Σκιάθος: Αυταρεσκη και γεματη αυτοπεποιθηση

Σκιάθος: Αυταρεσκη και γεματη αυτοπεποιθηση

28 Ιουνίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:169
Μοίρασέ το

 

 

Δεν χρειάζεται να κάνει το παραμικρό. Πανέμορφη, στέκεται μυστήρια σχεδόν σνομπ, τυλιγμένη σε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου και περιμένει με αυτάρεσκο χαμόγελο και ξέχειλη αυτοπεποίθηση. Πάντα οι άλλοι θα έρχονται σε αυτήν. Η Σκιάθος είναι διαφήμιση του εαυτού της.

 

 

 

 

Καταπράσινη μαγεία, χαμένη στα βάθη των αιώνων, από τα προϊστορικα χρόνια…

Η διάσημη πατρίδα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη…

Θα λατρέψετε τις παραλίες της, την εικόνα της… θα την ερωτευθείτε…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Σκιάθος: Η νέα αγαπημένη του νευρικού εραστή

Ήρθε ακριβώς όπως τον έχουμε συνηθίσει στη μεγάλη οθόνη.

Μικροκαμωμένος, με φαρδιά ρούχα και τα χαρακτηριστικά τετράγωνα γυαλιά του, μαλλιά ανακατεμένα και βλέμμα πάντοτε ερευνητικό.

Μαζί του ελάχιστοι συνεργάτες που κατέφτασαν με ιδιωτικό αεροσκάφος.

Ο Γούντι Άλεν βρήκε ακριβώς αυτό που έψαχνε στη Σκιάθο.

Ήταν τέλη Απριλίου του 2012 όταν στο νησί επικρατούσε έντονη κινητικότητα ενόψει της άφιξης του σκηνοθέτη.

Ψάχνει, λένε, να αιχμαλωτίσει με το φακό του τις ομορφότερες παραλίες του νησιού για την επόμενή του ταινία. Κουκουναριές, Λαλάρια, Βρωμόλιμνος, Αγία Ελένη, Άγκιστρο.

Όλες τις γύρισε και όλες θα βρουν μια θέση στη μεγάλη οθόνη.

Ήρθε σαν σίφουνας για λίγες μέρες, πρόλαβε να μαγευτεί από το νησί και υποσχέθηκε να επιστρέψει τον Σεπτέμβρη για τα γυρίσματα.

Τόσο απλά. “Τους διάσημους τους έχουμε φάει με το κουτάλι”, λέει γελώντας ο κυρ Θοδωρής ενώ απολαμβάνει τον γλυκύ βραστό του, στο ίδιο καφενείο από τότε που θυμάται τον εαυτό του.

Ο τοπικός μύθος θέλει ακόμα και τους Beatles να έχουν επισκεφτεί τη Σκιάθο στα ’60ς και να προσπαθούν με επιμονή να αγοράσουν τον Τσουγκριά, το νησάκι απέναντι από την πόλη της Σκιάθου με την υπέροχη παραλία και το εκκλησάκι του Αγίου Φλώρου σκαρφαλωμένο στο βράχο. 

Ο επίγειος παράδεισος δεν πουλήθηκε ακόμα.

Μετά ήρθε το Mamma Mia.

Σκηνικά, φλας, κάμερες και το διάσημο cast να περιδιαβαίνει στα σοκάκια και να φωτογραφίζεται με τους ντόπιους μοιράζοντας απλόχερα χαμόγελα.

Και όλο αυτό να κάνει το γύρο του κόσμου.

Δεν χρειάστηκε και πολύ για να γίνει η Σκιάθος ένας από τους πιο διάσημους προορισμούς για γαμήλιες τελετές και μήνα του μέλιτος.

Άγγλοι, Αμερικάνοι και Σκανδιναβοί κλείνουν πακέτα για να περπατήσουν στα βήματα των πρωταγωνιστών της ταινίας.

Αυτή είναι η μία όψη του νησιού, η φανταχτερή.

Υπάρχει και η άλλη, η αφτιασίδωτη που την γνωρίζουν οι μυημένοι πολύ πριν την μάθει το Χόλιγουντ.

Είναι τα πευκοδάση που έχουν βάλει στοίχημα να καλύψουν κάθε σπιθαμή του νησιού, τα μοναστήρια, τα διασκορπισμένα σπιτάκια της ενδοχώρας.

Είναι το χταπόδι καπαμά, η σκιαθίτικη πίτα με άγρια χόρτα εποχής και τα χαϊμαλιά, τα γλυκά από μέλι και καρύδια τυλιγμένα σε φύλλο, που τηγανίζονται και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη.

Είναι η παλιά πόλη πάνω από το παλιό λιμάνι με τα στενά σοκάκια και τις αυλές πνιγμένες στα λουλούδια και τις κληματαριές.

Είναι ολόκληρη η πρωτεύουσα που ησυχάζει όταν οι τουρίστες κάνουν απόβαση στις δυτικές παραλίες.

Και πάνω από όλα είναι ο Παπαδιαμάντης. “Ο κ. Παπαδιαμάντης, ο εκ της νήσου Σκιάθου συγγραφεύς, ο ιδιόρρυθμος, ο εκκεντρικός, ο Μποέμ, ο Μένιππος φιλόσοφος, ο άνθρωπος των καπηλείων και των τρωγλών, ο θαυμάσιος τύπος, ο ειλικρινής χαρακτήρ, ο περιφερόμενος συχνάκις ανά τας αθηναϊκάς οδούς με το τετριμμένον και ξεθωριασμένον επανωφόριον, με τα διπλά καταρρακωμένα πανταλόνια ….. ο πνευματώδης αυτός Λουκιανός, η χάρις αυτή του Θεοκρίτου, ο αναλυτικός ψυχολόγος Τουργένιεφ, ο παρατηρητικός Δίκενς, ο μελαγχολικός Κοππέ, ο γλαφυρός και φυσικώτατος αυτός Πλούταρχος, με τ’ άφθονα μαύρα ακτένιστα μαλλιά….”.

Κάπως έτσι περιγράφει ο Δ. Χατζόπουλος τον Παπαδιαμάντη.

Κι εκείνος όταν το μαθαίνει απαντάει: “Δεν μοιάζω με κανέναν, είμαι ο εαυτός μου”.

Ακριβώς όπως και το νησί του.

 

See & Do

Όνειρο στο κύμα

Για ερωτευμένους: Στην ήσυχη και αμμουδερή Μικρή Ασέληνο, 16 χλμ βορειοδυτικά της πόλης.
Για το πολυπόθητο ενσταντανέ: Στα Λαλάρια, μπροστά στην περίφημη Τρύπια Πέτρα, στα βόρεια του νησιού.
Για socialising: Στις οργανωμένες και διάσημες Κουκουναριές με τη χρυσή άμμο, 13 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης. (ξαπλώστρες στα 10€)
Για σέρφερ: Στην εκτεθειμένη στους βοριάδες παραλία Ξάνεμος, 3,5 χλμ βορειοανατολικά της πόλης.
Για να αποχωριστείτε το μαγιό: Στην μικρή, αμμουδερή Μικρή Μπανάνα, 14 χλμ δυτικά της πόλης. (από 10€ οι ξαπλώστρες)
  
Μη φύγετε αν δεν….
Πιείτε καφέ από τα χέρια του πατέρα Άγγελου στο Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Θα σας ξεναγήσει στο Μουσείο με τα σπάνια μουσικά όργανα πριν προμηθευτείτε τον περίφημο αλυπιακό οίνο που φτιάχνουν οι μοναχοί.
Χαθείτε στα στενά, πλακόστρωτα δρομάκια με τις μπουκαβίλιες και τα γεράνια στην Χώρα και αφεθείτε στις ευωδιές γιασεμιών και βασιλικών που έρχονται από τις αυλές των ασπρισμένων σπιτιών.
Προσκυνήσετε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται στον μητροπολιτικό ναό των Τριών Ιεραρχών πάνω απ’ το Παλιό Λιμάνι. Βρέθηκε τον 17ο αιώνα στο Μοναστήρι της Παναγίας Εικονίστριας, ή Κουνίστρας για τους ντόπιους.
Επισκεφτείτε το ταπεινό σπίτι-μουσείο όπου γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Τα πάντα διατηρούνται όπως ακριβώς τα άφησε ο μεγάλος Έλληνας πεζογράφος.
  
Κάνετε βόλτα στη λίμνη Στροφυλιά, ακριβώς πίσω από τις Κουκουναριές: μαγευτικό τοπίο, στο οποίο ζουν αποδημητικά πουλιά ενώ συχνά εμφανίζονται κύκνοι.

Εξερευνήστε την αγαπημένη σας γεύση σε νόστιμα κοκτέιλ ενώ χαλαρώνετε στο Ginfish Cocktail & bar. Κρυμμένο στο Παλιό Λιμάνι, το GinFish είναι ένα κοκτέιλ μπαρ στη Σκιάθο που επιμελείται μια λίστα κοκτέιλ που μπορείτε να εξερευνήσετε. (τηλ.: 689 247 7702, https://ginfish.gr)

Δοκιμάσετε όσα παραδοσιακά καλούδια έχει να σας προσφέρει το νησί: χορτόπιτα ρολό, σιροπιαστά γλυκά, λευκό κρασί, τσίπουρο, μέλι, αμυγδαλωτά, άσπρο γλυκό του κουταλιού και χαϊμαλιά. Θα τα βρείτε στα μαγαζάκια στο λιμάνι.

 

 

Πηγή

Πηγή

Προβολές : 169


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα