Πλήρωνε ΡΑΓΙΑ, τα εξωπραγματικά τιμολόγια της ΔΕΗ, για να χορεύουν οι νέοι “Μηλιώνηδες και Φλώροι”!

Πλήρωνε ΡΑΓΙΑ, τα εξωπραγματικά τιμολόγια της ΔΕΗ, για να χορεύουν οι νέοι “Μηλιώνηδες και Φλώροι”!

22 Φεβρουαρίου, 2022 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:461
Μοίρασέ το

 

 Volton και Volterra είναι στο “κόκκινο”. Εισπράττουν δεκάδες εκατομμύρια από τους καταναλωτές ρεύματος και δεν αποδίδουν ούτε ευρώ. Τα τηλεφωνήματα των υπουργών για να κάνει η ΡΑΕ τα “στραβά μάτια” και ο πόλεμος των μεγάλων εταιρειών για να κατασπαράξουν τις μικρές.

 

Στους μεγάλους προμηθευτές, βρίσκεται και ο Μυτιληναίος… ναι βρε, αυτός που οι κυβερνήσεις μας, του χάρισαν ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ… ΠΟΥ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ.

Στους μικρούς, ήταν οι Μηλιώνηδες και οι Φλώροι, που έκλεψαν ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΝ…

Τώρα, μας βγήκαν κι άλλοι “Μηλιώνηδες και Φλώροι”

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΡΑΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ.1. Από τα εκατομμύρια που έφαγαν οι Μηλιώνηδες και οι Φλώροι, ΠΟΣΑ ΕΔΩΣΑΝ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΙΞΟΥΝ ΣΤΑ ΜΑΛΑΚΑ;;;

 

Υ.Γ.2. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΔΕΗ; ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ.

 

Υ.Γ.3. Μια φορά ΡΑΓΙΑΣ… ΕΣ ΑΕΙ ΡΑΓΙΑΣ…

 

Του Άρη Σπίνου 
 

Τα χρέη εκατομμυρίων ευρώ έχουν χτυπήσει οροφή. Με τις οφειλές στην αγορά ενέργειας να αυξάνονται, ένα μπρα ντε φερ επιβίωσης εξελίσσεται μεταξύ ισχυρών και αδύναμων προμηθευτών στην αγορά.

Από τη μία πλευρά, οι μεγάλοι όμιλοι, αλλά και οι μικρότεροι που έχουν ισχυρούς επενδυτές, απαιτούν αυστηρή τήρηση των κανόνων για όλους και ζητούν από τη ΡΑΕ να μη δείχνει ελαστικότητα κατά περίπτωση.

Οι δε μικρότεροι, που είτε έχουν συσσωρεύσει οφειλές είτε εκτιμούν ότι θα τους προκύψουν στο άμεσο μέλλον, ζητούν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τις οφειλές τους στους Διαχειριστές, καθώς η ενεργειακή κρίση είναι σε εξέλιξη και οι υψηλές τιμές έχουν εξαντλήσει τη ρευστότητά τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν σε υψηλό επίπεδο οι πιέσεις προς τους προμηθευτές που έχουν οφειλές, για να βρουν λύσεις.

Οι εταιρείες Volton και Volterra έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, του edolio5 το μεγαλύτερο πρόβλημα και τους έχει ζητηθεί να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου.
Σημειώνεται ότι για τη Volterra οι τράπεζες αναζητούν αγοραστή και πραγματοποιούνται συζητήσεις με ενδιαφερόμενους, καθώς ο όμιλος στον οποίο ανήκει (ΑΒΑΞ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι διατεθειμένος να ενισχύσει κεφαλαιακά την εταιρεία.

Από την άλλη, η Volton δεν αποτελεί… ιδιαίτερα ελκυστικό στόχο εξαγοράς, αφού διαθέτει, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ζημιογόνο πελατολόγιο με συμβάσεις σε χαμηλότερες τιμές από τις τιμές χονδρεμπορικής με αποτέλεσμα να «μπαίνει μέσα».


Οι μικροί μη καθετοποιημένοι προμηθευτές αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, αφού χρειάζονται τεράστια κεφάλαια κίνησης για να αγοράζουν ενέργεια από τη χονδρεμπορική αγορά, χωρίς να έχουν τα οφέλη των καθετοποιημένων προμηθευτών που εξασφαλίζουν περιθώρια κέρδους από την παραγωγή.
Γι’ αυτό και ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη ΡΑΕ, να τους δοθεί δυνατότητα νέων διακανονισμών στην περίπτωση που έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους.

Μάλιστα, εκπρόσωπός τους δηλώνει χαρακτηριστικά: “Το κράτος έχει στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην ενεργειακή κρίση, η οποία βλέπουμε ότι δεν τελειώνει. Γιατί να μην κάνει το ίδιο και στην αγορά ενέργειας για τους αυτόνομους προμηθευτές ενέργειας που επίσης πλήττονται από το υψηλό κόστος ενέργειας”.

Αντίθετη άποψη έχουν όμως εκπρόσωποι των μεγάλων προμηθευτών ενέργειας, οι οποίοι θεωρούν ότι η συσσώρευση τόσο των οφειλών όσο και των διακανονισμών, δημιουργεί στρεβλώσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά.

“Εμείς για να αποπληρώνουμε τις οφειλές μας πληρώνουμε ένα κόστος σε δανεισμό, το οποίο το γλιτώνουν οι εταιρείες που επιλέγουν να συσσωρεύουν χρέη.

Η δυνατότητα που τους δίνεται να διακανονίζουν ή να μην πληρώνουν τις οφειλές τους, τους δημιουργεί μικρότερο κόστος και έτσι μπορούν και προσφέρουν χαμηλότερα τιμολόγια από τις συνεπείς εταιρείες, στεβλώνοντας τον ανταγωνισμό”, αναφέρουν. Ουσιαστικά, σημειώνουν, “οι οφειλές αποτελούν άτοκα δάνεια που αυθαίρετα κάποιοι παίρνουν από την αγορά”.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, η ΡΑΕ στέκεται απλώς παρατηρητής και σηκώνει το τηλέφωνο υπουργών που ο ένας ζητάει ευνοϊκή μεταχείρηση για την τάδε εταιρεία και ο άλλος για την δείνα. 

Οι Διαχειριστές στην τηλεδιάσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχαν σαφή και συγκρίσιμη εικόνα των οφειλών τους και για το λόγο αυτό η ΡΑΕ ζήτησε επιπλέον αναλυτικά στοιχεία.

Ειδικότερα, ζητήθηκε να καταγράψουν τις οφειλές ανά κατηγορία, ληξιπρόθεσμες, εγγυημένες και σε διακανονισμό και να πραγματοποιηθεί και επόμενη συνάντηση τις επόμενες μέρες.

 

Πηγή

Προβολές : 461


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα