Πως το Psiphon, ένα εργαλείο της CIA, υποκινεί παγκόσμιες διαδηλώσεις μέσω του διαδικτύου

3 Δεκεμβρίου, 2022 18 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:460
Μοίρασέ το

 

 

 

 

 

Γι αυτο δεν πιστεύω στις … “αυθόρμητες” διαδηλώσεις των λαών…

Όλες στημένες είναι… και ελεγχόμενες… και δεν χρειάζεται να γράψω από ποιούς…

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

Το Psiphon είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που κυκλοφόρησε το 2009 με σκοπό να μπορεί να συγκεντρώσει διαδηλωτές μακριά απο την εποπτεία της κυβέρνησης. Ένα τέτοιο λογισμικό θα ήταν πολύ χρήσιμο στην παγκόσμια δικτατορία που διανύουμε, αλλά… υπάρχει ένα πρόβλημα, το Psiphon χορηγείται και ελέγχεται απο την CIA για τους δικούς της βρόμικους σκοπούς.

Προορισμένο το λογισμικό να υποστηρίξει αντικυβερνητικά στοιχεία σε χώρες που η εταιρεία θεωρεί «εχθρούς του διαδικτύου». Χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό τεχνολογιών επικοινωνίας ή λογοκρισίας θεμάτων που οι χορηγοί (CIA) απαγορεύουν. Έχει VPN, διακομιστή μεσολάβησης ιστού και πρωτοκόλλων ασφαλούς κελύφους (SSH ), το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν αποτελεσματικά τους δικούς τους ιδιωτικούς διακομιστές, τους οποίους, η κυβέρνησή δεν μπορεί να παρακολουθήσει με σκοπό να συγκεντρωθούν και να προβούν σε αντικυβερνητικές ενέργειες.

Από τότε που ξέσπασαν ταραχές που υποστηρίζονται από ξένες χώρες στο Ιράν στα μέσα Σεπτεμβρίου, τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν συχνά επιστήσει την προσοχή στον ρόλο του Psiphon. Αυτή η δωρεάν εφαρμογής ανοιχτού κώδικα για smartphone και υπολογιστή επιτρέπει στους χρήστες να παρακάμπτουν τους περιορισμούς σε ιστότοπους και διαδικτυακούς πόρους βοηθώντας τους ταραχοποιούς να οργανώσουν και να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους και να στείλουν ή να λάβουν μηνύματα προς και από τον έξω κόσμο.

Στη διαδικασία, το Psiphon έχει λάβει ανείπωτα ποσά δωρεάν διαφήμισης με μεγάλη επιρροή και ορισμένοι Ιρανοί – μαζί με τους κατοίκους της Δυτικής Ασίας ευρύτερα – έχουν ενθαρρυνθεί να κατεβάσουν το λογισμικό.

Ωστόσο, ούτε μία κυρίαρχη πηγή δεν έχει μέχρι στιγμής αναγνωρίσει τη φασματική προέλευση του Psiphon, πόσο μάλλον τους κακόβουλους στόχους που εξυπηρετεί και τους χορηγούς του, την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.

Για παράδειγμα, προωθήθηκε για αρκετά χρόνια από την ASL19, η οποία ιδρύθηκε από έναν Ιρανό ομογενή Ali Bangi το 2013 για να αξιοποιήσει την τεράστια χρηματοδότηση των ΗΠΑ που ρέει για πρωτοβουλίες «ελευθερίας στο διαδίκτυο» στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης.

Μια έρευνα των New York Times τον Ιούνιο του 2011 για την ώθηση της «ελευθερίας στο Διαδίκτυο» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες αυτές οι προσπάθειες χρησιμεύουν στην ανάπτυξη «σκιωδών» συστημάτων του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι “αντιφρονούντες” για να επικοινωνούν εκτός της εμβέλειας των κυβερνήσεων σε χώρες όπως το Ιράν, την Συρία και την Λιβύη. ”

Το 2007, πριν το Psiphon, ο ιστότοπος της CIA κατέταξε τις πρωτοβουλίες RFA και άλλες πρωτοβουλίες «ψυχολογικού πολέμου», όπως το Radio Free Europe και το Voice of America, μεταξύ των «μακροβιότερων και πιο επιτυχημένων εκστρατειών μυστικής δράσης» που διοργάνωσε ποτέ.

Στον ιστότοπο του BBC, μετά την απαγόρευση του βρετανικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Ρωσία, πρόσφερε τον Μάρτιο έναν επεξηγηματικό οδηγό για το πώς οι ντόπιοι μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή Psiphon μέσω Android, Apple και Windows.

Σε περίπτωση που οι χρήστες «δυσκολεύονται» να έχουν πρόσβαση στο Psiphon μέσω εφαρμογών, καλούνται να στείλουν ένα κενό μήνυμα σε μια καταχωρισμένη διεύθυνση email για να λάβουν «έναν άμεσο και ασφαλή σύνδεσμο λήψης».

Αυτή η χρησιμότητα είναι αναμφίβολα ανεκτίμητη δεδομένου του γεγονότος ότι εχθρικά μέσα ενημέρωσης στις χώρες της μέσης ανατολής, όπως το BBC και το RFA δίνουν μια εντελώς μονόπλευρη εικόνα της εξελισσόμενης αναταραχής, χαρακτηρίζοντας τις βίαιες, εμπρηστικές ενέργειες από αντικυβερνητικά στοιχεία ως ειρηνικές, ενώ αγνοούν πλήρως πολύ μεγαλύτερες φιλοκυβερνητικές λαϊκές διαδηλώσεις.

Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα του Psiphon από την οπτική γωνία της δυτικής ισχύος είναι ότι διοχετεύει όλα τα δεδομένα χρήστη προς και μέσω κεντρικών διακομιστών που ανήκουν στην ίδια την εταιρεία.

Ενώ οι δραστηριότητες των ατόμων στο δίκτυο ενδέχεται να προστατεύονται από τα αδιάκριτα βλέμματα της κυβέρνησής τους, το Psiphon μπορεί να παρακολουθεί ποιες τοποθεσίες επισκέπτονται και τις επικοινωνίες τους σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό επιτρέπει μόνο στους ξένους παράγοντες να παρακολουθούν τους διαδηλωτές και τα κινήματα διαμαρτυρίας και να ανταποκρίνονται αναλόγως.

Η ανάμειξη της Psiphon στο Ιράν είναι ένα μακροχρόνιο θέμα . Το 2013, η εταιρεία δημοσίευσε ένα ιστολόγιο που χαιρετίζει τον «ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο» που είχε στη χώρα, «που συνέπεσε με τις προεδρικές εκλογές του Ιράν».

Το Psiphon καυχιόταν ότι το λογισμικό της «παρέμεινε διαθέσιμο» με συνέπεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

 

Πηγή

Προβολές : 460


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα