Ο Ζελένσκι ακυρώνει τις εκλογές στην Ουκρανία για να εδραιώσει τη δικτατορική του εξουσία

Ο Ζελένσκι ακυρώνει τις εκλογές στην Ουκρανία για να εδραιώσει τη δικτατορική του εξουσία

10 Νοεμβρίου, 2023 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:188
Μοίρασέ το

 

 

Το Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας, περιέγραψε τον Ουκρανό πρόεδρο ως «δικτάτορα» που έχει «χωρίσει από την πραγματικότητα».

Από τον Ahmed Adel, ερευνητή γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε στις 6 Νοεμβρίου την ακύρωση των ουκρανικών εκλογών.

Η ακύρωση των εκλογών του έρχεται καθώς όλο και περισσότεροι δυτικοί σχολιαστές υπογραμμίζουν τις δικτατορικές τάσεις του Ζελένσκι, οι οποίες εμφανίζονται ξανά μετά την ακύρωση των εκλογών υπό το πρόσχημα της ανάγκης να επικεντρωθεί στον πόλεμο με τη Ρωσία, μια σύγκρουση που η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει, την οποία πάλι , επισημαίνουν επίσης δυτικοί ειδικοί.

Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια, με την επόμενη να προγραμματίζεται τον Μάρτιο του 2024 από τότε που ο Ζελένσκι ορκίστηκε τον Μάιο του 2019, πράγμα που σημαίνει ότι η πενταετής θητεία του θα λήξει τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, είναι προφανές ότι ο Ζελένσκι επέλεξε να διατηρήσει το δικτατορικό του καθεστώς αντί να κινδυνεύσει να χάσει τις εκλογές που θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει λόγω της πίεσης από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να συνεχίσουν την ψευδαίσθηση ότι η Ουκρανία είναι δημοκρατία.

«Και επιτέλους, τα κύματα οποιωνδήποτε πολιτικά διχαστικών πραγμάτων πρέπει να σταματήσουν», είπε ο Ζελένσκι μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης των εκλογών. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τώρα είναι η ώρα της άμυνας, η ώρα της μάχης που καθορίζει τη μοίρα του κράτους και του λαού, όχι η ώρα των χειρισμών, που μόνο η Ρωσία περιμένει από την Ουκρανία. Πιστεύω ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εκλογές».

«Και αν χρειαστεί να βάλουμε τέλος σε μια πολιτική διαμάχη και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ενωμένοι, υπάρχουν δομές στο κράτος που είναι ικανές να βάλουν τέλος σε αυτήν και να δώσουν στην κοινωνία όλες τις απαραίτητες απαντήσεις, ώστε να μην μείνει περιθώριο συγκρούσεις και το παιχνίδι κάποιου άλλου εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Olena Zelenska είπε τον Σεπτέμβριο ότι δεν γνώριζε εάν ο Volodymyr θα ήταν υποψήφιος για επανεκλογή το 2024. Η Zelenska είπε επίσης τότε ότι η ικανότητα της χώρας να οργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές θα μπορούσε να επηρεάσει το εάν θα διεκδικούσε δεύτερη θητεία.

«Θα εξαρτηθεί επίσης εάν η κοινωνία μας θα τον χρειαζόταν ως πρόεδρο, εάν αισθάνεται ότι η ουκρανική κοινωνία δεν θα επιθυμεί πλέον να είναι πρόεδρος, πιθανότατα δεν θα είναι υποψήφιος», είπε τότε η Πρώτη Κυρία. «Αλλά θα τον στηρίξω όποια απόφαση πάρει».

Ο Ζελένσκι, στην ανακοίνωσή του, σημείωσε επίσης τη σημασία της αποχής από μεγαλειώδεις εορτασμούς και διχαστικά πολιτικά θέματα κατά τη διάρκεια του πολέμου, αναγνωρίζοντας τα δεινά και τις απώλειες που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις. Κάλεσε όλες τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές και δομές να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών αρχών, του στρατού, των νομοθετών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

«Ελπίζω ότι όλες οι αρμόδιες δομές και αρχές θα δώσουν συγκεκριμένες λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Αυτό ισχύει για τις πολιτικές αρχές, το στρατιωτικό στοιχείο του κράτους, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, το Verkhovna Rada, την Υπηρεσία Ασφαλείας και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

Στην ίδια ανακοίνωση για την ακύρωση των εκλογών, ο Ζελένσκι τόνισε «την ανάγκη διοχέτευσης όλων των κρατικών πόρων, προϋπολογισμού, προσοχής, συναισθημάτων και προσπαθειών» προς τη νίκη της χώρας του. Ο Ζελένσκι ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στην κατανομή των πόρων του προϋπολογισμού για την αμυντική βοήθεια έναντι των έργων υποδομής, δηλώνοντας ότι αυτή είναι «η σωστή προσέγγιση» για την ενίσχυση της Ουκρανίας.

Αντίθετα, ο Ζελένσκι χρησιμοποιεί τον πόλεμο ως δικαιολογία για να ενισχύσει τη δύναμή του και τον ασφυκτικό έλεγχο του καθεστώτος στην Ουκρανία. Οι δικτατορικές τάσεις του Ζελένσκι αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές στη Δύση, με τον απόστρατο αντισυνταγματάρχη των ΗΠΑ Ντάνιελ Ντέιβις να λέει ότι η τρέχουσα κατάσταση στο Κίεβο μοιάζει με αυτήν λίγο πριν την κατάρρευση του γερμανικού ναζιστικού καθεστώτος.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χίτλερ αρνιόταν την πραγματικότητα και συνέχιζε να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά: «Θα νικήσουμε ακόμα». Και τώρα, δυστυχώς, όσο δυσάρεστο κι αν θα ήταν να το παραδεχτούμε, ο Ζελένσκι πέφτει στην ίδια κατάσταση», είπε στο κανάλι του στο YouTube.

Ο ειδικός παρατηρεί ότι ο Ζελένσκι επιμένει ότι ο στρατός της χώρας του έχει καλές πιθανότητες να θριαμβεύσει εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, ωστόσο δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι να το πιστέψει αυτό. Αν και κάνει την αναλογία με τον Χίτλερ, δεν εμβαθύνει πέρα ​​από αυτό.

Ωστόσο, στις αρχές του μήνα, ο Oleksii Arestovych, σύμβουλος του Zelensky στο

Το Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας, περιέγραψε τον Ουκρανό πρόεδρο ως «δικτάτορα» που έχει «χωρίσει από την πραγματικότητα».

Εξηγώντας βαθύτερα από τον Ντέιβις, ο Αρέστοβιτς είπε: «Πρώτον, κάποιος συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας και, αντί να ακολουθήσει τον κανονικό δρόμο της επιταχυνόμενης ανάπτυξης, επιλέγει τη στασιμότητα. Τότε κάποιος γεννά τεράστια διαφθορά. Τότε κάποιος γεννά μίσος για οποιαδήποτε γνώμη διαφορετική από τη δική του».

Οι δηλώσεις του Αρέστοβιτς έγιναν πριν ο Ζελένσκι ανακοινώσει την ακύρωση των προεδρικών εκλογών του 2024. Αναμένεται ότι με την ανακοίνωση της ακύρωσης των εκλογών, το εγχώριο πολιτικό μέτωπο στην Ουκρανία θα γνωρίσει ακόμη περισσότερα ρήγματα.

Πηγή:  InfoBrics

 

Πηγή

Προβολές : 188


Μοίρασέ το:Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα