Πως να ζεσταθείτε με εναλλακτικές πηγές θερμότητας που δεν απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα.

Πως να ζεσταθείτε με εναλλακτικές πηγές θερμότητας που δεν απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα.

5 Σεπτεμβρίου, 2022 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:1,982
Μοίρασέ το

 

Εξαιτίας του μεγάλου κόστους ρεύματος που θα χρειαστεί να πληρώνουμε στην Ελλάδα, επειδή είχαμε την ατυχία να μας κυβερνούν κρετίνοι, πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα για το χειμώνα αλλά και κάποιες προφυλάξεις, επειδή μπορεί να ενέχουν κινδύνους.

Τα σενάρια για διακοπές ρεύματος, πρέπει να μας βρούν προετοιμασμένους για να αντιμετωπίσουμε διάφορους παράγοντες όπως τις χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Πατώντας σ’ αυτό το λινκ, θα δείτε όλες τις αναρτήσεις των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ, που αφορούν στους τρόπους ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. (εδώ)

 

Εξαιτίας του μεγάλου κόστους ρεύματος που θα χρειαστεί να πληρώνουμε στην Ελλάδα, επειδή είχαμε την ατυχία να μας κυβερνούν κρετίνοι, πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα για το χειμώνα αλλά και κάποιες προφυλάξεις, επειδή μπορεί να ενέχουν κινδύνους. Τα σενάρια για διακοπές ρεύματος, πρέπει να μας βρούν προετοιμασμένους για να αντιμετωπίσουμε διάφορους παράγοντες όπως τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Εάν ανησυχείτε για το πώς θα κρατήσετε την οικογένειά σας ζεστή κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος, επενδύστε σε μια ξυλόσομπα ή προμηθευτείτε μια θερμάστρα κηροζίνης και εφοδιαστείτε με καύσιμα απο τώρα.

Τι να προσέξετε

Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) συμβαίνει όταν καίτε βιομάζα και καύσιμα (πχ σε αυτοσχέδιο μαγκάλι), χωρίς κατάλληλο αερισμό. Η έκθεση στο CO μπορεί να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων, ακόμη και θάνατο.

Βεβαιωθείτε ότι καίτε καύσιμα ή αέριο μόνο σε καλά αεριζόμενο χώρο ή δωμάτιο για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση από CO. Εναλλακτικά μπορείτε να έχετε στο σπίτι σας ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα που λειτουργούν με μπαταρία και να λειτουργούν σωστά.

Επιπλέον, όταν χρησιμοποιείτε ορισμένες πηγές θερμότητας, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει ανεξέλεγκτη φωτιά. Να δίνετε πάντα προτεραιότητα στην πυρασφάλεια όταν χρησιμοποιείτε μια πηγή θερμότητας όπως θερμοσίφωνες χώρου ή μη ηλεκτρικό θερμαντήρα.

Αυτό σημαίνει:

  • Βεβαιωθείτε ότι η πηγή θερμότητας δεν μπορεί να πέσει στο πάτωμα.
  • Κρατήστε όλα τα εύφλεκτα υλικά μακριά από τη πηγή θερμότητας.
  • Διαθέστε μεθόδους για κατάσβεση μιας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς, όπως πχ πυροσβεστήρες.

Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος αερίζεται.

Ακόμη και σε κρύο καιρό, δεν μπορείτε να κλείσετε τα πάντα επειδή χρειάζεστε μια πηγή καθαρού αέρα. Αφήστε τουλάχιστον ένα παράθυρο ανοιχτό.

Παρακάτω είναι μερικές εναλλακτικές πηγές θερμότητας για χρήση σε περίπτωση διακοπής ρεύματος

Θερμαντήρας αλκοόλης

Ένας θερμαντήρας αλκοόλης είναι συνήθως μικρός και ελαφρύς και μπορεί να είναι μια πηγή θέρμανσης έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, το αλκοόλ είναι ένα σχετικά φθηνό και διαθέσιμο καύσιμο που μπορείτε να βρείτε εύκολα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς τύπους αλκοόλ με αυτό το είδος σόμπας, αλλά είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μετουσιωμένο οινόπνευμα γιατί είναι το πιο καθαρό, καθιστώντας ασφαλέστερη τη χρήση του σε εσωτερικούς χώρους. Να είστε προσεκτικοί με μια σόμπα αλκοόλης γιατί παράγει φλόγες που είναι σχεδόν αόρατες.

Ηλεκτρικές θερμάστρες

Οι ηλεκτρικοί θερμαντήρες χώρου χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση εσωτερικών πηνίων, τα οποία παρέχουν θερμότητα ακτινοβολίας. Σημειώστε ότι εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικούς θερμαντήρες χώρου, θα χρειαστείτε και εφεδρικό τροφοδοτικό .

Αυτή η συσκευή απαιτεί πολλή ενέργεια για να λειτουργήσει, επομένως χρειάζεστε κάτι πιο ισχυρό από τα μικρής κλίμακας ηλιακά και αιολικά συστήματα. Αντ’ αυτού, προμηθευτείτε γεννήτριες μικρές ή για ολόκληρο το σπίτι.

Τζάκι

Πολλά σπίτια διαθέτουν τζάκι που είναι ιδανικό για να μείνετε ζεστοί ακόμα και χωρίς ρεύμα. Αλλά τα περισσότερα τζάκια δεν είναι αποδοτικά επειδή το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας ανεβαίνει και βγαίνει από την καπνοδόχο.

Εάν δεν έχετε άλλη επιλογή, χρησιμοποιήστε το τζάκι για να ζεσταθείτε.

Θερμαντήρες χεριών

Οι θερμαντήρες χεριών είναι ένας έξυπνος και εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε ζεστά μέρη του σώματός σας.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη θερμαντικών χεριών: μη ηλεκτρικοί και ηλεκτρικοί.

Οι μη ηλεκτρικοί θερμαντήρες έρχονται σε ένα πακέτο και αποτελούνται από ένα χημικό μείγμα που παράγει θερμότητα όταν ενεργοποιείται. Αυτοί οι τύποι θερμαντικών χεριών είναι φθηνοί και μπορείτε να τους βρείτε εύκολα σε καταστήματα αθλητικών ειδών, ή καταστήματα υλικού.

Οι ηλεκτρικές θερμάστρες είναι μικρές συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φόρτιση άλλων συσκευών ή ως θερμαντήρα χεριών. Εάν δεν έχετε ηλεκτρικό ρεύμα, θα χρειαστείτε μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για να το φορτίσετε, όπως γεννήτρια ή ηλιακούς συλλέκτες.

Θερμάστρα κηροζίνης

Ένας θερμαντήρας κηροζίνης χρειάζεται κηροζίνη ως υγρό καύσιμο. Όταν αναφλέγεται, η κηροζίνη παράγει μια διαφανή φλόγα που περικλείεται μέσα στο πλαίσιο του θερμαντήρα.

Λόγω της φύσης του καυσίμου που χρησιμοποιείται και της φλόγας, ορισμένοι θερμαντήρες κηροζίνης έχουν μηχανισμό απενεργοποίησης. Αυτό το χαρακτηριστικό ασφαλείας θα σβήσει τη φλόγα εάν ο θερμαντήρας γίνει ασταθής για να αποτρέψει μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, να προτιμήσετε θερμάστρα με αυτό το μηχανισμό.

Σόμπες pellet

Οι σόμπες pellet είναι παρόμοιες με τις σόμπες ξύλου, αλλά οι πρώτες είναι συνήθως μικρότερες και μπορεί να είναι πιο ακριβές. Αλλά οι σόμπες pellet, λειτουργούν αποτελεσματικά και παράγουν πολλή θερμότητα.

Αντί για καυσόξυλα, χρειάζεστε μόνο ανακυκλωμένο πριονίδι και ξύλο συμπιεσμένο σε μικρά πέλλετ.

Θερμάστρα προπανίου

Ένας θερμαντήρας προπανίου μπορεί να παρέχει θερμότητα κατά τη διάρκεια μιας διακοπής λειτουργίας και είναι φορητός όπως ένας παραδοσιακός θερμαντήρας χώρου. Οι θερμαντήρες προπανίου συνήθως χρησιμοποιούν μικρά μπουκάλια προπανίου που προσκολλώνται ακριβώς στη θερμάστρα.

Κεριά τσαγιού

Ακόμη και τα μικρά κεριά είναι αποτελεσματικά στη θέρμανση μικρών χώρων εάν δεν έχετε άλλες πηγές θερμότητας.

Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά κεριά τσαγιού για να κρατήσετε ζεστό ένα δωμάτιο μεσαίου μεγέθους, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο εάν πρόκειται να κοιμηθείτε. Είναι πολύ πιο ασφαλές να ζεστάνετε ένα δωμάτιο με κεριά χρησιμοποιώντας πολλά πήλινα δοχεία.

Ξυλόσομπα

Σε αντίθεση με το τζάκι, όπου το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας χάνεται μέσω της καμινάδας, οι σόμπες με ξύλα περιέχουν ολόκληρη τη φωτιά, επιτρέποντάς τους να συγκρατούν τη θερμότητα στο δωμάτιο πιο αποτελεσματικά.

Εάν έχει επίπεδη επιφάνεια από πάνω, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια ξυλόσομπα για το μαγείρεμα των φαγητών ή το βραστό νερό. Ωστόσο, μια σόμπα με ξύλα θα απαιτήσει καπνοδόχο και καυσόξυλα.

 

Πηγή

Προβολές : 1,982


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα