Οι ΗΠΑ χάνουν τη Μ.Ανατολή: Ο Μπάιντεν διέλυσε τις σχέσεις με Σ.Αραβία και ΗΑΕ & τους στέλνει “πακέτο” στους BRICS

Οι ΗΠΑ χάνουν τη Μ.Ανατολή: Ο Μπάιντεν διέλυσε τις σχέσεις με Σ.Αραβία και ΗΑΕ & τους στέλνει “πακέτο” στους BRICS

13 Οκτωβρίου, 2022 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:246
Μοίρασέ το

 

Ν/Σ απόσυρσης 5.000 Αμερικανών, Patriot & THAAD!

Επιβεβαίωση WarNews247

Νational Security Council: Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη σχέση τους με τη Σ. Αραβία

Ο πρόεδρος J.Biden επαναξιολογεί τη σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, του οργάνου που διαχειρίζεται τα θέματα άμυνας και διπλωματίας στον Λευκό Οίκο, John Francis Kirby.

H προαναφερόμενη δήλωση έρχεται στον απόηχο της περασμένης εβδομάδας, όταν ο OPEC+ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου με τον Κirby να προσθέτει, ότι ο Biden είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για το μέλλον των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναξιολογεί τη σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία αφότου ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, του οργάνου που διαχειρίζεται τα θέματα άμυνας και διπλωματίας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι.

«Νομίζω πως ο πρόεδρος ήταν πολύ σαφής ότι αυτή είναι μια σχέση που πρέπει να συνεχίσουμε να επαναξιολογούμε, ότι πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να την επανεξετάσουμε», δήλωσε ο Κίρμπι σε μια συνέντευξη στο CNN.

Ο Μπάιντεν απογοητεύθηκε από την απόφαση του ΟΠΕΚ+, είπε ο Κίρμπι, και «είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για το πώς πρέπει να είναι η σχέση αυτή στο μέλλον».

«Νομίζω πως θα είναι πρόθυμος να αρχίσει αυτές τις συνομιλίες αμέσως. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένει ή θα έπρεπε να περιμένει για πολύ περισσότερο», είπε ο Κίρμπι.

Το θέμα δεν αφορά μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά είναι ένα θέμα συμφερόντων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Διαβάστε επίσης: Κρίσιμη μάχη στην Σ.Αραβία για το μέλλον ΗΠΑ και Μ.Ανατολής: Tί ζητά ο Μπάιντεν από τον Μπιν Σαλμάν για να διασωθεί η αμερικανική Ηγεμονία

«Πάγωμα» της συνεργασίας με τη Σ.Αραβία ζήτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας

Από την πλευρά του, ο Μπομπ Μενέντες, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, κάλεσε για «πάγωμα» της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων και του μεγαλύτερου μέρους των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, ενώ κατηγόρησε το βασίλειο ότι βοηθά στη συγκάλυψη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚ+ την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

“Οι ΗΠΑ πρέπει να παγώσουν άμεσα όλες τις διαστάσεις της συνεργασίας μας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων όπλων, αλλά και της συνεργασίας ασφάλειας, εκτός των απολύτως απαραίτητων συστημάτων για την υπεράσπιση του προσωπικού των ΗΠΑ και των αμερικανικών συμφερόντων”, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Μπομπ Μενέντεζ.

“Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας δεν θα δώσω το πράσινο φως σε οποιαδήποτε συνεργασία με το Ριάντ, μέχρι το βασίλειο να επανεκτιμήσει τη θέση του αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αρκετά ως εδώ”, τόνισε ο Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ δήλωσε τρομοκρατημένος από τις επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία.

“Απλά δεν υπάρχει χώρος για να υποστηρίζεις τις δύο πλευρές σε αυτή τη διαμάχη. Είτε υποστηρίζεις τον υπόλοιπο κόσμο στην προσπάθεια τερματισμού ενός εγκληματικού πολέμου που προσπαθεί να εξαφανίσει μία ολόκληρη χώρα από το χάρτη ή τον υποστηρίζεις”, εξήγησε ο Μενέντεζ κάνοντας μία προφανή αναφορά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας επέλεξε το δεύτερο, σε μία τρομακτική απόφαση που καθοδηγήθηκε από τα συμφέροντά του”.

H πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού.

ΗΠΑ: Θέλουν να αποσύρουν Patriot και THAAD ως «απάντηση» στη μείωση παραγωγής πετρελαίου

Παράλληλα, τρεις βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων εισήγαγαν νομοθεσία με την οποία ζητούν την απομάκρυνση των κρίσιμων στρατιωτικών μέσων των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εισαγωγή του νόμου έρχεται καθώς το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι υποστήριξαν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο.

Υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 5.000 στρατιώτες σταθμευμένοι στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ και η νομοθεσία που προτείνεται από τους Sean Casten, Tom Malinowski και Susan Wild θα τους αποσύρει από τις χώρες παράλληλα με την αφαίρεση κρίσιμων συστημάτων αεράμυνας όπως τα αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα Patriot και τα συστήματα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), σε 90 ημέρες μετά την έγκριση του νομοσχεδίου.

«Υποστηρίζουν ανοιχτά τη Μόσχα»

Τα συστήματα THAAD και Patriot θα μεταφερθούν «σε άλλη τοποθεσία στη Μέση Ανατολή, με προτεραιότητα την προστασία των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το νομοσχέδιο.

Οι Αμερικανοί βουλευτές δήλωσαν ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «στηρίζονται εδώ και πολύ καιρό στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο για την προστασία της ασφάλειας και των κοιτασμάτων πετρελαίου τους» και ότι μετά την υποστήριξή τους στη δράση του ΟΠΕΚ+, «δεν βλέπουμε κανένα λόγο για τον οποίο τα αμερικανικά στρατεύματα θα έπρεπε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτήν την υπηρεσία σε χώρες που εργάζονται ενεργά εναντίον μας».

«Εάν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να βοηθήσουν τον Πούτιν, θα πρέπει να αναζητήσουν την άμυνά τους», ανέφεραν οι Casten, Malinowski και Wild σε κοινή τους δήλωση.

«Αυτή η απόφαση είναι ένα σημείο καμπής στη σχέση μας με τους εταίρους μας στον Κόλπο».

 

Δείτε τα σχετικά βίντεο εδώ

 

Πηγή

Προβολές : 246


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα