Σε συναγερμό η Ελλάδα από το κλείσιμο της στρόφιγγας σε Πολωνία και Βουλγαρία – Μπαλαντέρ η Ρεβυθούσα

27 Απριλίου, 2022 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

 

Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20η Μαΐου καθώς τότε οι Έλληνες προμηθευτές ρωσικού αερίου δηλαδή η ΔΕΠΑ, η Μυτιληναίος και η Προμηθέας Gus θα κληθούν να πληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου, ελπίζοντας ότι η ΕΕ θα έχει στο μεταξύ καταλήξει στους χειρισμούς που θα κάνει σε σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα Πούτιν που προβλέπει πληρωμή σε ρούβλια και άνοιγμα δύο τραπεζικών λογαριασμών πληρωμής έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank. Η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC.

 

 

Ετοιμαστείτε να βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα… φρόντισε η κυβέρνηση του Χάζαρου Μητσοτάκη γι αυτό… κι όταν εννοώ η κυβέρνηση, εννοώ όλους τους βολευτές της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Καραμάν -Αλήδες, Σαμαράδες και όλος ο οβραίικος συρφετός του ΚΥΝΟβουλίου…

Το τι έρχεται, δεν χρειάζεται να το αναλύσω…

Α… και μην ξεχάσουν τα κομματόσκυλα, να τους ξαναψηφίσουν, όποτε γίνουν εκλογές…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Tο χειρότερο σενάριο για την τροφοδοσία της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο βιώνει από χθες η Πολωνία και η Βουλγαρία, αποτελώντας τις πρώτες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου που το Κρεμλίνο κλείνει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου.

Η είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου αργά χθες το βράδυ προσθέτοντας στο πάζλ και μία Βαλκανική χώρα δεν άργησε να προκαλέσει ντόμινο αναταράξεων, πυροδοτώντας για άλλη μια φορά την ξέφρενη κούρσα των τιμών του φυσικού αερίου που ξεπέρασαν τα 100 ευρώ για να κλείσουν τελικά στο Ολλανδικό TTF στα 99 ευρώ η μεγαβατώρα. Τα «παιχνίδια» Πούτιν και οι απαιτήσεις για πληρωμές σε ρούβλια δοκιμάζουν και τις αντοχές της ελληνικής πλευράς.

Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20η Μαΐου καθώς τότε οι Έλληνες προμηθευτές ρωσικού αερίου δηλαδή η ΔΕΠΑ, η Μυτιληναίος και η Προμηθέας Gus θα κληθούν να πληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου, ελπίζοντας ότι η ΕΕ θα έχει στο μεταξύ καταλήξει στους χειρισμούς που θα κάνει σε σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα Πούτιν που προβλέπει πληρωμή σε ρούβλια και άνοιγμα δύο τραπεζικών λογαριασμών πληρωμής έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank. Η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC.

Η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη σχετικά με την στάση που θα κρατήσει και την περασμένη εβδομάδα πρότεινε στις εταιρείες να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και να αναζητήσουν πιθανές εξαιρέσεις από το διάταγμα της Μόσχας. Ο φόβος όμως παραμένει και είναι ένας: αν η αποδοχή του Ρωσικού συστήματος πληρωμών εναντιώνονται στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας.

Η Βουλγαρία προσφεύγει στην Ρεβυθούσα

Οι συνέπειες για την Βουλγαρία ουσιαστικά επηρεάζουν και την Ελλάδα, η οποία στο πλαίσιο του solidarity (αλληλεγγύη) καλείται να καλύψει τα κενά της γειτονικής χώρας σε αέριο, με τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας να δίνουν την χείρα βοηθείας.

Tο νησάκι πλησίον των Μεγάρων που αποτελεί την πύλη εισόδου του LNG για την χώρα μας είχε αξιοποιήσει και προ ενός μηνός ξανά η Βουλγαρία στο πλαίσιο των κινήσεων για την ενίσχυση της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο.

Επίσης σε όλα τα σχέδια που κατά καιρούς έχουν επεξεργαστεί οι ελληνικές αρχές για να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια στην ελληνική αγορά υπολόγιζαν τις απαιτήσεις της γείτονας χώρας σε αέριο και την συνδρομή της Ελλάδας για να μπορέσουν να καλυφθούν και οι δικές τις ανάγκες που υπολογίζονται συνολικά σε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της Ρωσίας να ξεκινήσει το «εμπάργκο» στο φυσικό αέριο ενεργοποιεί και τα δικά μας αντανακλαστικά και θέτει σε άμεση επιφυλακή και την χώρας μας που καλείται να επισπεύσει τα μέτρα της ενεργειακής θωράκισης τώρα που οι απειλές Πούτιν γίνονται πράξεις.

Τα θετικά νέα είναι ότι αυτή η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει και αρχίζει αργά αλλά σταθερά να αποδίδει καρπούς σε μια περίοδο όχι μεγάλων ενεργειακών απαιτήσεων.

Η κυβερνητική απόφαση να διπλασιαστεί η παραγωγή λιγνίτη σε συνδυασμό με την επιλογή για παράταση της ζωής των λιγνιτικών μονάδων που ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ο Πρωθυπουργός από την Κοζάνη, δείχνουν την ετοιμότητα της χώρας προς το «κακό» σενάριο που γίνεται πλέον συστατικό της ενεργειακής πραγματικότητας ολόκληρης της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αυλές των λιγνιτικών μονάδων έχουν ξεκινήσει να γεμίζουν, εντατικοποιείται το σχέδιο για την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας ώστε να μπορέσει άμεσα να ενισχύσει την δυναμικότητά της σε 380.000 κυβικά μέτρα από 225.000 κ.μ. που είναι σήμερα. Ήδη ο Διαχειριστής βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας της νέας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης, η οποία υπολογίζεται να φτάσει στο νησί στην καρδιά του καλοκαιριού.

Αυτό θα επιτρέψει στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ να υποδεχτούν περισσότερo LNG. Για το δίμηνο Μαΐου -Ιουνίου είναι προγραμματισμένα 11 φορτία ωστόσο οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τις απαιτήσεις.

Στα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν επεξεργαστεί οι ελληνικές αρχές προβλέπεται και η μετατροπή των πέντε μονάδων φυσικού αερίου σε ντίζελ κάτι που επίσης θα χρειαστεί να προγραμματίσει η ελληνική πλευρά για να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς περιορισμούς στο φυσικό αέριο.

 

Πηγή

Προβολές : 220


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα