Ο “πόλεμος” Ισραήλ-Χαμάς – Άλλη Μια Δικαιολογία για να Φιμώσουν την Ελευθερία του Λόγου

Ο “πόλεμος” Ισραήλ-Χαμάς – Άλλη Μια Δικαιολογία για να Φιμώσουν την Ελευθερία του Λόγου

11 Οκτωβρίου, 2023 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:318
Μοίρασέ το

Καθώς εκτυλίσσεται ένα ολοκαίνουργιο αφήγημα πολέμου, υπάρχουν ήδη προσπάθειες να αξιοποιηθεί η σύγκρουση σε αυστηρότερους ελέγχους στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, τόσο προσωπικά όσο και στο διαδίκτυο.

Μετάφραση: Απολλόδωρος

Kit Knightly | Διάβαστε το εδώ.

 

Καθώς εκτυλίσσεται ένα ολοκαίνουργιο αφήγημα πολέμου, υπάρχουν ήδη προσπάθειες να αξιοποιηθεί η σύγκρουση σε αυστηρότερους ελέγχους στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, τόσο προσωπικά όσο και στο διαδίκτυο.

Τα πρωτοσέλιδα έχουν γεμίσει μόνο με το Ισραήλ και τη Χαμάς από την “αιφνιδιαστική επίθεση” του Σαββάτου, με το αναμενόμενο μπρος-πίσω ιστορικών παραπόνων και κατηγοριών για ρατσισμό, που διακόπτονται από αβάσιμους ισχυρισμούς για θηριωδίες.

Η “προπαγάνδα της θηριωδίας” δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι το εναρκτήριο σάλπισμα κάθε πολέμου, καθώς οι κρατικοί μαχητές προσπαθούν να κερδίσουν το κοινό με το μέρος τους.

Για παράδειγμα, ο εντελώς ανυπόστατος ισχυρισμός ότι η Χαμάς “πέταξε σαράντα εβραϊκά μωρά από τις κούνιες τους και τα αποκεφάλισε”, ο οποίος έκανε το γύρο του κόσμου χθες. Όσον αφορά την προπαγάνδα των φρικαλεοτήτων, ο ισχυρισμός είναι εκπληκτικός λόγω της μη πρωτοτυπίας του (Nayirah κανείς;)

Υπάρχουν πολλά τέτοια αυτή τη στιγμή, τρομακτικοί ισχυρισμοί για γραφική και άσκοπη βία εναντίον αθώων, οι περισσότεροι από τους οποίους επιβιώνουν για αρκετό διάστημα ώστε να προκαλέσουν κάποια οργή πριν “διαψευστούν” ή αποσυρθούν.

Μέρος αυτού είναι η γενική “ομίχλη του πολέμου”, η οποία ενισχύεται από την έλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όταν πολλοί άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν, λέγονται πολύ περισσότερα (καλά και κακά).

Υπάρχει όμως και μια άλλη ερμηνεία: Ότι οι ψεύτικες ιστορίες πολέμου σκοπίμως διοχετεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια “διαψεύδονται” για να δυσφημιστούν οι πλατφόρμες και να εμφανιστεί ότι δικαιολογούν την ψηφιακή λογοκρισία.

Μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα το Reuters, το NBC, το YahooNews, ο The Guardian και το the AP δημοσίευσαν άρθρα που επικρίνουν την εξάπλωση των “ψεύτικων πολεμικών ειδήσεων” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Al Jazeera συμμετείχε επίσης.

Σχεδόν όλες αυτές οι κατηγορίες απευθύνονταν αποκλειστικά στο Twitter/X – όλο και περισσότερο τον μπαμπούλα των μέσων ενημέρωσης κατά της ελευθερίας του λόγου.

Ούτε οι κυβερνήσεις έχουν σιωπήσει για το θέμα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να φέρεται να “προειδοποιεί” τον Elon Musk ότι θα υπάρξουν “κυρώσεις” για τη διάδοση “παραπληροφόρησης” που σχετίζεται με τον πόλεμο στην πλατφόρμα του.

Ούτε πρόκειται μόνο για “παραπληροφόρηση”, αλλά και για “μίσος”. Σε έναν ασυνήθιστα διακριτικό τίτλο, το NBCNews προειδοποιεί για την “όλο και πιο επιβαρυμένη φύση του διαδικτυακού λόγου”. Η USA Today είναι πιο κατηγορηματική, υποστηρίζοντας ότι το “διαδικτυακό μίσος” “αυξάνεται”.

Α, και υπάρχουν και οι “ανεξέλεγκτοι” ιστότοποι για τους οποίους πρέπει να ανησυχούμε, όπου οι τρομοκράτες φέρονται να ανεβάζουν βίαια βίντεο, τουλάχιστον έτσι λένε οι New York Times:

“Η Χαμάς σπέρνει βίαια βίντεο σε ιστότοπους με λίγη αυτοσυγκράτηση”.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πού οδηγεί αυτό.

Και ενώ η “παραπληροφόρηση” χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει τη λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η “ασφάλεια” χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει την απαγόρευση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ οι φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις αντιμετωπίστηκαν με εκκλήσεις για την εμπλοκή της αστυνομίας, επικαλούμενες νόμους που απαγορεύουν τη δημόσια υποστήριξη “τρομοκρατικών οργανώσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο”.

Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Suella Braverman είπε στην αστυνομία ότι το να ανεμίζει μια παλαιστινιακή σημαία θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκλημα. Η μητροπολιτική αστυνομία συμμετέχει σε “περιπολίες καθησυχασμού”.

Στη Γαλλία, η αστυνομία έχει ήδη εμπλακεί πιο άμεσα, διαλύοντας μια διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης.

…και ο κόσμος χειροκροτούσε.

Πολλοί από αυτούς ήταν οι ίδιες φωνές που καταφέρονταν εναντίον της τυραννίας υπερασπιζόμενοι τους Καναδούς φορτηγατζήδες ή τις διαδηλώσεις κατά του λουκέτου. Είναι αποκαρδιωτικό να το βλέπεις.

Εν ολίγοις, ο “πόλεμος” είναι τεσσάρων ημερών και χρησιμοποιείται ήδη για να καταστείλει τη διαφωνία στους δρόμους και να επιχειρηματολογήσει κατά της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο.

Όσο κι αν η αφήγηση του πολέμου εξελίσσεται εκεί, εδώ είναι απλώς περισσότερα από τα ίδια.


Δικτυογραφία :

Israel-Hamas “war” – another excuse to shut down free speech – OffGuardian

Israel-Hamas “war” – another excuse to shut down free speech

Πηγή  https://apollodoros.substack.com/p/38d

Προβολές : 318


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα