Οι business με τα λόμπι και οι αδελφές Καϊλή

Οι business με τα λόμπι και οι αδελφές Καϊλή

22 Δεκεμβρίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:143
Μοίρασέ το

 

 

POLITICO: «οι δεσμοί των δύο αδερφών φαίνεται να υπερβαίνουν αυτές της απλής πίστης η μια στην άλλη…

 Η Made Group συμμετείχε σε πολλά ψηφιακά έργα που υποστηρίχθηκαν από το Horizon 2020 – κυρίως στη διεθνή κοινοπραξία που ανέπτυξε το ChildRescue, μια εφαρμογή για την εύρεση εξαφανισμένων παιδιών μεταναστών.»

 

 

 

“Οικογένεια”, ότι αρπάξουμε όσο η μανδάμ είναι στην εξουσία…

ΧΩΣΤΕ ΤΕΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ “ΓΟΝΕΙΣ” ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΝΑΘΡΕΨΑΝ ΜΕ “ΚΑΝΟΝΕΣ” ΛΑΜΟΓΙΑΣ…
Καλλιόπη Σουφλή
Υ.Γ. Για τους παιδιά των λάθρο, λεφτά υπήρχαν… για τα ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ, ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ…
Μέσα και τις δυο τις τσου… λα… λα…
Οι business με τα λόμπι και οι αδελφές Καϊλή

Τη σχέση και την πορεία της Εύας Καϊλή και της αδερφής της, Μανταλένας, στον χώρο της πολιτικής και των ΜΚΟ βάζει στο μικροσκόπιο το Politico σχολιάζοντας ότι «οι δεσμοί των δύο αδερφών φαίνεται να υπερβαίνουν αυτές της απλής πίστης η μια στην άλλη» όσον αφορά την αντίδραση της αδερφής της Ελληνίδας ευρωβουλευτή μετά τη σύλληψή της για το Qatargate.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «την ώρα που η Εύα Καϊλή έχτιζε μια καριέρα στο Κοινοβούλιο, η Μανταλένα Καϊλή δημιουργούσε μια εταιρεία πολλαπλών σκοπών – την Made Group – οι στόχοι της οποίας επικαλύπτοντας με την καριέρα της Ευρωβουλευτή. Όσο η Εύα Καϊλή ανέβαινε στην πολιτική, τόσο άνοιγαν τα φτερά της Made Group».

Ως παράδειγμα το Politico αναφέρεται στην «διασταύρωση» των δρόμων της εταιρείας της Μανταλένας Καϊλή με την ίδια την Εύα Καϊλή στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας: «Την ώρα που η Εύα Καϊλή έστρεφε το ενδιαφέρον της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτονομισμάτων, η Made Group της Μανταλένας Καϊλή το 2018 δημιούργησε μια “μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία”, την Elontech, η οποία επικεντρωνόταν στους ίδιους τομείς».

 

Η τσιρλίντερ των κρυπτονομισμάτων

 

Περιγράφοντας τις κινήσεις της Εύα Καϊλή ως «τσιρλίντερ των κρυπτονομισμάτων» με κορυφαία στιγμή ένα ψήφισμα τον Οκτώβριο του 2018 και την δημιουργία του Κέντρου για την Τεχνητή Νοημοσύνη τον Δεκέμβριο του 2019, το Politico σημειώνει ότι «η Elontech ήταν ένας χρήσιμος σύμμαχος με τις αδερφές Καϊλή να έχουν πλήρως εμπλακεί ενώ το ίδιο συνέβαινε και με τους συνεργάτες της Ελληνίδας ευρωβουλευτή».

Χαρακτηριστικά το Politico αναφέρει ότι «η Μανταλένα Καϊλή ήταν managing director στην ELONtech και η Εύα Καϊλή είχε το ρόλο της συμβούλου. Ένα από τα στελέχη της ELONtech, ο Δημήτρης Τζανιδάκης, ήταν στη λίστα των βοηθών της Εύας Καϊλή ενώ στην ίδια λίστα ήταν και ο νομικός σύμβουλος της ELONtech, Αλέξανδρος Σπυρίδωνος».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται, επίσης, ότι όταν το 2020 η Εύα Καϊλή ξεκίνησε μια διεθνή συμβουλευτική επιτροπή για την Επιτροπή για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας (STOA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα μέλη του ήταν εκπρόσωπος της ELONTech αλλά και από το Qatar Foundation.

Όπως υποστηρίζει το Politico «οι δραστηριότητες της ELONtech ορίζονται με εξαιρετικά χαλαρούς όρους ενώ ο μητρικός οργανισμός Made Group δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμούς αλλά σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία έχει λάβει μεγάλα χρηματικά ποσά από την ΕΕ για τα σχέδιά της στα οποία πρόσφερε στήριξη η Εύα Καϊλή.

Σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα της ELONtech τέθηκε εκτός λειτουργείας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας αλλά πλέον έχει επανέλθει με μια διαφορά: απουσιάζουν όλα τα όνομα των εργαζομένων σε αυτή. Η τελευταία εκδήλωση, δε, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου με οικοδεσποτη την Εύα Καϊλή.

Όλες οι κινήσεις αυτές, πάντως, επανεξετάζονται από τη STOA προκειμένου να διασφαλιστούν ότι όλα έγιναν νόμιμα, δήλωσε συνεργάτης ευρωβουλευτή που συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με οσα είπε στο Politico ο ευρωβουλευτής, Κρίστιαν Έλερ, που ανέλαβε την προεδρία της επιτροπής αυτής τον Μάρτιο του 2022, είναι αμφίβολο αν η πρόταση να συμπεριληφθεί ως μέλος ειδικός από την ELONtech συζητήθηκε ξεχωριστά.

Η ίδια η Μανταλένα Καϊλή όταν ρωτήθηκε από το Politico για την εξαφάνιση των ονομάτων από την ιστοσελίδα της ELONtech, απάντησε ότι το έκανε για να διαφυλάξει την ιδιωτικότητα των προσώπων αυτών και των εθελοντών ενώ για το δικό της όνομα είπε ότι «δεν ήταν μυστικό ότι “έτρεχε” την ELONtech».

Το Politico υπενθυμίζει την πρώτη αντίδραση της Μανταλένας Καϊλή μετά τη σύλληψη της αδερφής της, όταν δήλωσε έτοιμη να απαντήσει σε όσα ερωτήματα τεθούν.

«Οι δύο αδερφές έχουν στενή σχέση και συχνά η μια στήριζε την άλλη στα social media κάνοντας και επικές αγορές στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της Εύας Καϊλή το 2014, η Μανταλένα Καϊλή είχε δημιουργήσει, δε, το hashtag “#keep_calm & #vote_sister”» αναφέρει το Politico.

To δημοσίευμα αναφέρει ότι η Μανταλένα Καϊλή εμφανιζόταν στο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας λομπινγκ Industry Commons ως «επικεφαλής πολιτικός σύμβουλος και στενή συνεργάτης στο γραφείο της αδεφής της, της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή» με την ίδια να δηλώνει στο Politico ότι εργαζόταν για την αδερφή της «ως βοηθός με έδρα την Αθήνα» και η επαγγελματική συνεργασία είχε καταγραφεί στην Ελλάδα με συγκεκριμένο συμβόλαιο «που επιτρέπεται στους Ευρωβουλευτές.

Η ίδια υποστηρίζει, επίσης, ότι δεν γνωρίζει πώς το όνομά της δεν βρέθηκε ποτέ στην λίστα των συμβούλων της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Η κοινή πορεία

Το Politico υπενθυμίζει ότι η Εύα Καϊλή εξελέγη πρώτη αντιπρόεδρος της STOA αναλαμβάνοντας το 2017 καθήκοντα προέδρου, η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή, αξίωμα το οποίο διατήρησε μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Την ίδια ώρα, αναφέρει το δημοσίευμα, η Μανταλένα Καϊλή ετοίμασε τα δικά της εγχειρήματα.

Τον Αύγουστο του 2017, ξεκίνησε το Made Group, μια «μη κερδοσκοπική πλατφόρμα για επικοινωνιακή στρατηγική, έργα κοινωνικής καινοτομίας και δημιουργικές συνέργειες» με έδρα την Αθήνα. Από το 2021, η Μανταλένα Καϊλή ήταν καταχωρημένη ως αποκλειστική διαχειριστής και συνιδρυτής της εταιρείας μαζί με τη Ματίνα Κανάκη, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Η Κανάκη ήταν καταγεγραμμένη επίσης ως βοηθός της Εύας Καϊλή τον Φεβρουάριο του 2020.

Τον Νοέμβριο του 2022, η Κανάκη έγινε διαχειρίστρια της Estate Aria Properties, μιας εταιρείας real estate που ιδρύθηκε από την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, o οποίος ήταν βοηθός του ευρωβουλευτή, Αντρέα Κοτζολίνο.

Τα χρόνια μετά την ίδρυσή της, το 2017, η Made Group συμμετείχε σε πολλά ψηφιακά έργα που υποστηρίχθηκαν από το Horizon 2020 – κυρίως στη διεθνή κοινοπραξία που ανέπτυξε το ChildRescue, μια εφαρμογή για την εύρεση εξαφανισμένων παιδιών μεταναστών.

Η οργάνωση της Μανταλένας Καϊλή ήταν υπεύθυνη για τις επικοινωνίες, λαμβάνοντας 104.037,50 ευρώ από χρηματοδότηση από την ΕΕ μεταξύ 2018 και 2020.

Το 2019, η Εύα Καϊλή φιλοξένησε εκπροσώπους του ChildRescue σε μια κοινοβουλευτική εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της STOA και το 2021 μίλησε σε εκδήλωση της Made Group με μερικούς από τους δημιουργούς του έργου.

Η Made Group υποστήριξε επίσης τις επικοινωνίες για το Communications for Girls Coding, ένα έργο του 2017 με στόχο τη διδασκαλία της ανάπτυξης λογισμικού σε νεαρές γυναίκες, για το οποίο η Εύα Καϊλή μίλησε σε εκδήλωση τον Οκτώβριο του 2017.

Στο έργο συμμετείχε επίσης η Kean, μια ελληνική ΜΚΟ στην οποία συμμετείχε η συνιδρύτρια της Made Group Κανάκη, ως γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου.

Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Kean, το 2018, είχαν αποδοθεί τα εύσημα στην Εύα Καϊλή για την ενεργοποίηση του Girls Coding μέσω πρότασης προς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), το οποίο χρηματοδότησε το έργο στο πλαίσιο του Horizon 2020.

«Λόγω κοινού ενδιαφέροντος για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών στην τεχνολογία, η Εύα Καϊλή ήταν μεταξύ των υποστηρικτών για την ανάπτυξη των προγραμμάτων του Girls Coding» δήλωσε εκπρόσωπος του ΕΙΤ.

Το 2020, η Made Group επελέγη επίσης για τη λειτουργία ενός περιφερειακού κέντρου STARTS — στο πλαίσιο προγράμματος που δημιουργήθηκε για το Horizon 2020 με στόχο να ενσωματώσει την τέχνη και την τεχνολογία.

Η έναρξη του έργου ήταν αποτέλεσμα μιας πιλοτικής πρότασης με τίτλο «τέχνη και ψηφιακά μέσα», η οποία υποβλήθηκε από την Εύα Καϊλή το 2018, δήλωσε στο Politico άτομο με γνώση των διαδικασιών χρηματοδότησης της ΕΕ.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η Made Group έλαβε 105.172 ευρώ από την Επιτροπή για τη συμμετοχή της στο STARTS.

H Μανταλένα Καϊλή, πάντως, με δήλωσή της στο Politico, αμφισβήτησε την έκταση της επικάλυψης ανάμεσα στην Made Group και του έργου της αδελφής στις Βρυξέλλες: «Είχαμε δραστηριότητες που δεν ακολουθούσαν ρητά την ατζέντα της Εύας».

 

 

Πηγή

Προβολές : 143


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα