“Προγραμματιζόμενο ψηφιακό νόμισμα” : Το επόμενο στάδιο της νέας κανονικότητας; (Βίντεο – Ελληνικοί υπότιτλοι)

22 Μαρτίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:427
Μοίρασέ το

Ο πόλεμος κατά των μετρητών έχει φτάσει στο τέλος του – το χρήμα αντικαθίσταται από κουπόνια που υπόκεινται σε πλήρη κρατικό έλεγχο.

Μετατρέπουν τα χρήματα των άλλων ανθρώπων σε “έκφραση της ευθύνης τους”, και έτσι θεωρούν ότι είναι σωστό να τα ελέγχουν.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον όπου οι άνθρωποι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ.

 

 

 

 

Και η πλειοψηφία των αφελών, συνεχίζει να έχει τα χρήματά της στις τράπεζες, να πληρώνει τους δυσβάσταχτους φόρους και τις παρανοϊκές αυξήσεις του ρεύματος.

Όταν θα ξυπνήσει και δεν θα κατέχει τίποτα, θα είναι αργά…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

 

Ο πόλεμος κατά των μετρητών έχει φτάσει στο τέλος του – το χρήμα αντικαθίσταται από κουπόνια που υπόκεινται σε πλήρη κρατικό έλεγχο.

Βασιζόμενες στο μοντέλο του bitcoin, οι κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν να παράγουν τα δικά τους “ψηφιακά νομίσματα”. Αφαιρώντας κάθε εναπομείνασα ιδιωτικότητα, παρέχοντας πλήρη έλεγχο σε κάθε συναλλαγή, περιορίζοντας ακόμη και το σε τι επιτρέπεται στους απλούς ανθρώπους να ξοδεύουν τα χρήματά τους.

Από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκαν το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, που πωλούνταν ως ένα ανεξάρτητο και εναλλακτικό μέσο ανταλλαγής εκτός του χρηματοπιστωτικού status quo, ήταν θέμα χρόνου να απορροφηθεί, να τροποποιηθεί και να επανατοποθετηθεί η νέα εναλλακτική λύση στην υπηρεσία του κράτους.

Εισάγονται τα “Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικών Τραπεζών” – η απάντηση των κυρίαρχων τραπεζών δλδ. στο αφεντικό τους την International Settlement Bank – BIS , στο bitcoin.

Για όσους δεν τα έχουν ακούσει ποτέ, τα “Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικών Τραπεζών” (Central Bank Digital Currencies, CBDC) είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται, ψηφιοποιημένες εκδόσεις της λίρας/του δολαρίου/του ευρώ κ.λπ. που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες.

Όπως το bitcoin (και άλλα κρυπτογραφικά), το CBDC θα είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακό, προωθώντας έτσι τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά των μετρητών. Ωστόσο, σε αντίθεση με την κρυπτογράφηση, δεν θα έχει κρυπτογράφηση που θα διατηρεί την ανωνυμία. Στην πραγματικότητα, θα ήταν το εντελώς αντίθετο, τερματίζοντας ενδεχομένως την ίδια την ιδέα της χρηματοοικονομικής ιδιωτικότητας.

Τώρα, μπορεί να μην έχετε ακούσει πολλά για τα σχέδια του CBDC, χαμένα όπως είναι στο κουβάρι της συνεχιζόμενης “πανδημίας”, αλλά η εκστρατεία είναι εκεί, που σέρνεται στις πίσω σελίδες εδώ και μήνες. Υπάρχουν ιστορίες σχετικά με αυτήν τόσο από το Reuters όσο και από τους Financial Times μόλις σήμερα. Είναι μια μακρά, αργή απάτη, αλλά παρ’ όλα αυτά μια απάτη.

Οι χώρες στις οποίες η ιδέα προχώρησε περισσότερο είναι η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Κινεζικό Ψηφιακό Γουάν βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 και υπόκειται σε συνεχείς και εκτεταμένες δοκιμές. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει φτάσει ακόμη κοντά σε αυτό το στάδιο, αλλά ο καγκελάριος Rishi Sunak προωθεί έντονα μια ψηφιακή λίρα που ο Τύπος αποκαλεί “Britcoin”.

Άλλες χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική και η Μαλαισία, δεν απέχουν πολύ.

Οι ΗΠΑ ερευνούν επίσης την ιδέα, με τον Jerome Powell, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), να ανακοινώνει τη δημοσίευση λεπτομερούς έκθεσης για το “ψηφιακό δολάριο” στο εγγύς μέλλον.

Οι προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αυτά τα CBDCs θα πρέπει να είναι αρκετές για να εγείρουν κόκκινες σημαίες ακόμη και στα πιο εύπιστα μυαλά.

Στους περισσότερους ανθρώπους δεν θα άρεσε η ιδέα ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί “όλες τις δαπάνες σε πραγματικό χρόνο”, αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο.

Μακράν η πιο επικίνδυνη ιδέα είναι ότι οποιοδήποτε μελλοντικό ψηφιακό νόμισμα θα πρέπει να είναι “προγραμματιζόμενο”. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που εκδίδουν τα χρήματα θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τον τρόπο που ξοδεύονται.

Αυτό δεν είναι μια ερμηνεία ή μια “θεωρία συνωμοσίας”, απλά ακούστε τον Agustin Carstens, επικεφαλής της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμού (BIS), που μίλησε νωρίτερα φέτος:


Δείτε το βίντεο ε δ ώ με ελληνικούς υπότιτλους

Εδώ είναι το απόσπασμα ξανά, με κάποια έμφαση που έχει προστεθεί:

…το οποίο σας λέει όχι μόνο ότι θέλουν και επιδιώκουν αυτή την εξουσία, αλλά και πώς το δικαιολογούν στον εαυτό τους. Μετατρέπουν τα χρήματα των άλλων ανθρώπων σε “έκφραση της ευθύνης τους”, και έτσι θεωρούν ότι είναι σωστό να τα ελέγχουν.

Ένα άρθρο στην Telegraph, τον Ιούνιο, ήταν εξίσου ειλικρινές [η υπογράμμιση δική μας]:

Το άρθρο συνεχίζει με τα λόγια του Tom Mutton, διευθυντή της BoE:

Οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες να διασφαλίζουν ότι τα χρήματα που εκδίδουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για “λογικά” πράγματα και όχι για “κοινωνικά επιβλαβείς” τρόπους; Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να δει κανείς πώς ακριβώς θα μπορούσε να εξελιχθεί αυτό το σύστημα και να αναδιαμορφώσει την κοινωνία σε έναν πραγματικά δυστοπικό εφιάλτη.

Στην Κίνα η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει, με μια χαρακτηριστική έλλειψη λεπτότητας. Καθώς προχωρούν προς την κυκλοφορία του ψηφιακού τους νομίσματος, απαγορεύουν όλα τα κρυπτονομίσματα για να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό και είναι ήδη γνωστό ότι το ψηφιακό γουάν θα είναι προγραμματιζόμενο.

Η προσέγγιση της Δύσης θα είναι πιθανώς λιγότερο άμεση, αλλά όχι λιγότερο ελεγχόμενη γι’ αυτό.

Το Britcoin πιθανότατα θα είναι προγραμματιζόμενο μόνο σε “ειδικές περιπτώσεις”. Ξεκινώντας, όπως λέει η Telegraph, με τις κρατικές παροχές. Θα επισημανθεί ότι θα ξοδεύονται μόνο σε “βασικά αγαθά”. (Φυσικά, αν τεθεί σε εφαρμογή το Καθολικό Βασικό Εισόδημα (Universal Basic Income), τότε είναι πιθανό η πλειοψηφία των ανθρώπων να καταλήξει σε “κρατικές παροχές”).

Δεν είναι επίσης δύσκολο να δούμε τα προγραμματιζόμενα χρήματα να τροφοδοτούν την αφήγηση περί “προστασίας του ΕΣΥ”, όπου οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται να ξοδεύουν κρατικά χρήματα για ζάχαρη, τσιγάρα ή αλκοόλ. Ή οι άνθρωποι που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για όργανα ή διαγιγνώσκονται με συγκεκριμένες παθήσεις, να ελέγχονται οι μισθοί και οι δαπάνες τους.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η φύση της βρετανικής τυραννίας είναι να είναι ανεπίσημη. Έτσι, η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει μια μεγάλη επίδειξη αποποίησης της δικής της εξουσίας να προγραμματίζει τα χρήματα, κάνοντας έτσι θετική αντίθεση με την Κίνα… αλλά εκείνη τη στιγμή δεν θα λάβει κανένα μέτρο για να εμποδίσει τις μεγάλες εταιρείες να “προγραμματίζουν” τους μισθούς που εκδίδουν.

Έτσι, ενώ το κράτος ελέγχει το ψηφιακό γουάν στην Κίνα, η ψηφιακή λίρα θα υπόκειται σε εταιρικό έλεγχο και θα χρησιμοποιείται για την επιβολή της σιωπηρής σύμπραξης κράτους-εταιρειών που ορίζει τον πραγματικό φασισμό.

Πιθανότατα θα ξεκινήσει με μικρούς, προβλέψιμους τρόπους που αποσκοπούν στον “περιορισμό του ανταγωνισμού”. Η McDonald’s, για παράδειγμα, θα καταστήσει αδύνατο να ξοδέψουν τους μισθούς τους στα Burger King, και το αντίστροφο. Η Coke και η Pepsi. Starbucks και Costa. Καταλάβατε την ιδέα.

Γίναμε μάρτυρες της ανόδου της κουλτούρας της ακύρωσης, της καλλιεργημένης εποχής της πολιτικής της ταυτότητας και της σηματοδότησης των αρετών. Λοιπόν, φανταστείτε πώς το προγραμματιζόμενο νόμισμα ταιριάζει σε αυτό. Οι εταιρείες θα μπορούσαν να δεσμευτούν για την “καταπολέμηση του μίσους” και να σταματήσουν τους υπαλλήλους τους από το να δωρίζουν χρήματα σε πολιτικά κόμματα, θρησκευτικές ομάδες, φιλανθρωπικά ιδρύματα ή άτομα που βρίσκονται στη μαύρη λίστα.

Στην εποχή του Covid είδαμε πώς οι συγγραφείς/ηθοποιοί/τραγουδιστές που ξεφεύγουν από τη γραμμή υπόκεινται σε δηλητηριώδες κυνήγι μαγισσών, αλλά φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι εταιρείες θα μπορούσαν να “αποκηρύσσουν όσους διαδίδουν παραπληροφόρηση”, καθιστώντας αδύνατο να ξοδεύουν τους μισθούς που εκδίδουν για έργα τέχνης/ταινίες/μουσική/βιβλία από ειλικρινείς επικριτές της κυβέρνησης.

Ίσως οι εταιρείες να το κάνουν έτσι ώστε οι εργαζόμενοι που δεν είναι εμβολιασμένοι να έχουν περισσότερους περιορισμούς στους μισθούς τους από ό,τι οι εμβολιασμένοι. Ίσως ένας μη εμβολιασμένος μισθός να μην μπορεί να δαπανηθεί σε κινηματογράφους ή νυχτερινά κέντρα, για να “σταματήσει η εξάπλωση του ιού”.

Ο John Cunliffe, αναπληρωτής διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε στην Telegraph:

Έτσι, ίσως οι εργοδότες καταργήσουν εντελώς την επιλογή και καταστήσουν ένα αρνητικό τεστ ή/και ένα αναμνηστικό εμβόλιο απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκλειδώσετε τους μισθούς σας. Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλα τα είδη συμπεριφορών που κινούνται προς τα εμπρός.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον όπου οι άνθρωποι “δεν έχουν τίποτα και είναι ευτυχισμένοι”, συνδυάστε το με έναν παρατεταμένο πόλεμο κατά της ιδιοκατοίκησης, και μπορείτε να δείτε τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις να εκδίδουν χρήματα που μπορούν να δαπανηθούν για ενοίκιο, αλλά όχι για υποθήκη.9

Φανταστείτε τώρα το εκκολαπτόμενο “Πράσινη Νέα Συμφωνία” (Green New Deal). Σκληρά όρια στο πόσα χρήματα μπορείτε να ξοδέψετε σε βενζίνη, πλαστικό ή κρέας.

Μόνο Χ δολάρια για πτήσεις το χρόνο. Μόνο Y λίρες για μοσχαρίσιο κρέας. Όλα για το καλό του πλανήτη.

Το χρήμα θα μετατραπεί από έκφραση ανεξαρτησίας σε ένα σύστημα κουπονιών που θα λειτουργεί εντελώς ανάλογα με τις ορέξεις των εταιρικών μονολιθίων.

Όλα αυτά θα ακούγονταν σαν αχαλίνωτη παράνοια μόλις πριν από δύο χρόνια, αλλά θα σας εξέπληττε ειλικρινά αν βλέπατε αυτή την πρόταση στον Guardian, αυτές τις μέρες;

Ένα προγραμματιζόμενο ψηφιακό νόμισμα θα είχε, κωδικοποιημένα μέσα του, τη δυνατότητα να ελέγχει ολόκληρη την κοινωνία μας. Και απ’ ό,τι φαίνεται, προς τα εκεί κατευθύνεται η Νέα Κανονικότητα.

——————

Δικτυογραφία :

“Programmable Digital Currency”: The next stage of the new normal? – OffGuardian

https://off-guardian.org/2021/10/01/programmable-digital-currency-the-next-stage-of-the-new-normal/

 

Πηγή και μετάφραση ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ

Προβολές : 427


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα