Ο κόσμος και ιδιαίτερα η νεολαία πρέπει να καταδικάσει  αυτό το πολιτικό και μηντιακό σύστημα που ετοιμάζεται να ξανακατεβάσει υποψήφιους που ενέχονται σε αυτό έγκλημα σύμφωνα και με το πόρισμα.

Ο κόσμος και ιδιαίτερα η νεολαία πρέπει να καταδικάσει  αυτό το πολιτικό και μηντιακό σύστημα που ετοιμάζεται να ξανακατεβάσει υποψήφιους που ενέχονται σε αυτό έγκλημα σύμφωνα και με το πόρισμα.

1 Μαΐου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:256
Μοίρασέ το

 

Το πόρισμα των Τεμπών, οι ευθύνες και η σιωπή κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης

Η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι απλά μεγάλη. Σύμφωνα με το πόρισμα είναι καθοριστική.

 

 

Την έθαψαν κι αυτή την ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΑ, την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ, μαζί με τους νεκρούς… που κι αυτοί ξεχάστηκαν… έτσι όπως θάφτηκε Η ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ, ΣΤΗ ΜΑΝΤΡΑ, ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ, Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ…

Και θα πάνε ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ… ΠΑΣΟΚ… ΣΥΡΙΖΑ… ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ…

ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΤΗΝΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ… αν και η ζωή, παίζει φοβερά παιχνιδια…

Ποτέ δεν ξέρεις σε ποιούς θα κάτσει η μπίλια ΘΑΝΑΤΟΥ, την επόμενη φορά…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. Βρε παιδιά, γνωρίζει κανείς αυτός ο Χούπας, που έλεγε πως “είναι ευλογία τα χρηματα που θα πάρουμε”, και ο έτερος που γυρνούσε τα κανάλια ορκιζόμενος πως δεν θα πάρει χρήματα από τους δολοφόνους του παιδιού του και μετά το γύρισε στο… Καλαματιανό, τι κάνουν;;;

 

Το πόρισμα των Τεμπών, οι ευθύνες και η σιωπή κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης-Νίκος Στραβελάκης

 

Γράφει ο

ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ

Διδάσκων καθηγητής  Τμήματος Οικονομικής Έρευνας ΕΚΠΑ

Τη Πέμπτη 20 Απριλίου του 2023 δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα για το έγκλημα των Τεμπών. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι σχεδόν κανένα τηλεοπτικό μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν είπε κουβέντα για το θέμα εδώ και δέκα μέρες. Αλλά και στο γραπτό και διαδικτυακό τύπο ελάχιστα έχουν γραφεί και αυτά στις πίσω σελίδες. Θεωρώ προκλητική την υποβάθμιση ενός τόσο σοβαρού θέματος και από αυτή τη σκοπιά θα σταθώ στο περιεχόμενο του πορίσματος.

Το κείμενο είναι 228 σελίδες και εκτείνεται σε 10 Κεφάλαια. Για κάποιον μη ειδικό όπως εγώ, η ουσία του βρίσκεται στο κεφάλαιο 5 (σελ. 79-99).  Ξεκινώντας από το τέλος (σελ. 99) η έκθεση αναφέρει:

«Μεταξύ των πολλών ζητημάτων για θέματα σιδηροδρομικής ασφάλειας για τα οποία το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε τον τελευταίο λόγο πρέπει να

Μνημονευθούν… οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση της σύμβασης ανάταξης της

φωτεινής σηματοδότησης και συστημάτων ασφαλείας την περίοδο 2016-2022, η μη

στελέχωση της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, η μη επαρκής

στελέχωση της ΡΑΣ την περίοδο 2017-2022 ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα

υψηλά καθήκοντα εποπτείας, ελέγχων και υλοποίησης σε θέματα σιδηροδρομικής

ασφάλειας, ο μη εκσυγχρονισμός του Κανονισμού Εκπαίδευσης Σταθμαρχών, η μη

στελέχωση του ΟΣΕ (περίοδος 2011-2022) με το απαραίτητο προσωπικό (ιδίως σε

θέσεις σταθμαρχών, κλειδούχων), κ.λπ.»

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι το πόρισμα τοποθετεί μεγάλο μερίδιο της ευθύνης της ευθύνης στο Υπουργείο Μεταφορών. Όμως η ευθύνη που αποδίδεται στο Υπουργείο είναι ακόμη σημαντικότερη αφού λίγες σελίδες πριν (σελ. 92) το πόρισμα αναφέρει:

«Πολύ απλά με το σύστημα ETCS [σσ. δηλαδή τη φωτεινή σηματοδότηση] σε λειτουργία και με δεδομένο ότι θα γινόταν η χάραξη δρομολογίου από το χειριστή του σταθμού (τηλεδιοικούμενου ή όχι) η περίπτωση να γίνει μια μετωπική ή οπισθομετωπική σύγκρουση θα είχε αποφευχθεί.»

Κοντολογίς, αν το σύστημα φωτεινής σηματοδότησης λειτουργούσε και το υπουργείο είχε φροντίσει για την εκπαίδευση του προσωπικού αντί να χρησιμοποιεί μετακλητούς σταθμάρχες η σύγκρουση των τρένων απλά δεν θα είχε συμβεί. Άρα η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι απλά μεγάλη. Σύμφωνα με το πόρισμα είναι καθοριστική.

Όμως το πόρισμα έχει να πει και για την Ιταλική Εταιρεία Hellenic Train εκθέτοντας τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη και άλλους υπουργούς της κυβέρνησης που είχαν σπεύσει να αμνηστεύσουν την Ιταλική εταιρεία μη και κατηγορηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Γράφει στη σελ. 86:

«Το σύστημα GSM-R [σσ.  είναι σύστημα ενδοεπικοινωνίας] είχε εγκατασταθεί το 2018 για το τμήμα Κιάτο-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας…. Εκκρεμεί όμως η εγκατάστασή του σε μέρος του τροχαίου υλικού της Hellenic Train.

Αν η τελευταία αυτή εκκρεμότητα είχε ολοκληρωθεί, τότε είναι πολύ πιθανό ο Μηχανοδηγός του IC 62 να είχε επικοινωνήσει με τον Σταθμάρχη Λάρισας αλλά και

με τον Μηχανοδηγό του αντιθέτως κινούμενου εμπορικού συρμού 63503, κάτι που

θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποτροπή του δυστυχήματος.»

Παρά την χρησιμοποίηση της λέξης «εκκρεμότητα» που είναι τουλάχιστον προκλητική όταν μιλάμε για τόσους νεκρούς οι ευθύνες της Ιταλικής εταιρείας εκμετάλλευσης των σιδηροδρόμων δεν μπορούν να αποκρύβουνε.

Γίνονται μάλιστα εξοργιστικές αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ιδιώτες εξαγοραστές του ΟΣΕ είχαν δεσμευτεί για επενδύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση και ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Τέλος, το πόρισμα δεν αφήνει εκτός ούτε το Υπουργείο Εσωτερικών και τον υπουργό κ. Βορίδη παρόλο που δε τον αναφέρει ονομαστικά. Γράφει στη σελίδα 115:

«Ο ΧΧΧ [σσ. σταθμάρχης] υπέβαλε … αίτηση για μετάταξη στην παραπάνω θέση παρά το γεγονός ότι ήταν σχεδόν 58 ετών … ξεπερνούσε δηλαδή κατά 10 περίπου χρόνια το ηλικιακό όριο των 48 ετών που είχε θέσει ο ΟΣΕ …

Το Τριμελές Συμβούλιο, το οποίο είχε αρμοδιότητα να αξιολογεί τις αιτήσεις και να διατυπώνει σύμφωνη γνώμη για τη μετάταξη, εφόσον ο υποψήφιος πληροί τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα έκανε δεκτή την παραπάνω αίτηση … χωρίς να αναφέρει ειδικά κάτι για τον εν λόγω υπάλληλο.»

Παρόλο που το πόρισμα δεν παίρνει θέση για τον απαράδεκτο νόμο των μετατάξεων, εμπνεύσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνει ότι η μετάταξη του σταθμάρχη Λάρισας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του κανονισμού του ΟΣΕ. Παρόλο αυτά έγινε κατά παραβίαση των κανόνων.

Αναρωτιέμαι ο κ. Βορίδης έχει να πει κάτι για όλα αυτά;

Σε κάθε περίπτωση είναι εξοργιστικό αυτά τα ευρήματα να μην είναι αντικείμενο του δημόσιου διαλόγου και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Ο κόσμος και ιδιαίτερα η νεολαία πρέπει να καταδικάσει  αυτό το πολιτικό και μηντιακό σύστημα που ετοιμάζεται να ξανακατεβάσει υποψήφιους που ενέχονται σε αυτό έγκλημα σύμφωνα και με το πόρισμα.

 

Πηγή

Προβολές : 256


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα