Ποιος ήταν ο τρομερός “Πνιγάρης” της Κρήτης (Μια συγκλονιστική ιστορία, που δεν γνωρίζουμε με  την πένα του Ιστορικού Δημήτρη Μιχαλόπουλου)

Ποιος ήταν ο τρομερός “Πνιγάρης” της Κρήτης (Μια συγκλονιστική ιστορία, που δεν γνωρίζουμε με την πένα του Ιστορικού Δημήτρη Μιχαλόπουλου)

4 Ιανουαρίου, 2023 6 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:630
Μοίρασέ το

 

Δημήτρης Μιχαλόπουλος: “Υπάρχει κάτι πολύ περίεργο στην ιστορία αυτήν. Οι Οθωμανοί ηγεμόνες από πολύ νωρίς είχανε καταλάβει ότι η κληρονομική αριστοκρατία συνιστά το μεγαλύτερο εχθρό οποιασδήποτε μοναρχίας, ιδίως της απόλυτης. Έτσι, ταχύτατα ξερίζωσαν οποιαδήποτε μορφή κληρονομικής διαδοχής των ανώτερων και ανώτατων κρατικών αξιωμάτων.”

 

 

 

Μάλλον πρέπει να ξανακαθίσουμε στα μαθητικά θρανιά, και να μάθουμε την Ιστορία μας από την αρχή, γιατί μας την έμαθαν διαστρεβλωμένη …

Και είναι ευκαιρία, με το εξαιρετικό πόνημα του Ιστορικού, Ερευνητή και κορυφαίου στην εποχή μας συγγραφέα Δημήτρη Μιχαλόπουλου, να πληροφορηθούμε την Ιστορία που μας απέκρυψαν…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Ήτανε μια χρονιά όχι πολύ πριν από την Επανάσταση του 1821. Στον θρόνο των Οθωμανών είχε ανεβεί ο παδισάχ (σουλτάνος, όπως λέγεται στα ελληνικά) Μαχμούτ Β΄, ο οποίος, αναμετρώντας την πολιτιστική και τεχνολογική καθυστέρηση της αυτοκρατορίας του σε σχέση με τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, είχε πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε πλήρη εκσυγχρονισμό της επικράτειάς του. Και το πρώτο που έκανε ήτανε να στραφεί κατά των γενιτσάρων!

Η ιστορία αυτών των τελευταίων είναι γνωστή. Οι Χριστιανοί υπήκοοι του παδισάχ υποβάλλονταν σε ό,τι προσφυώς έχει αποκληθεί “φόρος αίματος”.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα, αξιωματούχοι της Υψηλής Πύλης περιέρχονταν τις υπό την άμεση κυριαρχία του ηγεμόνα τους χώρες, εξέταζαν τα παιδιά της κάθε χριστιανικής οικογένειας και, σε υποχρεωτική βάση, στρατολογούσαν τα ευσταλέστερα και περισσότερο έξυπνα από αυτά.

Έπειτα τα οδηγούσαν στην Κωνσταντινούπολη, τα κατηχούσαν συνοπτικώς στο θρήσκευμα του Ισλάμ, τούς έδιναν μουσουλμανικά ονόματα, τους μάθαιναν την τουρκική γλώσσα, την αραβική καλλιγραφία και τα υπέβαλλαν σε τραχύτατη στρατιωτική εκπαίδευση.

Μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω “μετάδοσης γνώσεων” και “εκμάθησης δεξιοτήτων”, τα ευφυέστερα από αυτά τα πρώην χριστιανόπουλα εντάσσονταν στο άμεσο περιβάλλον του παδισάχ και είχαν τη δυνατότητα να αναρριχηθούν στις κορυφαίες βαθμίδες της οθωμανικής κρατικής μηχανής. Τα υπόλοιπα συγκροτούσαν το περίφημο Τάγμα των Γενιτσάρων, οι λόχοι του οποίου, από εκατό άνδρες ο καθένας, επί αιώνες υπήρξαν οι περισσότερο αξιόμαχες μονάδες του οθωμανικού στρατεύματος.

 

Η συνέχεια του εξαιρετικού πονήματος του Ιστορικού, Ερευνητή και Συγγραφέα Δημήτρη Μιχαλόπουλου, η οποία θα σας εκπλήξει,  εδώ

 

Πηγή

Προβολές : 630


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα