφορικών πετρωμάτων συνεχίζουν να γίνονται όλο και πιο στενές, οι παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων θα συνεχίσουν να γίνονται όλο και πιο στενές.

Τελικά απλά δεν θα υπάρχει αρκετός μη ανανεώσιμος φωσφορικός λίθος για να κυκλοφορήσει, και στο σημείο αυτό θα βρεθούμε σε κάθε είδους προβλήματα.

Το είδος του τρομακτικού παγκόσμιου λιμού  για το οποίο προειδοποιούσα ανηλεώς  έχει γίνει αναπόφευκτο.

Είναι απλά θέμα χρόνου.

Θα σας ενθάρρυνα να μάθετε πώς να καλλιεργείτε τη δική σας τροφή τώρα, γιατί περνάμε σε εποχές που θα είναι πραγματικά εξαιρετικά «ενδιαφέρουσες».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε με την άδεια του Michael Snyder


Μάικλ Σνάιντερ

Ο Michael T. Snyder είναι απόφοιτος της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και εργάστηκε ως δικηγόρος στην καρδιά της Ουάσιγκτον DC για πολλά χρόνια. Σήμερα, ο Michael είναι περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του ως εκδότης του ιστολογίου The Economic Collapse . Ο Michael και η σύζυγός του, Meranda, πιστεύουν ότι έρχεται μια μεγάλη αφύπνιση και εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν στην ανανέωση στην Αμερική. Ο Michael είναι επίσης ο συγγραφέας του βιβλίου The Beginning Of The End

Πηγή ξενόγλωσσου κειμένου

Πηγή μετάφρασης

Προβολές : 657


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα