Ο εσωτερικός κριτής

Ο εσωτερικός κριτής

7 Απριλίου, 2023 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:196
Μοίρασέ το

 

Καλλιόπη

Ο εσωτερικός κριτής

‘’Αν διαφεύγεις την επίκριση των άλλων, μην ελπίζεις να διαφύγεις τη δίκη σου”. (Βολταίρος)

Μένοντας με τον εαυτό σου συλλογίζεσαι πως αυτός ο εσωτερικός κριτής κουρνιάζει σε μια άκρη του μυαλού σου ή άλλοτε καταλαμβάνει και ολόκληρη τη σκέψη σου.

Αυτεξούσιος και παντοδύναμος, δρα αιφνίδια και σημαδεύει το στόχο.

Δεν μπορείς να γλυτώσεις από τούτο το παίδεμα και θα πρέπει να δώσεις λόγο για ό,τι έκανες, ή για ό,τι έπρεπε να κάνεις. Δε νοιάζεται καθόλου για ό,τι κατάφερες, μόνο έχει τη στυγνή απαίτηση να ενεργείς ολοένα και σωστότερα. Από όσο μπορείς να θυμηθείς, ήταν πάντα εκεί, ολόκληρη τη ζωή σου και λεγόταν αυτοκριτική και είχες πειστεί ότι ήταν απαραίτητος για την εξέλιξή σου.

Η αυτοκριτική που αφορά την εσωτερική ενδοσκόπηση και την προσπάθεια της επικοινωνίας και της επαφής με τον εαυτό μας μάς ωφελεί.

Το να αντικρίζεις και να αξιολογείς τα προσόντα και τις ελλείψεις και τις αδυναμίες χωρίς περιττές δικαιολογίες, ωφελεί.

Επίσης η δυνατότητα να ζυγίζεις το βάρος των πράξεών σου και να ενεργείς με σύνεση για να αποφύγεις τις άσχημες συνέπιες και αυτό ωφελεί.

Αυτός ο ιδιαίτερος χειρισμός επιφέρει αυτοβελτίωση και ψυχική ηρεμία.

Τα αποτελέσματα αυτής της θετικής διαδικασίας θα είναι θεαματικά.

Η ειλικρίνεια, η αποδοχή και η συγχώρεση και τελικά η αγάπη θα σε περιβάλουν και η ύπαρξη θα βρει τη λύτρωσή της.

Συμπεραίνω πως αυτή η υποσυνείδητη προδιάθεση να αξιολογεί κάνεις σκληρά τον εαυτό του δε βοηθά στο να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του.

Αν και η λέξη άνθρωπος ετυμολογείται από το ρήμα «ἄνω + θρώσκω » που σημαίνει τινάζομαι προς τα πάνω, με την έννοια τείνω προς την τελειότητα.

Εν τούτοις συμβαίνει πολλές φορές οι εσωτερικές αρετές να προξενούν σοβαρότερες βλάβες από τις φανερές αμαρτίες.

Η βασική επίγνωση είναι η αγνή αγάπη για τον εαυτό η απαλλαγμένη από την κατάκριση.

 

Παρασκευή Φωτοπούλου

 

 

Πηγή

Προβολές : 196


Μοίρασέ το:Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα