Σκληρό πόκερ: Η Δούμα ενέκρινε σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας – Ο Β.Πούτιν έχει πλέον το “Responsibilty to Protect”

Σκληρό πόκερ: Η Δούμα ενέκρινε σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας – Ο Β.Πούτιν έχει πλέον το “Responsibilty to Protect”

16 Φεβρουαρίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:199
Μοίρασέ το

Προειδοποιούν ΗΠΑ και Ουκρανία

Ποια θα είναι η αντίδραση της Δύσης; Θα υπάρχουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας; Διότι η Μόσχα με την κίνηση αυτή θα διχάσει την ήδη διχασμένη ΕΕ καθώς θα εμφανιστεί ως “νόμιμος εγγυητής όλων των ρωσόφωνων στην Αν. Ουκρανία”.

 

 

 

 

Σκληρό πόκερ και το παιχνίδι χοντραίνει.

Ο διαμελισμός της Ουκρανίας, θα σηματοδοτήσει αντιδράσεις από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. αλλά και των ΗΠΑ, με ότι αυτό σημαίνει…

Η φωτιά του πολέμου επεκτείνεται και κανείς δεν γνωρίζει πως θα τελειώσει…

Όλα παίζουν… ακόμα και η πιθανότητα πυρηνικής εμπλοκής…

Να ευχόμαστε μόνον, να μην δοθεί εντολή στον Μητσοτάκη να συμμετάσχει στο πλευρό του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ…

Αντιλαμβάνεστε τι θα σημαίνει αυτό… δεν χρειαζονται επαναλήψεις των όσων έχω σχολιάσει σε προηγούμενες αναρτήσεις για το θέμα.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Σκληρό “πόκερ” παίζει η Ρωσία και ο Β.Πούτιν εντείνοντας την πολεμική ατμόσφαιρα και “κραδαίνοντας το σπαθί” γύρω από την Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε ακόμη ένα όπλο στην “φαρέτρα” του ενόψει εξελίξεων.

H ρωσική Δούμα ενέκρινε χτες το σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας καθώς πέρασε το νομοσχέδιο Αναγνώρισης και Ανεξαρτησίας του Ντονμπάς και πλέον απομένει η έγκριση και η υπογραφή του Β. Πούτιν

Επί της ουσίας όμως, δεν πρόκειται για αναγνώριση και Ανεξαρτησία ΜΟΝΟ των περιοχών του Ντονέτσκ και του Ντονμπάς και αυτή είναι η πιο σοβαρή εξέλιξη η οποία κρύφτηκε μέσα στο ρωσικό νομοσχέδιο.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Υπήρχαν δύο νομοσχέδια προς ψήφιση: ένα από το κυβερνών κόμμα “Ενωμένη Ρωσία” και ένα από τους κομμουνιστές.

Εγκρίθηκε ο διαμελισμός της Ουκρανίας

Kαι τα δύο νομοσχέδια ήταν ίδια, μόνο που το πρώτο προέβλεπε διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών πριν από την παράδοση προς υπογραφή στον Β.Πούτιν.

Το δεύτερο νομοσχέδιο που πρότειναν οι κομμουνιστές- και είναι αυτό που εγκρίθηκε- προέβλεπε άμεση παράδοση προς υπογραφή στον Β.Πούτιν χωρίς διαβούλευση! Και αυτό είναι το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι πως το Νομοσχέδιο αφορά ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς και όχι μόνο τις περιοχές Ντονέτσκ-Λουχάνσκ που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι.

Εδώ δημιουργείται ένα τεράστιο ζήτημα καθώς οι Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ διεκδικούν την κυριαρχία σε ολόκληρες τις περιοχές του Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων που ελέγχονται από την Ουκρανία όπως Μαριούπολη, Κραματόρσκ, Σλοβιάνσκ. 

  1. Για να γίνει αυτό αντιληπτό, στον χάρτη, με το ροζ  χρώμα είναι το κατεχόμενο από τη Ρωσία λεγόμενο “LDNR” (Ντονέτσκ-Λουχάνσκ). Πρόκειται για το 25% των εδαφών.
  2. Με το μπλε και το κίτρινο είναι το 75% δηλαδή τα ελεύθερα τμήματα των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ τα οποία οι ρωσόφωνοι ισχυρίζονται πως είναι «δικά» τους.

Έρχεται τώρα αυτό το νομοσχέδιο για να συμπεριλάβει όλες τις περιοχές και να θέσει τους επόμενους στόχους της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής.

Δείτε τον χάρτη

Image

Ο Β.Πούτιν έχει το “Responsibilty to Protect” – Δικαίωμα επέμβασης

Το θέμα πλέον περιπλέκεται για την Δύση καθώς η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα ευρύτερο αφήγημα της “Ευθύνης Προστασίας” R2P (Responsibilty to Protect). Δόθηκε δηλαδή επίσημα το δικαίωμα στη Ρωσία να «εγγυηθεί την ασφάλεια» των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Και όχι μόνο. Στόχοι είναι και το Χάρκοβο, η Οδησσός κτλ.

Το Responsibility to Protect είναι μια παγκόσμια πολιτική δέσμευση που υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών κατά την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του 2005 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόληψη της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και της εθνοκάθαρσης.

Οι πρώτοι που το εφάρμοσαν ήταν οι Αμερικανοί με την Γιουγκοσλαβία και έπειτα με το Κόσοβο.

Ποια θα είναι η αντίδραση της Δύσης; Θα υπάρχουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας; Διότι η Μόσχα με την κίνηση αυτή θα διχάσει την ήδη διχασμένη ΕΕ καθώς θα εμφανιστεί ως “νόμιμος εγγυητής όλων των ρωσόφωνων στην Αν. Ουκρανία”.

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα εμπλακούν μόλις τους “τους καλέσουν οι Αρχές των Ντονέτσκ-Λουχάνσκ”. Και αυτό πρόκειται να γίνει πολύ σύντομα.

Ήδη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσίζοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα αναλάβει δράση για την Ουκρανία εκτός και αν η Μόσχα “προκληθεί να το κάνει”.

«Θα απαντήσουμε εάν Ρώσοι πολίτες σκοτωθούν οπουδήποτε, ακόμη και στο Ντονμπάς», πρόσθεσε

“Ενιαία Ρωσία”: Το σχέδιο Νόμου εγκρίθηκε

“Η έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας για την ανάγκη να αναγνωριστούν η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ θα του διαβιβαστεί χωρίς καθυστέρηση”, έγραψε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, και μέλος του κυβερνώντος κόμματος Ενιαία Ρωσία Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Διευκρινίζει πως το κείμενο εγκρίθηκε “σε ολομέλεια” της Δούμας προκειμένου οι δύο περιοχές να γίνουν “αυτόνομα, κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη”.

“Το Κίεβο δεν τηρεί τις συμφωνίες του Μινσκ. Οι πολίτες και οι συμπατριώτες μας που ζουν στο Ντονμπάς χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας”, έγραψε ακόμη ο Βολόντιν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Να σημειωθεί πως η Ρωσία έχει εκδώσει περισσότερα από 700.000 διαβατήρια σε κατοίκους του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας από το 2014.

Προειδοποιούν ΗΠΑ και Ουκρανία

“Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών στην Ουκρανία θα ήταν μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Μια θέσπιση αυτού του ψηφίσματος θα υπονόμευε ακόμη περισσότερο την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Θα έθετε επίσης «περαιτέρω εν αμφιβόλω τη δηλωμένη δέσμευση της Ρωσίας να συνεχίσει να εμπλέκεται στη διπλωματία προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση» της κρίσης στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε επίσης πως η κίνηση αυτή θα «επέβαλε μια ταχεία και σθεναρή απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πλήρη συντονισμό με τους Συμμάχους και εταίρους μας».

Η Ουκρανία σημειώνει πως αν το εγκρίνει ο Β.Πούτιν, η Ρωσία θα αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις του Μινσκ-2 και αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους.

 

 

Image

Image

google news

 

Πηγή

Προβολές : 199


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα