Ο “Σπύρος από την Ύδρα” ήρωας της Αργεντινής…

Ο “Σπύρος από την Ύδρα” ήρωας της Αργεντινής…

18 Αυγούστου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:389
Μοίρασέ το

 

Η Αργεντινή τιμά τον Σπύρο

Την ιδιομορφία που παρουσιάζει ο πολιτικός χάρτης της Νότιας Αμερικής αριστοτεχνικώς απέδωσε ο λησμονημένος σήμερα Νεοέλληνας ευθυμογράφος Μποστ (Μέντης/Χρύσανθος Μποσταντζόγλου 1918-1995). Έγραψε, πράγματι, αυτός ο εφάμιλλος του Τσιφόρου βαθύς γνώστης των ανά την υφήλιο γεγονότων: «Εάν στη μέση της Χιλής στηθεί κάποιος χοντρός (φορτηγατζής), η συγκοινωνία μεταξύ των βορείων και νοτίων περιοχών αυτής της χώρας διακόπτεται αυτομάτως!» Αυτά ως εισαγωγή στην ιστορία, στην οποία πρωταγωνιστεί ο “Σπύρος από την Ύδρα”.

Η χιλιανή επικράτεια, υπερβολικά στενή και παραλόγως εκτεταμένη σε μήκος, ουσιαστικώς δομήθηκε, προκειμένου να αποκόψει τη γειτονική της Αργεντινή από τα παράλια του Ειρηνικού Ωκεανού. Γιατί όμως; Ε, για να δοθεί απάντηση στο εν λόγω  ερώτημα, απαιτείται “μακροβούτι” στην Ιστορία αυτής της τόσο γοητευτικής πλευράς του πλανήτη μας. Δεν συντρέχει, πάντως, λόγος ανησυχίας! Η εν προκειμένω “βουτιά” θα αποδειχθεί σύντομη και -κυρίως!- ανώδυνη.

Ας ρίξουμε πρώτα-πρώτα μια ματιά στον χάρτη των ΗΠA. Ευχερώς διαπιστώνεται ότι τα τοπωνύμια του δυτικού τμήματος των ΗΠΑ είναι κατά βάση ισπανικά: Καλιφόρνια/California (από φανταστικό, παραδεισιακού χαρακτήρα νησί, επινοημένο από Ισπανό συγγραφέα). Μετά, Λος Άντζελες/Los Angeles (η Πόλη των Αγγέλων), Σαν Φρανσίσκο/San Francisco (η Πόλη του Αγίου Φραγκίσκου), Νεβάδα/Nevada (η χιονισμένη) Λας Βέγκας/Las Vegas (η πόλη με τις πράσινες εκτάσεις), Τέξας/Tejas (από την ονομασία που έδωσαν οι Ισπανοί σε δέντρο της περιοχής), Φλόριντα/Florida (από τον χαρακτηρισμό που δίνουν οι Ισπανοί στην Ανάσταση του Χριστού [Pascua Florida=Ανθισμένο Πάσχα]) κ.ο.κ.

 

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια του πονήματος του ιστορικού Δημήτρη Μιχαλόπουλου, εδώ

 

Πηγή https://slpress.gr/istorimata/o-quot-spyros-apo-tin-ydra-quot-iroas-tis-argentinis/

Προβολές : 389


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα