Προετοιμαστείτε για μαζική καταστροφή πλούτου λόγω Fed

Προετοιμαστείτε για μαζική καταστροφή πλούτου λόγω Fed

26 Αυγούστου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:495
Μοίρασέ το

 

Bridgewater: Πτώση 25%-30% σε μετοχές και ομόλογα

Σε ποιούς ανήκει η FED;;;
ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ…
ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΤΗ…
ΤΙΝΑΞΤΕ ΤΗ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ… ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ…
Καλλιόπη Σουφλή
Όπως επισημαίνει ο συν-διευθυντής επενδύσεων της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας, Greg Jensen, ειδικά οι μετοχές θα τύχουν σημαντικής πτώσης για να ευθυγραμμιστούν με την πραγματική οικονομία…

Πτώση 25%-30% βλέπει σε μετοχές και ομόλογα ο CIO του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο Bridgewater, Greg Jensen.

Όπως επισημαίνει ο συν-διευθυντής επενδύσεων της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας, ειδικά οι μετοχές θα τύχουν σημαντικής πτώσης για να ευθυγραμμιστούν με την πραγματική οικονομία.

«Συνολικά, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα μειωθούν από 25% ως 30%,» είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προσθέτοντας πως ότι η ποσοτική σύσφιξη και οι αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve θα μειώσουν τόσο τον πληθωρισμό όσο και την οικονομική ανάπτυξη – «αν και ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επίπονος και επίμονος»

Η Fed αντιμετωπίζει ένα «σκληρό δίλημμα», προειδοποιεί ο Greg Jensen, σημειώνοντας ότι οι Αμερικανοί policy makers θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι η οικονομία επιβραδύνεται.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε «υψηλότερα επιτόκια σε όλη την καμπύλη και οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων θα μειώνονται γενικά».

«Eύλογα, αυτό είναι bearish» σημειώνει ο Jensen, συμπληρώνοντας πως πολλοί υποστηρίζουν ότι η Fed πρέπει να σφίξει περισσότερο την πολιτική της, ωστόσο «οι αγορές αυτό δεν το αντικατοπτρίζουν.

Οι συνθήκες της αγοράς αντανακλούν πληθωρισμό που υποχωρεί αρκετά αργά προς τον στόχο της Fed τους επόμενους 18-24 μήνες, [καθώς και τις προσδοκίες ότι αυτή η πτώση] θα συμβεί σε μια σχετικά σταθερή οικονομία».
Ως παράδειγμα αυτής της αυταπάτης, ο Jensen σημειώνει «οι προσδοκίες για τα κέρδη του χρηματιστηρίου κατά την επόμενη δεκαετία δεν έχουν μειωθεί καθόλου φέτος, παρά την πτώση στην αγορά μετοχών…».

Αυτό σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξει εξάντληση της ρευστότητας στο πλαίσιο της ποσοτικής σύσφιξης

«Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλα τα περιουσιακά στοιχεία».

Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη:

 

Mαζική καταστροφή πλούτου

Υπενθυμίζεται πως σε ενημερωτικό της σημείωμα η Bridgewater προειδοποιούσε τους επενδυτές λέγοντας πως αναμένεται μαζική καταστροφή πλούτου…

Όπως επεσήμαινε, πολλά μπορούν να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια, αλλά η ιστορία μας δείχνει ότι μια δεκαετία πληθωρισμού θα είναι πολύ κακή για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

Οι πολιτικές νομισματικής επέκτασης διοχέτευσαν τεράστια ποσότητα χρημάτων και πιστώσεων στις οικονομίες, οδηγώντας σε αυτοενισχυόμενη υψηλή ονομαστική ανάπτυξη, αυτοενισχυόμενο πληθωρισμό και, μοιραία, στην προεξόφληση εκ μέρους της αγοράς μιας ταχείας σύσφιξης, αναφέρει η Bridgewater, προσθέτοντας πως είμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια της εν λόγω μετάβασης.

Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από το πώς οι κεντρικοί τραπεζίτες θα κινηθούν, επομένως δεν πρέπει κανείς να είναι σταθερά προσηλωμένος στο ένα ή το άλλο σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν τα πράγματα, οι πιθανότητες ευνοούν ένα στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια.

Update from CIO Q2_01.png

Πληθωρισμός…

Οι πολιτικές χαλάρωσης ήταν πολύ επιτυχημένες, αφού κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να τονώσουν το επίπεδο ονομαστικής ζήτησης και να κάνουν τις αγορές να ανακάμψουν.

Όμως, αυτή η τόνωση κράτησε πάρα πολύ καιρό – η αντισταθμιστική νομισματική σύσφιξη ήλθε πολύ αργά, με αποτέλεσμα αυτό που έχουμε τώρα, έναν ακραίο νομισματικό πληθωρισμό, που, για να τεθεί υπό έλεγχο, δηλαδή το προεξοφλητικό επιτόκιο να αγγίξει το 2,5%, θα απαιτηθούν αρκετά επιθετική νομισματική αυστηροποίηση και διαρκή αποδυνάμωση της απασχόλησης.

Σε αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον, οι κεντρικές τράπεζες, διχασμένες μεταξύ πληθωρισμού και ύφεσης, κάνουν συνεχώς «μπρος και πίσω» βήματα, προσπαθώντας να αποφύγουν τόσο μια απαράδεκτα βαθιά οικονομική συρρίκνωση όσο και έναν απαράδεκτα υψηλό ρυθμό πληθωρισμού, με αποκορύφωμα μια μακρά περίοδο υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού και πολύ χαμηλής ανάπτυξης, δηλ. στασιμοπληθωρισμό.

Update from CIO Q2_06.png

Tι «βλέπουν» οι αγορές

Οι αγορές προεξοφλούν ένα πολύ διαφορετικό σενάριο (αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων λίγο πάνω από 3%, σε συνδυασμό με QT, δηλαδή ποσοτική συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed, κατά 400 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αυτό, λένε, θα είναι αρκετό για να μειώσει τον πληθωρισμό σε 2,5%, με σταθερή ανάπτυξη και χωρίς πτώση στα κέρδη.

Από εκεί και πέρα, προεξοφλούν ότι η επίτευξη αυτών των στόχων θα επέτρεπε μια επακόλουθη πτώση των επιτοκίων κατά 1% από τα υψηλά του.

Οι αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων καθορίζονται από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι συνθήκες σε σχέση με το τι προεξοφλείται, σημειώνει η Bridgewater, που συμπληρώνει:

Σήμερα, οι δείκτες υποδηλώνουν σημαντική αποδυνάμωση της πραγματικής ανάπτυξης και ένα επίμονα υψηλό επίπεδο πληθωρισμού.

«Συνδυάζοντας αυτό το δεδομένο με ό,τι έχει προεξοφληθεί, η διαφορά μεταξύ αυτού που είναι πιθανό να συμβεί βραχυπρόθεσμα και αυτού που έχει προεξοφληθεί, εξάγουμε το συμπέρασμα πως πρέπει να κάνουμε λόγο για το ισχυρότερο βραχυπρόθεσμο στασιμοπληθωριστικό σήμα των τελευταίων 100 ετών.

Συνεπώς, ένας δεύτερος κύκλος σύσφιξης δεν αποκλείεται, φέρνοντας την πλέον μαζική καταστροφή πλούτου.

Με άλλα λόγια, αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ αυτού που προεξοφλείται και αυτού που είναι πιθανό να συμβεί αποτελεί σημαντικό διαρκή κίνδυνο για τα περιουσιακά στοιχεία.

Και, βέβαια, οι μετοχές είναι τα assets με τη χειρότερη απόδοση σε στασιμοπληθωριστικές περιόδους

Επισημαίνεται πως, εάν ο στασιμοπληθωρισμός συνοδεύεται από σύσφιξη, που ωθεί ανοδικά τα ασφάλιστρα κινδύνου και τα προεξοφλητικά επιτόκια, οι επιπτώσεις είναι πολύ χειρότερες, δεδομένου ότι το παράλληλο QT θα προκαλέσει μια τεράστια τρύπα ρευστότητας».

 

Πηγή

Προβολές : 495


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα