Ο μόνος Έλληνας ιστορικός που δεν θέλει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: “Φυλάσσονται καλύτερα στο Βρετανικό μουσείο”

Ο μόνος Έλληνας ιστορικός που δεν θέλει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: “Φυλάσσονται καλύτερα στο Βρετανικό μουσείο”

10 Ιανουαρίου, 2023 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:544
Μοίρασέ το

 

Η βρετανική κοινή γνώμη είναι θετική στην επιστροφή, λέει ο Δημήτρης Μιχαλόπουλος, αλλά ο ίδιος διαφωνεί

 

Θα αποτολμήσω μια πρώτη ερμηνεία, ευελπιστώντας πως ο κύριος Μιχαλόπουλος, ως αναγνώστης των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ, θα μπορεί να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες επί των λεχθέντων του…

Ποιός ξέρει τι έχουν δει τα μάτια του, από τη θέση του ως Διευθυντής πολύ σημαντικών Μουσείων…

Θεωρώ δεδομένο πως ως άριστος γνώστης της Ιστορίας, αλλά και ως πρώην Διευθυντής του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών και όχι μόνον, (εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πλουσιότατο βιογραφικό του), ο λόγος του έχει τεράστια αξία και προφανώς υπάρχουν αιτιολογίες για την στάση του, δεδομένου πως μέσα από τα λεχθέντα της άρνησής του, προκύπτει πως υπάρχουν στοιχεία, που καθιστούν επιζήμια την παραμονή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έστω και με την συμφωνία του δανεισμού, αλλά θα είχε επίσης τεράστιο ενδιαφέρον να μας εξηγήσει και τους λόγους για τους οποίους πιστεύει πως εάν συντελεστεί ο δανεισμός τα Γλυπτά δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο Αγγλικό Μουσείο.

Ποιά άραγε είναι η αρνητική εμπειρία του από τις διευθυντικές του θέσεις σε πολύ σημαντικά μουσεία;;;

Ποιά είναι πέρα από την πολιτική διάσταση, η νομική, ηθική και θρησκευτική διάσταση;  

Θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να τα γνωρίζουμε…

Κύριε Μιχαλόπουλε, ο λόγος σ’ εσάς… είτε επιλέξετε να στείλετε σχόλιο, είτε ως άρθρο το οποίο φυσικά και θα αναρτηθεί…

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

Γλυπτά Παρθενώνα

Στη δημόσια συζήτηση που γίνεται και στα διεθνή ΜΜΕ για το ζήτημα του επαναπατρισμού ή μη των Γλυπτών του Παρθενώνα, κατατέθηκε ακόμη μία αιρετική άποψη.

Ο δρ Δημήτρης Μιχαλόπουλος, πρώην διευθυντής του Μουσείου της πόλης των Αθηνών, υποστηρίζει ότι τα γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο.

“Μια που γνωρίζω καλά την κατάσταση στα ελληνικά μουσεία, είμαι πεπεισμένος ότι τα Ελγίνεια μάρμαρα φυλάσσονται πολύ καλύτερα στο Βρετανικό Μουσείο από ό,τι σε οποιοδήποτε ελληνικό”.

Ο κ. Μιχαλόπουλος που είναι ιστορικός, υποστήριξε επίσης, ότι στην περίπτωση που τα Γλυπτά σταλούν στην Ελλάδα με συμφωνία για δανεισμό, δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο Λονδίνο.

“Σε ένδειξη παραδοσιακής βρετανικής γαλαντομίας…”

Και πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι η βρετανική κοινή γνώμη, σε μια ένδειξη παραδοσιακής βρετανικής γαλαντομίας εμφανίζεται θετική στην επιστροφή τους στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, το ζήτημα έχει τεράστια πολιτική διάσταση, πέρα από νομική, ηθική και θρησκευτική”.

 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η βρετανική νομοθεσία εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο από το να επιστρέψει αρχαιότητες από τις συλλογές του, ενώ αναφέρεται στις συζητήσεις που διεξάγει ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του Μουσείου, για την ανταλλαγή τους με άλλες αρχαιότητες.

Αν και το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε ότι “εποικοδομητικές συζητήσεις είναι σε εξέλιξη”, η εφημερίδα καταλήγει επαναλαμβάνοντας τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ότι “τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν με νόμιμο τρόπο στους διαχεριστές του Βρετανικού Μουσείου. Οι αποφάσεις που αφορούν τις συλλογές του είναι ζήτημα των διαχειριστών”.

 

Πηγή

 

Μπορείτε να διαβάσετε τι γράφουν για το θέμα εφημερίδες του εξωτερικού  εδώ… και εδώ

Προβολές : 544


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα