Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕΤΗ ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ...

27 Ιανουαρίου, 2023 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:353
Μοίρασέ το

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ: ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ

 

 

 

 

Ο Προτεσταντισμός, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ…

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΙΡΕΣΗ, ΠΟΥ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
Η πλειονότητα των ιερέων και κυρίως οι ηγεσίες της, είναι παραδομένες στον ΙΟΥΔΑΪΣΜΟ… ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΕΣ…
ΤΑ ΙΕΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΦΟΜΕΤ, ΕΚΑΝΑΝ ΤΕΛΕΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ…
ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΕΣ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ… ΑΛΛΑ ΜΗΔΕΝΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΖΕ…
ΔΙΑΙΡΕΣΑΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΣΕ ΑΙΡΕΣΕΙΣ… ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ, ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΕΣ κλπ.
Ας κρατήσουμε την ΟΡΘΟΔΟΞΗ πίστη μας ζωντανή… 
Θα είναι το απάγειο μας, στα πιο μεγάλα σκοτάδια που έρχονται…
Καλλιόπη Σουφλή
Γράφει ο Adam Gabbatt 
Καθώς οι ΗΠΑ προσαρμόζονται σε έναν ολοένα και πιο άθρησκο πληθυσμό, χιλιάδες εκκλησίες κλείνουν κάθε χρόνο – πιθανώς αυτό επιταχύνεται από τον Covid
Περίπου το ένα τέταρτο των νεαρών ενηλίκων που εγκατέλειψαν την εκκλησία δήλωσαν ότι διαφωνούν με τη στάση της εκκλησίας τους σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.
Οι ναοί κλείνουν με ταχείς ρυθμούς στις ΗΠΑ, λένε οι ερευνητές, καθώς οι εκκλησίες μειώνονται σε όλη τη χώρα και μια νεότερη γενιά Αμερικανών εγκαταλείπει εντελώς τον Χριστιανισμό – ακόμη και όταν η πίστη συνεχίζει να κυριαρχεί στην αμερικανική πολιτική.
Καθώς οι ΗΠΑ προσαρμόζονται σε έναν ολοένα και πιο μη θρησκευτικό πληθυσμό, χιλιάδες εκκλησίες κλείνουν κάθε χρόνο στη χώρα – ένας αριθμός που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχει επιταχυνθεί από την πανδημία Covid-19.
Η κατάσταση σημαίνει κάποιες δύσκολες αποφάσεις για τους ποιμένες, οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν πότε μια φθίνουσα εκκλησία δεν είναι πλέον βιώσιμη. Αλλά έχει επίσης δημιουργήσει μια αγορά άνθησης για όσους θέλουν να αγοράσουν εκκλησίες, με τους πρώην οίκους λατρείας να βρίσκουν τώρα νέα ζωή.
Περίπου 4.500 προτεσταντικές εκκλησίες έκλεισαν το 2019, το τελευταίο έτος που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, με περίπου 3.000 νέες εκκλησίες να ανοίγουν, σύμφωνα με τη Lifeway Research.
Ήταν η πρώτη φορά που ο αριθμός των εκκλησιών στις ΗΠΑ δεν είχε αυξηθεί από τότε που η ευαγγελική εταιρεία άρχισε να μελετά το θέμα. Με την πανδημία να επιταχύνει μια ευρύτερη τάση απομάκρυνσης των Αμερικανών από τον Χριστιανισμό, οι ερευνητές λένε ότι το κλείσιμο θα έχει επιταχυνθεί.
«Το κλείσιμο, έστω και για ένα προσωρινό χρονικό διάστημα, επηρέασε πολλές εκκλησίες. Οι άνθρωποι που σπάνε αυτή τη συνήθεια να παρευρίσκονται στην εκκλησία σημαίνει ότι πολλές εκκλησίες έπρεπε να εργαστούν σκληρά για να κάνουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν να παρευρεθούν ξανά», δήλωσε ο Scott McConnell, εκτελεστικός διευθυντής της Lifeway Research.
«Τα τελευταία τρία χρόνια, όλα τα σημάδια δείχνουν έναν συνεχή ρυθμό κλεισίματος πιθανώς παρόμοιο με το 2019 ή πιθανώς υψηλότερο, καθώς υπήρξε μια πραγματικά ταχεία αύξηση των Αμερικανών που λένε ότι δεν είναι θρησκευόμενοι».
Οι προτεστάντες πάστορες ανέφεραν ότι η τυπική προσέλευση στην εκκλησία είναι μόνο το 85% των επιπέδων πριν από την πανδημία, δήλωσε ο ΜακΚόνελ, ενώ έρευνα του Κέντρου Ερευνών για την Αμερικανική Ζωή και του Πανεπιστημίου του Σικάγο διαπίστωσε ότι την άνοιξη του 2022 το 67% των Αμερικανών ανέφεραν ότι πήγαιναν στην εκκλησία τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, σε σύγκριση με το 75% πριν από την πανδημία.
Αλλά ενώ ο Covid-19 μπορεί να έχει επιταχύνει την πτώση, υπάρχει μια ευρύτερη, μακροχρόνια τάση των ανθρώπων να απομακρύνονται από τη θρησκεία.
Το 2017 η Lifeway ερεύνησε νεαρούς ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 22 ετών που παρακολουθούσαν τακτικά την εκκλησία, για τουλάχιστον ένα χρόνο κατά τη διάρκεια του γυμνασίου. Η εταιρεία διαπίστωσε ότι επτά στους 10 είχαν σταματήσει να παρευρίσκονται τακτικά στην εκκλησία.
Η νεότερη γενιά απλά δεν αισθάνεται ότι γίνεται αποδεκτή σε ένα εκκλησιαστικό περιβάλλον ή ότι κάποιες από τις επιλογές της δεν γίνονται αποδεκτές. Σκοτ ΜακΚόνελ, Έρευνα Lifeway
Μερικοί από τους λόγους ήταν «υλικοτεχνικοί», είπε ο ΜακΚόνελ, καθώς οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν για το κολέγιο ή ξεκίνησαν δουλειές που καθιστούσαν δύσκολη την παρακολούθηση της εκκλησίας.
«Αλλά μερικές από τις άλλες απαντήσεις δεν είναι τόσο η εφοδιαστική. Μία από τις κορυφαίες απαντήσεις ήταν ότι τα μέλη της εκκλησίας φαίνεται να είναι επικριτικές ή υποκριτικές», είπε ο ΜακΚόνελ.
«Και έτσι η νεότερη γενιά απλά δεν αισθάνεται ότι γίνεται αποδεκτή σε ένα εκκλησιαστικό περιβάλλον ή ότι ορισμένες από τις επιλογές τους δεν γίνονται αποδεκτές από εκείνους στην εκκλησία».
Περίπου το ένα τέταρτο των νεαρών ενηλίκων που εγκατέλειψαν την εκκλησία δήλωσαν ότι διαφωνούν με τη στάση της εκκλησίας τους σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, είπε ο ΜακΚόνελ.
Μια μελέτη της Pew Research διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που αναγνωρίστηκαν ως Χριστιανοί ήταν 64% το 2020, με το 30% του πληθυσμού των ΗΠΑ να χαρακτηρίζεται ως «θρησκευτικά μη συνδεδεμένο». Περίπου το 6% των Αμερικανών ταυτίστηκε με τον Ιουδαϊσμό, το Ισλάμ, τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό.
«Από τη δεκαετία του 1990, μεγάλος αριθμός Αμερικανών εγκατέλειψαν τον Χριστιανισμό για να ενταχθούν στις αυξανόμενες τάξεις των ενηλίκων των ΗΠΑ που περιγράφουν τη θρησκευτική τους ταυτότητα ως άθεοι, αγνωστικιστές ή “τίποτα συγκεκριμένο”», έγραψε ο Pew.
«Αυτή η επιταχυνόμενη τάση αναδιαμορφώνει το θρησκευτικό τοπίο των ΗΠΑ».
Το 1972 το 92% των Αμερικανών δήλωσαν ότι ήταν Χριστιανοί, ανέφερε το Pew, αλλά μέχρι το 2070 ο αριθμός αυτός θα μειωθεί κάτω από το 50% – και ο αριθμός των «θρησκευτικά μη συνδεδεμένων» Αμερικανών – ή «κανένας» πιθανότατα θα ξεπεράσει εκείνους που ακολουθούν τον Χριστιανισμό.
Ο Stephen Bullivant, συγγραφέας του nonverts: Η δημιουργία της πρώην χριστιανικής Αμερικής και καθηγητής θεολογίας και κοινωνιολογίας της θρησκείας στο Πανεπιστήμιο st Mary’s, είπε ότι στον χριστιανικό κόσμο ήταν μια αλλαγή γενεών.
Ενώ οι παππούδες και οι γιαγιάδες μπορεί να ήταν τακτικοί εκκλησιαζόμενοι, τα παιδιά τους θα έλεγαν ότι πιστεύουν στον Θεό, αλλά δεν πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία. Μέχρι τη στιγμή που ήρθαν οι millennials, είχαν μικρή εμπειρία ή σχέση με την εκκλησία ή τη θρησκεία.
Στην καθολική εκκλησία, ειδικότερα, το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης μπορεί να έδιωξε ανθρώπους που είχαν μόνο μια αδύναμη σχέση με την πίστη.
«Το άλλο πράγμα είναι η πανδημία», είπε ο Bullivant.
«Πολλοί άνθρωποι που ήταν αδύναμα προσκολλημένοι, ξαφνικά έχουν μήνες να μην πάνε, σκέφτονται τότε: “Λοιπόν, δεν χρειάζεται πραγματικά να πάμε”, ή “Βρήκαμε κάτι άλλο να κάνουμε”, ή σκέφτονται: “Ήταν αρκετά δύσκολο να παρασύρουμε τα παιδιά τότε, θα έπρεπε πραγματικά να αρχίσουμε να πηγαίνουμε ξανά … την επόμενη εβδομάδα.'”
Ο Bullivant είπε ότι οι περισσότερες άλλες χώρες είδαν μια απομάκρυνση από τη θρησκεία νωρίτερα από τις ΗΠΑ, αλλά οι ΗΠΑ είχαν ιδιαίτερες συνθήκες που επιβράδυναν τα πράγματα.
«Ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, οι μηδαμινοί αυξάνονται πολύ νωρίτερα, τα απόνερα της δεκαετίας του 1960 η γενιά της έκρηξης των γεννήσεων, αυτού του είδους ο μεγάλος, αυξανόμενος διαχωρισμός του είδους της παραδοσιακής χριστιανικής ηθικής ηθικής», δήλωσε ο Bullivant.
«Αυτό που συμβαίνει στην Αμερική που νομίζω ότι μειώνει την άνοδο των μηδενών είναι ο ψυχρός πόλεμος. Επειδή στην Αμερική, σε αντίθεση με τη Βρετανία, υπάρχει ένα πολύ σαφές είδος «χριστιανικής Αμερικής» έναντι του άθεου κομμουνισμού, και το να είσαι μη θρησκευόμενος σημαίνει να είσαι αντιαμερικανός.
«Νομίζω ότι αυτό το μειώνει μέχρι να πάρεις τη γενιά των millennial για την οποία ο ψυχρός πόλεμος είναι απλώς μια αόριστη ανάμνηση από την πρώιμη παιδική τους ηλικία».
Όταν οι άνθρωποι φεύγουν, οι εκκλησίες λιγοστεύουν. Και όταν αυτό φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, οι εκκλησίες κλείνουν. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια πλημμύρα εκκλησιών διαθέσιμων προς πώληση και μια σειρά ευκαιριών για τα κάποτε ιερά κτίρια.
Ο Brian Dolehide, διευθύνων σύμβουλος της AD Advisors, μιας εταιρείας ακινήτων που ειδικεύεται στις πωλήσεις εκκλησιών, δήλωσε ότι τα τελευταία 10 χρόνια σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων. Συχνά οι εκκλησίες γίνονται κατοικίες ή γηροκομεία, ενώ μερικές από τις εκκλησίες αγοράζονται από άλλες εκκλησίες που θέλουν να επεκταθούν.
Αλλά η πώληση μιας εκκλησίας δεν είναι σαν την πώληση ενός σπιτιού ή μιας επιχείρησης. Συχνά οι πωλητές θέλουν έναν αγοραστή που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την εκκλησία για καλό σκοπό: Ο Dolehide είπε ότι είχε πουλήσει πρόσφατα μια εκκλησία στο Ελ Πάσο που τώρα χρησιμοποιείται ως στέγαση για πρόσφατους μετανάστες και ένα μοναστήρι στο Πίτσμπουργκ που θα χρησιμοποιηθεί ως προσιτή στέγαση.
«Η συναλλαγή που βασίζεται στην πίστη είναι τόσο διαφορετική από πολλές απόψεις από τη συναλλαγή κέρδους. Δεν επιδιώκουμε να επωφεληθούμε από τις συναλλαγές μας, αναζητούμε την καλύτερη χρήση που αντικατοπτρίζει τη χρήση των τελευταίων 50 ετών ή 100 ετών, αν είναι δυνατόν.
Τα κλεισίματα δεν κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλη τη χώρα.
Στο Τέξας, ο John Muzyka της Church Realty, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στις πωλήσεις εκκλησιών, είπε ότι υπήρχαν λιγότερες εκκλησίες προς πώληση από ό, τι σε οποιοδήποτε σημείο τα τελευταία 15 χρόνια.
Πιστεύει ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στην απάντηση του Τέξας στην πανδημία, όπου ο κυβερνήτης επέτρεψε στις εκκλησίες να ανοίξουν τον Μάιο του 2020, ακόμη και όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid ήταν εξαιρετικά υψηλός.
«Θα έλεγα ότι αν μια εκκλησία έμενε κλειστή για περισσότερο από ένα χρόνο, ήταν πραγματικά δύσκολο να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι. Όταν κλείσατε για τρεις μήνες, μπορέσατε να το ξεπεράσετε”, είπε ο Muzyka.
Πέρα από αυτό, το κλείσιμο οφείλεται συχνά στην αποτυχία προσαρμογής των εκκλησιών.
«Μια εκκλησία θα περάσει από έναν κύκλο ζωής. Κάποια στιγμή, ίσως το εκκλησίασμα γεράσει, ίσως σταματήσουν να φτάνουν σε νέες οικογένειες.
«Εάν η εκκλησία γερνάει και δεν προσεγγίζει τους νέους ή τα δημογραφικά αλλάζουν και δεν καταλαβαίνουν πώς να προσεγγίσουν το νέο δημογραφικό, αυτή η εκκλησία καταλήγει να κλείνει.
«Ναι, υπάρχουν οικονομικές πιέσεις που θα κλείσουν μια εκκλησία, αλλά πολλές φορές, είναι περισσότερο ότι δεν κατάλαβαν πώς να αλλάξουν όταν άλλαξε η κοινότητα ή δεν είχαν αρκετούς νέους για να συνεχίσουν το εκκλησίασμα για την επόμενη γενιά».

 

Πηγή

Προβολές : 353


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα