Οι ΗΠΑ «τελειώνουν» Νετανιάχου! Άρθρο κόλαφος για τον «Μπίμπι» στους New York Times

Οι ΗΠΑ «τελειώνουν» Νετανιάχου! Άρθρο κόλαφος για τον «Μπίμπι» στους New York Times

15 Νοεμβρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:214
Μοίρασέ το

 

Ο Φρίντμαν δεν διστάζει να γράψει καθαρά ότι  «ο Νετανιάχου κάνει εκστρατεία εν μέσω πολέμου…Ο Μπάιντεν πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι η Αμερική δεν πρόκειται να είναι ο χρήσιμος ηλίθιος του Νετανιάχου. Θα θεσπίσουμε τις αρχές ενός δίκαιου ειρηνευτικού σχεδίου για την επόμενη μέρα του πολέμου. Ένα σχέδιο που θα  αντανακλά τα συμφέροντά μας και που θα μας επιτρέψει επίσης να υποστηρίξουμε το Ισραήλ και τους μετριοπαθείς Παλαιστίνιους και να κερδίσουμε την υποστήριξη μετριοπαθών Αράβων για μια οικονομική ανασυγκρότηση της Γάζας..”…

Γιατί έχω την αίσθηση πως όλες αυτές οι δηλώσεις είναι για τα μάτια του πόπολου;;;

Μακάρι να διαψευστώ…

Εντωμεταξύ, ο Κούλης, είναι για μια φορά ακόμα, με τη λάθος πλευρά της ιστορίας… κι αυτό θα στοιχίσει ακριβά στον ελληνικό λαό…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Η εφημερίδα New York Times με άρθρο του Τ.Φρίντμαν στέλνουν μήνυμα στον Νετανιάχου να μαζευτεί και είναι ένα μήνυμα που φαίνεται να έχει την υπογραφή του Λευκού Οίκου.

Ο Τ.Φρίντμαν γράφει ότι η θέση του Νετανιάχου σύμφωνα με την οποία «το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κοινό όραμα για το πώς το Ισραήλ θα πρέπει να ολοκληρώσει τον πόλεμο στη Γάζα» , είναι καταστροφική. Και για το Ισραήλ και για τις ΗΠΑ.

Ο αρθρογράφος δεν «στρογγυλεύει τις γωνίες»:

«Θα πρέπει είτε να γίνουμε (σ.σ οι ΗΠΑ) δέσμιοι της στρατηγικής του Νετανιάχου – που θα μπορούσε να μας πάρει όλους μαζί του – είτε να αρθρώσουμε το δικό μας αμερικανικό όραμα για το πώς πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα. Αυτό θα απαιτούσε ένα σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη δημιουργία δύο κρατών για δύο αυτόχθονες πληθυσμούς που ζουν στις περιοχές της Γάζας, της Δυτικής Όχθης και του Ισραήλ», γράφει και προσθέτει:

«Ναι, μιλάω για ένα ειρηνευτικό σχέδιο εν καιρώ πολέμου που, εάν το Ισραήλ συμφωνούσε, θα μπορούσε να του δώσει τον χρόνο, τη νομιμότητα, τους συμμάχους και τους πόρους που χρειάζεται για να νικήσει τη Χαμάς — χωρίς να «βαλτώσει» κυβερνών τας όλη τη Γάζα και ολόκληρη τη Δυτική Όχθη για πάντα χωρίς κανένα πολιτικό ορίζοντα για τους Παλαιστινίους…

Και μην έχετε αυταπάτες, αυτό είναι το μόνο όραμα που προσφέρει ο Νετανιάχου αυτή τη στιγμή: Επτά εκατομμύρια Εβραίοι προσπαθούν να κυβερνήσουν πέντε εκατομμύρια Παλαιστίνιους στο διηνεκές – και αυτό είναι μια καταστροφική συνταγή για το Ισραήλ, την Αμερική, τους Εβραίους και τους μετριοπαθείς Άραβες συμμάχους της Αμερικής».

Ο Φρίντμαν προτείνει να κατατεθεί σχέδιο Μπάιντεν που θα έχει ως βάση του την πρόταση Τραμπ

«για μια λύση δύο κρατών, πρόταση που  ο Νετανιάχου αγκάλιασε θερμά το 2020, όταν συμμετείχε σε έναν διαφορετικό πολιτικό συνασπισμό. (Ο Νετανιάχου και ο πρεσβευτής του στην Ουάσιγκτον έγραψαν ουσιαστικά το σχέδιο Τραμπ.)

Να γιατί βρισκόμαστε σε μια καμπή που απαιτεί τολμηρές ιδέες, ξεκινώντας από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Μιλώντας στα εβραϊκά στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant και τον υπουργό Benny Gantz, ο Netanyahu απέρριψε τις ανησυχίες των ΗΠΑ και του κόσμου για τις χιλιάδες ζωές Παλαιστινίων που έχουν ήδη χαθεί στον πόλεμο για την εκρίζωση της Χαμάς από τη Γάζα. Ακόμη πιο σημαντικό, δήλωσε ότι ο στρατός του Ισραήλ θα παραμείνει στη Γάζα «όσο χρειαστεί» για να αποτρέψει τη χρήση της Λωρίδας της Γάζας ως ορμητήριο για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων.

Η Γάζα «θα αποστρατικοποιηθεί», είπε. «Δεν θα υπάρξει περαιτέρω απειλή από τη Λωρίδα της Γάζας για το Ισραήλ και για να διασφαλιστεί αυτό οι I.D.F. θα ελέγξουν την ασφάλεια της Γάζας για όσο χρειαστεί».

Αυτές είναι θεμιτές ισραηλινές ανησυχίες δεδομένων των θηριωδιών της Χαμάς, αλλά ο Νετανιάχου έδειξε ότι το Ισραήλ θα ήταν αντίθετο με την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής – του εταίρου του Ισραήλ στην ειρηνευτική διαδικασία του Όσλο που διέπει τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη – στη Γάζα μετά τον πόλεμο.

 

Η αρχή, είπε ο Νετανιάχου, είναι «μια πολιτική αρχή που εκπαιδεύει τα παιδιά της να μισούν το Ισραήλ, να σκοτώνουν Ισραηλινούς, να εξαλείφουν το κράτος του Ισραήλ … μια αρχή που πληρώνει τις οικογένειες των δολοφόνων με βάση τον αριθμό όσων δολοφόνησαν… μια αρχή της οποίας ο αρχηγός εξακολουθεί να μην έχει καταδικάσει τη φοβερή  [Οκτ. 7] σφαγή 30 μέρες αργότερα».

 

Ο Μπίμπι – που ποτέ δεν αποδίδει στην Παλαιστινιακή Αρχή εύσημα για το πώς εργάζεται καθημερινά με τους ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας για να περιορίσει τη βία στη Δυτική Όχθη – δεν πρότεινε πώς και από πού μπορεί να προκύψει μια εναλλακτική, νόμιμη παλαιστινιακή κυβερνητική αρχή έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ.

Αυτή ήταν μια κατά πρόσωπο επίπληξη για τη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν που διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken την περασμένη Τετάρτη.

 

Όπως ανέφεραν οι Times, ο Blinken δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στο Τόκιο ότι η Γάζα πρέπει να ενωθεί με τη Δυτική Όχθη υπό την Παλαιστινιακή Αρχή μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Για να διατηρήσουμε τους Άραβες ως συμμάχους της Αμερικής, ο Blinken είπε ότι αυτή τη στιγμή – σήμερα – πρέπει να αρθρώσουμε “θετικό λόγο για να φτάσουμε σε μια βιώσιμη ειρήνη”. Και «αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν τις φωνές και τις φιλοδοξίες του παλαιστινιακού λαού για τη διακυβέρνηση μετά την κρίση στη Γάζα», είπε. «Πρέπει η λύση  να περιλαμβάνει παλαιστινιακή διακυβέρνηση και τη Γάζα ενωμένη με τη Δυτική Όχθη υπό την Παλαιστινιακή Αρχή».

Η μετάφραση τεσσάρων λέξεων της πρότασης του Blinken στο Ισραήλ: «Βοηθήστε μας να σας βοηθήσουμε».

Ο Blinken, ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Η ομάδα Μπάιντεν πρέπει να το εμπλουτίσει.

Γιατί ο Νετανιάχου προσπαθεί να αποκλείσει την Παλαιστινιακή Αρχή ως κυβερνητική επιλογή για μια μεταπολεμική Γάζα; Επειδή ήδη κάνει εκστρατεία για να διατηρήσει την εξουσία μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα και γνωρίζει ότι θα υπάρξει μια τεράστια αύξηση του ποσοστού των  Ισραηλινών που θα απαιτήσουν να παραιτηθεί εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αυτός και οι ακροδεξιοί φίλοι του δίχασαν το Ισραήλ και τον στρατό του επιδιώκοντας ένα δικαστικό πραξικόπημα …»

Ο Φρίντμαν δεν διστάζει να γράψει καθαρά ότι  «ο Νετανιάχου κάνει εκστρατεία εν μέσω πολέμου…Ο Μπάιντεν πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι η Αμερική δεν πρόκειται να είναι ο χρήσιμος ηλίθιος του Νετανιάχου. Θα θεσπίσουμε τις αρχές ενός δίκαιου ειρηνευτικού σχεδίου για την επόμενη μέρα του πολέμου. Ένα σχέδιο που θα  αντανακλά τα συμφέροντά μας και που θα μας επιτρέψει επίσης να υποστηρίξουμε το Ισραήλ και τους μετριοπαθείς Παλαιστίνιους και να κερδίσουμε την υποστήριξη μετριοπαθών Αράβων για μια οικονομική ανασυγκρότηση της Γάζας . Δεν μπορώ να δω καμία σημαντική οικονομική υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της Γάζας να προέρχεται από την Ευρώπη ή από χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή τη Σαουδική Αραβία, εκτός εάν το Ισραήλ και κάποια νόμιμη παλαιστινιακή αρχή δεσμευτούν στις αρχές ενός πλαισίου ειρήνης για τη δημιουργία δύο κρατών για δύο λαούς.

Ο Μπάιντεν πρέπει να πει: «Ισραήλ, σε καλύπτουμε στρατιωτικά με τα δύο αεροπλανοφόρα μας, οικονομικά με βοήθεια 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων και διπλωματικά στον ΟΗΕ. Το τίμημα για αυτό είναι η αποδοχή ενός πλαισίου ειρήνης που βασίζεται σε δύο κράτη για δύο αυτόχθονες λαούς στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη και στο Ισραήλ στη βάση όσων ίσχυαν πριν από το 1967. Αυτό το σχέδιο βασίζεται στα ψηφίσματα 242 και 338 του ΟΗΕ, τα οποία ήταν επίσης ο ακρογωνιαίος λίθος για τις διαπραγματεύσεις στο ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε ο Πρόεδρος Τραμπ το 2020.

«Μπίμπι, θυμάσαι τι είπες για εκείνο το σχέδιο Τραμπ που έδωσε στους Παλαιστίνιους περίπου το 70 τοις εκατό της Δυτικής Όχθης για ένα κράτος, συν μια διευρυμένη Λωρίδα της Γάζας και μια πρωτεύουσα στην περιοχή της Ιερουσαλήμ;» θα μπορούσε να ρωτήσει ο Μπάιντεν τον Νετανιάχου. Ακολουθεί το ρεπορτάζ του Associated Press της 28ης Ιανουαρίου 2020, για να σας υπενθυμίσω: “Ο Νετανιάχου  χαρακτήρισε την πρόταση “ιστορική ανακάλυψη” ίσης σημασίας με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 1948.”

Η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε ανόητα το σχέδιο Τραμπ, αντί να ζητήσει να το χρησιμοποιήσει ως σημείο εκκίνησης. Αυτή είναι μια ευκαιρία να επανορθώσει αυτό το λάθος – ή να εκτεθεί ως μη σοβαρή».

Και ο Φρίντμαν συνεχίζει στο άρθρο του:

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης να προτείνει ότι με τη βοήθεια των μετριοπαθών Αράβων συμμάχων μας, όπως τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν, θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο για την αναμόρφωση της Παλαιστινιακής Αρχής, την εκκαθάριση του εκπαιδευτικού της συστήματος από αντι-ισραηλινό υλικό…

Είναι πρόθυμη η Παλαιστινιακή Αρχή για μια τέτοια συμφωνία; Είναι οι προοδευτικοί Παλαιστίνιοι που φωνάζουν το εξολοθρευτικό μάντρα «από το ποτάμι στη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη» γι’ αυτό; Θα είναι η σιωπηλή πλειοψηφία του Ισραήλ εάν η Χαμάς ηττηθεί; Ας δούμε τι πραγματικά αντιπροσωπεύει ο καθένας ή αν έχει μια καλύτερη απάντηση. Ο Μπάιντεν πρέπει να τους βάλει όλους σε δοκιμασία.

Ξέρω ότι πολλοί Αμερικανοεβραίοι ηγέτες ιδιωτικά θα ήθελαν ο Μπάιντεν να υποβάλει ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά μέχρι στιγμής μόνο ένας, ο Ρόναλντ Λόντερ, ένας Ρεπουμπλικανός και πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, είχε το θάρρος να το ζητήσει μιλώντας σε μια  σαουδαραβική εφημερίδα, που δημοσίευσε τη συνέντευξη του με τίτλο: «Ένας καιρός για ειρήνη και λύση δύο κρατών». Όπως εξήγησε: «Μόνο μια λύση δύο κρατών θα εγγυηθεί στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους μια ζωή με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και με καλύτερη προοπτική για την οικονομική κατάσταση, που θα οδηγούσε σε ένα βιώσιμο μέλλον».

Ένα τέτοιο σχέδιο θα προστάτευε τα συμφέροντα της Αμερικής – και θα καθιστούσε σαφές ότι μας ενδιαφέρει τι είναι καλύτερο για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και τους συμμάχους μας στην περιοχή, όχι τι είναι  καλύτερο για το πολιτικό μέλλον του Μπίμπι – κάτι που αρκετοί Ισραηλινοί αναλυτές μου είπαν ότι θα ήταν να παρατείνουμε τον πόλεμο,γιατί έτσι δεν θα μπορούσε να εκδιωχθεί από μαζικές διαδηλώσεις – ή να μας παρασύρει σε μια σύγκρουση με το Ιράν με την ελπίδα ότι θα σβήσει όλα του τα λάθη».

 

 

Πηγή

Προβολές : 214


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα