Πώς δρουν οι παιδόφιλοι στο Διαδίκτυο. ΓΟΝΕΙΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ...

Πώς δρουν οι παιδόφιλοι στο Διαδίκτυο. ΓΟΝΕΙΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ...

20 Νοεμβρίου, 2022 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:483
Μοίρασέ το

 

«Οι παιδόφιλοι θα προσπαθήσουν να βρουν τις αδυναμίες του ανήλικου “στόχου” για να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη του και έπειτα θα προχωρήσουν στο σχέδιό τους», εξηγεί ο προϊστάμενος της υπηρεσίας.

«Γι’ αυτό και οι γονείς θα πρέπει να έχουν καλή επικοινωνία με τα παιδιά», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

 

 

 

 

Αν κρίνω από τους δεκάδες χιλιάδες γονείς που εμβολίασαν με θάνατο τα παιδιά τους,  αλλά και από το γεγονός πως όπου και να γυρίσει η ματιά σου, θα δεις παιδιά μικρά με ένα κινητό στο χέρι… πολύ φοβάμαι πως θα θρηνίσουμε  πολλά θύματα… και πολλές ψυχούλες και παιδικά σωματάκια κατεστραμμένα…

Βαδίζουμε ως κοινωνία, ολοταχώς στην άβυσσο και το σκοτάδι της είναι πολύ βαθύ…
Καλλιόπη Σουφλή
Πώς δρουν οι παιδόφιλοι στο Διαδίκτυο

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Γιώργος Δαγαλάκης
Παραγωγή: Zougla.gr 2022

Το Διαδίκτυο στη σύγχρονη εποχή αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών. Όμως, παρά τα θετικά που προσφέρει, στον ψηφιακό αυτό κόσμο παραμονεύουν σοβαροί κίνδυνοι. Ένας από αυτούς τους κινδύνους είναι οι παιδεραστές, οι οποίοι έχουν αναπτύξει συγκεκριμένο τρόπο δράσης.

Οι στόχοι τους είναι συνήθως κοινοί.

Να αγοράσουν αρχεία παιδικής πορνογραφίας για προσωπική τους χρήση ή για να τα διαμοιράσουν σε άλλους, να εξασφαλίσουν υλικό από ανήλικους χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να παγιδεύσουν κάποιο παιδί και να προσπαθήσουν να το συναντήσουν.

Τα τελευταία χρόνια η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας διαθέτει εξειδικευμένα στελέχη τα οποία έχουν επικεντρωθεί στο κυνήγι των παιδεραστών του Διαδικτύου με διάφορες τεχνικές.

Η κάμερα της «Ζούγκλας» επισκέφθηκε τη συγκεκριμένη υπηρεσία προκειμένου να καταγράψει την προσπάθεια αυτή και να δει από κοντά το εξειδικευμένο λογισμικό το οποίο «σαρώνει» τον κυβερνοχώρο και εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τα ηλεκτρονικά ίχνη των παιδόφιλων:

«Οι παιδόφιλοι στο Διαδίκτυο μπαίνουν σε συγκεκριμένα forum τα οποία γνωρίζουν ή στο “σκοτεινό διαδίκτυο” (dark web) και μέσα εκεί κατεβάζουν υλικό παιδικής πορνογραφίας για δικιά τους προσωπική ευχαρίστηση», λέει ο διευθυντής της Δίωξης, Βασίλης Παπακώστας και προσθέτει:

«Το υλικό αυτό πολλές φορές έχει διαπιστωθεί πως το αγοράζουν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το διαμοιράζουν μεταξύ τους. Το κόστος ποικίλει ανάλογα και με τις ηλικίες των παιδιών».

Ερωτηθείς, μεταξύ άλλων, για την προέλευση του συγκεκριμένου υλικού ο διευθυντής επισημαίνει: «Προέρχεται κυρίως από χώρες της Ασίας».

O διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας (φωτογραφία: Γιώργος Δαγαλάκης)
O διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας (φωτογραφία: Γιώργος Δαγαλάκης)

«Κάθε χρόνο στην Ελλάδα διαχειριζόμαστε περίπου 250 – 300 περιστατικά υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας. Βρίσκουμε το στίγμα των ατόμων αυτών και στη συνέχεια με συγκεκριμένες διαδικασίες φτάνουμε έξω από την πόρτα τους για να κατασχέσουμε όλα τα ψηφιακά πειστήρια», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

«Στη συνέχεια θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη η οποία θα κρίνει την περεταίρω μεταχείρισή τους. Πάντως όταν τους ανακρίνουμε για το υλικό οι περισσότεροι μας λένε πως το κατέβασαν κατά λάθος μαζί με κάτι άλλο, ενώ ελάχιστοι παραδέχονται την πράξη τους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αυτοί που θα πιαστούν θα το ξανακάνουν;

«Συνήθως όχι, έχουμε ελάχιστες περιπτώσεις που θα επανέλθουν. Βέβαια μπορεί να γίνονται πιο προσεκτικοί και να διασφαλίζουν υλικό με άλλο τρόπο».

Ποιο είναι το προφίλ αυτών των ατόμων;

«Παιδεραστές μπορεί να είναι όλοι. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Έχουμε δει τα πάντα φυσικά, και ένστολους. Μια μικρή παρατήρηση από τις υποθέσεις που διαχειριζόμαστε τον τελευταίο χρόνο είναι ότι έχουμε πιάσει πολλούς άνεργους», απαντά ο διευθυντής.

Παρά τις συνεχείς όμως προσπάθειες, αλλά και τις επιτυχημένες ενέργειες των Αρχών επιβολής του νόμου, οι πλατφόρμες που επικεντρώνονται στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών συνεχίζουν να υπάρχουν, καθώς επίσης υπάρχουν και παιδεραστές οι οποίοι προσπαθούν να παγιδεύσουν ανήλικα.

Στο εργαστήριο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όπου εντοπίζουν τους παιδόφιλους.
Στο εργαστήριο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όπου εντοπίζουν τους παιδόφιλους.

«Οι παιδόφιλοι θα προσπαθήσουν να βρουν τις αδυναμίες του ανήλικου “στόχου” για να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη του και έπειτα θα προχωρήσουν στο σχέδιό τους», εξηγεί ο προϊστάμενος της υπηρεσίας. «Γι’ αυτό και οι γονείς θα πρέπει να έχουν καλή επικοινωνία με τα παιδιά», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

«Με το λογισμικό που διαθέτουμε βλέπουμε σε real time ποιοι κατεβάζουν και διαμοιράζονται υλικό παιδικής πορνογραφίας», επισημαίνει στην κάμερα της «Ζούγκλας», στέλεχος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξηγώντας ακριβώς πώς λειτουργεί.

Δείτε το βίντεο εδώ

 

Πηγή

Προβολές : 483


Μοίρασέ το:Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα