Προβληματισμός για την «κυρία ΕΚΟΜΕ»

Προβληματισμός για την «κυρία ΕΚΟΜΕ»

19 Αυγούστου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:416
Μοίρασέ το

 

Η Λίνα Μενδώνη, μία από τις πιο αποτυχημένες υπουργούς Πολιτισμού, αναλαμβάνει τα ηνία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων

Αντί σχολίου, η παρακάτω εικόνα που εξηγεί … ποιός κρατάει ποιούς… και γιατί αυτό το μιαρό ανθελληνικο πρόσωπο είναι σ’ αυτή τη θέση με όλες τις κυβερνήσεις…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Μία από τις πιο αποτυχημένες υπουργούς Πολιτισμού που πέρασαν από τον θώκο του ΥΠΠΟ -όταν από αυτό έχουν παραγάγει σημαντικό έργο πνευματικοί άνθρωποι όπως η Μελίνα Μερκούρη και ο Θάνος Μικρούτσικος– είναι κατά γενική ομολογία η αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη.

Και αυτό το έχει αποδείξει με το πώς αντιμετώπισε τους καλλιτέχνες και τα επιδόματά τους στην πανδημία, τα οποία έλαβαν έπειτα από διαμαρτυρίες καταϊδρωμένοι, με τα πτυχία των ηθοποιών, που τα εξίσωσε με απολυτήρια λυκείου με ένα Προεδρικό Διάταγμα, με το… τσιμέντωμα της Ακρόπολης και με τα έργα και τις ημέρες του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο, τα οποία δεν γνώριζε. Μια υπουργός που έχει θητεύσει για χρόνια στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της χώρας και ελέγχει αρχαιολόγους και βυζαντινολόγους για να βάζουν πιο εύκολα την υπογραφή τους σε απαλλοτριώσεις αρχαιολογικών χώρων, όπως λένε οι εχθροί της.

Μια υπουργός, όπως διατείνονται οι πολιτιστικοί παράγοντες του τόπου, των ισχυρών, που δεν συμπαθεί τις τέχνες, γι’ αυτό και βλέπουμε φέτος αυτή την αισχρή κατάντια των πειραματικών παραστάσεων που καταπατούν την αρχαία τραγωδία και την αττική κωμωδία στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Σ’ εκείνη, λοιπόν, με ευλογίες της κυβέρνησης θα περάσει και το ανθηρό και ουσιαστικό ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων), χάρη στο οποίο αναβίωσε η ελληνική μυθοπλασία και είδαμε σειρές-σταθμούς στη μικρή οθόνη, όπως τις «Αγριες μέλισσες» που άλλαξαν την αισθητική και την ποιότητά της.

Στα χέρια της Λίνας Μενδώνη το ΕΚΟΜΕ, και εκτός από τις τέχνες θα αναστενάξει και η τηλεόραση, το τελευταίο καταφύγιο των ηθοποιών, σεναριογράφων, σκηνοθετών και -πόσο ακόμη- τεχνικών για επιβίωση και δημιουργία! Σε δύο πυλώνες θα στηριχτεί, λοιπόν, και φέτος η παραγωγή των ελληνικών σειρών. Η ιδιωτική τηλεόραση θα στηριχτεί στο ΕΚΟΜΕ, το οποίο, με την επιδότηση του 40%, επιτρέπει το γύρισμα σειρών εποχής υψηλού επίπεδου, και στην ΕΡΤ, που μέσα από το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ, το οποίο πληρώνουν κάθε μήνα τα νοικοκυριά, δίδονται λεφτά για τηλεοπτική παραγωγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση όσον αφορά το ΕΚΟΜΕ, με την προωθούμενη συγχώνευσή του με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, εγείρουν ερωτήματα, καθώς ένα κυρίως οικονομικό εργαλείο, υπό τον έλεγχο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα μετεξελιχθεί σε μηχανισμό πολιτιστικής προβολής, υπό τον έλεγχο του υπουργείου Πολιτισμού, της κυρίας Λίνας Μενδώνη και των γνωστών συμβούλων της.

Το σχέδιο της συγχώνευσης αναμένεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή και από τις διατάξεις του θα κριθεί η πορεία της ελληνικής τηλεοπτικής αγοράς.

Τη στιγμή που οι σταθμοί έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για την παραγωγή σειρών υψηλού επιπέδου, στηριζόμενοι στην κυβερνητική δέσμευση πως το ΕΚΟΜΕ θα συνεχίσει να επιδοτεί τα προγράμματα, η αλλαγή εξουσίας του ΕΚΟΜΕ προβληματίζει. Για παράδειγμα, «Η μάγισσα» του ΑΝΤ1, σε παραγωγή της J.K. Productions, αναμένεται να αγγίξει σε κόστος τα 12.000.000 ευρώ. Χωρίς την επιδότηση η σειρά δεν θα μπορούσε να γυριστεί και χωρίς την προοπτική της διάθεσής της στο εξωτερικό θα είναι δύσκολο να καλυφθεί το κόστος. Η Λίνα Μενδώνη ελπίζουμε να είναι «σπαθί» με τον ΑΝΤ1…

Να σημειωθεί ότι την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης, επί εποχής Κυριάκου Πιερρακάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις από το ΕΚΟΜΕ στις πληρωμές των έργων, που έφτασαν έως και τα τρία χρόνια, ενώ ακόμη και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις για την επιδότηση των τηλεοπτικών προγραμμάτων της τηλεοπτικής σεζόν που αρχίζει τον επόμενο μήνα.

Τι θα γίνει, λοιπόν, τώρα που το ΕΚΟΜΕ θα δοθεί στα χέρια της… σιδηράς κυρίας, που φαίνεται να έχει καλές σχέσεις με όλες τις κυβερνήσεις σαν να τις «κρατάει» από κάπου;

 

 

Πηγή

Προβολές : 416


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα