Οι νέες ταυτότητες στην Ελλάδα με βιομετρικά χαρακτηριστικά.

Οι νέες ταυτότητες στην Ελλάδα με βιομετρικά χαρακτηριστικά.

23 Ιουλίου, 2023 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:789
Μοίρασέ το

 

Στη νέα ταυτότητα θα υπάρχουν δύο αριθμοί, εκ των οποίων ο ένας θα είναι «μοναδικός», κι ένα ηλεκτρονικό υπερ-τσίπ που θα πιστοποιεί πλήρως και ανά πάσα στιγμή τα στοιχεία του εικονιζομένου, επιτρέποντάς του ταυτόχρονα να επικοινωνεί μέσω του υπολογιστή του από το σπίτι ή το γραφείο  με τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, αποφεύγοντας τις ουρές.

Η υπογραφή του ατόμου απαθανατίζεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα ακόμα βιομετρικό στοιχείο για αναγνώριση.

>Οι νέες ταυτότητες στην Ελλάδα με βιομετρικά χαρακτηριστικά
ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ… ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ…
ΔΕΝ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΖΩΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ… ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΠΑΚΙ…
ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ Ή ΣΚΛΑΒΟΙ..
Καλλιόπη Σουφλή
Υ.Γ. Απλά σκεφθείτε κάτι πολύ απλό…:
ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΥΠΑΚΟΥΟ ΠΑΙΔΙ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ, ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ…
Η αλλαγή των ταυτοτήτων επιβάλλεται υποχρεωτικά από τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Οι ταυτότητες των Ευρωπαίων πολιτών θα πρέπει  να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τα βιομετρικά δεδομένα των κατόχων τους, όπως τα δακτυλικά τους αποτυπώματα σε ψηφιακή μορφή, με βάση τη δέσμη των προτάσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας στην ΕΕ που παρουσιάστηκε στο Στρασβούργο.
Οι Βρυξέλλες παρουσίασαν μια σειρά μέτρων στόχος των οποίων είναι να περιοριστεί η περίμετρος δράσης των τρομοκρατών και των εγκληματιών και να στερηθούν τα μέσα που απαιτούνται για να σχεδιάσουν, να χρηματοδοτήσουν και να διαπράξουν τα εγκλήματά τους.
Περίπου 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαθέτουν τώρα ηλεκτρονικές ταυτότητες που δεν διαβάζονται όμως μηχανικά και δεν περιέχουν βιομετρικά χαρακτηριστικά των κατόχων τους, όπως εκτιμά η Κομισιόν που θέλει να δυσκολέψει τους πλαστογράφους να κατασκευάζουν έγγραφα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες και εγκληματίες για να μπουν στην ΕΕ από κάποια τρίτη χώρα.
Ορισμένες χώρες μέλη όπως η Ελλάδα έχουν ακόμη χάρτινες ταυτότητες. Εναρμονιζόμαστε με το καθεστώς που ισχύει για τα διαβατήρια, σχολίασε ένας αξιωματούχος της Επιτροπής.
Οι νέες ταυτότητες θα ισχύουν για μια δεκαετία το πολύ. 
Οι νέες ελληνικές ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, τύπου ID-1 με κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας και θα φέρουν ζώνη μηχανικής ανάγνωσης, για αναγνώριση από ειδικά μηχανήματα σάρωσης.
Οι νέες ταυτότητες θα περιέχουν βιομετρικά στοιχεία. Η παρουσίαση θα γίνει στην ερχόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Οι μέθοδοι λήψης βιομετρικών δεδομένων περιλαμβάνουν:
* Αποτυπώματα δακτύλων: Ο χρήστης τοποθετεί τα δάκτυλά του σε έναν σαρωτή αποτυπωμάτων, και η συσκευή απαθανατίζει και αποθηκεύει τα διακριτικά χαρακτηριστικά των αποτυπωμάτων για τη μελλοντική αναγνώριση.
* Προσωπική φωτογραφία: Μια φωτογραφία του προσώπου λαμβάνεται με μια οπτική κάμερα και χρησιμοποιείται για την αναγνώριση του ατόμου.
* Σάρωση ίριδας: Η σάρωση της ίριδας είναι μια ακόμα μέθοδος για την απόκτηση βιομετρικών δεδομένων. Στη διαδικασία αυτή, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός για την καταγραφή του μοτίβου της ίριδας του ματιού.
* Υπογραφή: Η υπογραφή του ατόμου απαθανατίζεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα ακόμα βιομετρικό στοιχείο για αναγνώριση.
Στη νέα ταυτότητα θα υπάρχουν δύο αριθμοί, εκ των οποίων ο ένας θα είναι «μοναδικός», κι ένα ηλεκτρονικό υπερ-τσίπ που θα πιστοποιεί πλήρως και ανά πάσα στιγμή τα στοιχεία του εικονιζομένου, επιτρέποντάς του ταυτόχρονα να επικοινωνεί μέσω του υπολογιστή του από το σπίτι ή το γραφείο  με τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, αποφεύγοντας τις ουρές.
Η νέα ταυτότητα θα είναι σαν το δίπλωμα οδήγησης με έγχρωμη φωτογραφία και θα ενσωματώνει την ηλεκτρονική υπογραφή, που θα αρκεί για τις συναλλαγές με το Δημόσιο.
Κλειδί για την απομακρυσμένη ηλεκτρονική επικοινωνία των πολιτών με το Δημόσιο θα είναι ο νέος μοναδικός αριθμός που θα φέρουν οι καινούργιες ταυτότητες και ο οποίος θα αντικαταστήσει όλους τους άλλους αριθμούς που ακολουθούν σήμερα τον πολίτη, όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ.
Στόχος των δύο υπουργείων είναι η καθιέρωση ενός αριθμού που δεν θα παραβιάζει ? προδίδει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.
Το εν λόγω έργο που χαρακτηρίζεται διαβαθμισμένο, λόγω της φύσης του, έχει προκηρύξει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

 

Πηγή

Προβολές : 789


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα