Στη Βουλή η δικογραφία κατά Καραμανλή και Σπίρτζη (Εδώ, γελάμε...)

Στη Βουλή η δικογραφία κατά Καραμανλή και Σπίρτζη (Εδώ, γελάμε...)

19 Ιουλίου, 2023 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:135
Μοίρασέ το

 

Κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση έχει δρομολογηθεί μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, για να αναζητηθούν πλήρως τα αίτια του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, προκειμένου να λυθούν τα χέρια των ειδικών εφετών ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση και να μπορούν να ανοιχθούν τα κινητά και σταθερά τηλέφωνα των εμπλεκομένων, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στους υπαίτιους ή σε όσους συνέβαλαν στο τραγικό αυτό δυστύχημα.

Στη Βουλή η δικογραφία κατά Καραμανλή και Σπίρτζη

Εδώ γελάμε…

Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΣΑΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ, ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΝΘΕΝ ΚΑΚΕΙΘΕΝ…

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ…

ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ…

ΤΙΜΩΡΙΑ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΨΟΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΤΗΝΗ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ…

ΑΥΤΟ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΒΡΑΙΙΚΑ ΓΟΝΙΔΙΑΚΑ ΚΤΗΝΗ, ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΗΣ Α-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ…

 

 

Καλλιοπη Σουφλή

 

Δύο πρώην υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, ο Κώστας Καραμανλής (ΝΔ) και ο Χρήστος Σπίρτζης (ΣΥΡΙΖΑ) είναι οι πολιτικοί που αναφέρονται στην ποινική δικογραφία για την σύμβαση 717 που διαβιβάστηκε στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει κατάθεση πρότασης από τουλάχιστον 30 βουλευτές για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η ποινική δικογραφία έφθασε στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε ξεκινήσει έρευνα για την σύμβαση 717 πριν από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη καθώς το έργο – που ήταν συγχρηματοδοτούμενο από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση – καθώς από το 2014 που έπεσε η υπογραφή της σύμβασης δεν προχωρούσε και υπήρχαν υποψίες για κακοδιαχείριση. Μάλιστα ζητούνταν διαρκώς παρατάσεις που έφθασαν τις επτά τον αριθμό…

Η σύμβαση αφορούσε αναβάθμιση στο κομμάτι του σιδηροδρομικού δικτύου Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα. Σηματοδότηση τηλεδιοίκηση αλλά και άλλα συστήματα κομβικής σημασίας έμειναν στα «χαρτιά» παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να λειτουργούν.

 

«Παραιτήθηκα γιατί δεν τηρούνταν τα συμβατικά της σύμβασης 717»

 

Η «Ζούγκλα» είχε αποκαλύψει τις δύο καταθέσεις που είχε δώσει στον Εφέτη Ανακριτή Λάρισας ένας από τους εργαζόμενους στην ΕΡΓΟΣΕ και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Συστήματος ETCS, Χρήστος Κατσιούλης. Είναι ο άνθρωπος που παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2022  με μία επιστολή – βόμβα για την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο και τα έργα σηματοδότησης και την μη τήρηση της σύμβασης 717:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί αφού κάνατε υπομονή 15 χρόνια από την υπογραφή της Σ. 10005/2007 τελικά παραιτηθήκατε, ενώ είχαν αρχίσει να παραδίδονται επισκευασμένα τμήματα γραμμής όπου θα μπορούσαν πλέον να υποστηρίξουν την λειτουργία του ETCS στην κεντρική γραμμή της χώρας με βασικό λόγο την κακοδιαχείριση των Σ. 717/2014 και Σ. 717_ 1/2021 (συμβάσεις ουσιαστικά ξένες προς αυτόν).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καταρχήν δεν ήμουν 15 χρόνια. Παραιτήθηκα γιατί δεν τηρούνταν τα συμβατικά της σύμβασης 717. Χαρακτηριστική επιστολή του αναδόχου της 10005 με αρ.πρωτ.2527/17/26-Ο4-2Ο17 όπου αναφέρει για τη σύμβαση 717 ότι «ουσιώδεις μεταβολές του αντικειμένου στις δημόσιες συμβάσεις αντίκεινται στο εσωτερικό και ευρωπαϊκό δίκαιο». Από τα 700 χλμ γραμμής ΣΚΑ – Προμαχώνα παρέδωσα και παρελήφθησαν οριστικά από τον ΟΣΕ τα 160χλμ το χρονικό διάστημα που ήμουν Πρόεδρος, ήτοι στο τμήμα Πλατύ-Προμαχώνα. Δεν αντιλαμβάνομαι ποια άλλα τμήματα είχαν αρχίσει να παραδίδονται όπως ισχυρίζεστε, δεδομένου ότι παραιτήθηκα τον Απρίλιο του 2022 και μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, παραδόθηκαν μόνο 40 χλμ. γραμμής από τα υπόλοιπα 500 χλμ, ήτοι το τμήμα Ορφανά-Λάρισα. Εξάλλου διαφωνούσα τον Μάρτιο του 2022 με τη δέσμευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ολοκλήρωση του ETCS τον Οκτώβριο του 2022 σε όλο το τμήμα ΣΚΑ – Προμαχώνα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως φοβηθήκατε ότι η ανάταξη των συστημάτων σηματοδότησης θα έφερνε στο φως τυχόν παθογένειες, ασυμβατότητες και ελλείψεις της σύμβασης που επέβλεπε, λαμβανομένου υπόψη ότι τα εγκατεστημένα υλικά της Σ. 10005/2007 μετρούσαν ήδη πάνω από μία δεκαετία τοποθετημένα και αχρησιμοποίητα. Μήπως για το λόγο αυτό παραιτηθήκατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι λόγοι παραίτησής μου είναι καταγεγραμμένοι στο κείμενο της παραίτησής μου. Δεν φοβήθηκα και δεν φοβάμαι κάτι.

Την ίδια ώρα συμπληρωματική απολογία στον Εφέτη Ανακριτή δίνει σήμερα ο προφυλακισμένος Επιθεωρητής. Είναι δεδομένο ότι μετά τα στοιχεία της έρευνας μετά από 5 μήνες θα κληθούν για συμπληρωματικές απολογίες όλοι οι κατηγορούμενοι ανάμεσά τους και ο μοιραίος σταθμάρχης.

 

 

Επείγουσα νομοθετική τροπολογία για να αναζητηθούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, μέσω της άρσης απορρήτου των επικοινωνιών

 

 

Κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση έχει δρομολογηθεί μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, για να αναζητηθούν πλήρως τα αίτια του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, προκειμένου να λυθούν τα χέρια των ειδικών εφετών ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση και να μπορούν να ανοιχθούν τα κινητά και σταθερά τηλέφωνα των εμπλεκομένων, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στους υπαίτιους ή σε όσους συνέβαλαν στο τραγικό αυτό δυστύχημα.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, με επείγουσα νομοθετική ρύθμιση θα προσθέσει στο άρθρο 291 του νέου Ποινικού Κώδικα, νέα, τέταρτη, παράγραφο, με την οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών στις περιπτώσεις διατάραξης της ασφάλειας και των επικίνδυνων παρεμβάσεων στα συγκοινωνιακά μέσα σταθερής τροχιάς, των πλοίων και των αεροσκαφών.

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που συνέβη στις 28 Φεβρουαρίου 2023, κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού Λάρισας, με την σφοδρή, μετωπική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας της εταιρείας Hellenic Train με εμπορική αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό και την ανάφλεξη κάποιων συρμών, προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 85.

 

 

Πηγή

Προβολές : 135


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα