Ο πόλεμος θα κοστίσει στην Ευρώπη δύο φορές περισσότερο από ό,τι ο Covid

15 Απριλίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:162
Μοίρασέ το

Δραματική η κατάσταση σε Ουκρανία και Ρωσία

Η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι η Ουκρανία χρειάζεται «μαζική οικονομική στήριξη άμεσα», ενώ έχει στείλει ήδη περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσει την κυβέρνηση να παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες στους πολίτες και έχει υποσχεθεί άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους μήνες.

 

 

 

 

Η Παγκόσμια Τράπεζα… δηλαδή ΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ – ΚΑΜΠΑΛΙΣΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ…

Δίνουν στην Ουκρανία, δισεκατομμύρια από πού;;; Από τις τσέπες τους;

Όχι φυσικά… ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΝΑΖΙΣΤΗ – ΧΑΖΑΡΟΣΙΩΝΙΣΤΗ ΖΕΛΕΝΣΚΙ.

Ας ετοιμαστούμε για νέους φόρους και μεγάλες πείνες…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Ο πόλεμος θα κοστίσει στην Ευρώπη δύο φορές περισσότερο από ό,τι η Covid - Δραματική η κατάσταση σε Ουκρανία και Ρωσία
Λεηλασίες, απώλεια παραγωγής, ανεργία: η κατάσταση σε ουκρανική, ρωσική και ευρωπαϊκή οικονομία είναι δραματική, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα

Πέρα από τις απώλειες σε ανθρώπινο επίπεδο και τις κατεστραμμένες υποδομές, η ΕΕ, η Ουκρανία και η Ρωσία, λόγω του πολέμου, είναι αντιμέτωπες με μια τεράστια οικονομική κρίση.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 45,1% το 2021.

Μετά την εισβολή Putin, οι μισές επιχειρήσεις της χώρας έχουν κλείσει, ενώ η νέα εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας κάνει λόγο για σοβαρό πλήγμα στο ΑΕΠ, σε σύγκριση με την προπολεμική πρόβλεψη για ανάπτυξη 3%.

Ειδικότερα, σε πρόσφατη έκθεσή της, η Anna Bjerde, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, είπε ότι το μέγεθος της συρρίκνωσης θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την ένταση του πολέμου.

«Το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος είναι συγκλονιστικό.
Η ρωσική εισβολή επέφερε ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της Ουκρανίας και έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στις υποδομές» είπε.

 

Απώλειες

 

Η συνέχιση του πολέμου θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη μείωση σε οικονομικό επίπεδο, με την τράπεζα να προβλέπει συρρίκνωση κατά 20% του ΑΕΠ της Ρωσίας και συρρίκνωση 75% στο ΑΕΠ της Ουκρανίας.

Από την έναρξη της εισβολής, περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους, ενώ οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι η οικονομία της έχει ήδη χάσει περίπου 565 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με εκατομμύρια Ουκρανούς να εγκαταλείπουν τη χώρα ή να συμμετέχουν στον αγώνα κατά της Ρωσίας, το εργατικό δυναμικό έχει συρρικνωθεί δραματικά, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση της δραστηριότητας εν καιρώ πολέμου.

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, κυρίως στην Πολωνία, με επιπλέον 6,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους εντός της χώρας.

Eπισιτιστική κρίση

Στο μεταξύ, το «μπλοκάρισμα» της ναυτιλίας στη Μαύρη Θάλασσα από την Ουκρανία έβαλε stop περίπου το 90% των εξαγωγών σιτηρών της χώρας και το 50% των συνολικών εξαγωγών της.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως έχουν αυξηθεί, με την Ουκρανία να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιελαίου στον κόσμο, ακολουθούμενη από τη Ρωσία.

Συνολικά, τα λιμάνια της Ουκρανίας έχουν ήδη υποστεί μείωση της κίνησης άνω του 75%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι η Ουκρανία χρειάζεται «μαζική οικονομική στήριξη άμεσα», ενώ έχει στείλει ήδη περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσει την κυβέρνηση να παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες στους πολίτες και έχει υποσχεθεί άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους μήνες.

Βαθιά ύφεση για τη Ρωσία…

Την ίδια στιγμή, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η Ρωσία έχει ήδη βυθιστεί σε βαθιά ύφεση λόγω των δυτικών κυρώσεων, προβλέποντας ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 11,2% φέτος.

Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και η ΕΕ θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πριν από το 2030.

Ωστόσο, το μπλοκ εξακολουθεί να πληρώνει 884 εκατομμύρια δολάρια για ενέργεια καθημερινά.

Αυτό το ποσό και μόνο αντιστοιχεί στο 40% του ρωσικού εισοδήματος.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχει μόνιμες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, και οι αυξήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα και ο πληθωρισμός θα πλήξουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο πόλεμος πρόκειται να προκαλέσει διπλάσια οικονομική ζημιά σε όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από ό,τι η πανδημία το 2020.

Εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία, η γειτονική Λευκορωσία, η Δημοκρατία της Κιργιζίας, η Μολδαβία και το Τατζικιστάν προβλέπεται να πέσουν σε ύφεση φέτος.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν υποβαθμιστεί σε όλες τις οικονομίες λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο.

 

ΠηγήΜοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα