ΠΡΟΣ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ολοταχώς τα μαύρα σύννεφα στην χώρα μας...

5 Αυγούστου, 2022 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

Τα μαύρα σύννεφα στον ευρωπαϊκό ορίζοντα πλησιάζουν απειλητικά και την Ελλάδα καθώς εκτός από τα προβλήματα στην οικονομία προκαλούν σοβαρούς πονοκεφάλους και στην πολιτική τάξη της χώρας, ιδιαίτερα στην κυβέρνηση.

 

Τα μυρμήγκια, έχετε δει πως τρέχουν όλο το καλοκαίρι, σε αντίθεση με τον τζίτζικα που όλη τη μέρα κάθεται;;;
Να θυμίσω από τα παιδικά μας χρόνια αυτόν το μύθο του Αισώπου;;; (εδώ)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΨΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ…
Καλλιόπη Σουφλή

Τα μαύρα σύννεφα στον ευρωπαϊκό ορίζοντα πλησιάζουν απειλητικά και την Ελλάδα καθώς εκτός από τα προβλήματα στην οικονομία προκαλούν σοβαρούς πονοκεφάλους και στην πολιτική τάξη της χώρας, ιδιαίτερα στην κυβέρνηση.

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κήρυξε κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την έναρξη των θερινών διακοπών για τους υπουργούς και τα στελέχη του, αλλά η κατάσταση θυμίζει την ηρεμία και καλοκαιρία λίγο πριν ξεσπάσουν οι μεγάλες καταιγίδες που μπορεί να καταλήξουν και σε κατακλυσμό.

Η αλήθεια είναι ότι σε μεγάλο βαθμό η κυβερνητική παράταξη μοιάζει σαν υπνωτισμένη. Άλλοι πάλι θυμίζουν με τη συμπεριφορά τους στρουθοκάμηλο κρύβοντας το κεφάλι στην καλοκαιρινή άμμο για να μην βλέπουν αυτά που συμβαίνουν και αυτά που έρχονται. Κι εκείνοι οι οποίοι καταλαβαίνουν και διαισθάνονται προτιμούν να παραμένουν σιωπηλοί, περιμένοντας τις εξελίξεις και τα γεγονότα να τους ξεπεράσουν.

Και καθώς ο πληθωρισμός και η ακρίβεια θα συνεχίσουν να κινούνται ανηφορικά τουλάχιστον όλο το 2021, στην Ευρώπη ήδη προετοιμάζονται για τον πιο “βαρύ” ίσως χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών.

Κι όσο πιο βαρύς είναι από πλευράς θερμοκρασιών, τόσο πιο εφιαλτικές αναμένεται να είναι οι συνθήκες διαβίωσης για εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών.

Ήδη έχει σημάνει η ώρα που οι αντιρωσικές κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία μετατρέπονται εν τοις πράγματι σε μπούμερανγκ για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες που καλούνται να πληρώσουν τη νύφη της μυωπικής διαχείρισης αυτής της κρίσης από τις ηγεσίες τους.

Η μειωμένη ροή του φυσικού αερίου προκαλεί από τώρα τεράστιες αναταράξεις και καθώς όλα δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει μια πορεία χωρίς επιστροφή ενισχύονται οι φόβοι και οι εκτιμήσεις ότι έως τον Ιανουάριο είναι λίαν πιθανό να επιβληθεί -και στη δική μας χώρα- “δελτίο” ακόμη στο ρεύμα σε συνδυασμό με σειρά περιορισμών και σε άλλους τομείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη οι αρμόδιοι της ΔΕΣΦΑ σήμαναν επισήμως καμπάνα κινδύνου για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας δεδομένου ότι σε περίπτωση μεγαλύτερης διακοπής των ρωσικών προμηθειών το έλλειμμα φυσικού αερίου θα είναι τεράστιο και δύσκολα αντιμετωπίσιμο (και) για τη χώρα μας.

Παρά τον κυβερνητικό εφησυχασμό, η συνεδρίασης της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τις προηγούμενες ημέρες, ανάδειξε τους τεράστιους κινδύνους που υπάρχουν στον ορίζοντα καθώς οι εκπρόσωποι του ΔΕΣΦΑ, που είναι διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αποκάλυψαν ότι σε  περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από την Ρωσία, το έλλειμμα υπολογίζεται στις 50 τεραβατώρες. Όμως αν και σημαντική παράμετρος για μείωση του ελλείμματος αυτού είναι η Ρεβυθούσα, όπως παραδέχθηκαν “εφόσον η Μόσχα τραβήξει τη σκανδάλη, δεν θα ναι εύκολο να διασφαλιστούν αυτές οι επιπλέον ποσότητες και να έρθουν τα αναγκαία φορτία”.

Ακόμη και στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, στην Γερμανία, είναι εμφανής η αγωνία στους κυβερνητικούς κύκλους για την πυροδότηση μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που δεν θα συνιστά απλώς επανάληψη, αναλογικά, της υπόθεσης “Lehman Brothers” του 2008 αλλά κάτι πολύ χειρότερο.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να διακατέχεται από έναν ιδιότυπο πολιτικό αυτισμό, επαναπαυόμενος στις τεχνητές επικοινωνιακές δάφνες που του εξασφαλίζουν οι κάθε λογής “λίστες Πέτσα” και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ να διατηρεί το προβάδισμα.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης βέβαια το σκηνικό είναι αρκετά διαφορετικό και σχεδόν τα πάντα δείχνουν να είναι πλέον βραχυκυκλωμένα.

Ενδεικτικό της σύγχυσης είναι ότι άρχισε να τροποποιείται και το κυβερνητικό αφήγημα για τα αίτια της οικονομικής κρίσης, δια στόματος του οικονομικού συμβούλου του κ. Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη, ο οποίος για πρώτη φορά υποστήριξε ότι “δεν είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο βασικός λόγος για τον οποίον έχει ανέβει ο πληθωρισμό” αλλά η πανδημία που προηγήθηκε…

Ενδιαφέρον είναι ακόμη και το παρασκήνιο για τον ανασχηματισμό.

Ενώ μετά την ακύρωση των σεναρίων για τις πρόωρες κάλπες, δρομολογήθηκε το σχέδιο για αλλαγές -μέχρι και δομικού χαρακτήρα- στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να ανακρούσει και επ’ αυτού πρύμναν.

Η εξήγηση που δόθηκε πως σε αυτό το ρευστό σκηνικό δεν υπάρχει «πολυτέλεια» χρόνου για να προσαρμοστούν οι υπουργοί στα νέα καθήκοντα τους ήταν απολύτως προσχηματική.

Η πραγματικότητα είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης αφενός συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις σε κάποιες από τις σχεδιαζόμενες μεταβολές και αφετέρου οι πιέσεις που είχαν συσσωρευτεί από βουλευτές “εν αναμονή” για υπουργοποίηση ήταν τόσο πολλές που τελικά διαπιστώθηκε ότι “ο ανασχηματισμός περισσότερα προβλήματα θα προκαλούσε από όσα θα έλυνε”. Αυτό που ιστορικά συμβαίνει άλλωστε με τις κυβερνήσεις όταν βρίσκονται σε φάση υποχώρησης και αποδυνάμωσης και προσπαθούν να “διασωθούν” με κινήσεις όπως ο ανασχηματισμός.

Όμως εκτός από τα “μέσα”, δεν πάνε καλά και τα “έξω” για τον κ. Μητσοτάκη. Μπορεί η ελληνική κοινωνία να χαρακτηρίζεται από μια μακρά κόπωση που ξεκίνησε από την αρχή των μνημονίων και έκτοτε έχει γνωρίσει διάφορα στάδια, αλλά φαίνεται ότι στο εξωτερικό παρατηρείται μια επιτάχυνση των διεργασιών που φέρνουν και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

 Η γειτονική Ιταλία ήδη βαδίζει πάλι σε πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου μετά την αποκαθήλωση του Μάριο Ντράγκι ο οποίος περισσότερο κι από πρωθυπουργός είχε ντε φακτο αναγορευθεί και στο νέο ισχυρό πρόσωπο της Ευρωζώνης ύστερα από την αποχώρηση της Α. Μέρκελ και την αδυναμία του διαδόχου της Ολ. Σολτς να παίξει ανάλογο ρόλο.
Η πολιτική κρίση στην Ιταλία, που συνοδεύεται μάλιστα από ισχυρή μετατόπιση του πολιτικού άξονα προς τα δεξιά, ήρθε -παρά τις όποιες αφορμές- στον απόηχο του ουκρανικού, όπως είχε συμβεί νωρίτερα με την πτώση του Μπ. Τζόνσον στην Βρετανία, την κυβερνητική αποσύνθεση στην Γερμανία και την απονεύρωση του μέχρι πρότινος παντοδύναμου Εμ. Μακρόν στην Γαλλία.
Στην πραγματικότητα, όλοι αυτοί αποτέλεσαν το πολιτικά πρότυπα του κ. Μητσοτάκη και τους “συμμάχους” του με τους οποίους μοιραζόταν το ίδιο αφήγημα, ιδιαίτερα μετά την εκδήλωση του ουκρανικού και της δυτικής “πανστρατιάς” κατά της Μόσχας.
Στην δε Αμερική, η δημοτικότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει πέσει στο ναδίρ και οι ενδιάμεσες εκλογές προβλέπεται να εξελιχθούν για τους Δημοκρατικούς σε ψυχρολουσία το φθινόπωρο, όταν η Ευρώπη θα αρχίζει να ζει το δικό της ενεργειακό και κοινωνικό “χειμώνα”…

Ανδρέας Καψαμπέλης

 

Πηγή

Προβολές : 825


Μοίρασέ το:Ετικέτες: ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα