Πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία -Τα 4+1 σενάρια του Sky News

Πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία -Τα 4+1 σενάρια του Sky News

23 Μαρτίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:144
Μοίρασέ το

 

Όσο συνεχίζονται οι προσπάθειες για διπλωματικές επαφές και ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ μαίνονται σκληρές συγκρούσεις και χάνουν τη ζωή τους άμαχοι πολίτες και ενόψει της ανακοίνωσης ακόμα περισσότερων δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ένα είναι το μεγάλο ερώτημα: πώς μπορεί, τελικά, να τελειώσει αυτή η κρίση;

 

 

 

 

Τα δυο πρώτα σενάρια είναι τα θετικά…

Το τρίτο και το τέταρτο, τα αρνητικά…

Το πέμπτο το απευχόμαστε όλοι…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και έναν μήνα σχεδόν, και για την ώρα δεν διαφαίνεται κάποια λύση που να οδηγεί σε τερματισμό των εχθροπραξιών.

Όσο συνεχίζονται οι προσπάθειες για διπλωματικές επαφές και ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ μαίνονται σκληρές συγκρούσεις και χάνουν τη ζωή τους άμαχοι πολίτες και ενόψει της ανακοίνωσης ακόμα περισσότερων δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ένα είναι το μεγάλο ερώτημα: πώς μπορεί, τελικά, να τελειώσει αυτή η κρίση;

Ρεπορτάζ του Sky News αναλύει κάποια πιθανά σενάρια και τα αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν από έναν τερματισμό του πολέμου. Σημειώνει ότι ανάλογα με το πώς θα τερματιστούν οι συγκρούσεις, προκύπτουν τέσσερα συν ένα σενάρια, που περιλαμβάνουν καθαρή νίκη της μίας ή της άλλης πλευράς, μέχρι το ξέσπασμα ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου, στον οποίον όλοι θα βγουν χαμένοι, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ.

Σενάριο πρώτο: Νίκη της Ρωσίας, που οδηγεί σε μια νέα εποχή

Σε αυτό το σενάριο, κερδίζει τον πόλεμο η Ρωσία. Η εισβολή του Πούτιν ρίχνει την κυβέρνηση Ζελένσκι και τοποθετεί στη θέση της μια ηγεσία «μαριονέτα», η οποία οδηγεί τη χώρα προς τα ανατολικά, απομακρύνοντάς τη από τη Δύση, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα, για να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, στρέφεται προς άλλες χώρες, κυρίως προς την Κίνα, η οποία αντλεί έμπνευση από τις κινήσεις του Πούτιν και εξαπολύει μια παρόμοια εισβολή στην Ταϊβάν. Ξεκινά μια νέα εποχή, στην οποία οι μεγάλες δυνάμεις επιβάλλουν τις επιθυμίες τους στις μικρότερες χώρες κατά το δοκούν.

 

Σενάριο δεύτερο: Οι ρωσικές δυνάμεις χωρίζουν την Ουκρανία στα δύο

 

Σε αυτήν την περίπτωση, λέει το Sky News, οι δυνάμεις της Ρωσίας κατακτούν την ουκρανική ακτογραμμή από τη Μαύρη Θάλασσα ως την Αζοφική και εμποδίζουν τη δυνατότητα της Ουκρανίας να εξάγει προϊόντα, καταστρέφοντας έτσι την οικονομία της χώρας. Η Ουκρανία, τελικά, χωρίζεται στα δύο, σε ανατολικό τμήμα και δυτικό: το ένα κομμάτι αναπτύσσει σχέσεις με τη Δύση, το άλλο «απορροφάται» από τη Ρωσία.

Σενάριο τρίτο: Μακροπρόθεσμος ανταρτοπόλεμος, που οδηγεί τελικά σε νίκη της Ουκρανίας

Η αντίσταση που έχει προβάλει η Ουκρανία απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις είναι ιδιαίτερα σθεναρή ως τώρα και, σύμφωνα με αυτό το σενάριο του Sky News, αν αυτή η άμυνα συνεχιστεί επί αρκετό χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε νίκη της Ουκρανίας.

Η απόκρουση των ρωσικών επιθέσεων μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στη Μόσχα, εξαιτίας των όλο και μεγαλύτερων απωλειών για τον ρωσικό στρατό αλλά και των σημαντικών οικονομικών επιπτώσεων που θα προκύψουν.

Αυτό είναι ένα σενάριο, σύμφωνα με την ανάλυση, που απειλεί την ισχύ του προέδρου Πούτιν, ενώ για να γίνει πραγματικότητα θα χρειαστεί η συνδρομή των δυτικών χωρών, με αποστολή πόρων και εξοπλισμού, μακροπρόθεσμα.

Σενάριο τέταρτο: Νίκη της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης

Είναι πιο δύσκολο να επιτίθεσαι παρά να αμύνεσαι, λέει το Sky News, και αναφέρει πως αν ο ουκρανικός στρατός καταφέρει να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στους Ρώσους, μπορεί να κερδίσει τις μάχες εναντίον του στρατού της Μόσχας και να βγει νικητής στον πόλεμο.

Ήδη, η χώρα έχει καταφέρει να προχωρήσει σε αντεπίθεση σε κάποια σημεία και, αν συνεχίσει, λαμβάνοντας παράλληλα στήριξη από τη Δύση, μπορεί ακόμα και να κερδίσει, καταστρέφοντας τη δύναμη και την επιρροή του Πούτιν στη χώρα του.

 

Σενάριο πέμπτο: Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Αν οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας αποφασίσουν να επέμβουν στη σύγκρουση άμεσα, τότε η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί ανεξέλεγκτα, λέει το Sky News, οδηγώντας ακόμα και στο ξέσπασμα του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Ζελένσκι καλεί εδώ και καιρό τη Δύση να επιβάλει αποκλεισμό του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, όμως ως τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί αυτό το αίτημα, καθώς οι δυτικές χώρες και το ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με τις δυνάμεις της Ρωσίας και να φέρει την κρίση ένα βήμα -ή και πολλά βήματα- πιο κοντά στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Πηγή

Προβολές : 144


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα