Πάτρα: Ο άγνωστος «πόλεμος» των ιατροδικαστών!

Πάτρα: Ο άγνωστος «πόλεμος» των ιατροδικαστών!

20 Απριλίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:372
Μοίρασέ το

 

 

Είναι ενδεικτικό ότι επιστήμονες οι οποίοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση και προχώρησαν σε άστοχες διαγνώσεις φέρονται στη συνέχεια να υπέπεσαν σε ακόμα μεγαλύτερο λάθος προσπαθώντας μέσω διαρροών να στρέψουν την έρευνα αλλά και την κοινή γνώμη σε άλλες «κατευθύνσεις…».

Η ιδιαίτερα μεγάλη ευχέρεια των ειδικών επιστημόνων να μιλούν δημοσίως (οι ίδιοι ή μέσω συνηγόρων τους) και να υπεραμύνονται των διαγνώσεών τους σε μια υπόθεση η οποία «μπάζει» από παντού και οι πανθομολογούμενες αστοχίες που στέρησαν τη δυνατότητα από ένα παιδί (π.χ. την Τζωρτζίνα) να βρίσκεται σήμερα στη ζωή έχουν προκαλέσει ήδη εκνευρισμό στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και στην ίδια την Ιατροδικαστική Υπηρεσία.

 

ΕΓΩΙΣΜΟΣ, πάνω στα δυο νεκρά παιδάκια, ρε;;;

Τσίπα συνείδησης δεν υπάρχει;;;

Ίχνος συνείδησης, δεν υπάρχει;;;

ΤΙΜΩΡΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ;;;

ΤΡΕΙΣ ΨΥΧΟΥΛΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ.

ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΩΘΕΙ.

ΤΑ ΑΣΤΟΧΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΑ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ, ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΑΚΙΑ.

ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ.

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. Το σχετικό βίντεο εδώ στο 53ο λεπτό.

 

 

 

Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ από την ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ της Κυριακής 17 Απριλίου 2022

Ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ των ειδικών επιστημόνων που εμπλέκονται στην υπόθεση της Πάτρας (και όχι μόνο) μαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή το θρίλερ με τους αιφνίδιους θανάτους των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη.

Χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, επιλεκτικές διαρροές σε δημοσιογράφους και κυρίως απόπειρα μετακύλισης ευθυνών προκειμένου να μην βληθεί ο κακώς εννοούμενος «επιστημονικός εγωισμός».

Είναι ενδεικτικό ότι επιστήμονες οι οποίοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση και προχώρησαν σε άστοχες διαγνώσεις φέρονται στη συνέχεια να υπέπεσαν σε ακόμα μεγαλύτερο λάθος προσπαθώντας μέσω διαρροών να στρέψουν την έρευνα αλλά και την κοινή γνώμη σε άλλες «κατευθύνσεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως ακόμη και στην περίπτωση της Μαλένας χορηγήθηκε κάποιο τοξικό «δηλητήριο» το οποίο, όμως, κάλλιστα θα μπορούσε να βρεθεί από τον τοξικολογικό έλεγχο ο οποίος έγινε!

Η ιδιαίτερα μεγάλη ευχέρεια των ειδικών επιστημόνων να μιλούν δημοσίως (οι ίδιοι ή μέσω συνηγόρων τους) και να υπεραμύνονται των διαγνώσεών τους σε μια υπόθεση η οποία «μπάζει» από παντού και οι πανθομολογούμενες αστοχίες που στέρησαν τη δυνατότητα από ένα παιδί (π.χ. την Τζωρτζίνα) να βρίσκεται σήμερα στη ζωή έχουν προκαλέσει ήδη εκνευρισμό στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και στην ίδια την Ιατροδικαστική Υπηρεσία.

Ιατροδικαστής νεκροψία

Λάθη

Είναι ενδεικτικό ότι στην περίπτωση της Μαλένας διαγνώσθηκε ως αιτία θανάτου η ηπατική ανεπάρκεια εξαιτίας της ιστολογικής εξέτασης που εντόπισε την κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων, ενώ παραγνωρίσθηκε ότι η ηπατική ανεπάρκεια είναι μια διάγνωση που απαιτεί ειδικά συμπτώματα όπως ασκίτη, ίκτερο, διαταραχές πήξης, εγκεφαλοπάθεια κ.τ.λ.

Περαιτέρω, διάφοροι ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να εκπροσωπούνται από δικηγόρους (!) ανέφεραν δημόσια ότι το δικό τους λάθος είναι η «μύγα» (εννοώντας προφανώς μικρό λάθος ή/και ασήμαντο) και δεν βλέπουμε τον ελέφαντα, δηλαδή, το «λάθος» όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι ίδιοι άλλης ιατροδικαστικής υπηρεσίας που ασχολήθηκε με την υπόθεση της Ίριδας! Με την ενέργειά τους αυτήν προσπαθούν να πείσουν το φιλοθέαμον κοινό ότι εκείνοι έκαναν το μικρότερο ή κάποιο αθώο λάθος.

Ερευνητές της υπόθεσης πάντως κρίνουν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην περίπτωση της Ίριδας η ιστολογική εξέταση που διενεργήθηκε κατέγραφε μια σαφή διάγνωση (απουσία – αγενεσία φλεβόκομβου), με την υποσημείωση μάλιστα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί αιτία θανάτου σε βρέφη και μικρά παιδιά! Επίσης, στη συγκεκριμένη ιατροδικαστική έκθεση (Ίριδας) δόθηκε διπλή αιτία θανάτου (σ.σ. και πνευμονικό οίδημα), κάτι το οποίο δείχνει τον προβληματισμό της ιατροδικαστού Αγγελικής Τσιόλα, η οποία φρόντισε στη συνέχεια να «αφυπνίσει» και τις Αρχές ότι κάτι περίεργο συμβαίνει.

Επανεξέταση

Πλέον οι δύο εκ των εμπειρότερων ιατροδικαστών της χώρας, Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλογρηάς, οι οποίοι ορίστηκαν από τους εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση (κ.κ. Ελευθεριάνο και Ανδρέου) ως μάρτυρες ειδικών γνώσεων στις υποθέσεις θανάτου της Μαλένας και της Ίριδας καλούνται να λύσουν τον γόρδιο δεσμό και κυρίως να περισώσουν το κύρος της επιστήμης το οποίο διασαλεύεται όχι τόσο από τα λάθη αλλά κυρίως από την εμμονή ορισμένων συναδέλφων του και την πεισματική άρνηση να κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια. Είναι προφανές ότι οι «επιστημονικοί σύμβουλοι» της εισαγγελικής Αρχής αναμένεται να δώσουν σαφή αιτία θανάτου και στα δύο περιστατικά χωρίς να φοβηθούν να συγκρουστούν με λάθη και παθογένειες του ίδιου του συστήματος. Η νέα ιατροδικαστική εκτίμηση των περιστατικών της Μαλένας που απεβίωσε τον Απρίλιο του 2019 και της Ίριδας τον Μάρτιο του έτος 2021, στην ουσία αφορά ανασκόπηση των περιστατικών. Δηλαδή, θα γίνουν οι ακόλουθες ενέργειες χωρίς να απαιτηθεί εκταφή και θα εκτιμήσουν τα εξής στοιχεία:

Ιατροδικαστής νεκροψία

Τα ευρήματα που έχουν καταγραφεί στις σχετικές ιατροδικαστικές εκθέσεις Νεκροψίας/Νεκροτομής.

Το φωτογραφικό υλικό που έχει ληφθεί κατά τις συγκεκριμένες ιατροδικαστικές πράξεις, προκειμένου να επαληθεύσουν ευρήματα ή/και να αναδείξουν νέα που δεν είχαν καταγραφεί στις σχετικές εκθέσεις (π.χ. το τραυματικό εύρημα στη Μαλένα στο μάγουλο, που παρέλειψε να καταγράψει η κ. Τσάκωνα).

Θα κρίνουν εάν απαιτηθεί επανεξέταση του βιολογικού υλικού (ιστοτεμάχια οργάνων και ιστών που διασώζονται). Τα ιστοτεμάχια της Μαλένας διασώζονται σε εργαστήριο της Αθήνας, Α΄ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και η επανεξέταση είναι εύκολη. Τα ιστοτεμάχια της Ίριδας φυλάσσονται στο Εργαστήριο των Ιωαννίνων και θα απαιτηθεί μεταφορά και πιθανώς και νέα επεξεργασία.

Ακολούθως θα συντάξουν έκθεση σχετικά με τα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου και θα απαντήσουν με αποδείξεις για το εάν οφείλεται σε εγκληματική πράξη και, εάν ναι, για το μέσο και το είδος του θανάτου, όπου τα στοιχεία δείχνουν ασφυξία με χρήση πανιού.

 

Το ακραίο σενάριο της εκταφής

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια τα οποία διακινούνται περί ενδεχόμενης εκταφής, οι εισαγγελικές Αρχές εμφανίζονται κατηγορηματικά αρνητικές.

Όπως χαρακτηριστικά λένε στην «Μ» ερευνητές της υπόθεσης, η εκταφή θα είχε αξία για τη διερεύνηση ενδεχόμενης δηλητηρίασης, ιδίως στην περίπτωση της Μαλένας, όπου όπως αναφέρεται υπάρχει κάποιο κοινό εύρημα με την Τζωρτζίνα στο ήπαρ (κενοτοπιώδης εκφύλιση).

Δηλαδή, θα μπορούσε να γίνει εκταφή για λήψη βιολογικού υλικού – υπολείμματα τριχών και εξέταση σε τοξικολογικό εργαστήριο. Παρά ταύτα οι τοξικολόγοι που διενήργησαν τους αρχικούς ελέγχους αναφέρουν ότι σε περίπτωση που είχε χρησιμοποιηθεί η κεταμίνη ή κάποιο άλλο «δηλητήριο» για φονικό όπλο κάτι τέτοιο, θα είχε εντοπισθεί και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

 

Πηγή

Προβολές : 372


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα