Ο Τραμπ κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος

Ο Τραμπ κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος

23 Δεκεμβρίου, 2022 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:143
Μοίρασέ το

 

Η έκθεση συμπεραίνει ότι για 187 λεπτά ο Τραμπ καθόταν σε τραπεζαρία του Λευκού Οίκου την 6η Ιανουαρίου του 2021 παρακολουθώντας, καθώς όχλος έσπαγε παράθυρα και κατέστρεφε το Καπιτώλιο, αγνοώντας την οικογένειά του, το προσωπικό και άλλους Ρεπουμπλικάνους, που όλοι τον παρότρυναν να επέμβει.

Να ξεκινήσουμε με το πρώτο δεδομένο: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΝΟΘΕΥΤΗΚΑΝ… άρα κάθε αντίδραση των υποστηρικτών του Τράμπ, ήταν “φυσική”…(εντός ή εκτός εισαγωγικών… όπως θέλετε εσείς)…

Προσωπικά, από όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία, θεωρω πως η αντίδραση των Τραμπικών, ήταν υποκινούμενη…

Τον Τράμπ, τον εξέλεξαν ΑΥΤΟΙ που εξέλεξαν και τον Μπάϊντεν, και τους προηγούμενους από τον Τράμπ, προέδρους… και αυτό, το γνώριζε ο Τραμπολίνος…

Άρα, όφειλε να γνωρίζει και το ότι ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, επί … συγκεκριμένου χρόνου…

Όλα τα άλλα, είναι προς λαϊκή κατανάλωση και να είχαμε να λέγαμε, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ … ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΩΝ ΤΟΥ ΒΑΘΕΩΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ, για την παραπομπή του Τράμπ…

Το πιο πιθανό, είναι μια πράξη αντιπερισπασμού, για τα τραγικά γεγονότα που έρχονται και στις ΗΠΑ και παγκοσμίως…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Ο Τραμπ κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος

Η πιο προβεβλημένη έρευνα του Κογκρέσου μετά το Γουότεργκεϊτ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέδωσε σκοπίμως ψευδείς ισχυρισμούς για τις προεδρικές εκλογές του 2020 και υποκίνησε όχλο υποστηρικτών του να επιτεθεί στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση 8 κεφαλαίων και 845 σελίδων της επιτροπής έρευνας του Κογκρέσου για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο παρέχει έναν οδικό χάρτη για πιθανές ποινικές διώξεις κατά του Τραμπ και άλλων.

Γραμμένο σε αφηγηματική μορφή, το έγγραφο αναλύει την ιστορία, την οποία εξέθεσε η επιτροπή στις τηλεοπτικές ακροάσεις της νωρίτερα φέτος.

Η επιτροπή ψήφισε τη Δευτέρα να παραπέμψει τα ευρήματά της στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την πιθανή άσκηση δίωξης. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται τέσσερις πιθανές ομοσπονδιακές κατηγορίες κατά του Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι παρέσχε βοήθεια και ενθάρρυνση σε πρόσωπα που μετείχαν σε εξέγερση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει τη δική του έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, που άφησε πίσω της πέντε νεκρούς.

«Καθώς θα διαβάζετε αυτήν την έκθεση, παρακαλούμε να εξετάσετε αυτό: ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μαζί με πολλούς από τους διορισμένους αξιωματούχους που περιέβαλλαν τον Ντόναλντ Τραμπ, εργάστηκαν για να αποτρέψουν πολλά από τα χειρότερα τμήματα του σχεδίου του Τραμπ που είχε στόχο να ανατραπούν οι εκλογές», γράφει η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, η Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, στον πρόλογο της έκθεσης.

«Αυτό δεν ήταν κάτι δεδομένο. Είναι παρήγορο να υποθέτουμε ότι τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας μας θα αντιστέκονται πάντα σε αυτούς που προσπαθούν να ανατρέψουν το Σύνταγμά μας εκ των ένδον. Αλλά τα θεσμικά μας όργανα είναι ισχυρά μόνον όταν αυτοί που κατέχουν αξίωμα είναι πιστοί στο Σύνταγμα», προσθέτει.

Η έκθεση ξεκινάει με τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές και τα στοιχεία που συνέλεξε η επιτροπή ότι ο Τραμπ σκόπευε να ανακηρύξει τη νίκη του το βράδυ των εκλογών ανεξάρτητα από το τι θα έδειχναν τα αποτελέσματα.

Τεκμηριώνει ότι ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του προσπάθησαν να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, επικαλούμενη λεπτομερώς δικαστικές υποθέσεις, προσφυγές σε νομοθέτες πολιτειών να απορρίψουν καταμετρήσεις ψήφων και εκστρατεία άσκησης πιέσεων σε αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης για να παρέμβουν και να δηλώσουν, χωρίς στοιχεία, ότι οι εκλογές εκλάπησαν.

Η Λιζ Τσέινι
Η Λιζ Τσέινι

Όπως και η σειρά ακροάσεων της επιτροπής, η έκθεση συμπεραίνει ότι για 187 λεπτά ο Τραμπ καθόταν σε τραπεζαρία του Λευκού Οίκου την 6η Ιανουαρίου του 2021 παρακολουθώντας, καθώς όχλος έσπαγε παράθυρα και κατέστρεφε το Καπιτώλιο, αγνοώντας την οικογένειά του, το προσωπικό και άλλους Ρεπουμπλικάνους, που όλοι τον παρότρυναν να επέμβει.

«Η χώρα μας έχει φτάσει πολύ μακριά για να επιτρέψει σε έναν ηττημένο πρόεδρο να μετατραπεί σε έναν επιτυχημένο τύραννο, ανατρέποντας τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, υποδαυλίζοντας τη βία και, όπως το είδα, ανοίγοντας την πόρτα σε αυτούς στη χώρα μας των οποίων το μίσος και η μισαλλοδοξία απειλούν την ισότητα και τη δικαιοσύνη για όλους τους Αμερικανούς», σημειώνει στον πρόλογο της έκθεσης ο πρόεδρος της επιτροπής, ο Δημοκρατικός Μπένι Τόμσον.

Κατά την 18μηνη έρευνα συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 1.000 καταθέσεις, ανάμεσά τους πολλές υψηλόβαθμων συμβούλων του Τραμπ, αξιωματούχων της κυβέρνησης και μελών της οικογένειάς του.

Ο Τόμσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι το μεγαλύτερο μέρος του μη ευαίσθητου χαρακτήρα υλικού που συγκεντρώθηκε από την επιτροπή θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν από το τέλος του έτους. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πόσα έγγραφα θα δημοσιοποιηθούν ούτε τι θα χαρακτηριστεί ευαίσθητου χαρακτήρα.

Η έκθεση, η οποία πιθανόν σηματοδοτεί την τελευταία πράξη της διακομματικής επιτροπής, περιλαμβάνει κατάλογο με 11 συστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται αλλαγές στην εποπτεία της Αστυνομίας του Καπιτωλίου, νέες προστασίες για τους εργαζόμενους στις εκλογές και τον χαρακτηρισμό επισήμως των ταραχών ως εξέγερσης ώστε να απαγορευθεί η ανάδειξή τους στο μέλλον σε αξιώματα βάσει της 14ης Τροπολογίας του Συντάγματος.

Στο έγγραφο περιλαμβάνονται επίσης τέσσερις παραπομπές σε θέματα, μεταξύ των οποίων η χρηματοδότηση που υπήρχε πίσω από την πορεία διαμαρτυρίας του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου και οι αστοχίες των υπηρεσιών πληροφοριών που επέτρεψαν να συμβεί η επίθεση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι θα αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 3 Ιανουαρίου, έχουν δηλώσει ότι δεν σχεδιάζουν να συνεχιστεί η δουλειά της επιτροπής που διερευνά την επίθεση στο Καπιτώλιο. Μάλιστα, ο ηγέτης της σημερινής μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, που είναι το φαβορί για να αναλάβει την προεδρία του σώματος το ερχόμενο έτος, δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να διεξαγάγουν έρευνα για τις εργασίες της ίδιας της επιτροπής διερεύνησης των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου του 2021.

Η δήλωση αυτή οδήγησε την επιτροπή έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να δημοσιοποιήσει την έκθεσή της και ενδεχομένως εκατομμύρια σελίδες σχετικών αποδεικτικών στοιχείων σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

 

 

Πηγή

Προβολές : 143


Μοίρασέ το:Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα