Ο υπόδικος λογιστής, η υπεξαίρεση χιλιάδων ευρώ και το μυστικό της ελληνικής Μασονίας (ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ)

Ο υπόδικος λογιστής, η υπεξαίρεση χιλιάδων ευρώ και το μυστικό της ελληνικής Μασονίας (ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ)

14 Ιανουαρίου, 2023 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:1,007
Μοίρασέ το

 

 

Για πρώτη φορά στο φως το βούλευμα για τη μεγάλη απάτη που συντάραξε τη Μεγάλη Στοά. Ποιος και γιατί θα καθίσει στο σκαμνί

Δεν χρειάζεται να σχολιάσω περί των οικονομικών ατασθαλιών…  μου είναι παντελώς αδιάφορο… 

Στο τέλος της ανάρτησης, απλά θα παραθέσω κάποιες εικόνες… και ο νοών, νοεί το …

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

by Data Journalists

Του Βαγγέλη Τριάντη

 

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπεται να δικαστεί για το αδίκημα της υπεξαίρεσης ποσού 350.000‬ ευρώ ο επί χρόνια λογιστής της ελληνικής μασονίας, σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 3154/2022 παραπεμπτικό βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για μία δυσώδη υπόθεση η οποία ξεκίνησε αρχικά να απασχολεί τη Δικαιοσύνη από το τέλος του 2015, όταν η ελεγκτική εταιρία ΣΟΛ α.ε. με πρωτοβουλία της τότε Διοίκησης, ανέλαβε να κάνει διαχειριστικό έλεγχο για την τελευταία τους τριετία και στη συνέχεια κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά.

Το 2016 ωστόσο πήρε μια διαφορετική τροπή, όταν η τότε διοίκηση της Μεγάλης Στοάς με τον ανωτέρω έλεγχο εντόπισε έλλειμμα ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στα οικονομικά της μασονίας, με αποτέλεσμα να παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Ο εντοπισμός του ελλείμματος προκάλεσε έντονη αντιπαλότητα μεταξύ διαφόρων ομάδων στο εσωτερικό της μασονίας με εκατέρωθεν μηνύσεις, καταγγελίες και ασφαλιστικά μέτρα.

Οι Data Journalists αποκαλύπτουν σήμερα για πρώτη φορά όσα συγκλονιστικά περιγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα και προέκυψαν από την έρευνα των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών.‬

Η ακτινογραφία της ελληνικής μασονίας

 

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΜΣΤΕ), η οποία εδρεύει στην οδό Αχαρνών, ιδρύθηκε το 1811. Πρόκειται για ένωση προσώπων, η οποία αποτέλεσε την πρώτη Μεγάλη Στοά που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο λειτουργίας του τεκτονισμού.

Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα και συγκεκριμένα το 1928 ιδρύθηκε το Τεκτονικό Ίδρυμα, μια διαφορετική οντότητα η έδρα της οποίας βρίσκεται έως και σήμερα επίσης στην οδό Αχαρνών.

Σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας του ιδρύματος, που δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμόν 2 ΦΕΚ της 4ης Ιανουαρίου 1928, το Τεκτονικό Ίδρυμα διοικείται από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο το οποίο ονομάζεται Αδελφάτο και αποτελείται από τα εκάστοτε εκλεγμένα μέλη της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.

Με λίγα λόγια Ίδρυμα και ΜΣΤΕ έχουν ουσιαστικά την ίδια διοίκηση, όπως ορίζεται άλλωστε από το σχετικό ΦΕΚ.

Εκτός από αυτά, το 2009 ιδρύθηκε σωματείο με την επωνυμία Τεκτονική Αδελφότητα και διακριτικό τίτλο Μεγάλη Στοά της Ελλάδος. Πρόκειται για σωματείο που είναι διαφορετικό από τη ΜΣΤΕ, η οποία αποτελεί ένωση προσώπων.

Τα 11 μέλη του Αδελφάτου εκλέγονται με συγκεκριμένες διαδικασίες. Οι εκλογές διενεργούνται κάθε τρία χρόνια τον μήνα Ιανουάριο. Στην Ελλάδα λειτουργούν σε πανελλαδικό επίπεδο περί τις 110 στοές, τα μέλη των οποίων ανέρχονται σε περίπου 5.000. Κάθε στοά εκλέγει τρεις αντιπροσώπους, οι οποίοι στη συνέχεια ψηφίζουν για να εκλεγεί το ενδεκαμελές Αδελφάτο.

Η πρώτη μήνυση και οι υποψίες περί κακής διαχείρισης του λογιστηρίου

 

Το 2014, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής μασονίας που απομακρύνθηκε από κορυφαίο αξίωμα όπου είχε τοποθετηθεί από τον τότε Μεγάλο Διδάσκαλο της Μεγάλης Στοάς για λόγους κακοδιοίκησης, κατέθεσε μήνυση ενώπιον των εισαγγελικών αρχών.

Η μήνυση αφορούσε σε «δήθεν κακοδιαχείριση» στο εσωτερικό της μασονίας, προβάλλοντας το αφήγημα της επιστροφής των εισπράξεων που έκανε για πολλά χρόνια η Μεγάλη Στοά, δήθεν για λογαριασμό του Μεγάλου Στρατοπέδου των Ιπποτών.

Συγκεκριμένα, το πρώην στέλεχος, κατήγγειλε κακή οικονομική διαχείριση, για τη μη επιστροφή των εισπράξεων που έκανε η Μεγάλη Στοά, δήθεν για λογαριασμό του στο «Μεγάλο Στρατόπεδο του Ναού των Ιπποτών» από την ίδρυσή του το 1995, χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη του τα έξοδα λειτουργίας του Μεγάλου Στρατοπέδου πανελληνίως όλα αυτά τα χρόνια.

Πρόκειται για μία από τις τρεις υποομάδες που ανήκουν στη Μεγάλη Στοά οι οποίες στη μασονική διάλεκτο αποκαλούνται «περιστυλιακές δομές» και στην ουσία αποτελούν Ενώσεις Προσώπων με περίπου 1000 συνολικά μέλη η κάθε μία από αυτές. Τα άλλα δύο είναι η «Βασιλική Αψίδα» και το «Κρυπτικό Συμβούλιο».

Ο καταγγέλλων υποστήριζε ότι «κακώς» – κατά τη γνώμη του- τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει οι «περιστυλιακές δομές» κατέληγαν στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος. Το ίδιο πρόσωπο κατήγγειλε στη μήνυσή του και κάτι ακόμη.

Ότι στην ανέγερση του Τεκτονικού Μεγάρου στην Ελευσίνα είχε προκύψει «αδιαφανή οικονομική διαχείριση». Μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφορά διετάχθη από τις εισαγγελικές αρχές προκαταρκτική έρευνα.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας, ΣΔΟΕ και Οικονομική Αστυνομία, ξεκίνησαν έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι είχε υπάρξει κακοδιαχείριση.

Το κλίμα πάντως στο εσωτερικό της ελληνική μασονίας δεν ήταν και το καλύτερο. Μέλη της Μεγάλης Στοάς διατηρούσαν «υποψίες» σχετικά με «κακή διαχείριση του λογιστηρίου και του ταμείου των τριών οντοτήτων». Δηλαδή στο Τεκτονικό Ίδρυμα, την Τεκτονική Αδελφότητα και στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος.

Μάλιστα κατά τη Γενική Συνέλευση του Ιανουαρίου του 2014, έγινε γνωστό ότι είχε πραγματοποιηθεί δωρεά από Σωματείο στο Τεκτονικό Ίδρυμα ύψους 1,23 εκατ. ευρώ.

Δίχως όμως «διευκρινίσεις» για την προέλευση του ποσού αυτού, όπως επίσης και για το πως διακινήθηκε σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Ως αποτέλεσμα, στο εσωτερικό της μασονίας άρχισαν να εκφράζονται «αμφιβολίες για τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης των χρημάτων των τριών οντοτήτων».

 

Οι ορκωτοί ελεγκτές διαπιστώνουν έλλειμμα

 

Το Δεκέμβριο του 2015, το Συμβούλιο της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος ανέθεσε στην εταιρεία ορκωτών λογιστών «ΣΟΛ Ορκωτοί Λογιστές Crowe Horwarth», τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης των φορέων Τεκτονικό Ίδρυμα και Τεκτονική Αδελφότητα.

Ο έλεγχος αφορούσε στα οικονομικά έτη 2012 – 2015. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που το Συμβούλιο της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος αποφάσιζε να αναθέσει τον οικονομικό έλεγχο σε ορκωτούς λογιστές.

 

Τον Δεκέμβριο του 2013 το Συμβούλιο της Μεγάλης Στοάς προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την μελέτη της δομής και λειτουργίας του Ελληνικού Τεκτονισμού και τον Ιανουάριο του 2014 ανέθεσε στην κοινοπραξία ελεγκτικών εταιρειών Deloite Business Solutions και RSM Greece, τη σύνταξη μελέτης για τη δομή και λειτουργία του Τεκτονικού Ιδρύματος και του Σωματείου Τεκτονική Αδελφότητα από νομικής, φορολογικής και λογιστικής πλευράς.

Σε περίπτωση που ο έλεγχος διαπίστωνε κενά ή παραλείψεις, τότε θα υποβάλλονταν σχετικές προτάσεις για την εναρμόνιση της λειτουργίας τους με την κείμενη νομοθεσία.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014 και αμέσως μετά την παράδοσή της, το Συμβούλιο έβαλε πρόγραμμα εφαρμογής των προτάσεων που ετέθησαν από αυτήν.

Όμως οι αντίπαλες στην Διοίκηση ομάδες συστηματικά φρέναραν την εφαρμογή.

Τότε η Διοίκηση για να ανταπεξέλθει στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί, προσπάθησε να εκδώσει Α.Φ.Μ. στην Ένωση Προσώπων «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος» γεγονός που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2015.

Οι έλεγχοι κατέληξαν σε μία σειρά από συμπεράσματα που επιβεβαίωσαν τις υποψίες των μελών του Συμβουλίου της Μεγάλης Στοάς για την εσκεμμένη δυσλειτουργία του λογιστηρίου.

Ειδικότερα, οι ορκωτοί ελεγκτές διαπίστωσαν έλλειμμα στο αρχικό τους πόρισμά, ύψους 270.973‬ ευρώ, καθώς επίσης και ότι δεν υπήρχε ολοκληρωμένο μηχανογραφικό λογιστικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση των παραστατικών εσόδων και εξόδων, ενώ παράλληλα δεν «διασφαλιζόταν η δυνατότητα επιβεβαίωσης και διασφάλισης του ύψους των εσόδων».‬

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν όμως και κάτι ακόμη που αφορούσε ατη λειτουργία του λογιστηρίου της Μεγάλης Στοάς.

Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο προέκυψε έλλειμμα στα οικονομικά της Μεγάλης Στοάς εξαιτίας «διπλοεγγραφών των δαπανών για εισφορές ΙΚΑ και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών)».

Το έλλειμμα ανερχόταν στο ποσό των 188.320‬ ευρώ για τις χρήσεις 2012 –2014 και στο ποσό των 82.652 ευρώ για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2014 έως το Σεπτέμβριο του 2015.‬

 

Ο λογιστής παραδέχεται την υπεξαίρεση

 

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 οι ορκωτοί ελεγκτές ενημέρωσαν τους αρμοδίους που ορίσθηκαν από τον Πρόεδρο της Μεγάλης Στοάς για το έλλειμμα που είχαν εντοπίσει.

Αμέσως το Συμβούλιο της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος και το Τεκτονικό Ίδρυμα κάλεσαν τον λογιστή του Ιδρύματος ζητώντας του εξηγήσεις για το έλλειμμα.

Κατά τη συνάντηση ήταν παρόν τέσσερα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς, Μιχάλης Ματτές, ο ταμίας αλλά και δύο ορκωτοί ελεγκτές του ΣΟΛ α.ε..

Ο λογιστής παραδέχτηκε ότι είχε υπεξαιρέσει το ποσό των 350.000‬ ευρώ μέσα σε εννέα χρόνια και συγκεκριμένα από το 2007 μέχρι και το 2015.

Παράλληλα ο λογιστής επέρριψε ευθύνες σε μία ακόμη υπάλληλο της Μεγάλης Στοάς, η οποία ήταν γραμματέας προηγούμενου Μεγάλου Διδασκάλου της Στοάς.

Όπως ανέφερε ο λογιστής, η γραμματέας ήταν αυτή που φέρεται να τον είχε «παροτρύνει» στο να ξεκινήσει να αφαιρεί χρήματα από το ταμείο.

Μάλιστα, όπως παραδέχτηκε, από τα 350.000‬ ευρώ τα 200.000‬ φέρεται να τα έδωσε στη συγκεκριμένη υπάλληλο και τα υπόλοιπα σε έναν παιδικό του φίλο.‬‬‬

Την επόμενη μέρα η υπάλληλος κλήθηκε επίσης στη Μεγάλη Στοά προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Ενώπιον έξι προσώπων αλλά και με ιδιόχειρη επιστολή της υποστήριξε ότι η ίδια είχε ζητήσει χρήματα από το λογιστή και ότι ο τελευταίος της είχε δώσει διάφορα ποσά από το θησαυροφυλάκιο της Μεγάλης Στοάς συνολικής αξίας 30.000 ευρώ.

Μία μέρα μετά, η υπάλληλος απέστειλε εξώδικο προς τη Μεγάλη Στοά.

Σε αυτό, υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το ποσό των 30.000 ευρώ ήταν «εξοφλημένη οφειλή» από δάνεια που λάμβανε με την έγκριση των επικεφαλής προηγούμενων διοικήσεων της Μεγάλης Στοάς τα οποία παρακρατούνταν από το μισθό της.

Επίσης η υπάλληλος ζητούσε να ελεγχθούν τα δάνεια που η ίδια ισχυριζόταν ότι είχε λάβει και τα ποσά που παρακρατούνταν από τις μηνιαίες αποδοχές της.

 

Έλλειμμα «μαμούθ» ύψους 840.697‬ ευρώ‬

 

Οι εξηγήσεις του λογιστή και της υπάλληλου προκάλεσαν νέες υποψίες στα μέλη της Μεγάλης Στοάς.

Ήταν φανερό ότι ο έλεγχος έπρεπε να επεκταθεί.

Όπως και έγινε.

Πιο αναλυτικά ο έλεγχος επεκτάθηκε για τα έτη 2006 – 2012.

Το αποτέλεσμα άφησε τα μέλη της Μεγάλης Στοάς με «το στόμα ανοικτό».

Το τελικό έλλειμμα που διαπίστωσε σε έκθεση της η εταιρεία ΣΟΛ Ορκωτοί Λογιστές Crowe Horwarth ανέρχονταν σε 840.697‬ ευρώ.

Για το ποσό αυτό ασκήθηκε μάλιστα και αγωγή από το Τεκτονικό Ίδρυμα σε βάρος του λογιστή.

Το Δικαστήριο στη συνέχεια, δέχτηκε την αγωγή ως «βάσιμη» και απεφάνθη ότι ο λογιστής υπεξαίρεσε ποσό που ανέρχεται σε 840.697‬ ευρώ.

Επίσης το Δικαστήριο διέταξε την συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του λογιστή.‬‬

Λίγες μέρες μετά και με τα ευρήματα των ελέγχων στα χέρια, η Τεκτονική Αδελφότητα και το Τεκτονικό Ίδρυμα κατέθεσαν έγκληση ενώπιον των εισαγγελικών αρχών.

Μηνυτήρια αναφορά με το ίδιο περιεχόμενο κατέθεσαν και δύο μέλη του ενδεκαμελούς αδελφάτου.

 

Ποινικές διώξεις και νέα πραγματογνωμοσύνη

 

Μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος του λογιστή για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης κατ εξακολούθηση η συνολική αξία της οποίας υπερβαίνει το ποσό των 120.000‬ ευρώ (στο λογιστή).

Από την διετή έρευνα της Διεύθυνσης της Οικονομικής Αστυνομίας κατόπιν της υπ’ αρίθμ. Β2014/1308 Εισαγγελικής Παραγγελίας προέκυψε επίσης ότι η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος δεν διέθετε ΑΦΜ παρά μόνο από το 2015 και μετά, ενώ δεν είχε καταβάλει ΦΠΑ ύψους 28.000 ευρώ λόγω της μη έκδοσης τιμολογίων παροχής υπηρεσιών των υπεργολάβων από την κατασκευή του κτιρίου της Ελευσίνας το οποίο είχε ολοκληρωθεί από το 2000.‬

Στη συνέχεια η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακρίτρια η οποία το 2018 διέταξε τη διενέργεια δικαστικής πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο ήταν το έλλειμμα του ταμείου του σωματείου με την επωνυμία τεκτονική αδελφότητα, του Ιδρύματος με την επωνυμία Τεκτονικό Ίδρυμα και της ένωσης προσώπων με την επωνυμία Μεγάλη Στοά της Ελλάδος για το χρονικό διάστημα 2006 και μετά.

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας ήλεγξε τα οικονομικά και των τριών φορέων.

Κατά τον έλεγχο διαπίστωσε «ανεπαρκή και πλημμελώς ενημερωμένα βιβλία σε οικονομοτεχνική – λογιστικό ελεγκτική βάση» και «ανακριβείς – αναξιόπιστες οικονομικές καταστάσεις».

Ειδικότερα μεταξύ άλλων στην πραγματογνωμοσύνη γίνεται λόγος για «έλλειψη στοιχειώδους υποδομής και λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου και δομημένου λογιστικού ελεγκτικού μηχανογραφικού περιβάλλοντος», «ανυπαρξία διαδικασιών ελέγχου και διασταύρωσης λογιστικών καταχωρήσεων», «αδυναμία διασφάλισης και επιβεβαίωσης του ύψους των εσόδων«, «καταχώρηση λογιστικών εγγραφών σε χρόνο μεταγενέστερο της έκδοσης της μηχανογραφικής απόδειξης είσπραξης πληρωμής ή πληρωμής του ποσού της συναλλαγής» κτλ.

Σε ότι αφορά στο συνολικό έλλειμμα, ο πραγματογνώμονας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ανέρχεται σε 1,945 εκατ. ευρώ.

Το χαρακτήρισε όμως ως «ενδεικτικό» λόγω της έλλειψης «ουσιωδών στοιχείων και μηχανισμού ελέγχου». Από αυτά τα 510.822‬ ευρώ αφορούσαν σε εκταμιεύσεις πλήρως τεκμηριωμένες, ενώ η δημιουργία του ελλείμματος οφειλόταν σε «εκταμιεύσεις πλημμελώς τεκμηριωμένες».

Η Ernst & Young προσδιόρισε το έλλειμμα και που πήγαν τα χρήματα

Ως τεχνικό σύμβουλο για την υπόθεση, η Μεγάλη Στοά προσέλαβε την Ernst & Young, μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες του κόσμου.

Η εταιρία ερεύνησε τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών του Υπεύθυνου Λογιστηρίου., όπως αυτά ήταν διαθέσιμα από το υλικό της δικογραφίας.

Από την έρευνα προέκυψαν αξιοσημείωτα ευρήματα.

Συγκεκριμένα, ο λογιστής εμφανίζεται ως δικαιούχος σε 25 τραπεζικούς λογαριασμούς, κυρίως ταμιευτηρίου, οι οποίοι είχαν ανοιχθεί σε πέντε διαφορετικά τραπεζικά ιδρύματα.

Μάλιστα μεταξύ των ετών 2008 – 2012 παρατηρήθηκε μεγάλη συχνότητα ανοίγματος και κλεισίματος (λογαριασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο λογιστής φέρεται να άνοιξε 16 τραπεζικούς λογαριασμούς και να έκλεισε περί τους 14 την περίοδο εκείνη.

Εκτός από αυτά, η έρευνα της Ernst and Young εντόπισε και 180 προθεσμιακές καταθέσεις συνδεόμενες με το λογιστή που φέρονται να είχαν ανοιχτεί στις τράπεζες Probank και Κύπρου, το χρονικό διάστημα 2006 – 2013, με τα έσοδα από τόκους που προκύπτουν από τις ανωτέρω προθεσμιακές να ανέρχονται σε 45.723,07.

Επιπλέον την κρίσιμη περίοδο, εντοπίστηκαν ιλιγγιώδη ποσά σε ότι αφορά τις συναλλαγές του, καθώς μόνο το άθροισμα των συναλλαγών κατάθεσης μετρητών ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε 628.838,05 ευρώ ενώ οι αντίστοιχες συναλλαγές ανάληψης μετρητών ανέρχονται σε 842.013,89 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι δύο λογαριασμοί στους οποίους ως δικαιούχος εμφανίζεται ο λογιστής μπλοκαρίστηκαν χαρακτηριζόμενοι από την ProBank ως “High Risk”.

Η παραπομπή σε δίκη του λογιστή

 

Κατά την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας ο λογιστής αρνήθηκε ότι υπεξαίρεσε χρήματα και απέδωσε το έλλειμμα που διαπιστώθηκε σε «αποτέλεσμα εσωτερικής κακής ή και κακόπιστης διαχείρισης και ατασθαλιών από μέλη της Μεγάλης Στοάς».

Ο λογιστής ανέφερε ακόμη ότι τον «στοχοποίησαν» για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους οι υπεύθυνοι και ότι «η αρχική του παραδοχή περί υπεξαίρεσης έγινε υπό πίεση και απειλές».

Οι ισχυρισμοί του λογιστή δεν έπεισαν.

Το Δικαστικό Συμβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο με βούλευμα που εξέδωσε αποφάσισε την παραπομπή του λογιστή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της υπεξαίρεσης υιοθετώντας πλήρως την εισαγγελική πρόταση.

Επίσης το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος της γραμματέως για το αδίκημα τη ηθικής αυτουργίας σε υπεξαίρεση.

Με το ίδιο βούλευμα έπαυσαν και οι διώξεις που είχαν ασκηθεί για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαίρεση και της υπεξαίρεσης σε 25 περίπου μέλη των διοικήσεων της Μεγάλης Στοάς.

Μάλιστα πολλά από τα πρόσωπα αυτά ήταν μεταξύ των όσων είχαν εντοπίσει τα ελλείμματα και είχαν παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη αλλά λόγω της θέσεως τους ως μέλη διοικήσεων θεωρήθηκε από τη Δικαιοσύνη ότι είχαν και τα ίδια ευθύνες.

Άλλωστε μετά την ανακάλυψη του ελλείμματος ξεκίνησε ένας εσωτερικός πόλεμος στην ελληνική μασονία με εκατέρωθεν μηνύσεις και καταγγελίες.

 

Πηγή

 

ΕΙΚΟΝΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ…

 

 

 

 

 

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΔΙΚΑ ΣΑΣ…

Προβολές : 1,007


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα