Πολιτική κρίση Μ. Βρετανία – Τέλος εποχής για Johnson

Πολιτική κρίση Μ. Βρετανία – Τέλος εποχής για Johnson

7 Ιουλίου, 2022 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:223
Μοίρασέ το

 

Μένει πρωθυπουργός μέχρι να εκλεχθεί ο νέος αρχηγός των Τόρις

Είδατε πόσο τους παίζει όλους στα χέρια του ο Ρότσιλντ;;;

Πρωθυπουργοί περιορισμένου χρόνου…

Μόλις του κάνουν τις δουλειές που θέλει, τους αδειάζει σαν άδεια σακιά…

Και μην θεωρείτε πως αυτά γίνονται μόνο στην Αγγλία…

Συμβαίνουν σε κάθε χώρα που έχει … ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ…

Τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν και στην Ελλάδα…

Πρωθυπουργεύοντες μιας χρήσης, σαν τις σερβιέτες… και όλοι οι βολευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης του Ρότσιλντ είναι… και λένε ότι τους διατάσσει…

Ο Ρότσιλντ ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις και ο Ρότσιλντ ορίζει πότε θα γίνουν εκλογές…. ανάλογα με τα συμφέροντά του…

Αν δεν τα αντιληφθείτε αυτά, πάντα θα βλέπετε την επιφάνεια και ότι σας λένε οι τηλεοράσεις και οι εφημερίδες, όλες εξαγορασμένες από ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΟΤΣΙΛΝΤ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Υ.Γ. Ψυχοπαθής ο Μπόρις όπως και η δική μας η Κούλα, όπως όλοι οι ψυχοπαθείς που τοποθετεί ο Ρότσιλντ στις … αποικίες του…

Άγνωστη η επόμενη ημέρα – Πρόταση μομφής λένε πως θα καταθέσουν Εργατικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες

Την παραίτηση του από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια διαγγέλματος του ο Boris Johnson, ο οποίος ωστόσο επισήμανε πως θα συνεχίσει ως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έως ότου εκλεχθεί ο νέος αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος κάτι που το αργότερο πρέπει να έχει γίνει έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν και είναι προγραμματισμένο το συνέδριο των Συντηρηητικών.

«Είναι ξεκάθαρη πλέον η βούληση του Συντηρητικού κόμματος να υπάρξει νέος αρχηγός και άρα νέος πρωθυπουργός.
«Συμφώνησα με τον σερ Graham Brady… ότι η διαδικασία επιλογής αυτού του νέου ηγέτη πρέπει να ξεκινήσει τώρα» υπογράμμισε ο Johnson, αναφέροντας ότι θα συνεχίσει στο πρωθυπουργικό αξίωμα «μέχρι να υπάρξει νέος αρχηγός».

Όπως είπε, το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του νέου αρχηγού του κόμματος και του νέου πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εξέλιξη αυτή πάντως δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά για το ποια θα είναι η συνέχεια, καθώς η προοπτική του να παραμείνει ο Johnson στην πρωθυπουργία προκαλεί ενστάσεις στις τάξεις των Συντηρητικών, πολλοί εκ των οποίων αξιώνουν την άμεση αποχώρηση του και από το πρωθυπουργικό αξίωμα.


Μάλιστα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Εργατικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες διεμήνυσαν πως σε αυτήν την περίπτωση θα καταθέσουν πρόταση μομφής.


Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται αν μη τι άλλο για μια τεράστια αποτυχία του Boris Johnson, ο οποίος αν και κατάφερε μια τεράστια εκλογική νίκη το 2019, βρέθηκε ύστερα από περίπου 2,5 χρόνια να είναι πολιτικά έκθετος και ταπεινωμένος από μια σειρά σκανδάλων που δεν κατάφερε όχι μόνο να αποτρέψει αλλά και να διαχειριστεί.


Και κάπως έτσι σήμανε το τέλος εποχής για τον Βρετανό πολιτικό που κατάφερε να ολοκληρώσει το Brexit, το μεγαλύτερο πολιτικό εγχείρημα των τελευταίων δεκαετιών στη Μ. Βρετανία.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι η πρωθυπουργική θητεία του Johnson είναι μικρότερη ακόμα και από αυτής της προκατόχου του, της Theresa May, η οποία και αυτή – όπως και πολλοί άλλοι Βρετανοί πρωθυπουργοί τις τελευταίες δύο δεκαετίες – δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη θητεία της.


Θα στηρίξω όσο μπορώ το νέο αρχηγό

Πολιτική κρίση Μ. Βρετανία - Τέλος εποχής για Johnson - Μένει πρωθυπουργός μέχρι να εκλεχθεί ο νέος αρχηγός των Τόρις

Στο διάγγελμα του ο Johnson είπε ότι όλες τις τελευταίες ημέρες προσπάθησε να πείσει τους συναδέλφους του ότι θα ήταν αρκετά εκκεντρικό να αλλάξει η ηγεσία του κόμματος, όταν η κυβέρνηση έχει κάνει τόσα πολλά, όταν έχει τόσο ισχυρή εντολή και όταν το κόμμα προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις.


«Λυπάμαι που δεν τους έπεισα με τα επιχειρήματά μου.

Όμως όπως είδαμε, το ένστικτο της αγέλης είναι ισχυρό» υποστήριξε ο Johnson, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους Βρετανούς που ψήφισαν τους Συντηρητικούς στις τελευταίες εκλογές.

«Είμαι πάρα πολύ περήφανος για τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του Brexit, στη διευθέτηση των σχέσεών μας με την Ευρώπη, στην ανάκτηση της δύναμης αυτής της χώρας να κάνει τους δικούς της νόμους στο Κοινοβούλιο.

Διαχειριστήκαμε την πανδημία, κάνοντας τους ταχύτερους εμβολιασμούς στην Ευρώπη, είχαμε την ταχύτερη έξοδο από τα lockdown και τους τελευταίους μήνες ηγηθήκαμε στις προσπάθειες της Δύσης να αντισταθεί στην επιθετικότητα του Putin στην Ουκρανία» είπε ο Johnson, αναφέροντας πως θα στηρίξει το νέο ηγέτη του κόμματος όσο μπορεί.


«Και σε εσάς, τους Βρετανούς.

Ξέρω ότι θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα είναι ανακουφισμένοι και ίσως αρκετοί που θα απογοητεύτηκαν.
Θέλων να ξέρετε πόσο στενοχωρημένος είμαι που εγκαταλείπω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο» είπε ο Johnson.

 

Πρόταση μομφής από Εργατικούς και Φιλελεύθερους εάν δεν φύγει ο Johnson

Αποφασισμένοι να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του Boris Johnson εφόσον αυτός παραμείνει στην πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας δηλώνουν οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

«Το δικό του κόμμα συμπέρανε εντέλει ότι είναι ακατάλληλος για την πρωθυπουργία.

Αν δεν τον ξεφορτωθούν, τότε το Εργατικό (Κόμμα) θα επέμβει για το εθνικό συμφέρον και θα καταθέσει πρόταση μομφής διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον πρωθυπουργό να μένει αγκιστρωμένος για μήνες και μήνες» είπε ο Keith Starmer, ο επικεφαλής των Εργατικών.

Την πρόταση αυτή αναμένεται να στηρίξουν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.
Όπως είπε ο Ed Davey, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, το κόμμα του θα στηρίξει την πρόταση μομφής των Εργατικών, εάν ο Johnson δεν αποχωρήσει άμεσα από το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Σημειώνεται πως δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο τι έπεται, εφόσον η κυβέρνηση των Συντηρητικών χάσει την εμπιστοσύνη στη Βουλή.

 

Όρισε νέο υπουργικό

Παρά τις προθέσεις της αντιπολίτευσης και τις ενστάσεις των Συντηρητικών, ο Johnson όρισε νέο υπουργικό συμβούλιο μετά τις δεκάδες παραιτήσεις υπουργών, υφυπουργών και λοιπών στελεχών της κυβέρνησης του.

Νωρίτερα ο  Johnson είχε επικοινωνία και με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Μίνι ράλι ανακούφισης σε στερλίνα και FTSE 100 εν αναμονή της παραίτησης Johnson

 

Με κέρδη κινείται και σήμερα η στερλίνα λόγω των προσδοκιών ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson θα παραιτηθεί αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η λίρα σημείωσε άνοδο 0,35% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί στα 1,1971 δολ. περίπου, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο πάνω από 1%, εν αναμονή της παραίτησης Johnson.

Στις αγορές ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε στα 2,181%.

Και τα τρία αυτά στοιχεία δείχνουν ότι οι αγορές εκλαμβάνουν ως θετική εξέλιξη την παραίτηση Johnson, καθώς αποχωρούν όλο και περισσότερα μέλη από την κυβέρνησή του.

 

Ανακούφιση στις αγορές

 

Ο Roger Jones, επικεφαλής των μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου στη London and Capital, δήλωσε ότι υπάρχει «κάποια ανακούφιση» στις αγορές συναλλάγματος, επειδή φαινόταν ότι «η παραίτηση δεν θα αργήσει πολύ», ενώ ο Johnson δείχνει να μην θέλει να προκαλέσει πολιτικό αδιέξοδο.
Οι πρώτες παραιτήσεις ξεκίνησαν την Τρίτη 5/7, αλλά ο Johnson παρέμεινε στη θέση του, διορίζοντας αντικαταστάτες υπουργούς.

Ωστόσο, ακόμη και ορισμένοι από τους νέους διορισμένους του είπαν τώρα ότι πρέπει να φύγει.

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών Nadhim Zahawi είπε σε μια επιστολή «ξέρεις μέσα σου ποιο είναι το σωστό και πήγαινε τώρα».

Οι παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται ήδη τι θα σήμαινε για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μια παραίτηση.

«Εάν ο Johnson παραιτηθεί από πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αργότερα σήμερα, όπως αναφέρουν τώρα τα μέσα ενημέρωσης, τότε είναι πιθανό η δημοσιονομική πολιτική να είναι λίγο πιο χαλαρή και η νομισματική πολιτική να πρέπει να είναι λίγο πιο αυστηρή», δήλωσε ο Paul Dales, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Capital Economics.

 

Να φύγει τώρα – Να οριστεί ο Raab υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ωστόσο ενστάσεις διατυπώνονται ακόμα και για την παραμονή του Johnson στην πρωθυπουργία, καθώς πολλοί βουλευτές και υπουργοί των Συντηρητικών χαρακτηρίζουν τον Johnson επικίνδυνο.

Και για αυτό το λόγο ζητούν να αποχωρήσει άμεσα από την πρωθυπουργία και να οριστεί ο Dominic Raab ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο οποίος θα συντονίσει τους υπουργούς και το κυβερνητικό έργο.

Σε αναρτήσεις του στο twitter ο George Frimman, ο οποίος σήμερα υπέβαλε την παραίτηση του από την θέση του υπουργού Επιστήμης, είπε πως ο Johnson πρέπει να απολογηθεί στη Βασίλισσα Ελισάβετ και να ζητήσει τη συμβουλή της για τον ορισμό ενός υπηρεσιακού πρωθυπουργού.


Όπως λέει, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν και πάλι οι υπουργοί να επιστρέψουν στην εργασία τους, να εκλέξουν το νέο ηγέτη των Συντηρητικών και να προσπαθήσουν να επιδιορθώσουν τις ζημιές που έχουν γίνει και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη.


Την ίδια θέση συμμερίζονται και πολλοί υπουργοί και βουλευτές, οι οποίοι αναφέρουν πως πρέπει να οριστεί το συντομότερο δυνατό ένα νέο πρόσωπο, έτσι ώστε να συνεχίσει το έργο της η κυβέρνηση.

Cummings (Μ. Βρετανία): Διώξτε τώρα τον Johnson, διαφορετικά θα προκαλέσει σφαγή

 

Να διώξουν άμεσα τον Boris Johnson από το πρωθυπουργικό αξίωμα της Μ. Βρετανίας διαφορετικά θα προκαλέσει σφαγή κάλεσε τους Συντηρητικούς ο Dominic Cummings, πρώην σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού.
«Διώξτε τον σήμερα διαφορετικά θα προκαλέσει σφαγή.

Ακόμα και τώρα παίζει με τον χρόνο και θα προσπαθήσει να μείνει» αναφέρει ο Cummings, ο οποίος επισημαίνει πως ο Dominic Raab θα πρέπει έως σήμερα το απόγευμα να έχει οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός.


Starmer (Εργατικοί): Καλά νέα για την χώρα η παραίτηση του Johnson

Καλά νέα για την χώρα χαρακτήρισε ο Keir Starmer, ο ηγέτης των Εργατικών, την επικείμενη παραίτηση του Boris Johnson από την ηγεσία του κόμματος των Τόρις.

«Έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και καιρό.
Ήταν πάντα ακατάλληλος για τη θέση.
Ήταν υπεύθυνος για ψέματα, σκάνδαλα και απάτες.
Και όλοι εκείνοι που τον συγκάλυψαν, πρέπει να ντρέπονται.
Οι Συντηρητικοί έσπειραν το χάος στην χώρα κατά την χειρότερη εδώ και δεκαετίες περίοδο ακρίβειας.

Δεν χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην αρχηγία των Τόρις.
Χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή κυβέρνησης.
Θέλουμε μια νέα αρχή για τη Μ. Βρετανία» υποστήριξε ο Starmer.

 

Zahawi (ΥΠΟΙΚ Μ. Βρετανίας) σε Johnson: Κάνε το σωστό και φύγε τώρα…

 

Η απόφαση πάντως του Johnson ελήφθη ύστερα και από το άδειασμα από πολλούς πολιτικούς συμμάχους του, όπως ο Nadhim Zahawi.

Να κάνει το σωστό και να φύγει τώρα ζητά από τον πρωθυπουργό Boris Johnson, ο Nadhim Zahawi, ο οποίος μόλις πριν λίγα 24ωρα ορίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών.

Στην επιστολή του ο Zahawi υποστηρίζει πως η Μ. Βρετανία χρειάζεται όχι μόνο μια σταθερή κυβέρνηση, αλλά και μια κυβέρνηση που θα λειτουργεί με ενότητα.

Μάλιστα ο Zahawi, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του μετά τη παραίτηση του Rishi Sunak, υποστηρίζει ότι ξεκαθάρισε στον Johnson ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να φύγει με αξιοπρέπεια, κάτι που όπως λέει, δεν εισακούστηκε με αποτέλεσμα ο Johnson «να υποσκάπτει τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης».

Όπως λέει, κανείς δεν θα ξεχάσει την ολοκλήρωση του Brexit, την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και η στήριξη της Ουκρανίας.
«Αλλά η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που όχι μόνο θα είναι σταθερή, αλλά θα λειτουργεί με ενότητα.
Πρωθυπουργέ, ξέρεις ποιο είναι το σωστό και φύγε τώρα» αναφέρει ο Zahawi.

Wallace: Δεν μπορεί να μείνουν άδεια τα γραφεία του κράτους

Είχε προηγηθεί και η παρέμβαση του υπουργού Άμυνας, Ben Wallace, ο οποίος αφού είχε υποστηρίξει πως έχει υποχρέωση να κρατήσει τη χώρα ασφαλή και ότι δεν μπορεί να αφήσει «άδεια τα γραφεία του κράτους», όμως κάλεσε τους συναδέλφους του στο κόμμα να εξαναγκάσουν τον Johnson να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.
«Το κόμμα έχει ένα μηχανισμό για να αλλάζει ηγέτες και αυτός είναι ο μηχανισμός που συμβουλεύω τους συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν» ανέφερε ο Wallace.

 

Βροχή παραιτήσεων

Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από 50 υπουργοί και στελέχη παραιτήθηκαν τα τελευταία δύο 24ωρα ενώ μόνο σήμερα 7/7 έγινε γνωστό πως παραιτήθηκαν ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Brandon Lewis, η υφυπουργός Οικονομικών Helen Whately, o υπουργός Ασφάλειας Damian Hinds, ο υφυπουργός Συντάξεων, Guy Opperman, ο υφυπουργός Τεχνολογίας Chris Philip  και ο υπουργός Επιστήμης George Freeman.

Αλλά και όσοι είχαν παραμείνει στις θέσεις τους, ζητούσαν από τον Johnson να παραιτηθεί με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον Michael Gove, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό και αφού του ζήτησε να υποβάλλει την παραίτηση, αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση.

 

Πηγή

Προβολές : 223


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα