Ποιοι είναι τελικά οι Χούτι και πόσο επηρεάζουν το παγκόσμιο εμπόριο

Ποιοι είναι τελικά οι Χούτι και πόσο επηρεάζουν το παγκόσμιο εμπόριο

12 Ιανουαρίου, 2024 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:517
Μοίρασέ το

Γιατί οι Χούτι επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ποιο κομμάτι της Υεμένης ελέγχουν.

Βομβαρδισμούς στόχων σε περιοχές της Υεμένης πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ως απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι κατά φορτηγών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι επιθέσεις των Χούτι -της ομάδας ανταρτών που υποστηρίζεται από το Ιράν και που ελέγχει μεγάλο μέρος της Υεμένης- ξεκίνησαν με αφορμή τον πόλεμο του Ισραήλ, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν την υποστήριξή τους στη Χαμάς.

xouti_iemeni_b8c09.jpg

Ποιοι είναι οι αντάρτες Χούτι

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Guardian και το BBC, οι Χούτι είναι μία ένοπλη ομάδα που πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της, Χουσεΐν Μπαντρεντίν αλ Χούθι και εκπροσωπεί το παρακλάδι της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας της Υεμένης, τους Ζαϊντί.

Οι Χούτι αποτελούνται από περίπου 20.000 μαχητές και δραστηριοποιούνται στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Υεμένης, ελέγχοντας μεγάλο κομμάτι της ακτογραμμής της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα.

xouti_iemeni_907b6.jpg

Επίσημα γνωστή ως Ανσάρ Αλλάχ (Παρτιζάνοι του Θεού), η ομάδα ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να καταπολεμήσει τη διαφθορά του τότε προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ.

Ο πρόεδρος Σάλεχ, με την υποστήριξη του στρατού της Σαουδικής Αραβίας, προσπάθησε να εξοντώσει τους αντάρτες Χούτι το 2003, αλλά εκείνοι τους απώθησαν και τους δύο. Η ομάδα αυτή βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2014 με την κυβέρνησης της Υεμένης, η οποία υποστηρίζεται από έναν συνασπισμό αραβικών χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

Μέχρι τις αρχές του 2022, ο πόλεμος είχε προκαλέσει περίπου 377.000 θανάτους και είχε εκτοπίσει τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι Χούτι δηλώνουν ότι αποτελούν μέρος του «άξονα αντίστασης» -μαζί με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και υπό την ηγεσία του Ιράν- ενάντια στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ευρύτερη Δύση.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο ηγέτης των Χούτι Αμπντούλ Μαλίκ Αλ Χούθι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ήταν «έτοιμες να κινηθούν κατά εκατοντάδες χιλιάδες για να ενωθούν με τον παλαιστινιακό λαό και να αντιμετωπίσουν τον εχθρό».

Ισχυρό πλήγμα στη ναυτιλία και το εμπόριο από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Ερυθρά Θάλασσα, ένα από τα πιο πυκνά ναυτιλιακά κανάλια στον κόσμο, βρίσκεται νότια της διώρυγας του Σουέζ, της πιο σημαντικής πλωτής οδού που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και την ανατολική Αφρική. Η Υεμένη βρίσκεται κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της θάλασσας, όπου συναντά τον κόλπο του Άντεν.

Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι Χούτι άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, τα περισσότερα από τα οποία αναχαιτίστηκαν από τα αντίμετρα των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε στις 19 Νοεμβρίου, όταν μαχητές χρησιμοποίησαν ένα ελικόπτερο για να καταλάβουν ένα πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων που ναυλώθηκε από ιαπωνική εταιρεία και συνδέεται με έναν Ισραηλινό επιχειρηματία. Μάλιστα, απήγαγαν και το πλήρωμα.

xouti_ploio_5cbe6.jpg

Ακολούθησαν πολλαπλές επιθέσεις σε πλοία, ως επί το πλείστον χωρίς επιτυχία.

Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων των Χούτι σε εμπορικά πλοία, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους αποφεύγοντας την Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που εκτοξεύει δραματικά το κόστος των μεταφορών.

xouti_emporio_d1cee.jpg

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρχής που διαχειρίζεται τη Διώρυγα του Σουέζ, Οσάμα Ράμπι, τα έσοδα έχουν μειωθεί κατά 40% από την αρχή του 2024 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Όπως, μάλιστα, ανέφερε ο ίδιος, η κίνηση των πλοίων μειώθηκε κατά 30% την περίοδο από την 1η ως την 11η Ιανουαρίου φέτος.

 

Έτσι, ορισμένες ναυτιλιακές (όπως η Mediterranean Shipping Company, η Maersk, η Hapag-Lloyd και η πετρελαϊκή εταιρεία BP) πλέον στέλνουν τα πλοία τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, περνώντας από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ενώ άλλες περιμένουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι χρόνοι και το κόστος των μεταφορών.

Η μεγάλη ανησυχία για τις επιθέσεις των Χούτι είναι ότι οι τιμές των καυσίμων θα αυξηθούν και οι αλυσίδες εφοδιασμού θα καταστραφούν. Σχεδόν το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία συνδέεται με τη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ και είναι η συντομότερη ναυτιλιακή διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

 

 

Πηγή



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 517


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα