Πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση... Ο Τσίπρας δίνει ανάσα ζωής στον Μητσοτάκη, ή πάμε για εκλογές άμεσα;;;

Πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση... Ο Τσίπρας δίνει ανάσα ζωής στον Μητσοτάκη, ή πάμε για εκλογές άμεσα;;;

17 Δεκεμβρίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:262
Μοίρασέ το

 

 

Ο Τσίπρας το σκέφτεται για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – Eστίες διαφθοράς και υποκλοπές στο μενού της Βουλής

 

Δηλαδή ο Τσίπρας, με μια πρόταση δυσπιστίας, ή πρόταση μομφής, θα δώσει φιλί ανάσας στον Μητσοτάκη, ώστε να καθυστερήσουν οι εκλογές για εξάμηνο;;;

Διόλου απίθανο… εξαρτάται από τις εντολές που έχουν πάρει από το κοινό τους αφεντικό, τον ΡΟΤΣΙΛΝΤ…

Ότι κι αν γίνει, ένα είναι βέβαιο: ΠΩΣ ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΚΑΜΜΕΝΗ ΓΗ…

Παρατίθεται και η άποψη του συνταγματολόγου Χρυσόγου, τι γίνεται αν κατατεθεί πρόταση μομφής,  αν και ουδεμία εμπιστοσύνη έχω στο πρόσωπό του και στις συνταγματικές του απόψεις…

Για όσους αποφασίσουν να πάνε στις κάλπες, παρ΄όλο που κι αυτές οι εκλογές θα είναι ΝΟΘΕΥΜΕΝΕΣ, ας σκεφθούν έστω και για μια φορά την Πατρίδα και όχι την πάρτη τους…

ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ “ΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ” ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΥΣ ΜΠΕΚΡΟΥΛΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. Το φωτογραφικό υλικό είναι αφυπνιστικό και προέρχεται από το αρχείο των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ.

Η πρόταση δυσπιστίας θα δώσει στον Αλέξη Τσίπρα να φέρει τη συζήτηση σε ένα πεδίο που δεν είναι προνομιακό για τον Πρωθυπουργό

Το κλίμα διαφθοράς που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα, από την ευρωβουλή μέχρι τις νέες αποκαλύψεις για παρακολούθηση του κινητού του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου αποτελεί μία πρώτης τάξεως προεκλογική αντεπίθεση για τον Αλέξη Τσίπρα ενόψει της σημερινής μάχης για την κύρωση του προϋπολογισμού.

 

Φορτισμένο το κλίμα με εστίες διαφθοράς

 

Επειδή το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, στη Κουμουνδούρου το σκέφτονται πολύ σοβαρά να κάνουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και συγκεκριμένα κατά του Πρωθυπουργού σχετικά με τις νέες αποκαλύψεις όπου η ΕΥΠ – υπό την αρμοδιότητα του κ. Μητσοτάκη- παρακολουθούσε τους Κύρτσο-Τέλλογλου αλλά και τον Κωστή Χατζηδάκη.
Τα πρόσωπα, πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν είναι τυχαία.

 

Γιατί παρακολουθούνταν αυτοί

 

Ο Γιώργος Κύρτσος είχε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα να επικρίνει τον Πρωθυπουργό για βασικές του κυβερνητικές κινήσεις.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι ένα πρόσωπο που από την στιγμή που βρέθηκε στο υπουργείο Ενέργειας ήθελαν να δουν εάν κινείται εκτός πλαισίου του Μαξίμου.

Ο Τ. Τέλλογλου είναι ένας δημοσιογράφος με πολλές πηγές και αποκαλύψεις στο ενεργητικό του. Και είναι φυσικά και άλλα ονόματα που έρχονται να προστεθούν όπως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο πρώην πρωθυπουργός Α.Σαμαράς κ.α.

 

Το μενού της μομφής


Η πρόταση δυσπιστίας θα δώσει στον Αλέξη Τσίπρα να φέρει τη συζήτηση σε ένα πεδίο που δεν είναι προνομιακό για τον Πρωθυπουργό.
Έχει συμβεί η σύλληψη της Καιλή, που ήταν ένα βήμα μέσα στη ΝΔ.
Ελέγχεται για διαφθορά κατά της Ε.Ε και η Μαρία Σπυράκη η οποία βρέθηκε εκτός ΝΔ.
Εάν βάλεις και τα ζητήματα των υποκλοπών, φτιάχνεις ένα τέλειο αντιπολιτευτικό μενού και περνάει ο προϋπολογισμός σε δεύτερη μοίρα.

Σήμερα θα κριθεί αν θα γίνει η πρόταση

Όλα θα κριθούν σήμερα. Άλλωστε, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει τι θα βγάλουν και οι εφημερίδες της Κυριακής που σημειωτέον βγαίνουν στα περίπτερα Σάββατο απόγευμα.

Προφανώς, οι νέες αποκαλύψεις θα σκεπάσουν κάθε ομιλία γύρω από τον προϋπολογισμό, γύρω από οικονομικά δεδομένα που μπορεί να συμφέρουν την κυβερνώσα παράταξη.

Τέλος, η πρόταση δυσπιστίας που θα συζητηθεί λογικά σε 2-3 μέρες, θα χαλάσει σε πολλούς το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα αφού θα πρέπει να βρίσκονται και την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή, μέχρι να κλείσει.
Όπως επίσης αναμένεται μεν, να συσπειρώσει και τους βουλευτές της ΝΔ αλλά από την άλλη θα πιστωθεί μία επικοινωνιακή νίκη και η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

Και μάλιστα, η απουσία Ανδρουλάκη από την Βουλή θα δώσει το δικαίωμα στον Α.Τσίπρα να κρατήσει γερά τα σκήπτρα της αντιπολίτευσης.

Μαξιμιλιανός

 

Πηγή

 

 

Πότε είναι ισχυρή μία κυβέρνηση και πότε πάει σε εκλογές

Η “ΜτΚ” δίνει το λόγο στους συνταγματολόγους

 14/01/2019

Σύμφωνα με τον Κ. Χρυσόγονο, πιθανότερη φαίνεται η εκδοχή διεξαγωγής των εθνικών εκλογών το αργότερο μαζί με τις ευρωεκλογές, αφού θα έχουν ψηφισθεί και θα έχουν υλοποιηθεί, πέραν της συμφωνίας των Πρεσπών, διάφορες ψηφοθηρικές παροχές.

Θα ζητήσει την εμπιστοσύνη των βουλευτών η κυβέρνηση, θα καταθέσει πρόταση μομφής η αντιπολίτευση, θα κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και θα πέσει η κυβέρνηση ή θα προκηρυχθούν εκλογές πριν να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία;

Σε μία προσπάθεια να βοηθήσουμε τους αναγνώστες μας να ερμηνεύσουν τη στάση του εκάστοτε βουλευτή, μιλήσαμε με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο, και με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Λίνα Παπαδοπούλου.

Πότε είναι ισχυρή μία κυβέρνηση και πότε πάει σε εκλογές

Η πρώτη μας ερώτηση αφορά τον αριθμό των βουλευτών που χρειάζεται να υπερψηφίσουν την πρόταση εμπιστοσύνης, που πιθανόν να καταθέσει η κυβέρνηση.

Ο Κώστας Χρυσόγονος και η Λίνα Παπαδοπουλου επισημαίνουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 6 του συντάγματος, η πρόταση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης γίνεται δεκτή εφόσον υπερψηφισθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του συνολικού αριθμού τους (δηλ. 120/300). Συνεπώς, εάν υποθέσουμε ότι θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι 3 (π.χ. Παπακώστα, Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις), αρκεί να απουσιάσουν από την αίθουσα ο κ. Καμμένος και οι υπόλοιποι βουλευτές των ΑΝΕΛ κατά τη στιγμή της ψηφοφορίας, ώστε να λάβει η κυβέρνηση την εμπιστοσύνη της Βουλής.

 

Αν καταθέσει η αντιπολίτευση πρόταση μομφής, πόσοι πρέπει να την ψηφίσουν, για να γίνει αποδεκτή;

 

Για την αποδοχή πρότασης δυσπιστίας (μομφής) η ίδια συνταγματική διάταξη απαιτεί την έγκρισή της από την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών (δηλ. 151/300).

Όπως επισημαίνει ο Κ. Χρυσόγονος, κάτι τέτοιο φαίνεται πολύ δύσκολο να συμβεί, αφού στην πρόταση μομφής που είχε υποβάλει η ΝΔ τον Ιούνιο του 2018 το ΚΚΕ είχε απουσιάσει από την ψηφοφορία και πρόσφατα ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι είναι «γελοία» η υποβολή πρότασης μομφής λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

Εάν, λοιπόν, θεωρηθεί δεδομένο ότι οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν και οι 15 του ΚΚΕ απουσιάζουν, η πρόταση μομφής απορρίπτεται ακόμη κι αν όλοι οι άλλοι (140) την υπερψηφίσουν.

 

Tα μειονεκτήματα της… μειοψηφίας

Η επόμενη εύλογη ερώτηση στους καθ’ ύλην αρμόδιους είναι πώς πέφτει μια κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ. 1 του συντάγματος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την κυβέρνηση αν αυτή παραιτηθεί, καθώς και αν η Βουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της κατά τα άρθρο 84, δηλαδή απορριφθεί πρόταση εμπιστοσύνης ή γίνει δεκτή πρόταση μομφής (δυσπιστίας). Επομένως, αν δεν συμβεί τίποτα από αυτά, η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία έστω κι αν το κυβερνών κόμμα (δηλ. ο ΣΥΡΙΖΑ) διαθέτει λιγότερους από 151 βουλευτές. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο, μια τέτοια κυβέρνηση (εννοείται μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα) θα είναι κοινοβουλευτικά ανάπηρη ως προς το νομοθετικό της έργο, αφού θα εξαρτάται από τις ψήφους άλλων κομμάτων και/ή ανεξάρτητων βουλευτών, για να εγκρίνονται τα νομοσχέδιά της.

Ακόμη χειρότερο για αυτήν είναι ότι δεν μπορεί να μεταθέσει την ημερομηνία των ευρωεκλογών (26 Μαΐου) και αν εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει ένα ποσοστό ψήφων στην τάξη μεγέθους που προβλέπουν οι πλείστες δημοσκοπήσεις, τότε όχι μόνο θα έχει χάσει το ηθικό δικαίωμα να κυβερνά, αλλά θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι προοπτικές του για τις εθνικές εκλογές, λόγω του κλίματος ήττας το οποίο θα έχει δημιουργηθεί.

«Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους, διαφαίνεται ως πιθανότερη εκδοχή η διεξαγωγή των εθνικών εκλογών το αργότερο μαζί με τις ευρωεκλογές, αφού θα έχουν ψηφισθεί και θα έχουν υλοποιηθεί, πέραν της συμφωνίας των Πρεσπών, διάφορες ψηφοθηρικές παροχές», καταλήγει ο Κ. Χρυσόγονος.

 

Όχι στις Πρέσπες, ναι στην κυβέρνηση

Πώς μπορεί (εάν μπορεί) κάποιος βουλευτής να καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να διευκρινίσει ότι δεν ρίχνει την κυβέρνηση αν η δική του είναι η κρίσιμη ψήφος;

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της απουσίας του στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως αναφέρει ο Κ. Χρυσόγονος, ή και μέσω της υπερψήφισης της πρότασης εμπιστοσύνης.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 13 Ιανουαρίου 2019

 

Πηγή

 

Προβολές : 262


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα