Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις... ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ, ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ

26 Ιουλίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

 

Δανέζικη «απόβαση» με αιολικά 652,65 MW στον Έβρο

Ηχηρό «παρών» από την European Wind Farms Greece ApS, με 19 νέες βεβαιώσεις παραγωγού για Αλεξανδρούπολη και Σουφλί- Ποιοι είναι οι Δανοί που ποντάρουν στην Ελλάδα

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Υ.Γ. Καταλάβατε τώρα, γιατί ΕΚΑΨΑΝ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ;;;

ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΝΕ ΤΗΝ ΛΕΣΒΟ, ΤΗ ΣΑΜΟ, ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ, ΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ;;; ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΝΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;;;

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΖΑ Η ΧΑΖΑΡΙΚΗ ΚΩΛΟ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ !!!

Μια δανέζικη «απόβαση» στον ακριτικό Έβρο σηματοδοτούν οι 19 νέες βεβαιώσεις παραγωγού που εξασφάλισε χθες η European Wind Farms Greece ApS, λαμβάνοντας το «πράσινο φως» της ΡΑΕ για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 652,65 MW.

Τα αιολικά πάρκα, σύμφωνα με τις άδειες, θα αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και ειδικότερα τα 14 σε διάφορα σημεία της Αλεξανδρούπολης και τα υπόλοιπα 5 στο Σουφλί.

Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας σχέδια, τα οποία ξεκινούν από 16,8 MW και κλιμακώνονται μέχρι τα 48,3 MW, όπου, για παράδειγμα, προβλέπεται η εγκατάσταση 14 ανεμογεννητριών με διάμετρο φτερωτής 117 μέτρα.

Συγκεκριμένα για την Αλεξανδρούπολη προορίζονται πέντε πάρκα των 42 MW, δύο των 33,6 MW, ένα των 29,4 MW, δύο των 25,2 MW, ένα των 21 MW και τρία των 16,8 MW. Αντίστοιχα, για διάφορα σημεία της περιοχής του Σουφλίου σχεδιάζονται δύο πάρκα των 48,3 MW, δύο των 44,85 MW και ένα των 37,95 MW.

Οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ τον περασμένο Φεβρουάριο και η διάρκεια ισχύος των βεβαιώσεων είναι για 25 έτη (μέχρι τις 15/7/2046).

Με παρουσία στην Ελλάδα

Η European Wind Farms Greece ApS δεν είναι νέος «παίκτης» στην Ελλάδα. Αντίθετα έχει παρουσία από το 2006, ωστόσο τώρα, όπως όλα δείχνουν, ποντάρει πολλά στη χώρα μας, λόγω της ραγδαία αναπτυσσόμενης αγοράς των ΑΠΕ.

Η European Wind Farms Greece ApS αποτελεί θυγατρικό βραχίονα της European Wind Farms A/S, η οποία με τη σειρά της ανήκει στον δανέζικο όμιλο European Energy A/S. Πρόκειται για έναν ισχυρό και ανερχόμενο όμιλο, που ξεκίνησε την πορεία του εγκαθιστώντας το πρώτο αιολικό πάρκο το 2004, ενώ το 2008 εισήλθε και στα έργα ηλιακής ενέργειας.

Φέτος η European Energy αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 2 GW εγκατεστημένης ισχύος σε αιολικά και ηλιακά έργα, ενώ αναπτύσσει και σημαντικό χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

«We are green energy»

Το κεντρικό σύνθημα του ομίλου είναι το, -σχετικά υπερφίαλο-, “We are green energy”, (ο κύκλος εργασιών του το 2020 διαμορφώθηκε σε 207 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σε 61,2 εκατ. ευρώ), το οποίο ωστόσο δείχνει την απόλυτη δέσμευσή του στο στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης. Κάτι που αποτυπώνεται και στο μήνυμα του προέδρου της European Energy.

«Έχουμε δει το μέλλον και μας αρέσει αυτό που βλέπουμε. Και καλούμε όλους, -πολιτικούς και επενδυτές, ακτιβιστές του κλίματος, τοπικές κοινότητες και εθνικές αρχές-, να συμμετάσχουν μαζί μας στο κοινό ταξίδι προς έναν κόσμο βασισμένο 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» αναφέρει ο Jens-Peter Zink.

Σε κάθε περίπτωση, ο δανέζικος όμιλος ανήκει στην κατηγορία των υπολογίσιμων παικτών, δραστηριοποιείται σε 16 χώρες, -από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Αυστραλία-, ενώ το πρώτο φετινό τρίμηνο είχε υπό κατασκευή έργα 946,5 MW και έτοιμα προς κατασκευή 761,7 MW, με το development pipeline να ξεπερνά τα 12 GW. Με αυτά τα δεδομένα και το μέγεθος που σκοπεύει να αναπτύξει στη χώρα μας είναι προφανές ότι αναδεικνύει την Ελλάδα στους κεντρικές αγορές-στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Τα ομόλογα του είναι εισηγμένα στον Nasdaq της Κοπεγχάγης ενώ έχει εκδώσει και πράσινα ομόλογα εισηγμένα στο Nasdaq’s sustainable exchange.

Η European Energy δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς, πάντα με επίκεντρο τις ΑΠΕ, και διαθέτει σημαντική παρουσία και εμπειρία εδώ και πέντε χρόνια στα PPAs, όπου έχει συνεργασίες με «βαριά ονόματα», όπως στα utility PPAs με τις Axpo, Energi Danmark, E-ON, RWE και στα corporate PPAs με τη Nissan, την Apple (για το data center της στη Δανία), και τη Google.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκτίμηση του επιτελείου της ότι το 2030 σε σχέση με το 2019 το κόστος επένδυσης θα έχει μειωθεί κατά 35% στα φωτοβολταϊκά, κατά 20% στα χερσαία αιολικά και κατά 55% στα υπεράκτια αιολικά, κάτι που ασφαλώς δείχνει και προς τα πού θα κινηθεί η αγορά.

Έτσι, (και αυτός) ο δανέζικος όμιλος αναμένεται να δηλώσει «παρών» και στην Ελλάδα, όταν θα ανοίξει ο δρόμος για τα επόμενα πεδία των ΑΠΕ.

 

Πηγή

Προβολές : 239


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα