Σημερινή φρίκη: Κάτω από την καλντέρα του Yellowstone, κάτι έχει τρομοκρατήσει τους επιστήμονες. (βίντεο)

Σημερινή φρίκη: Κάτω από την καλντέρα του Yellowstone, κάτι έχει τρομοκρατήσει τους επιστήμονες. (βίντεο)

27 Νοεμβρίου, 2023 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:620
Μοίρασέ το

Σημερινή φρίκη: Κάτω από την καλντέρα του Yellowstone, κάτι έχει τρομοκρατήσει τους επιστήμονες.

Μια μικρή έκρηξη λάβας στην καλδέρα του ηφαιστείου Yellowstone ήταν πιο δραματική από ό,τι αναμενόταν. Παρόλο που δεν προκαλεί μεγάλες καταστροφές, εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης ερευνητών που χρησιμοποίησαν ραδιομετρική χρονολόγηση για να σκιαγραφήσουν ένα χρονοδιάγραμμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο εμβληματικό εθνικό πάρκο.

Η καλδέρα του Yellowstone είναι μια κοιλότητα στο έδαφος σε σχήμα καζανιού που δημιουργήθηκε όταν σχηματίστηκε ένας άδειος, καταρρέων θάλαμος μάγματος πριν από περίπου 631.000 χρόνια. Η υπερηφαιστειακή έκρηξη απελευθέρωσε περίπου 240 κυβικά μίλια ρυολιθικού μάγματος και εναπόθεσε τέφρα σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών…

Ωστόσο, αυτό το δραματικό γεγονός είναι σπάνιο και εκτιμάται ότι έχει συμβεί μόνο τρεις φορές τα τελευταία 2,1 εκατομμύρια χρόνια, ενώ οι εκρήξεις μικρής κλίμακας συμβαίνουν συχνότερα.

Αυτά τα μικρά επεισόδια ηφαιστειακής δραστηριότητας είναι γνωστά ως εκρήξεις εντός καλδέρας, επειδή συμβαίνουν μέσω εξαερισμού εντός της καλδέρας. Αυτό παίρνει συνήθως τη μορφή ροής λάβας, διογκούμενου θόλου λάβας ή μικρής εκρηκτικής έκρηξης.
UPDATE NEWS

 

Πηγή

Προβολές : 620


Μοίρασέ το:Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα