Προσοχή ακατάλληλο για ανηλίκους. Η ανάγνωση γίνεται με δική σας ευθύνη. Το κείμενο περιέχει περιγραφές σκηνών βίας 

Προσοχή ακατάλληλο για ανηλίκους. Η ανάγνωση γίνεται με δική σας ευθύνη. Το κείμενο περιέχει περιγραφές σκηνών βίας 

25 Νοεμβρίου, 2022 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:997
Μοίρασέ το

 

 

Πώς μια αιματηρή μαφιόζικη λατρεία αναπτύχθηκε από μια αφρικανική φοιτητική αδελφότητα

 

> Πώς μια αιματηρή μαφιόζικη λατρεία αναπτύχθηκε από μια αφρικανική φοιτητική αδελφότητα

 

Το ερώτημα είναι, αν μέλη αυτής της τρομακτικής αδελφότητας, υπάρχουν και στην Ελλάδα, καθώς πολλοί Νιγηριανοί, ζουν στην Αθήνα, και αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο στο κέντρο της…

Είναι δε γνωστά τα προγκρόμ και οι καύσεις των Χριστιανών..

 

Καλλιόπη Σουφλή

Προσοχή ακατάλληλο για ανηλίκους. Η ανάγνωση γίνεται με δική σας ευθύνη. Το κείμενο περιέχει περιγραφές σκηνών βίας 

Αυτή είναι η ιστορία του πώς η αδελφότητα των Νιγηριανών φοιτητών του Black Axe μεγάλωσε σε μια τρομακτική συμμορία που είναι υπεύθυνη για φόνους, οικονομικές απάτες και διείσδυση στην πολιτική σφαίρα πολλών χωρών.

Το BBC ερεύνησε τις δραστηριότητές της για δύο χρόνια.

Σε στιγμές ξεκούρασης, όταν τελειώνει η σχολική μέρα, ο Δρ Τζον Στόουν μερικές φορές πτοείται από τη μνήμη. Το χειρότερο δεν είναι το αίμα ή ο ήχος των πυροβολισμών. Τον στοιχειώνουν οι φωνές των ανθρώπων που εκλιπαρούν για έλεος. Παρακαλώντας τον. Παρακαλώντας τον Θεό.

«Είναι αδύνατο να το αντέξεις», λέει και ανατριχιάζει. «Οι οικογένειες των νεκρών σε βρίζουν και η κατάρα τους σε βαραίνει για το υπόλοιπο της ζωής σου».

Ο Δρ Στόουν σήμερα διδάσκει πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μπενίν στη νοτιοανατολική Νιγηρία.

Για αρκετές δεκαετίες, ανήκε στην κορυφή του Black Axe – της νιγηριανής μαφίας που εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο ανθρώπων, απάτες υπολογιστών και – ναι, δολοφονίες.

Στη Νιγηρία, το Black Axe αναφέρεται συχνά ως λατρεία λόγω των μυστικών τελετουργιών και της ακλόνητης πίστης των μελών στη συμμορία.

Αλλά είναι κυρίως γνωστή για την εξαιρετική σκληρότητα.

Τα πτώματα των ανθρώπων που στάθηκαν εμπόδιο στο δρόμο της, τεμαχισμένα ή με σημάδια βασανιστηρίων, εμφανίζονται τακτικά σε φωτογραφίες στα τοπικά κοινωνικά δίκτυα.

Ο Τζον Στόουν ήταν κάποτε γνωστός στο Μπενίν ως «Ο χασάπης». Ήταν ένας από τους «γρυλίσματα» – όπως το λένε στη συμμορία των εκτελεστών ποινών.

Σήμερα είναι ο σκληρός κριτικός της.

Ο συνομιλητής μας δεν αρνήθηκε ότι διέπραξε προσωπικά θηριωδίες στο παρελθόν. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, μιλώντας για τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους δολοφονίας, άπλωσε το δάχτυλό του, μιμούμενος ένα πιστόλι, και το έβαλε στο μέτωπο του παραγωγού μας.

Περίπου μια ντουζίνα μετανοημένα μέλη του Black Axe αποφάσισαν για πρώτη φορά να μοιραστούν τα μυστικά της συμμορίας με τον ξένο Τύπο, δηλαδή το BBC.

Τέτοια άτομα αναζητούσαμε εδώ και δύο χρόνια, στην πορεία έχοντας μελετήσει χιλιάδες έγγραφα από την προσωπική αλληλογραφία των μελών της ομάδας.

Η έρευνα έδειξε ότι τα τελευταία 10 χρόνια, το Black Axe έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο εκτεταμένα και επικίνδυνα δίκτυα μαφίας στον κόσμο.

Στην Αφρική, την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική – οι «ξιφομάχοι» της είναι παντού ανάμεσά μας.

End of Story Podcast

Η έρευνά μας ξεκίνησε με μια χειρόγραφη απειλή δολοφονίας που εστάλη σε δημοσιογράφο του BBC το 2018.

Ένας μοτοσικλετιστής που περνούσε ορμητικά τον πέταξε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Ο δημοσιογράφος ερευνούσε το λαθρεμπόριο οπίου στη Νιγηρία και είχε συναντήσει μερικά μέλη της συμμορίας Black Axe λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Το δεύτερο γράμμα φυτεύτηκε στο σπίτι του. Κάποιος ακολούθησε τον δημοσιογράφο και ανακάλυψε πού μένει.

Υπήρξαν απειλές από το Μαύρο Τσεκούρι; Πόσο ισχυρή είναι αυτή η ομάδα και ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν;

Η αναζήτηση απαντήσεων σε αυτές τις ερωτήσεις μάς οδήγησε σε έναν άνδρα που ισχυρίστηκε ότι ήταν χάκερ που έλαβε δεκάδες χιλιάδες μηνύματα στο Διαδίκτυο που ανταλλάσσονταν μεταξύ εκατοντάδων υποτιθέμενων μαφιόζων.

Οι επιστολές, που χρονολογούνται μεταξύ 2009 και 2019, παρέχουν πληροφορίες για δολοφονίες και διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και λεπτομέρειες για εξελιγμένα και εξαιρετικά προσοδοφόρα προγράμματα απάτης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι συνεισφέροντες και οι αποδέκτες βρίσκονταν σε τέσσερις ηπείρους.

Κομμάτια πληροφοριών συνθέτουν ένα μωσαϊκό παγκόσμιας εγκληματικής δραστηριότητας.

Ο ερευνητής χάκερ αναγκάζεται να κρυφτεί πίσω από μια μάσκα και ένα ψευδώνυμο

Ο χάκερ είπε ότι ο «Black Axe» τον κυνηγούσε και ως εκ τούτου, όταν επικοινωνούσε με το BBC, χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Uche Tobias».

«Θα έρθουμε για σένα!» Διάβασε το email που έλαβε. «Το τσεκούρι θα τρυπήσει το κρανίο σου! Θα γλείψω το αίμα σου και θα σου σφίξω τα μάτια!»

Το BBC μελέτησε τα έγγραφα που παρείχε ο «Tobias» για αρκετούς μήνες. Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που αναφέρονται σε αυτά υπάρχουν και τα εγκλήματα έγιναν πράγματι.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του υλικού είναι πολύ φρικτό για να δημοσιευτεί.

Οι Grunts δημιούργησαν δωμάτια συνομιλίας που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης για να μοιράζονται φωτογραφίες των θυμάτων.

Σε μια από αυτές τις φωτογραφίες, ένας άγνωστος άνδρας βρίσκεται στο πάτωμα ενός μικρού δωματίου με τα χέρια και τα πόδια του σκορπισμένα. Υπάρχουν τέσσερις κομμένες πληγές στο κεφάλι του, το λευκό πουκάμισό του είναι γεμάτο αίματα και στην πλάτη του υπάρχει μια ματωμένη στάμπα μπότας.

Μέσα στη Νιγηρία, το “Black Axe” ανταγωνίζεται άλλες συμμορίες – “Ayi” (μια θρησκευτική λατρεία που επικρατεί στη φυλή Igbo), “Buccaneers”, “Pirates” και “Mafita”.

Από τα μηνύματα που γράφτηκαν στα Αγγλικά της Δυτικής Αφρικής, είναι ξεκάθαρο ότι μέλη του Black Axe από διαφορετικές περιοχές της χώρας διαγωνίστηκαν, κρατώντας το σκορ των σκοτωμένων αντιπάλων, σαν στο ποδόσφαιρο.

«Το σκορ στο Μπενίν είναι 15:2 υπέρ μας», αναφέρει ένα μήνυμα. “Άλλο ένα στην πολιτεία Anambra. 4 Ayi, 2 Buccaneer”, λέει ένας άλλος.

Ωστόσο, η κύρια πηγή εσόδων της συμμορίας δεν είναι ο φόνος, αλλά η διαδικτυακή απάτη. Τα έγγραφα που έλαβε το BBC περιλαμβάνουν επιταγές, τραπεζικά εμβάσματα και χιλιάδες επιστολές που αποκαλύπτουν την έκταση της παγκόσμιας εγκληματικής δραστηριότητας.

Τα μέλη της συμμορίας αποκαλούν τα σχήματα απάτης υπολογιστών «μορφές» και τα μοιράζονται μεταξύ τους.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν απάτες γάμου, κόλπα κληρονομιάς και ακίνητης περιουσίας και υποκλοπή επαγγελματικών email: Οι επιτιθέμενοι δημιουργούν ψεύτικες διευθύνσεις που ισχυρίζονται ότι ανήκουν σε δικηγόρους ή οικονομικούς διαχειριστές των θυμάτων και παρακολουθούν πληρωμές.

Δεν πρόκειται για μια μικροερασιτεχνική παράσταση μοναχικών με φορητούς υπολογιστές. Όλα είναι καλά οργανωμένα, δεκάδες άνθρωποι σε διαφορετικές ηπείρους αλληλεπιδρούν μερικές φορές σε κλοπές.

Το BBC εντόπισε έναν κάτοικο της Καλιφόρνια που έπεσε θύμα απάτης εγκλήματος Black Axe που κατευθυνόταν από τη Νιγηρία και την Ιταλία το 2010. Λέει ότι του έκλεψαν συνολικά 3 εκατομμύρια δολάρια.

“Η τράπεζα με την οποία συνεργάστηκα δεν υπάρχει;” – Φώναξε απελπισμένος σε ένα email σε έναν από τους απατεώνες, συνειδητοποιώντας ότι τα χρήματά του δεν πήγαιναν πουθενά. Η τράπεζα στην Ελβετία αποδείχθηκε ψεύτικη.

Τα μέλη του Black Axe δημιουργούν ανύπαρκτους παραλήπτες κεφαλαίων και τις διευθύνσεις τους χρησιμοποιώντας κλεμμένα ή πλαστά διαβατήρια.

Στην αλληλογραφία τους, αποκαλούν τέτοιες φιγούρες «ψαράδες» και τα θύματα «mugu» ή «mayi» («ηλίθια» στην τοπική φρασεολογία).

Το Μπενίν είναι η πατρίδα και το προπύργιο του «Μαύρο Τσεκούρι»

Τα έσοδα του Black Axe από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι αναμφισβήτητα δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2017, οι καναδικές αρχές αποκάλυψαν προγράμματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κανείς δεν ξέρει πόσα τέτοια σχήματα έχει ο «Μαύρος Τσεκούρι».

Τα έγγραφα περιέχουν ίχνη αλληλογραφίας μεταξύ μελών της ομάδας στη Νιγηρία, τη Βρετανία, τη Μαλαισία, τα κράτη του Κόλπου και δώδεκα άλλες χώρες.

“Είναι σε όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι είναι περίπου 30 χιλιάδες”, μας είπε ο Uche Tobias.

Είπε ότι ασχολήθηκε με ιδιωτικές έρευνες και πήγε στο «Μαύρο τσεκούρι» αφού αντιμετώπισε τα πολλά θύματά του.

Η παγκόσμια επέκταση του Black Axe είναι καλά οργανωμένη.

Από την αλληλογραφία είναι ξεκάθαρο ότι ο «Μαύρος Τσεκούρι» χώρισε τον κόσμο σε ζώνες με επικεφαλής τους «επόπτες».

Εισπράττουν «φόρους» – ένα είδος εισφοράς μέλους – από εγκληματίες της δικαιοδοσίας τους και στέλνουν μερικά από τα χρήματα στα κορυφαία αφεντικά που εδρεύουν στο Μπενίν.

«Έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία», λέει ο Uche Tobias.

Τα στοιχεία της πηγής μας επιβεβαιώνονται από πληροφορίες από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος 2021 που συντάχθηκε από 120 ειδικούς, η Νιγηρία είναι η πιο ποινικοποιημένη χώρα στην Αφρική. Τα πλοκάμια των συμμοριών της απλώνονται πολύ πιο πέρα.

Στην Ιταλία, οι νόμοι κατά της μαφίας δεκαετιών αναθεωρούνται για να αντιμετωπιστεί η επέκταση του Μαύρου Τσεκούρι, που καταλαμβάνει το παραδοσιακό τοπικό έγκλημα.

Τον Απρίλιο του 2021, 30 φερόμενα μέλη μιας νιγηριανής συμμορίας συνελήφθησαν εκεί με την κατηγορία της λαθρεμπορίας ανθρώπων, της οργάνωσης πορνείας και της απάτης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ακόμη πιο αποφασιστικές.

Οι επιχειρήσεις του FBI τον Νοέμβριο του 2019 και τον Σεπτέμβριο του 2021 κορυφώθηκαν με την απαγγελία κατηγοριών για απάτη στο Διαδίκτυο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον 35 ατόμων.

Εννέα ακόμη φερόμενα μέλη του Black Axe συνελήφθησαν αυτό το φθινόπωρο στη Νότια Αφρική μετά από πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και την Ιντερπόλ.

«Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε ο πρώην ειδικός πράκτορας του FBI, Σκοτ Όγκενμπαουμ.

Κατά τη διάρκεια των 30 ετών στο τμήμα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, έχει συναντήσει εκατοντάδες υποθέσεις παρόμοιες με αυτές που εμφανίζονται στα έγγραφα που έχει λάβει το BBC.

“Έχω δει ζωές να καταστρέφονται, εταιρείες να καταστρέφονται, ισόβιες αποταμιεύσεις να εξαφανίζονται. Ο καθένας μπορεί να είναι θύμα”, λέει.

Αν και το Black Axe έχει γίνει παγκόσμια αυτοκρατορία, οι ρίζες του παραμένουν στη Νιγηρία. Η οργάνωση ξεκίνησε στο Μπενίν της πολιτείας Έντο πριν από 40 χρόνια. Οι περισσότεροι από τους ηγέτες και τα βασικά μέλη του είναι από εκεί.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου το 70% όλων των μεταναστών από τη Νιγηρία είναι πρώην κάτοικοι της πολιτείας Έντο.

Το Black Axe φέρεται να τους βοηθά να πλοηγηθούν δυτικά μέσω της Βόρειας Αφρικής και της Ιταλίας.

Η κύρια πηγή προσωπικού για το «Black Axe» είναι οι μαθητές ηλικίας 16 έως 23 ετών.

Η μυστική και βάναυση ιεροτελεστία του περάσματος ονομάζεται bumming (χτύπημα).

Συναντηθήκαμε με αυτόν τον νεαρό «swashbuckler» στο Λάγος

«Δεν ήξερα ότι εκείνη την ημέρα επρόκειτο να δοκιμαστώ», ένας από τους «ξιφομάχους» μοιράστηκε την εμπειρία του σε ένα κλειστό φόρουμ το 2016.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέρεται να είχε προσκληθεί σε ένα πάρτι και αντ αυτού μεταφέρθηκε από την πανεπιστημιούπολη στο δάσος, όπου περίμενε μια ομάδα ανδρών.

Εκεί ο νεοφερμένος ξεγυμνώθηκε, διέταξαν να ξαπλώσει στο στομάχι του με το πρόσωπό του στη λάσπη και άρχισε να τον χτυπά εναλλάξ με ένα ραβδί μπαμπού. Κάποιος φώναξε ότι θα βιάσουν την κοπέλα του.

«Νόμιζα ότι αυτό ήταν το τέλος για μένα», έγραψε.

Τελικά τα βασανιστήρια τελείωσαν.

Ο επόμενος αριθμός στο πρόγραμμα ήταν το «μονοπάτι του διαβόλου» – σέρνεται ανάμεσα στα πόδια των βασανιστών.

Ακολούθησε πιπίλισμα αίματος από μια τομή στον αντίχειρά του, μασώντας καρύδια κόλα και ψαλμωδία, και μετά οι πρόσφατοι βασανιστές αγκάλιασαν τον νέο σύντροφο. Ξαναγεννήθηκε και έγινε δικός του.

Οι άνθρωποι εντάσσονται στο Black Axe για πολλούς λόγους. Άλλοι αναγκάζονται, άλλοι είναι πρόθυμοι να το κάνουν.

Στον ρηχό κόλπο του Λάγος, τη φτωχογειτονιά Makoko με ρηχά νερά, χτισμένη πάνω σε ξυλοπόδαρα, μπορέσαμε να μιλήσουμε με μερικούς «γρυλίσματα».

Μερικοί από αυτούς ισχυρίστηκαν ότι ήταν αναγκασμένοι, αλλά η πίστη τους στη συμμορία δεν μειώθηκε από αυτό, και είναι η πνευματική σύνδεση μέσω της ιεροτελεστίας της μύησης που παίζει σημαντικό ρόλο εδώ.

«Τιμούμε τον Κόροφο, τον αόρατο θεό που μας καθοδηγεί», είπε ο αρχηγός ενός από τα κελιά, καθισμένος σε μια μικρή καλύβα που περιβάλλεται από τους υφισταμένους του.

Είπε ότι υπερηφανεύεται που είναι μέλος του Black Axe, αν και στρατολογήθηκε βίαια από ένα μέλος της ομάδας που υπηρετούσε επίσης στην αστυνομία.

Ο σύντροφός του είπε ότι εντάχθηκε στο Black Axe αφού σκοτώθηκε ο πατέρας του από μια αντίπαλη συμμορία.

Ανεξάρτητα από το ποιος ήρθε στην κοινότητα και με ποιον τρόπο, όλοι υποστήριξαν ότι ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση.

«Μυστήριο, πειθαρχία και αδελφοσύνη», μας είπε ένας από αυτούς τους ανθρώπους τον Απρίλιο του 2021 όταν ρωτήθηκε τι τον τράβηξε στο Black Axe. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, στον όμιλο κερδίζει περισσότερα από όσα θα έπαιρνε υπηρετώντας στην τράπεζα.

“Κανείς δεν τολμά να σε αγγίξει – αν είσαι μέλος μιας αδελφότητας, θα είσαι πάντα προστατευμένος”, μας εξήγησε ο τοπικός ακτιβιστής Curtis Ogbebor, ο οποίος προσπαθεί να εμποδίσει τους νέους να συμμετέχουν σε συμμορίες όπως το Black Axe. “.

Ο Δρ Στόουν υποστηρίζει ότι πολλοί εντάσσονται σε συμμορίες κυρίως για χάρη της συντροφικότητας και του αισθήματος μιας μεγάλης οικογένειας.

Η Νιγηρία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στον κόσμο και υπό αυτές τις συνθήκες, η συμμετοχή στη μαφία παρέχει προστασία, υποστήριξη και συνδέσεις. Δεν είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι εγκληματίες στην καρδιά, λέει ο Stone.

“Είναι στο στρατό, την αεροπορία και το ναυτικό. Υπάρχουν μεταξύ των δασκάλων, μεταξύ των ιερέων”, είπε.

Η αλληλοϋποστήριξη ήταν ο λόγος ύπαρξης του «Μαύρου Τσεκούρι» από την πρώτη στιγμή. Η οργάνωση αναπτύχθηκε από μια φοιτητική αδελφότητα που ονομάζεται New Black Movement of Africa, η οποία εμφανίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπενίν τη δεκαετία του 1970 με βάση τον αγώνα ενάντια στο καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Το έμβλημά του ήταν ένα μαύρο τσεκούρι που κόβει αλυσίδες και η δομή του, πνεύμα μυστηρίου για τους αμύητους και συναδελφικότητα μεταξύ των δικών του, θύμιζε τους Ελευθεροτέκτονες που δρούσαν στη Νιγηρία την εποχή της αποικιοκρατίας.

Το Νέο Αφρικανικό Μαύρο Κίνημα εξακολουθεί να υπάρχει ως επίσημα εγγεγραμμένος οργανισμός. Ισχυρίζεται ότι έχει τρία εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο και δημοσιεύει τακτικά πληροφορίες για το φιλανθρωπικό του έργο – δωρεές σε ορφανοτροφεία, σχολεία και την αστυνομία, τόσο στη Νιγηρία όσο και σε άλλες χώρες.

Το κίνημα φιλοξενεί μεγάλα ετήσια συνέδρια στα οποία συμμετέχουν πολιτικοί και διασημότητες.

Οι ηγέτες του λένε ότι το Μαύρο Τσεκούρι είναι ένα θραύσμα από αυτούς. Αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τη συμμορία και μιλούν δημόσια κατά του εγκλήματος.

“Δεν είμαστε το Μαύρο Τσεκούρι. Το κίνημά μας δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα. Φέρνουμε καλό στον κόσμο”, δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Olorogun Ese Kakor, σε συνέντευξή του στο BBC τον Απρίλιο του 2021.

Οι δικηγόροι του Νέου Αφρικανικού Μαύρου Κινήματος μάς είπαν επίσης ότι η οργάνωσή τους έχει μηδενική ανοχή στο έγκλημα, και όποιο μέλος φανεί σε σχέση με το Μαύρο Τσεκούρι θα αποβληθεί αμέσως.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν διαφορετική άποψη.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας για το Black Axe, η οποία ξεκίνησε το 2018, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποκάλεσε το Νέο Μαύρο Κίνημα της Αφρικής εγκληματική οργάνωση και παρακλάδι μιας ομάδας μαφίας.

Οι καναδικές αρχές έχουν γενικά δηλώσει ότι το κίνημα και το Μαύρο Τσεκούρι είναι ένα και το αυτό.

Τη σύνδεση νομικών και εγκληματικών οργανώσεων υποδηλώνουν και τα υλικά που διαθέτει το BBC. Πολλά από τα email στάλθηκαν από μια διεύθυνση που ανήκε στον Augustus Bemigo-Ayoibo, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του Νέου Αφρικανικού Κινήματος των Μαύρων από το 2012-2016. Ως εκ τούτου, η Bemigo, ένας επιτυχημένος επενδυτής και ιδιοκτήτης αλυσίδας ξενοδοχείων στη Νιγηρία, ενεπλάκη ταυτόχρονα σε μια τεράστια διαδικτυακή απάτη.

Το BBC διαπίστωσε ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις ενεπλάκη σε απάτες κληρονομιάς που επηρέασαν Βρετανούς και Αμερικανούς πολίτες. Τα θύματα μας είπαν ότι έχασαν συνολικά περίπου 3,3 εκατομμύρια δολάρια.

«Το έχουμε ελαφρύνει σχεδόν κατά ένα εκατομμύριο», αναφέρει μια επιστολή που έστειλε στον Augustus Bemigo-Ayoibo ο φερόμενος ως δράστης του εγκλήματος. Η επιστολή περιέχει το πλήρες όνομα, τη διεύθυνση email και τον αριθμό τηλεφώνου του θύματος, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια για να ολοκληρωθεί η δόλια επιχείρηση.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Bemigo έστειλε «μορφές» σε συνεργούς σε τουλάχιστον πενήντα περιπτώσεις.

Σε μια από τις επιστολές του, τους συμβούλεψε να δημιουργήσουν παραρτήματα του «Νέου Μαύρου Αφρικανικού Κινήματος» σε όλο τον κόσμο προκειμένου να «σηκώσουν εκατομμύρια».

Σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Μπεμίγκο αναφερόταν στους ακτιβιστές του Νέου Μαύρου Κινήματος της Αφρικής ως «πιστούς βάναυσους» και ένας από αυτούς τον προσφώνησε ως «Εθνικός Γέροντας του Μαύρου Τσεκούρι».

Το 2019, η κουνιάδα του Bemigo κατηγορήθηκε στη Βρετανία για περισσότερες από ένα εκατομμύριο λίρες (περίπου 1,3 εκατομμύρια δολάρια) για ξέπλυμα χρήματος. Εκείνη την εποχή, η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος τον ονόμασε σε δελτίο τύπου «αρχηγό του Μαύρου Τσεκούρι».

Όταν το BBC έδειξε όλες αυτές τις πληροφορίες στην ηγεσία του «Νέου Μαύρου Κινήματος της Αφρικής», μας είπαν ως απάντηση ότι η οργάνωση θα διεξαγάγει τη δική της έρευνα και όλοι όσοι ένοχοι παραβίασαν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονταν.

Ο Augustus Bemigo δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας.

Ο Δρ Στόουν ισχυρίζεται επίσης ότι ο Μαύρος Τσεκούρι και το Νέο Μαύρο Κίνημα της Αφρικής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Κάποτε ο ίδιος ήταν ταυτόχρονα μέλος του Μαύρου Τσεκούρι και επικεφαλής του κλάδου της πόλης του Νέου Μαύρου Αφρικανικού Κινήματος στο Μπενίν.

«Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι καθαρά τυπική», λέει.

Σύμφωνα με τον Uche Tobias, το Νέο Μαύρο Κίνημα της Αφρικής παίζει βασικό ρόλο στην παγκόσμια επέκταση του Black Axe. «Αυτό είναι ένα παραβάν, ένα προπέτασμα καπνού, ένα δημόσιο πρόσωπο», λέει. «Το καθήκον τους είναι να κρύψουν την αληθινή μαφιόζικη ταυτότητά τους και να παραπλανήσουν το κοινό».

Οργανισμοί που λειτουργούν υπό το έμβλημα του «Νέου Μαύρου Αφρικανικού Κινήματος» είναι εγγεγραμμένοι σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά.

Αυτό το όνομα βρίσκεται σε τουλάχιστον πενήντα λογαριασμούς στο Facebook, το Instagram και το YouTube, χωρίς να υπολογίζονται οι επίσημες σελίδες του κινήματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένοι λογαριασμοί έχουν έως και εκατό χιλιάδες συνδρομητές.

Ορισμένα περιέχουν σαφείς αναφορές στο Black Axe – ένα emoji με τσεκούρι, φωτογραφίες ανθρώπων που κρατούν τσεκούρια και όπλα και έναν χαιρετισμό “Ναι, ξιφομάχοι!”

Το Νέο Μαύρο Κίνημα της Αφρικής έχει καθιερωθεί με επιτυχία ως παγκόσμιο εμπορικό σήμα και έχει αποκτήσει πολιτική επιρροή στη Νιγηρία.

“Υπάρχουν πολλά μέλη του κινήματος μεταξύ των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης και των στελεχών της εκτελεστικής εξουσίας”, λέει ο Τζον Στόουν. “Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο Μαύρος Τσεκούρι. Η κύρια αρχή του κινήματος είναι να διεισδύει όπου είναι δυνατόν”.

Ο Augustus Bemigo έθεσε υποψηφιότητα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Εθνοσυνέλευσης το 2019 στη λίστα του κυβερνώντος κόμματος του Γενικού Προοδευτικού Κογκρέσου.

Ο Curtis Ogbebor ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση της πολιτείας Edo είναι γεμάτη με πράκτορες Black Axe. “Η πολιτική της Νιγηρίας έχει τη φύση της μαφίας. Οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα αποδοκιμάζουν τη συμμετοχή της νεολαίας σε εξτρεμιστικές λατρείες”, λέει.

Σύμφωνα με τον ακτιβιστή, οι υποψήφιοι προσλαμβάνουν ληστές για να εκφοβίζουν τους αντιπάλους, να φρουρούν τις κάλπες και να αναγκάζουν τους ανθρώπους να πάνε στις κάλπες, και έχοντας λάβει θέσεις, πληρώνουν όχι μόνο με χρήματα, αλλά και με πατρονάρισμα.

«Τους οπλίζουν, τους πληρώνουν στις εκλογές και μετά τις εκλογές τους διορίζουν σε διάφορες θέσεις», λέει.

Δύο έγγραφα από την εσωτερική αλληλογραφία του “Νέου Μαύρου Κινήματος της Αφρικής” δείχνουν ότι στις εκλογές για τον κυβερνήτη της πολιτείας Έντο το 2012, η οργάνωση της πόλης του Μπενίν ξόδεψε 35 εκατομμύρια νάιρα (περίπου 85 χιλιάδες δολάρια) για την “προστασία των ψήφων”. . Σε αντάλλαγμα, το κίνημα έλαβε 80 διοικητικές θέσεις για τους προστατευόμενους του. Τη διανομή των χρημάτων επιμελήθηκε ο εκλιπών πλέον επικεφαλής της έδρας της οργάνωσης της πόλης, Αιδ. Σαμουήλ Ηρεδιά.

Σε συνεντεύξεις με μέλη της ηγεσίας του Νέου Αφρικανικού Κινήματος του Νέου Μαύρου στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Λάγος, ο νομικός του σύμβουλος Αλίου Χόουπ επιβεβαίωσε ότι «ορισμένος αριθμός» εν ενεργεία πολιτικών είναι μέλη του κινήματος, αναφέροντας ως παράδειγμα τον Αντικυβερνήτη της Πολιτείας Έντο, Φίλιπ Σαϊμπού.

«Πολλοί άνθρωποι είναι μέλη της οργάνωσής μας, δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουμε», είπε η Χόουπ.

Το πρώην μέλος της κυβέρνησης της πολιτείας Έντο, Τόνι Καμπάκα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι οπαδός της λατρείας και μέλος του Αφρικανικού Νέου Μαύρου Κινήματος, σε μια αποκλειστική συνέντευξη, επιβεβαίωσε τους δεσμούς του κράτους με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Tony Kabaka επέζησε από πολλές απόπειρες δολοφονίας

Μεταξύ 2019 και 2019, ο Kabaka, μέσω της εταιρείας του Akugbe Ventures, έχει προσλάβει πάνω από 7.000 φοροεισπράκτορες και, όπως λέει, «έφερε δισεκατομμύρια για το ταμείο».

Μετά την αποχώρηση από την πολιτική, έγιναν αρκετές προσπάθειες για την Kabaka. Οι τοίχοι του μεγαλειώδους λευκοπέτρινου σπιτιού του, διακοσμημένου με ρωμαϊκές στήλες, είναι γεμάτοι σφαίρες.

“Αν καθίσετε μαζί μου και ρωτήσετε αν μπορώ να σας πω ποιος εκπροσωπεί το Μαύρο Τσεκούρι στην κυβέρνηση, θα σας πω: μπορώ. Ναι, σχεδόν όλοι εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο”.

Σύμφωνα με τον Kabaki, του δόθηκε εντολή να κινητοποιήσει θρησκευτικές και εγκληματικές ομάδες για να κερδίσει τις εκλογές, αλλά προσωπικά δεν συμμετείχε σε πράξεις βίας.

“Αν η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει εκλογές, τις χρειάζεται. Οι λατρείες υπάρχουν γιατί τις χρειάζονται οι αρχές. Αυτή είναι η αλήθεια”, είπε.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στην πόλη του Μπενίν τον Ιούλιο του 2021, θέλαμε να πάρουμε συνέντευξη από τον Αντικυβερνήτη Shaibu, αλλά ήταν απασχολημένος δύο φορές την καθορισμένη ώρα. Όταν στείλαμε γραπτές ερωτήσεις, δεν υπήρχε απάντηση.

Ο Δρ Στόουν είναι πεπεισμένος ότι οι αρχές επιβολής του νόμου και οι πολιτικοί της Νιγηρίας συνδέονται πολύ στενά με το Μαύρο Τσεκούρι για να το πολεμήσουν. Τα ίδια τα μέλη της οργάνωσης μπορούν να βάλουν τέλος στα εγκλήματα, πιστεύει, γιατί δεν είναι οι μόνοι που κάποια στιγμή ένιωσαν ότι η ομάδα είχε γίνει πολύ επικίνδυνη.

«Εμείς ενταχθήκαμε στο Νέο Κίνημα των Μαύρων στην Αφρική για να πολεμήσουμε την καταπίεση, αλλά βρεθήκαμε στις τάξεις μιας εγκληματικής δομής», έγραψε ένας από τους «γρυλίσματα» σε ένα κλειστό φόρουμ. Υπάρχουν πολλές παρόμοιες δηλώσεις εκεί.

«Έγινα μέλος της οργάνωσης όχι για να αφαιρέσω τη ζωή, αλλά για να βρω αδέρφια», έγραψε ένας άλλος. «Σας παρακαλώ, σταματήστε να σκοτώνετε!»

Ο Δρ Στόουν ζητά να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ αντίπαλων συμμοριών

Οι ηγέτες του Νέου Μαύρου Κινήματος της Αφρικής δηλώνουν υπέρ της ειρήνης και της τήρησης των αρχών που τέθηκαν στην ίδρυσή του. Ο σημερινός πρόεδρος, Olorogun Ese Kakor, δήλωσε στο BBC ότι εξελέγη με καθήκον να εξαλείψει εγκληματίες “διεισδυτές” στις τάξεις της οργάνωσης, οι οποίοι της φέρνουν “μεγάλο κακό”.

Για να υποστηρίξει τη δηλωμένη προσπάθεια για αλλαγή, ο John Stone ίδρυσε την Rainbow Coalition, μια κοινοτική ομάδα που περιλαμβάνει εξέχοντες πολίτες και διανοούμενους μαζί με πρώην μέλη συμμοριών. Τα μέλη του επιδιώκουν πρωτίστως να μειώσουν την ένταση του αγώνα μεταξύ αντίπαλων εγκληματικών ομάδων και προσπαθούν να μεταφέρουν το «Μαύρο Τσεκούρι» σε μια ειρηνική πίστα.

«Στόχος μας είναι να μειώσουμε τον αριθμό των νέων που σκοτώνονται, τον αριθμό των νέων χήρων και ορφανών», λέει.

Ο συνιδρυτής του Rainbow Coalition Chukwuka Omessa προτρέπει τους συμμετέχοντες στο Black Axe να σκεφτούν σε τι είδους κοινωνία θέλουν να ζήσουν.

«Όλοι έχουν μια συνείδηση», λέει. «Μπορείς να το αρνηθείς μπροστά σε μια τηλεοπτική κάμερα και δημόσια, αλλά δεν μπορείς να είσαι μόνος με τον εαυτό σου.

Ο Τζον Στόουν ξέρει ότι η προσπάθεια αναμόρφωσης του Black Axe είναι επικίνδυνη. Κάποια μέρα μπορεί να έρθουν πρώην συνάδελφοι και είναι έτοιμος για αυτό. Στο αυτοκίνητο, ο γιατρός κουβαλάει μαζί του ένα σπαθί μήκους ενός μέτρου και στο σπίτι του κρατά ένα καταχωρημένο κυνηγετικό όπλο.

«Αυτό είναι για ασφάλεια», χαμογελάει. «Αν έρθουν για μένα, μπορώ να έρθω κι εγώ για αυτούς».

Πηγή: bbc.com/russian

 

Πηγή

Προβολές : 997


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα